Jelentkezz be! [ ŕj vagy itt? RegisztrŠlj!]

Duende

A dobbant√°s

Sok meglepet√©st tartogat a hallgat√≥nak a Duende deb√ľt√°l√≥ albuma, a Fasta Samba. Az els√Ķ dal alapj√°n azt gondoln√°nk, kellemes sz√≥rakoz√°sban, k√∂nnyed kikapcsol√≥d√°sban lesz r√©sz√ľnk, funkys, latinos, jazz-es muzsik√°val, k√©s√Ķbb azonban csak kapkodjuk a fej√ľnket. El√Ķbb a sz√∂veg, majd a zene t√∂rli k√©pen az embert. Magyar√°zattal tartozik a zenekar! De el√Ķbb hallgassuk meg Mensz√°tor H. Attila (√©nek, zeneszerz√Ķ, sz√∂veg√≠r√≥) √©s t√°rsai t√∂rt√©net√©t.

- Hogyan jött létre a Duende?
- Valaha, m√©g a Sz√≠nm√Ľv√©szeti Egyetem el√Ķtt a Doors Eml√©kzenekarban √©nekeltem - mondja Mensz√°tor H. Attila. - L√°szl√≥ Boldizs√°r, a Cotton Club Singers vezet√Ķje tal√°lta ki az egy√ľttest, a Jim Morrison √©let√©r√Ķl sz√≥l√≥ sz√≠nh√°zi el√Ķad√°shoz. Amikor felvettek az egyetemre, Benedek Mikl√≥s oszt√°ly√°ba, felhagytam a zenekarosdival. 2000-ben azonban j√∂tt egy telefon, hogy l√©pj√ľnk fel a Szigeten. Mondtam, hogy m√°r nem l√©tezik a form√°ci√≥, viszont vannak saj√°t dalaim, ha √©rdekli a szervez√Ķket a m√Ľsor, k√©t h√©t alatt √∂sszehozok egy band√°t. Mivel alig ismertem profi zen√©szeket, k√ľl√∂nb√∂z√Ķ sz√≥rakoz√≥helyeken k√©rdez√Ķsk√∂dtem, ismernek-e git√°rosokat, dobosokat. J√≥ n√©h√°ny telefonsz√°mmal t√©rtem haza, s v√©g√ľl sikerrel j√°rtam, l√©trej√∂tt a Duende. K√©t h√©tig igen intenz√≠ven pr√≥b√°ltunk egy r√©gi zsinag√≥g√°ban, gyakran ott is aludtunk. Sz√©p id√Ķszak volt. Igaz, ezut√°n zeneileg igencsak kikezdhet√Ķ koncertet adtunk a Szigeten, de legal√°bb elindult valami.
- Meglepett Attila h√≠v√°sa - veszi √°t a sz√≥t Havas Mikl√≥s (basszusgit√°r). - De amint meghallottam a dalokat, √∂r√∂mmel mondtam igent a felk√©r√©sre. A t√∂bbi zen√©sszel is ugyanez t√∂rt√©nt. Megkedvelt√ľk a m√Ľsort √©s egym√°st is, √≠gy lett az alkalmi projektb√Ķl igazi zenekar.
- Az eredeti formációból kik maradtak meg a mai napig?
- Pfeiler Ferenc (dob), valamint mi ketten. Ma Andr√°si Kata, azaz Nona (√©nek), Kardos D√°niel (git√°r) √©s Lamm D√°vid (git√°r) alkotja a zenekart. A lemezen t√∂bb r√©gi tag is k√∂zrem√Ľk√∂dik, p√©ld√°ul Sz√°vai Vikt√≥ria (√©nek), Kakasy D√≥ri (√©nek) √©s a nagyobb koncerteken vend√©gk√©nt ma is vel√ľnk tart√≥ Darvas Benedek (billenty√Ľs hangszerek).
- Miért nem hallhattuk a Duende nevet négy éven át?
- Egyr√©szt sok egy√©b elfoglalts√°gunk volt - v√°laszol az √©nekes -, az els√Ķ √©nekesn√Ķ, Sz√°vai Vikt√≥ria szint√©n sz√≠n√©sz, a Radn√≥ti Sz√≠nh√°z tagja, Darvas Benedek pedig a Szk√©n√© Sz√≠nh√°z zeneszerz√Ķje. Ett√Ķl persze m√©g fell√©phett√ľnk volna, ha lett volna hol. A dem√≥t elvittem a n√©pszer√Ľbb klubokba, valamint lemezkiad√≥khoz, de mindenhol elutas√≠tottak minket. A klubok az√©rt, mert nincs lemez√ľnk, a kiad√≥k pedig az√©rt, mert nincs m√∂g√∂tt√ľnk k√∂z√∂ns√©gb√°zis. √Ėrd√∂gi k√∂r. V√©g√ľl a F√©szek Klub lett az √°lland√≥ hely√ľnk, havonta egyszer l√©p√ľnk fel. S kiad√≥ is ker√ľlt, m√©ghozz√° a r√©gi ismer√Ķs, L√°szl√≥ Boldizs√°r c√©ge, a Geg Records.
- El√Ķsz√∂r csak arr√≥l volt sz√≥, hogy h√°rom dal felv√©tel√©t finansz√≠rozz√°k - teszi hozz√° a basszusgit√°ros. - Boldizs√°r a Pecs√©teld meg, a Hasis a hasadon √©s a Lebutasz√Ķke c√≠m√Ľ sz√°mokban l√°tott fant√°zi√°t. Olyan j√≥l siker√ľltek, hogy nekil√°thattunk a teljes albumnak. Illetve h√°rom dal, (a Fasta Samba, a Duende √©s a Z√∂ld) a 2000-ben, a t√∂r√∂kb√°linti P St√ļdi√≥ban r√∂gz√≠tett dem√≥r√≥l ker√ľlt a lemezre. Azt a feelinget ugyanis aligha tudtuk volna √ļjra megteremteni. Mi mindig egy√ľtt j√°tszva vessz√ľk fel az alapokat, teh√°t meghat√°roz√≥ az adott hangulatunk. Egy√©bk√©nt m√©g a Tom-Tom St√ļdi√≥ban √©s az Off BEAT Hangst√ļdi√≥ban dolgoztunk, a vezet√Ķ hangm√©rn√∂k Ny√≠ri S√°ndor volt, mellette K√ľronya Mikl√≥s, Cserj√©si Andr√°s √©s N√°n√°si P√©ter munk√°ja hallatszik a felv√©teleken. Sok k√∂zrem√Ľk√∂d√Ķ zen√©sz seg√≠tett minket, k√∂z√ľl√ľk K√≥sz Szilveszter, L√°szl√≥ Boldizs√°r √©s Romh√°nyi √Āron n√©h√°ny sz√°m hangszerel√Ķje is volt.
- Fontos nektek, hogy egy√ľtt j√°tszva vegy√©tek fel a dalokat?
- Szerint√ľnk a lemez hangulat√°nak nem kell alapvet√Ķen k√ľl√∂nb√∂zni a koncertek feelingj√©t√Ķl. √Črz√Ķdik a felv√©telen, ha egy zenekar egy√ľtt j√°tszva veszi fel az alapokat. Nem mondom, hogy nem √©lt√ľnk a mai technika adta lehet√Ķs√©gekkel, p√©ld√°ul ut√≥lag effektezt√ľk a git√°rokat, de nem darabokb√≥l raktuk √∂ssze a sz√°mokat. Egy√©bk√©nt ez a m√≥dszer m√©g k√∂lts√©gk√≠m√©l√Ķ is. Nem √°llt sok p√©nz a rendelkez√©s√ľnkre, t√≠z nap volt a felj√°tsz√°sra √©s nyolc a kever√©sre.
- A koncerteken hogyan szólal meg a Duende?
- Mindig m√°shogy - mondja Mensz√°tor H. Attila. - Att√≥l f√ľgg√Ķen, hogy √©pp milyen fel√°ll√°sban l√©p√ľnk sz√≠npadra. G√©pr√Ķl semmi nem j√∂n, nem a lemez hangz√°s√°t akarjuk visszaadni. Billenty√Ľssel √©s f√ļv√≥sokkal kib√Ķv√≠tve k√∂zel√≠thetj√ľk, de ha csak az eml√≠tett alapzenekar j√°tszik, m√°sk√©pp sz√≥lnak a dalok. Szeretem, egy zenei t√©m√°t t√∂bb oldalr√≥l is megk√∂zel√≠thet√ľnk, m√°s √©s m√°s hangszerel√©ssel. Ez hangulatf√ľgg√Ķ is, ugyanaz a dal megsz√≥lalhat meditat√≠v vagy t√°ncra buzd√≠t√≥ m√≥don is.
- Zenében és szövegben is meglepetésekkel teli az album. Mi vezet a dalíráskor?
- Komolyan mondom, tisztelem azokat a zenekarokat, amelyek egyfajta √©s kiz√°r√≥lagos zenei kateg√≥ri√°ban gondolkodnak. √ćgy is lehet zseni√°lis dalokat l√©trehozni. (B√°r f√©l√Ķ, hogy egy id√Ķ ut√°n √∂nism√©tl√©sbe csap √°t a dolog.) √Čn m√°sk√©pp √°llok a zen√©hez. T√°g√≠tani akarom a hat√°rokat. Illetve sokszor √©pp a hat√°ron mozog a Duende. Hogy csak egy p√©ld√°t hozzak: a Lucy c√≠m√Ľ, lemezre nem ker√ľlt dal pedofil ballada. Extr√©m a t√©ma, nem szokt√°k meg√©nekelni. Sokan f√©lre is √©rtik, pedig sz√≥ nincs arr√≥l, hogy az elt√©velyed√©sre buzd√≠tan√°nk. De nem csak a "k√©k az √©g √©s z√∂ld a f√Ľ" l√©tezik, mint gondolhatn√°nk a m√©di√°ban megsz√≥lal√≥ sz√°mokb√≥l. Zen√©ben is hasonl√≥ a helyzet, n√°lunk a latin mellett a jazz √©s a punk is megf√©r. S√Ķt, sz√≠vem szerint eg√©szen a kort√°rs zen√©ig menn√©k a popt√≥l.
- Nekem √©pp ez a sokf√©les√©g tetszett meg Attila zen√©j√©ben - reag√°l Havas Mikl√≥s. - Egy sz√°l git√°ron mutatta a dalokat, de √≠gy is minden benne volt, funky, rock √©s jazz is. S mindezt a sz√∂vegei, egy√©ni l√°t√°sm√≥dja k√∂ti √∂ssze. A Duende dalai sz√≥lnak valamir√Ķl, nem a sek√©lyes sz√≥rakoztat√°st c√©lozz√°k. Tudom, hogy arra is sz√ľks√©g van, de √∂r√ľl√∂k, hogy ilyen produkci√≥ban vehetek r√©szt.
- Sok√°ig k√ľldet√©studatom volt - sz√≥l √ļjra a szerz√Ķ. - Folyton arra gondoltam, hogy a mindent ural√≥ tucat-produkci√≥kat el kell t√∂r√∂lni a F√∂ld sz√≠n√©r√Ķl. Ma m√°r eszembe nem jutna ilyesmit mondani. Jobb, ha az ember nem pazarolja az energi√°j√°t m√©ltatlan dolgokra. Ha hely√ľk van a vil√°gban, h√°t hely√ľk van. Ink√°bb t√∂r√Ķd√∂m a saj√°t produkci√≥nkkal. Azzal, hogy eljusson azokhoz, akik szerethetn√©k, akiknek mondhatna valamit. De √©pp itt √ľtk√∂z√ľnk folyton akad√°lyokba. A rendszerv√°ltoz√°ssal elm√©letben elt√Ľnt a betiltott zenekar kateg√≥ri√°ja. A val√≥s√°gban viszont √ļgy t√≠z ember d√∂nti el, mi sz√≥lalhat meg a n√©pszer√Ľ t√©v√©kben √©s r√°di√≥kban. A kluboz√°s ugye neh√©z, a kiad√≥k pedig rettegnek att√≥l, hogy b√°rmi √ļjszer√Ľt felv√°llaljanak. Nem magunkra gondolok, mert n√°lunk szerencs√©re m√°r elindult valami, de szomor√ļ, hogy sok tehets√©ges zenekar m√©g a sz√≠npadig sem juthat el.
- Visszatérve a lemezetekhez: több dalban nagy a kontraszt. Például igen kellemes a zene, a szöveg ugyanakkor borzalmakat mesél el.
- Szeretem a kontrasztokat. A Fasta Samba is ilyen, ha csak a zen√©t hallgatod, nyugodtan "r√°fekhetsz" a dallamra, a sz√∂veg viszont egy r√©mes napr√≥l sz√≥l. A sr√°c reggel gondtalanul elindul otthonr√≥l √©s est√©re sz√©thullik az √©lete. Persze az√©rt a zen√©be is beleker√ľltek nyugtalan√≠t√≥ momentumok, hogy felkapja a fej√©t a hallgat√≥. Igen, √©pp ezt szeretn√©m el√©rni, hogy felkapj√°k a fej√ľket az emberek. Hogy r√°j√∂jjenek, a vil√°gban nem csak feh√©r √©s fekete l√©tezik. S hogy a nagy rohan√°sban is l√°ss√°k meg, mi t√∂rt√©nik k√∂r√ľl√∂tt√ľk. A legt√∂bben kiz√°r√≥lag a felsz√≠nen mozognak, mivel ezt sugallja nekik szinte minden, a m√©di√°val az √©len. Pedig √©rdemes n√©ha lejjebb is tekinteni.
- Színészként milyen érzés zenészek közé keveredni? Milyennek látod ezt a szakmát?
- Nem l√°tok a m√©ly√©re. Szinte csak a zenekarom tagjait ismerem. Arra viszont m√°r r√°j√∂ttem, hogy a sz√≠n√©sz √©s a zen√©sz √©jszakai √©lete k√∂z√∂tt egy√°ltal√°n nincs k√ľl√∂nbs√©g... Komolyabban: id√Ķnk√©nt bizony zavarban vagyok a zen√©szek k√∂z√∂tt, mert soha nem tanultam zen√©t. Ha elviszek egy t√©m√°t a pr√≥b√°ra, fogalmam sincs, milyen akkordokb√≥l √°ll. Tanulatlans√°gom ugyanakkor tal√°n el√Ķny is, mivel senki nem nevelt s√©m√°k haszn√°lat√°ra. N√°lam nem l√©tezik az a l√°thatatlan k√∂tel√©k, hogy meg kell felelnem bizonyos szab√°lyoknak √©s elv√°r√°soknak. √ćgy szabadabban alkothatok.
A zenekar √©s a sz√≠nh√°z egy√©bk√©nt most k√∂zel ker√ľl egym√°shoz. December 21-√©n a Merlin Sz√≠nh√°zban lesz a Bangkoki punkok c√≠m√Ľ darab bemutat√≥ja. √Čn rendezem, s a zen√©t is √©n √≠rtam. Az el√Ķad√°s √©l√Ķben megsz√≥lal√≥ punkzenekar√°t Lamm D√°vid, Havas Miki √©s Pfeiler Feri alkotja. S ha m√°r a d√°tumokn√°l tartunk, a Duende december 16-√°n a G√∂d√∂rben l√©p fel.
- Már csak egy kérdésem van: honnan jött a név?
- Federico Garcia Lorca egyik √≠r√°s√°b√≥l. A jelent√©se k√≠s√©rtet, szellem, √°tvitt √©rtelemben ihlet, spiritusz, ugyanakkor jel√∂lhet egyfajta szellemis√©get √©s az alkot√°s eksztatikus √°llapot√°t is. De tal√°n t√∂bbet mond r√≥la √©s a zenekar sz√°nd√©kair√≥l, t√∂rekv√©seir√Ķl egy t√∂rt√©net. Andal√ļzi√°ban minden √©vben versenyt rendeznek flamenco git√°rosoknak, √©nekeseknek √©s t√°ncosoknak. Ut√≥bbiak vet√©lked√©s√©re karj√°ban vitt k√©t f√©rfi egy j√°rni alig tud√≥, nyolcvanh√©t √©ves n√©nit. Feltett√©k a sz√≠npadra. Az √∂regasszony g√∂rnyedt tart√°s√°b√≥l kiegyenesedett, s egyetlenegyet dobbantott. De √ļgy, hogy a hat√°sa v√©gigfutott a termen. Megnyerte a versenyt. Mert mindenki meg√©rtette, mi volt abban a dobbant√°sban.


Megjelent a Zenész magazinban, 2004-ben.

Hivatalos honlap:

Duende


Dalok az albumról:

Abszint

Fasta Samba

Latin szeren√°d

Zöld

Duende
Fűoldal            Cikkek            Fůrum            KŲzŲssťg            Kapcsolat
Marůthy GyŲrgy © 2006 • Adatvťdelmi elvek