Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Fehér Adrienn - Megalkuvás nélkül

Megalkuvás nélkül

A nagyközönség sokáig kizárólag énekes színésznõnek ismerte Fehér Adriennt. Egészen 2003-ig, amikor megjelent elsõ szólóalbuma, Fehér címmel. A pop-rock szakma persze tudta, ki õ, hiszen az utóbbi években jó néhány produkcióban vokálozott. Többek között Cserháti Zsuzsával, Malek Andreával, Presser Gáborral és Szikora Róberttel dolgozott együtt.

- Családod szinte minden tagja muzsikus: törvényszerû volt, hogy zenei pályára lépj?
- Genetikailag talán igen - mondja Fehér Adrienn. - De eleinte inkább riasztott, hogy mindenki azt kérdezte, mikor fog a kis Adri énekelni... Klasszikus éneklésre gondoltak, mivel a fél család operista. Mást ez talán doppingolt volna, én inkább megijedtem. Ettõl persze még a zene jegyében telt a gyerekkorom, a Magyar Rádió Gyermekkórusában jártam ki az általánost, de nem tudtam elképzelni, hogy egyszer majd egyedül állok a színpadra. Gátlásosságom is erõsítette ezt a meggyõzõdést.
- Mikor fordult a kocka?
- A konzervatórium (zeneelmélet-karvezetés szakra jártam, Ugrin Gábor tanítványa voltam) idején azt vettem észre, rendszerint színházban fejezõdik be a napom. Szerencsére jó sok van belõle a konzi környékén... Végül a sors döntött: nem vettek fel a Zeneakadémiára, s ekkor a színház felé fordultam. A GNM Színitanodát végeztem el, majd a Székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja lettem.
- Színészi pályádra e helyt nem térnénk ki, már csak azért sem, mert kevés lenne a hely összes énekes és prózai szereped felsorolására. Maradjunk inkább a könnyûzenénél.
- A kettõ azért összefügg. Az R-Go-ba például úgy kerültem, hogy játszottam a Katonadolog címû musical-ben. Szikora Róbert kiválasztott, s két évet töltöttem a zenekarban. Abban a csapatban, ahol Jülek Tamás gitározott, Jülek Erik dobolt, Solti "Frenki" Ferenc basszusozott és Zsé billentyûzött. Ekkor ötlött fel bennünk, hogy együtt kellene megcsinálnunk a szólólemezemet. Jó pár év telt el azóta, de végre itt van az album. A zenekaromban ugyan már Horváth Bálint a billentyûs, de több dalt Zsé írt, s többek között az õ stúdiójában is dolgoztunk.
- Mi tartott ilyen sokáig?
- Ha az ember nem divathullámot akar meglovagolni, hanem szeretné saját magát megvalósítani, hosszú folyamat, amíg létrejön a szólóalbum.
- S meg tudtad valósítani magad? Sem a zenét, sem a szövegeket nem te jegyzed.
- Énekesként valósítom meg magam, nem szerzõként, habár Frenkivel és Zsével együtt alkottunk, az énekdallamokat én találtam ki. Amúgy talán szintén a gátlásaimból ered, hogy nem vagyok szerzõ. Dallamokat ki tudok találni, hiszen több ezret énekeltem már el, de eszembe nem jut, hogy ezekbõl nótákat írjak. A szöveggel is ez a helyzet. Illetve egyszer értek tõlem egyet, másnapra, mert nem lelték a szövegírót. Döme Zsolt szerzõi lemezén jelent meg, engem is meglepett, milyen jól sikerült... Annyi minden van az életemben - ha belegondolok, az érettségi óta nem pihentem - hogy nem lenne idõm megtalálni az adott szöveghez leginkább illõ szavakat.
- Ha már a szövegeknél tartunk: nem unalmas, hogy az énekesnõk szájába szinte kizárólag szerelmes szavakat tudnak adni a szövegírók?
- Esetemben nem egészen errõl van szó. Kedvenc szövegeimet Valla Attila írta. Hét éves barátság fûz hozzá, nagyon jól ismer, így minden dal az egyéniségemet tükrözi. Én valóban ilyen vagyok: megállok a magam lábán, de gyengédségre, romantikára is szükségem van. S valóban többnyire szerelmes nótákat énekelek, ám úgy érzem, nem átlagosakat, hanem rám jellemzõket.
Visszatérve az eredeti kérdéshez, a lemez esetében nem érzem, hogy tökéletesen megvalósítottam volna magam. Nem, mert ez amolyan fagyott, a pillanatot megörökítõ dolog. A koncerteken azonban az jelenik meg a színpadon, amit elképzeltem. Ezért is van, hogy kizárólag élõben, zenekarral lépek fel. Minden buli más, sõt, minden dal más, helyben alakul, adott hangulatainktól, érzéseinktõl függõen. A lemeznek nem lehet ilyen "feelingje". Kizárólag azért készítettem el, mert valahogyan el kellett indulnom.
- Több helyen elmondtad, hogy Cserháti Zsuzsa a példaképed. Mesélnél róla?
- Valla Attilát kértem meg, hogy hívja el 1996-ban a Hair elõadására. Utána sokat beszélgettünk, közel kerültünk egymáshoz. Bárhol kérdezték meg, kiket kedvel a fiatalok közül, az elsõk között említett. Dolgoztunk is együtt, az utolsó lemezére én hangszereltem a vokálokat, s az utolsó fellépésén is ott voltam a színpadon, Esztergomban. Kértem, hogy tanítson. Jártam ugyan klasszikus tanárhoz, de ez gyakran nehézkes volt reggelente, az "átüvöltött" éjszakák után. Cserháti Zsuzsa azt mondta, nem tanít. Mert megvan bennem minden, már csak az kell, hogy megtaposson az élet... Nos, a halála volt a legkeményebb taposás. Azóta másképp nézem a világot, talán mondhatom, hogy felnõttként. S mégis csak elmondhatom magamról, hogy tanított, mert tõle tanultam, hogy harcba kell szállni az igényes zenéért, s megalkuvások nélkül kell végigjárni ezt az utat.


Megjelent a Zenész magazinban, 2004-ben.

Hivatalos honlap:

Fehér Adrienn


Dalrészletek az albumról:

Fehér
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek