Jelentkezz be! [ ŕj vagy itt? RegisztrŠlj!]

K√°na√°n - √Ėszt√∂nzen√©szek

√Ėszt√∂nzen√©szek

K√°lm√°n Tam√°s (dalok, sz√∂vegek, √©nek, git√°r) √©s Nagy Zolt√°n (hangszerel√©s, billenty√Ľs hangszerek, programoz√°s) kett√Ķse k√©t √©vvel ezel√Ķtt megnyerte az LGT Fesztiv√°l tehets√©gkutat√≥j√°t. K√°na√°n n√©ven, Tal√°lj r√°m c√≠mmel m√©g abban az √©vben albumot jelentettek meg, a NarRator Records kiad√≥n√°l. Az√≥ta nemigen hallottunk r√≥luk, √°m most √ļjra felt√Ľntek, hamarosan elk√©sz√≠tik m√°sodik lemez√ľket.

- Hogyan tal√°ltatok egym√°sra?
Tam√°s: - K√∂z√∂s bar√°ti t√°rsas√°gunk hozott √∂ssze minket. Tudt√°k, hogy mindketten zen√©l√ľnk, hobbiszinten. √ögy gondolt√°k, kis√ľlhet valami a tal√°lkoz√°sb√≥l. Szinte azonnal dalokat kezdt√ľnk √≠rni. Nem azzal a sz√°nd√©kkal, hogy lemez√ľnk legyen, szt√°rokk√° v√°ljunk - az √∂nkifejez√©sr√Ķl, az √∂nmegval√≥s√≠t√°sr√≥l sz√≥lt k√∂z√∂s muzsik√°l√°sunk.
- Ki mit csin√°lt addig?
Zoli: - Miut√°n elv√©geztem az √°llami zeneiskol√°t, sz√≠nj√°tsz√≥ st√ļdi√≥nak gy√°rtottam alapokat musicalek-hez, esetenk√©nt zen√©t is √≠rtam. K√∂zben kis st√ļdi√≥m j√∂tt l√©tre, kialakult a hangszerparkom. Azaz k√©szen √°lltam a komolyabb feladatokra.
Tam√°s: - Szint√©n zeneiskol√°ba j√°rtam. Csell√≥ztam - √©nekelni √©s git√°rozni sosem tanultam. √ögy gondolom, mindkett√Ķnkre az √∂szt√∂n√∂s zen√©l√©s a jellemz√Ķ. Am√ļgy a klasszikus zene tov√°bbra is az √©letem r√©sze, az Ars Nova k√≥rus tagja vagyok.
- Milyen zenék álltak és állnak közel hozzátok?
Tam√°s: - Zenei t√©ren mindenev√Ķ vagyok. Sz√ľleim r√©v√©n "oldtimer" muzsik√°k hatottak r√°m, k√∂z√ľl√ľk is legink√°bb a Beatles dalai. Mindig is a dallamos, harm√≥niagazdag zene √°llt k√∂zel hozz√°m.
Zoli: - Minden m√Ľfajban √©s st√≠lusban a j√≥ zen√©t szeretem. Ha felt√©tlen√ľl ki kell emelni egyetlen m√Ľv√©szt, akkor Sting nev√©t eml√≠tem. K√ľl√∂n√∂sen hangszerel√©s√©nek precizit√°sa √©s zeneis√©ge fog meg.
- Mi a helyzet az LGT-vel?
Tam√°s: - Tudom, most csupa j√≥t k√©ne mondani, de √©n sosem ismertem olyan nagyon. Mindig is k√ľlf√∂ldi zen√©ket hallgattam ink√°bb, a magyar el√Ķad√≥kt√≥l csak egy-egy n√≥t√°t szerettem.
Zoli: - Ha Presseren kereszt√ľl k√∂zel√≠tek, akkor azt mondom, hozz√°m k√∂zel √°ll az LGT zen√©je. Presser G√°bor harm√≥niavil√°g√°t √©s j√°t√©kst√≠lus√°t mindig is kedveltem.
- Ugyanakkor ez a tehetségkutató tette ismertté a neveteket.
Zoli: - Nagy l√∂k√©st adott a gy√Ķzelem. Amit egy√©bk√©nt a zs√Ľri szerint nem is annyira a Gondolj r√°m feldolgoz√°s√°val, hanem saj√°t dalunkkal, a Randev√ļval √©rt√ľnk el.
Tam√°s: - Ideje volt, hogy t√∂rt√©njen vel√ľnk valami. 1997-ben tal√°lkoztunk, √°m k√©t √©v is eltelt, mire ki√°lltunk a k√∂z√∂ns√©g el√©. Elk√©sz√ľlt a lemezanyagunk, "h√°zalni" kezdt√ľnk a kiad√≥kn√°l, s egy nagy c√©g fant√°zi√°t l√°tott benn√ľnk. Els√Ķ l√©p√©sben csak maxiban gondolkodtak, h√≥napokig v√°rakoz√≥list√°n voltunk.
Zoli: - Zenei producert akartak mell√©nk rendelni. Nek√ľnk ez nagyon nem tetszett. V√©g√ľl semmi nem lett a dologb√≥l.
Tam√°s: - Ez a produkci√≥ t√ļl szem√©lyes ahhoz, hogy egy idegen sz√≥ljon bele. Nem is b√°njuk, hogy nem ezen az √ļton indultunk el, mert k√∂nnyen fel√Ķr√∂lhettek volna minket a popbiznisz fogaskerekei.
- Jobban érzitek magatokat a kis kiadónál?
Zoli: - T√≥th Csaba, a NarRator vezet√Ķje √©pp√ļgy hobbib√≥l, bar√°ts√°gb√≥l kezdte a lemezkiad√°st, mint mi a zen√©l√©st. Nem v√©letlen a n√©vv√°laszt√°s: tudja, hogy k√∂zvet√≠t√Ķ szerepe van.
Tam√°s: - √ćgy azut√°n mi meg√©lhett√ľk, ami kev√©s zen√©sznek adatik meg: azt csin√°lhattunk az els√Ķ lemez√ľnk k√©sz√≠t√©s√©n√©l, amit akartunk. Az album minden pozit√≠vuma √©s esetleges negat√≠vuma a mi√©nk, az anyagot teljes eg√©sz√©ben v√°llalni tudjuk.
- Mit adott m√©g nektek a tehets√©gkutat√≥ els√Ķ helye?
Tam√°s: - √Ėnbizalmat. A sikeres kezd√©s √©lm√©ny√©t.
Zoli: - M√°s s√≠kra ker√ľlt √°t az eg√©sz, amit csin√°lunk. Az√≥ta meg kell tudnunk √°llni a hely√ľnket a zen√©nkkel, nem csak a bar√°taink el√Ķtt, hanem a k√ľlvil√°gban is.
- K√∂zben k√©t √©v telt el. Mi t√∂rt√©nt veletek? Nemigen lehet hallani koncertjeitekr√Ķl.
Zoli: - Egy kezeden megsz√°molhatod, h√°nyszor l√©pt√ľnk fel az ut√≥bbi k√©t √©vben... Ezen most mindenk√©pp v√°ltoztatni akarunk. Pedig van zenekarunk, Dr√°b K√°roly basszusgit√°ron, ifjabb F√∂d√Ķ S√°ndor √ľt√Ķhangszeren j√°tszik ebben a kamaraform√°ci√≥ban. Szeretn√©nk √ļgy elk√©sz√≠teni az alapokat, hogy ketten is tudjunk koncertezni. Ez term√©szetesen nem play-back lenne, √©l√Ķben sz√≥lna a git√°r √©s a billenty√Ľ, no meg az √©nek. √ćgy m√©g t√∂bb lehet√Ķs√©g√ľnk lenne j√°tszani.
Tam√°s: - A lemez c√≠me, hogy Tal√°lj r√°m, nagyon igaz r√°nk. Mindig k√≠v√ľlr√Ķl v√°rtuk a seg√≠ts√©get. A v√©g√©n persze kider√ľlt, hogy csak mi seg√≠thet√ľnk magunkon. A koncertez√©st egy√©bk√©nt az√©rt sem er√Ķltett√ľk, mert sz√°munkra a muzsik√°l√°s nem a meg√©lhet√©sr√Ķl, hanem az √ľzenetr√Ķl sz√≥l. Azaz nem akarunk minden este pubokban j√°tszani, p√°r ezer forint√©rt. Az id√Ķnkbe sem f√©rne bele, mivel mindketten iskol√°ba j√°runk. Zoli az IBS-ben k√∂zgazd√°sznak, √©n az Ybl Mikl√≥s M√Ľszaki F√Ķiskol√°n √©p√≠t√©sznek tanulok.
- Még mindig hobbi lenne a zenélés?
Zoli: - Kezd el√Ķrel√©pni. Nagy dilemma, hogy mit v√°lasszunk, de egyre ink√°bb a zene fel√© hajlunk.
Tam√°s: - Zenei berkekb√Ķl szinte csak rosszat hallunk a muzsikusl√©tr√Ķl. De ez sem riaszt vissza minket, s√Ķt ink√°bb arra √∂szt√∂n√∂z, hogy megtal√°ljuk a sz√°munkra ide√°lis utat.
- Hab√°r k√©t √©ve jelent meg a lemezetek, az√©rt besz√©lhetn√©tek arr√≥l, hogyan k√©sz√ľlt. √ögy t√Ľnik, remek√ľl kieg√©sz√≠titek egym√°st. Van szerz√Ķ √©s van hangszerel√Ķ. Git√°ros √©s billenty√Ľs. Sz√∂veg√≠r√≥ √©s programoz√≥.
Tam√°s: - Otthon, git√°ron √≠rom meg a dalt, valamint hozz√° a sz√∂veget. Ezut√°n √°tviszem Zolihoz, s a h√°zi st√ļdi√≥j√°ban egy√ľtt √∂ntj√ľk v√©gleges form√°ba. Val√≥ban j√≥l kieg√©sz√≠tj√ľk egym√°st, m√°sokra els√Ķ k√∂rben nincs is sz√ľks√©g√ľnk.
Zoli: - A m√°sodikban viszont ann√°l ink√°bb. A lemezt a Tom-Tom St√ļdi√≥ban vett√ľk fel, Rem√©nyi L√°szl√≥ hangm√©rn√∂kkel. Nagyon sokat k√∂sz√∂nhet√ľnk neki. Sz√≠v√ľgye volt az album, tal√°n a m√°ss√°ga miatt. A krist√°lytiszta, gy√∂ny√∂r√Ľ hangz√°s l√©trej√∂tte az √Ķ √©rdeme.
Tam√°s: - A lemezen j√°tsz√≥ zen√©szek is sokat tettek a dalokhoz. Hadd soroljam fel a nev√ľket: Fekete Kov√°cs Korn√©l, ifjabb F√∂d√Ķ S√°ndor, Frey Gy√∂rgy, Sipeki Zolt√°n, Gyenge Lajos, Elek Istv√°n, Schreck Ferenc, Csizmadia G√°bor, Bal√°ssy Betty √©s Czerovszky Henriett k√∂zrem√Ľk√∂d√∂tt a felv√©telen. Mindegyik√ľkr√Ķl elmondhatjuk, hogy r√°√©reztek a dalok hangulat√°ra. Zenei al√°zatuk elismer√©sre m√©lt√≥: ak√°r kimondottan egyszer√Ľen, ak√°r el√Ķre meg√≠rtan "kacif√°ntosan" kellett j√°tszaniuk, √©pp azt hozt√°k, amit v√°rtunk t√Ķl√ľk. Nem akart√°k megval√≥s√≠tani magukat, mivel tudt√°k, hogy nem err√Ķl sz√≥l a dolog.
- Mi az a másság a zenétekben, amit Zoli említett?
Zoli: - Tam√°s dalai messzir√Ķl felismerhet√Ķek. Mark√°ns √©s egy√©ni hang jellemz√Ķ r√°juk. Egyr√©szt ezt √©rtem m√°ss√°g alatt, m√°sr√©szt pedig sz√°nd√©kosan nem √©lt√ľnk a mai pop tipikus eszk√∂zeivel. Az album nem a poppiacra k√©sz√ľlt. Val√≥ban √∂nmegval√≥s√≠t√°sr√≥l van sz√≥.
- K√©t LGT n√≥ta is lemezre ker√ľlt. K√∂telez√Ķ volt? Egy√©bk√©nt nem l√≥gnak ki a sorb√≥l, illenek a t√∂bbi dal k√∂z√©.
Zoli: - Nem volt k√∂telez√Ķ a versenyre feldolgozott dalokat is felvenni. Mi d√∂nt√∂tt√ľnk mellett√ľk. A Gondolj r√°m mellett az √Āldd meg a dalt c√≠m√Ľ sz√°mot k√©sz√≠tett√ľk el a tehets√©gkutat√≥ra, b√°r √©l√Ķben csak az el√Ķbbit adtuk el√Ķ, ami az eredeti verzi√≥khoz k√©pest nagyon megv√°ltozott, a temp√≥hoz, a hangszerel√©shez, s√Ķt egyes helyeken a harm√≥ni√°khoz is hozz√°ny√ļltunk. Ez√©rt is passzolhatnak a lemez anyag√°hoz, no √©s persze eleve hozz√°nk k√∂zel √°ll√≥ dalokat v√°lasztottunk.
- Mi következik most?
Tam√°s: - A m√°sodik album. √Črettebb produkci√≥ lesz, mint az els√Ķ volt, m√°r csak az id√Ķk√∂zben eltelt k√©t √©v miatt is.
Zoli: - Minden, eddig szerzett tapasztalatunk benne lesz. Tam√°s is id√Ķsebb lett, most m√°r nem a tin√©dzserk√©nt √≠rott szerelmes dalai hat√°rozz√°k meg a lemez hangulat√°t. Ugyanann√°l a kiad√≥n√°l √©s minden bizonnyal ugyanabban a st√ļdi√≥ban k√©sz√ľl el az album. A megjelen√©s id√Ķpontja m√©g bizonytalan, de m√©g ebben az √©vben szeretn√©nk sort ker√≠teni r√°.
- Egyel√Ķre csak ennyit tudtok mondani, hogy √©rettebb lesz?
Zoli: - Az alapkoncepci√≥ nem v√°ltozik: tov√°bbra is a dalokb√≥l indulunk ki, nem groove-okb√≥l vagy hangsz√≠nekb√Ķl. Ugyanakkor hangv√©telben √©s hangszerel√©sben is igyeksz√ľnk modernebbek lenni. √úgyelve arra, hogy t√ļl modernek az√©rt ne legy√ľnk, azaz a zeneis√©g ne essen a technika √°ldozat√°ul.
- Tam√°s neve id√Ķnk√©nt m√°s produkci√≥kban is felt√Ľnik. Decemberi sz√°munkban R√©v√©sz S√°ndor lemeze kapcs√°n maga az √©nekes, valamint a zenei rendez√Ķ Erd√©lyi P√©ter egyar√°nt arr√≥l besz√©lt, hogy meg√ľt√∂tt√©k veled a f√Ķnyerem√©nyt.
Tam√°s: - Nagyon j√≥ volt ezt olvasni. √ďri√°si kih√≠v√°s volt a produkci√≥ban szerepelni. J√≥ dalok, j√≥ csapat - mit k√≠v√°nhat m√©g az ember? Nagyon sokat tanultam ebb√Ķl a munk√°b√≥l. Egy√©bk√©nt m√°s produkci√≥kban is r√©szt veszek: nemr√©giben a Fiesta √©l√Ķ turn√©j√°n vok√°loztam, ott vagyok az igaz√°n modern zen√©t j√°tsz√≥ ZooHacker form√°ci√≥ban, valamint buli zenekarokban is, mint a Circus Maximus √©s a Nerobol.
- Zoli?
Zoli: - √Čn a fennmarad√≥ id√Ķt fociz√°ssal t√∂lt√∂m, kisp√°ly√°s bajnoks√°gokon indulunk a csapattal. M√°r felmer√ľlt, hogy m√°sokkal is zen√©lhetn√©k, de mindig nemet mondtam. Engem legink√°bb Tam√°s harm√≥niavil√°ga inspir√°l. R√°ad√°sul v√©gtelen√ľl maximalista vagyok, igaz√°n j√≥l csak egyetlen produkci√≥val tudok foglalkozni, fel√Ķr√∂lne, ha egyszerre t√∂bb zen√©ben kellene jelen lennem.
- Nos, akkor nek√ľnk nincs m√°s dolgunk, mint v√°rni a K√°na√°n m√°sodik album√°t.
Tam√°s: - R√°nk viszont j√≥val t√∂bb tennival√≥ v√°r. √öj korszak kezd√Ķdik az √©let√ľnkben, az eddigin√©l komolyabban fogjuk venni a zenekarral kapcsolatos teend√Ķinket. Most p√©ld√°ul orsz√°gos m√©diaturn√©t tervez√ľnk. Mire ezek a sorok megjelennek, m√°r √ľzemelni fog a honlapunk. A m√°sodik albumon angolul is fogok √©nekelni, s kieg√©sz√≠tve n√©h√°ny kor√°bbi dal angol v√°ltozat√°val, kapcsolataink seg√≠ts√©g√©vel igyeksz√ľnk m√°s orsz√°gokba is eljutni. Lehet, hogy kev√©s a tapasztalatunk, de annyi m√°r kider√ľlt sz√°munkra, hogy itthon gyakorta "kisp√°ly√°s" m√≥don zajlanak a "nagyp√°ly√°snak" t√Ľn√Ķ zenei produkci√≥k is. Sokszor egyetlen emberen √°ll vagy bukik egy produkci√≥ sorsa. Ezt m√°sk√©pp nem lehet kiker√ľlni, csak √ļgy, ha nyitunk a k√ľlf√∂ld fel√©.


Megjelent a Zenész magazinban, 2004-ben.


K√°lm√°n Tam√°s

Nagy Zolt√°n


Hivatalos honlap:

K√°na√°n


K√°na√°n dalok:

Randev√ļ

Sziget

Egyed√ľl j√∂ttem

Tal√°n
Fűoldal            Cikkek            Fůrum            KŲzŲssťg            Kapcsolat
Marůthy GyŲrgy © 2006 • Adatvťdelmi elvek