Jelentkezz be! [ j vagy itt? Regisztrlj!]

Holló - Molnár - Több fül többet hall

Több fül többet hal

Holló Józsefet aligha kell bemutatni olvasóinknak, hiszen az R-GO nagy felállásának billentyûse volt. Késõbb Demjén Rózsi zeneszerzõje és hangszerelõje lett. Amikor megalakult a Princess, õt kérték fel, hogy elkészítse a három hegedûslány albumait. Ám végül nem egyedül szerepel az elsõ két lemezen a szerzõi és a hangszerelõi poszton, hanem Molnár "Lacisz" Lászlóval párban. Aki épp akkor ünnepelte huszonegyedik születésnapját, amikor a Princess elsõ anyaga platinalemez lett. Ma pedig a kettõs a Grácia albumát jegyzi.

- Hogyan találtatok egymásra?
Holló: - Érdekes a történet. Egyszer szóltak nekem, hogy lakik a környéken egy tehetséges billentyûs kölyök, hallgassam meg. Lacisz tizennégy éves volt, s valóban nagyon tehetséges. Ám én nem csak rá, hanem édesanyjára is felfigyeltem. Bodrogi Lívia ma már a feleségem, s lényegében családi vállalkozásról van szó, mivel a Grácia lemezét a fiával közösen készítettem, õ pedig a produkció menedzsere.
- Addig rendben van, hogy együtt zenélgettek, de hogyan lettetek partnerek?
Molnár: - Eleinte természetesen tanításról volt szó. Tizennégy évesen már tudtam zongorázni, sõt, kezdetleges dalocskákat szereztem, de azért bõven volt mit tanulnom Józsitól. A zenén és a technikán túl alaposságot és precizitást. Amikor felkérték a komoly- és a könnyûzenében is jártas Józsit, hogy készítse el a Princess elsõ albumát, a feladat engem is inspirálni kezdett. Kitaláltam, hogy Liszt Ferenc Magyar rapszódiája is kerüljön a lemezre. Mindenki mondta, hogy õrültség, nem lehet a húszperces darabból popdalt csinálni, én azonban ragaszkodtam az ötletemhez, s elkészítettem. Ez volt a belépõ a közös munkához.
Holló: - Egyébként már addig is dolgozgattunk együtt. Megszoktuk, hogy együtt ülünk az eszközök elõtt. Több fül többet hall alapon. Nagy dolog, hogy már lehet házi stúdiója a zenésznek. Régen csak akkor jutottunk el ilyen körülmények közé, ha volt lemezszerzõdésünk. Ma már szinte minden lehetõség adott, s csak a zenész tehetségén, ízlésén és kreativitásán múlik, milyen produkció jön létre.
- Kizárólag hegedûs lemezeket készítetek?
Holló: - Delhusa Gjon és Erox egy-egy albumán is szerepeltünk szerzõként és hangszerelõként. Valamint nemrégiben igen izgalmas anyagot készítettünk, Gregor József és Gregor Bernadett duettlemezét.
- Mi a munkamegosztás kettõtök között?
Molnár: - Igazából nincs, mindent együtt csinálunk. Már ha a klasszikus darabok feldolgozásairól van szó. A saját szerzeményeket külön-külön készítjük, persze utána mindet együtt nézzük át.
- De csak akad olyan terület, amihez valamelyikõtök jobban ért.
Holló: - A groove-okat egyre inkább Laciszra bízom. Eleinte még ezeket is közösen készítettük, de ma már tudom, hogy ez inkább az õ terepe.
- A Princess két albumát jegyzitek. Most itt a Grácia - szintén három hegedûslánnyal. Miért váltottatok?
Holló: - A Grácia bemutatkozó albuma eredetileg a Princessnek készült. Hogy pontos legyek, a nekik szánt anyag hetven százaléka már kész volt, amikor úgy éreztük, inkább másokkal folytatnánk. Az okokba nem mennék bele - az ember életében sok a változás, s ezekre szükség is van a megújuláshoz. Rátaláltunk Bereczky Annára, Izsák Ilonára és Nagy Évire. Mindhárman nagyon fiatalok és nagyon tehetségesek, egyikük a Zeneakadémiára jár. Örömteli a velük való munka.
Molnár: - Több érzés és több zene került a dalokba érkezésükkel. Hirtelen a mi lehetõségeink is kinyíltak. Mivel igazán fiatal muzsikusokról van szó, a zenét is megifjították. Hozzájuk, elsõsorban virtuozitásukhoz igazítottuk a hangszereléseket.
- Hiába ugyanazok a készítõk, a nagyközönség nyilván azt gondolja, a Grácia nem más, mint a jól bevált recept koppintása.
Holló: - Igyekszünk tudatosítani, hogy amit megszerettek, annak ez a folytatása. Ennél többet nem tehetünk. Illetve bízunk abban, hogy a minõségi produkció, a kiváló hangszeres tudás értõ fülekre talál.
Molnár: - Az emberek nagy része rendszerint valóban nem jegyzi meg a szerzõk nevét, de esetünkben több az esély, hiszen a borítón Rossini, Rimszkij-Korszakov, Hacsaturján és Strauss mellett szerepel Holló József és Molnár László.
- Ugyanazt az utat fogjátok járni, mint a Princesszel?
Holló: - A hegedû mindig élõ a fellépéseken. Máshogy nem is lehetne, hiszen nem elektromos, hanem akusztikus hangszerekrõl van szó. A nagy koncerteken természetesen az alap is élõ, mi ketten kísérjük a lányokat, szintetizátorokkal körülbástyázva, Árkosi Péter elektromos dobon játszik, s még akusztikus ütõhangszerek is megszólalnak. Annyi bizonyos, hogy a Grácia esetében a fontossági sorrend a következõ: az elsõ a jó emberi kapcsolat, a második a mûvészet és csak a harmadik a pénz.
Molnár: - Kicsit tartottunk attól, hogy mit fognak szólni a lányok tanárai a Gráciához. Miután meghallgatták a készülõ anyagot, egyikük sem emelt kifogást. Sõt, tanár kezdte el intézni, hogy a produkciót a Rosé Hangszerbolt támogassa. Három, nagy értékû hegedût kaptak a lányok Juhos Tibortól, amit ezúton is köszönünk.
- Most már mindig együtt fogtok alkotni? Nincsenek egyéni terveitek?
Holló: - Szeretem, ha ott van mellettem a stúdióban Lacisz, nagyon jól tudunk együtt dolgozni és sokat számít az a két plusz fül. Zenekarosdiba már nem vágnék bele, nincs is miért, mivel a Gráciával is a színpadon lehetek. Nagy élmény együtt játszani a lányokkal.
Molnár: - Nem vágyom arra, hogy egymagam ugráljak a színpadon. Sokkal jobban izgat, hogy fejlesszem a tudásomat. Tervek? Szeretnék olyan dalokat írni, amikrõl egyelõre csak álmodom...


Foldal            Cikkek            Frum            Kzssg            Kapcsolat
Marthy Gyrgy © 2006 • Adatvdelmi elvek