Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Muddy Shoes - A blues nem unalmas

A blues nem unalmas

A Palermo Boogie Gang együttessel ismertté vált gitáros-énekes Fekete Jenõ 1997-ben hozta létre a Muddy Shoes nevû formációt, Nagy Szabolcs billentyûssel. Az elsõ album - The Real Shuffling Hungarians címmel - már a következõ évben megjelent. A Muddy Shoes azóta is sokat koncertezett, ám a következõ anyagra egészen mostanáig várnunk kellett. Az izgalmas és változatos zenét tartalmazó Cool a Polybasic Records kiadásában látott napvilágot.

- Mi az oka, hogy hat év telt el a két album megjelenése között?
- Nem vagyok lemezkészítõ típus - válaszol Fekete Jenõ. - Jobban szeretek koncertezni. Ugyanakkor tudom, hogy illik nyomot is hagyni, az albummal. Igazából már két éve belekezdtünk, de lassan haladtunk. Mindig akkor mentünk stúdióba, amikor épp idõnk és pénzünk volt rá. Nem engedhettük meg magunknak, hogy hónapokra elvonuljunk, lemezt készíteni. Összecsapni sem akartuk az albumot, a cél az volt, hogy ha már stúdióban dolgozunk, olyan produktumot hozzunk létre, ami különbözik a koncerteken hallható mûsorunktól. Sokat kísérleteztünk, még gépi, groove-os megoldásokat is alkalmaztunk. Persze csak ízlésesen, ahogyan a jó szakács a fûszereket adagolja. Mindent összevéve: érzékeny anyag készült el, s ehhez a munkához idõ kellett. Sokáig úgy volt, hogy szerzõi kiadásban jelenik meg az album, de a végére elfogyott a pénz. Ekkor találtunk rá a kiadóra. A Polybasic lát fantáziát a zenénkben.
- Blueslemez a Cool?
- Természetesen, bár sok más elem is megtalálható a dalokban. A bluest általában igen kötött mûfajnak gondolják, de szerintünk nem az. Egyebek mellett jazz, funky, ragtime, country, gospel és soul is került hozzá a lemezünkön, esetenként a populáris megoldásoktól sem riadtunk vissza. A saját számok slágeresek. A feldolgozások pedig kísérletezõek.
- Mit szól mindehhez a blues közönsége? Nekem úgy tûnik, sokan közülük a tradicionális vonal elkötelezettjei.
- Õk is megtalálhatják a lemezen a nekik tetszõ dalokat. S talán az sem baj, ha kicsit tágítjuk az érdeklõdési körüket... Már húsz éve játszom ezt a zenét - idõközben több generáció nõtt fel, a blues híveit nem lehet homogén tábornak nevezni. Tény: a Cool nem azért született, hogy állást foglaljon a blues mellett, bármennyire is a szívem csücske a mûfaj. Egyebek mellett azért is készítettük el, hogy azoknak, akik a bluest úgy általában unalmasnak tartják, megmutassuk, hogy tévednek. Bár ez lehet utólagos magyarázat is, mert maguk a dalok nem tudatosan lettek ilyenek, hanem egyszerûen csak így sikerültek.
- Miért tarthatják unalmasnak a bluest?
- Mert nem ismerik. Illetve talán az is okozhatja ezt a vélekedést, hogy egy idõben rengeteg bluesbanda jött létre, s - hogy is mondjam finoman - nem mindenki játszott nagyon jól. Ha unalmasan adják elõ a bluest, unalmasnak fogják tartani az emberek. De ez nyilván így van minden zenével. Bármit lehet jól és rosszul is játszani. Ugyanakkor a blues sokakban maradt meg unalmas muzsikaként. Nemrég egyik koncertünk után hallottam az Old Man's Pubba lekeveredtektõl, hogy milyen jó kis zenekar ez a Muddy Shoes, pedig azt hittük, hogy bluesbanda...
- Kik alkotják a zenekart?
- Nagy Szabolcs már a Palermo utolsó lemezén is játszott, valamint hangszerelt. Komoly arc, filmzenéket is ír, tagja a HBB-nek, valamint más produkciókban is feltûnik. Eleinte ketten játszottunk, késõbb csatlakozott hozzánk a Palermo dobosa, Mezõfi "Fifi" István. Fantasztikus érzékû dobos, ráadásul igen jó a füle, a Cool keverésének nagy részét õ végezte. Pengõ Csaba basszusgitáros és nagybõgõs most jazzkonziba jár, de klasszikus képzettségû zenész. Négy éve van velünk Monori Gabi, aki elõször a vokálszekcióban mutatta meg különleges, "feka" hangját, majd egyre nagyobb szerephez jutott, a koncerteken szólókat énekel, s a lemezen is van egy duettünk.
- Az album utolsó dala magyar nyelven szólal meg. Mivel ehhez készült a klip, nyilván nem egyszerû színfoltként került az anyagra.
- Az Úton címû dal szövegét Szabó Leslie írta. Már régen megkapta a nótát, hogy ha megihleti, írjon hozzá szöveget - csak két-három év telt el, s már hozta is... Eddig leginkább azért énekeltünk angolul, mert igazi, belépõs koncertünk több volt külföldön, mint itthon. De azért kell, hogy a hazai közönség magyarul is hallhasson minket. A következõ album már így szólal meg, az Úton pedig amolyan elõzetes a következõ korszakunkból. Szokták mondani, hogy magyarul nem lehet bluest énekelni, de ez nem igaz. Lehet - csak jól kell megcsinálni. Az angol szövegeket egyébként osztrák barátommal, Ripoff Raskolnikovval ketten jegyezzük. Még engem is megírt, a Black Eugene címû számban... Visszatérve a magyar nyelvû dalhoz és klipjéhez: ezzel szeretnénk nyitni azok felé, akik még nem ismerik a zenekart. Mivel nem vagyunk nyomulós emberek, s az utóbbi években nagyon behúzódtunk a klubok világába, sokan nem is hallottak rólunk. Egyelõre.


Megjelent a Zenész magazinban, 2004-ben.

Hivatalos honlap:

Muddy Shoes


Dalrészletek a Cool címû albumról:

One More Glass

Something You Got

All Night Long

Black Eugene
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek