Jelentkezz be! [ ŕj vagy itt? RegisztrŠlj!]

Magyar Hajnal - A tiszt√°bb √ļt

A tiszt√°bb √ļt

Magyar Hajnal tizen√©vesen a Moralisa nev√Ľ l√°nyzenekar √©nekesn√Ķjek√©nt t√Ľnt fel. Az egy√ľttes feloszl√°sa ut√°n m√©g volt egy √≠g√©retes pr√≥b√°lkoz√°sa, √°m a kiv√°l√≥ muzsikusokkal l√©trehozott Cairo v√©g√ľl nem l√©pett ki a nagyk√∂z√∂ns√©g el√©. Hajnal ezut√°n Amerik√°ba t√°vozott, Miamiban a Magenta Band tagja volt. Hazat√©rte ut√°n a D√°ma √©nekesn√Ķje lett, egy album erej√©ig, amely az egykori Cairo n√≥t√°kb√≥l n√Ķtt ki. K√©s√Ķbb a Moonshiners jazzform√°ci√≥ban hallhattuk √©nekelni. Az ut√≥bbi p√°r √©vben, ha megjelenik a m√©di√°ban, a Dawn & Chris elnevez√©s√Ľ projektr√Ķl besz√©l.

- Dajka Kriszti√°nnal k√∂z√∂sen k√©sz√≠tetted el a Christdawn c√≠m√Ľ albumot. Mit √©rdemes tudnunk alkot√≥t√°rsadr√≥l √©s a zen√©r√Ķl?
- Kriszti√°n t√∂bb hazai popcsapat, p√©ld√°ul a TNT √©s a V-Tech megh√≠vott zen√©sze - mondja Magyar Hajnal. - Fantasztikus muzsikus. Amikor √ļgy √©reztem, elj√∂tt az id√Ķ, hogy v√©gre saj√°t gondolataimat fejezzem ki a zen√©ben, √Ķt v√°lasztottam szerz√Ķt√°rsnak. N√©h√°ny dalt ugyan m√°r akkor elkezdtem √≠rni, amikor 1994-ben hazat√©rtem Amerik√°b√≥l, √°m a v√©gleges v√°ltozatok csak 2001-ben k√©sz√ľltek el. A p√°ly√°m sok √©vet √∂lel √°t, t√∂bb zenekar frontemberek√©nt, hazai √©s k√ľlf√∂ldi szt√°rok vok√°l√©nekesn√Ķjek√©nt rengeteg tapasztalatra tettem szert. Sokf√©le k√©pet l√°ttam arr√≥l, hogyan √∂nti form√°ba a hang az egy√©n vil√°g√°t. Kriszti√°n tehets√©g√©vel √©s tud√°s√°val kieg√©sz√ľlve igyekezt√ľnk teljesen √ļj st√≠lust teremteni: id√Ķtlen utaz√°st a hangok v√©gtelenj√©ben.
- Konkrétabban?
- A lemez k√ľl√∂nb√∂z√Ķ hangulatokat sugall, k√ľl√∂nb√∂z√Ķ zenei st√≠lusok seg√≠ts√©g√©vel. P√©ld√°ul a Daddy's song l√≠rai megfogalmaz√°sban √©s megind√≠t√≥ harm√≥niavil√°ggal sz√≥l az apak√©pr√Ķl. Hasonl√≥ hangulatot id√©z a Done with another day, ahol feszes bluestemp√≥ k√≠s√©ri a magasztos gospel sz√≥lamokat. K√∂nnyedebb hangv√©tel√Ľ dal az MMM is a magic home: szabad R&B st√≠lusban id√©zi fel a st√ļdi√≥ban elt√∂lt√∂tt napokat. Ugyanennek az √©rz√©snek m√©lyebb megnyilv√°nul√°sa a Heavenland, ahol az √©nekhang nagyobb teret kap, szell√Ķsebb hangszerel√©sben. Egyfajta visszatekint√©s kor√°bbi, west-coast zen√©t j√°tsz√≥ zenekaraimra a lend√ľletes, rockos Open house.
R√©gi √°lmom a filmzene v√©gtelen vil√°g√°ban alkotni. Nagy kedvencem Wim Wenders, akinek filmjeiben hasonl√≥ val√≥s√°gk√©p jelenik meg, mint ami megcsillan az I desire vagy az I'm waiting c√≠m√Ľ dalban. Az On this velvet shining star szint√©n hasonl√≠that√≥ egyes Wenders filmekhez abban az √©rtelemben, hogy a szerz√Ķ megmutatja - visszat√©rve az eur√≥pai gy√∂kerekhez, haszn√°lva a n√©pi trad√≠ci√≥k elemeit -, hogy val√≥j√°ban honnan, mib√Ķl j√∂n l√©tre a m√Ľ. A dalt Nemes Csab√°val k√©sz√≠tettem el, akivel hossz√ļ √©vek √≥ta dolgozom egy√ľtt. A lemez hangszerel√©s√©t az √©l√Ķ hangszeres j√°t√©k, a modern groove-ok, a soksz√≠n√Ľ vok√°lis dallamvil√°g √©s a dalokban felcsend√ľl√Ķ effektek hat√°rozz√°k meg.
- Ennyib√Ķl is kider√ľl, hogy igen v√°ltozatos anyagr√≥l van sz√≥. Azt m√°r csak √©n teszem hozz√°, hogy eredeti, izgalmas √©s ig√©nyes is. Olyan, ami sokak √©rdekl√Ķd√©s√©t felkeltheti. Mi√©rt nem mehet√ľnk be √©rte a lemezboltba?
- Csak az interneten terjesztem, a honlapomon. Itt egy√©bk√©nt az On this velvet shining star vide√≥klipje is megtekinthet√Ķ. Cenz√ļramentes lemezt akartam k√©sz√≠teni, olyan anyagot, amibe nem sz√≥l bele kiad√≥.
- Ilyen rosszak a tapasztalataid?
- Mindig megmondj√°k, hogy mit csin√°lj√°l, milyen sz√°mokat √≠rj√°l. √Črdekes, hogy amint szabad kezet kap a zen√©sz, az elk√©sz√ľlt anyag r√∂gt√∂n elkezd hasonl√≠tani az eur√≥pai √©s amerikai lemezekre... Mert arrafel√© √≠gy j√∂nnek l√©tre a j√≥ produkci√≥k. F√©l √©vet t√∂lt√∂tt√ľnk az MMM St√ļdi√≥ban Szab√≥ Mikl√≥s hangm√©rn√∂kkel, s √ļgy gondolom, siker√ľlt megval√≥s√≠tanunk minden elk√©pzel√©s√ľnket. Az √©vek sor√°n mindenbe belek√≥stoltam, volt kiad√≥m, volt menedzserem - v√©g√ľl az l√°tszott a legjobbnak, ha √©n veszem a kezembe a saj√°t sorsomat. Mint kider√ľlt, ez a legjobb megold√°s. Egyed√ľl a terjeszt√©s okoz gondot, de el√Ķbb-ut√≥bb ki kell, hogy alakuljon az internetes v√°ltozata. Most sincs okom panaszra, eddig eg√©szen j√≥l megy a lemez a vil√°gh√°l√≥n.
S tudod, milyen t√∂bbletet ad m√©g ez a fajta terjeszt√©s? Az azonnali visszajelz√©st. Tizenhat √©vesen nem tudhattam, mit gondol r√≥lam a Moralisa lemez√©t megv√°s√°rl√≥. Most minden reggelt az e-mail-ek lek√©r√©s√©vel kezdek. Fantasztikus √©rz√©s volt azt olvasni, hogy valakinek megv√°ltoztatta az √©let√©t a lemezem. Tudom, sokkal egyszer√Ľbb, ha a menedzsment vesz neked egy "oszk√°rt" √©s vil√°gszt√°r lehetsz, de ez az √ļt izgalmasabb √©s nem utols√≥sorban tiszt√°bb, ha nem akarod √ļjra j√°rni a k√∂r√∂ket.
- Az internet seg√≠ts√©g√©vel k√∂nnyebben juthatsz el k√ľlf√∂ldre is. Nyilv√°n ezt tervezed, hiszen angolul √©nekelsz.
- A t√°mogat√≥ c√©g √∂tsz√°z p√©ld√°nyt aj√°nd√©kk√©nt juttatott el k√ľlf√∂ldi partnereihez, D√©l-Afrik√°t√≥l Kanad√°ig. S val√≥ban van ilyen lehet√Ķs√©g is az internetes terjeszt√©sben, a n√©metorsz√°gi rendel√©seket m√°r k√∂nnyed√©n tudjuk teljes√≠teni.
- Lesz folytat√°s, √ļj album?
- Szeretn√©m, mert rengeteg √∂tletem van, sok minden inspir√°l, de egyel√Ķre m√°s k√∂t le. Gyereket v√°rok - a legcsod√°sabb √©rz√©s ezen a vil√°gon √Āprilisig az√©rt m√©g tan√≠tok, a Hangkov√°cs Nemzetk√∂zi √Čnekiskol√°ban.
- El√Ķz√Ķ sz√°munkban adtunk h√≠rt a suli megalakul√°s√°r√≥l. Mi ind√≠tott arra, hogy tan√≠tani kezdj?
- Eszembe nem jutott, am√≠g meg nem kerestek. Az els√Ķ tan√≠tv√°nyomat a D√°ma albuma hozta. Azt mondta, t√Ķlem akar tanulni. Megpr√≥b√°lkoztam a dologgal. Akkor m√©g csak az alapok elsaj√°t√≠t√°s√°ban tudtam seg√≠teni. A Hangkov√°cs enn√©l j√≥val t√∂bbre v√°llalkozik. M√°rciusban a Musikmess√©n j√°rtam, az AKAI megb√≠z√°s√°b√≥l, vocal harmonizert mutattam be. Ott ismertem meg Wolfgang Tern√©t, sz√ľletend√Ķ gyermek√ľnk √©desapj√°t. Valaha Elton John √©s Bruce Springsteen tan√°r√°n√°l tanult √©nekelni, zen√©szk√©nt megfordult Bobby Kimball √©s a Sister Sledge m√∂g√∂tt, de nem sorolom tov√°bb, a www.hangkovacs.net c√≠men minden elolvashat√≥ r√≥la √©s harmadik tan√°runkr√≥l, √ďv√°ri √Čv√°r√≥l. A l√©nyeg az, hogy sokat besz√©lgett√ľnk, s kider√ľlt, hasonl√≥an l√°tjuk a vil√°got. Mindketten rockzen√©vel kezdt√ľnk, majd √°tmosott minket a jazz, tanultunk klasszikus zen√©t √©s oper√°t. Ki√∂tl√∂tt√ľk, hogy k√∂z√∂s iskol√°t hozunk l√©tre.
- A suli honlapj√°t b√∂ng√©szve n√©h√°ny √©rdekes tant√°rgyra bukkantam. Mit jelent p√©ld√°ul a "Bevezet√©s a zenei √ľzleti √©letbe"?
- Ha m√°r k√©sz van az adott produkci√≥, mindig az a nagy k√©rd√©s, hogy ezut√°n hogyan tov√°bb. Hogyan menedzselje mag√°t a zen√©sz, hogyan juthat fell√©p√©si lehet√Ķs√©ghez, hogyan szerepelhet a m√©di√°ban? Ezekben igyeksz√ľnk seg√≠teni. Mindannyian sok tapasztalattal rendelkez√ľnk, tudjuk a v√°laszt a k√©rd√©sekre. K√©pesek vagyunk felk√©sz√≠teni tan√≠tv√°nyainkat a buktat√≥kra. Ha m√©g besz√©lhetek az iskol√°r√≥l: az els√Ķ n√©h√°ny √≥r√°n t√∂bben is foglalkozunk a di√°kkal, hogy egy√©nre szabott tantervet k√©sz√≠thess√ľnk sz√°m√°ra. K√©r√©sre angolul √©s n√©met√ľl is tan√≠thatunk. T√∂bb tant√°rgy val√≥ban nem megszokott, legal√°bbis a hazai √©nekiskol√°kban, az eml√≠tetten k√≠v√ľl ilyen p√©ld√°ul a Bevezet√©s a zeneszerz√©sbe, valamint a Mikrofontr√©ning.
- T√©rj√ľnk vissza az √ľzleti √©leteshez. Biztosan j√≥l tudod tan√≠tani? Hiszen - mindeddig - nem √©rt√©l kimagasl√≥ sikereket, hi√°ba volt benne a lehet√Ķs√©g minden egyes zenekarodban √©s persze benned.
- Mindenkinek m√°st jelent a siker. Sz√°momra felt√©tlen√ľl ebbe a kateg√≥ri√°ba tartozik, hogy az albumom annyira megtetszett valakinek, hogy elk√©sz√ľlhetett az igen magas k√∂lts√©gvet√©s√Ľ klip. Sikernek tartom azt is, hogy a Coca-Cola Light rekl√°mj√°ban √©nekelhettem (Amerik√°ban fogadt√°k el a felv√©telt), az RTL Klub szign√°lj√°ban hallhat√≥ a hangom, s a Val√≥ Vil√°g f√Ķc√≠mzen√©j√©t √©neklem.
Ha pedig nem felt√©tlen√ľl a p√©nzzel j√°r√≥ sikerr√Ķl besz√©l√ľnk, akkor ott vannak az emlegetett e-mail-ek. Minden egyes pozit√≠v visszajelz√©st nagy elismer√©snek √©rzek. √Ėsszess√©g√©ben mondhatom, hogy ma sikeresebbnek √©rzem magam, mint egykor a Moralis√°ban, hi√°ba folytak a dalaink a csapb√≥l is.
- Id√Ķnk√©nt felt√Ľnik a neved m√°sok produkci√≥iban is.
- R√©g√≥ta vok√°lozom. Linzben Gloria Gaynor m√∂g√∂tt is tehettem, itthon t√∂bbek k√∂z√∂tt Katona Kl√°ri, Gerend√°s P√©ter, Presser G√°bor, Zor√°n √©s a Metr√≥ koncertjein szerepeltem. √Člvezem a st√ļdi√≥munk√°t is, j√≥ volt a M.√Č.Z. egy√ľttessel belek√≥stolni az √≠r n√©pzen√©be, Szab√≥ Tam√°ssal egy√ľtt alkotni √©s legut√≥bb a Kowalsky meg a Vega album√°n gospeles vok√°lokat √©nekelni. Ezek a feladatok frissen tartanak, s m√©g tanulok is k√∂zben.
- Zenekarban m√°r nem gondolkodsz?
- Szerettem minden egy√ľttesemet, de most a saj√°t √©rz√©seimet, gondolataimat akartam kifejezni. Ehhez pedig nem zenekar, hanem k√∂zrem√Ľk√∂d√Ķ zen√©szek kellenek. Szerintem minden muzsikus eljut erre a pontra, ki hamarabb, ki k√©s√Ķbb. Sz√ľks√©g van r√°, f√Ķleg annak, aki a popzen√©ben is elt√∂lt√∂tt p√°r √©vet. √ďhatatlanul j√∂n a megf√°rad√°s, s ezt csak azzal ker√ľlhetj√ľk el, ha v√©gre l√©trehozzuk a saj√°t zen√©nket. Buta, materi√°lis vil√°g vesz k√∂r√ľl minket - sok olyan feladattal, ami az √©letben marad√°shoz sz√ľks√©ges, de ha mellett√ľk k√©pesek vagyunk tenni a val√≥di dolgunkat, akkor √©rtelemre is lelhet√ľnk benne.


Megjelent a Zenész magazinban, 2004-ben.

Hivatalos honlap:

Magyar Hajnal


Dalrészletek az albumról:

On This Velvet Shining Star

Sometimes I Feel

MMM Is A Magic Home


Klip:

On This Velvet Shining Star
Fűoldal            Cikkek            Fůrum            KŲzŲssťg            Kapcsolat
Marůthy GyŲrgy © 2006 • Adatvťdelmi elvek