Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Bikini: Angyali ĂŒdvözlet - A közönsĂ©g nem hĂŒlye

A közönsĂ©g nem hĂŒlye

Tavasszal jelent meg a Bikini Ășj albuma, Angyali ĂŒdvözlet cĂ­mmel, a Hungaroton kiadĂĄsĂĄban. Mint azt az utĂłbbi Ă©vekben, a zenekar visszatĂ©rĂ©se Ăłta megszokhattuk, megint Ășj hangvĂ©tellel talĂĄlkozunk az anyagon. A Bikinire jellemzĂ” stĂ­lusjegyek megmaradtak ugyan, mellettĂŒk azonban bĂ”ven hallunk Ășj elemeket. S ha mĂĄr ĂșjdonsĂĄgrĂłl van szĂł: a felvĂ©telen mĂ©g Daczi Zsolt jĂĄtszott, azĂłta viszont Csillag Endre a zenekar gitĂĄrosa.

- A magyar könnyûzenében, s természetesen a Bikininél is kiemelt fontossåggal bír a dalszöveg. Most szinte minden eddigi szövegíró neve feltûnik a borítón. Koncepció volt, hogy D. Nagy Lajos mellett Nagy Feró, Trunkos Andrås, Dévényi Ádåm, Jantyik Zsolt és Katona Låszló is szerephez jusson?
- InkĂĄbb arrĂłl volt szĂł, hogy mĂĄr tisztĂĄban vagyok azzal, ki tudja a legjobban megfogalmazni az adott dalhoz illĂ” szöveget - vĂĄlaszol NĂ©meth Alajos zenekarvezetĂ”. - Hogy nĂ©hĂĄny pĂ©ldĂĄt is mondjak: Katona az igazsĂĄgkeresĂ” szövegĂ­rĂł, ezĂ©rt neki jutnak a nehezebb fajsĂșlyĂș dalok, mint amilyen a cĂ­madĂł nĂłta is. Feróé az UtcabĂĄl lett, a rĂ©gi Bikinit idĂ©zĂ” struktĂșra Ă©rte kiĂĄltott. Amikor pedig valaminek nagyon kell fĂĄjnia, a mĂ©ly lĂ­rĂĄt Ă©rtĂ” Jantyik Zsolthoz fordulok, Ă” Ă­rta az Annyi mindent elhittem szövegĂ©t. RĂĄadĂĄsul naprakĂ©sz, soha nem mĂșlĂł barĂĄtsĂĄgokrĂłl van szĂł, mindegyikĂŒk nagyon Ă©rti, mirĂ”l akar szĂłlni az aktuĂĄlis album.
- Az Angyali ĂŒdvözlet mirĂ”l szĂłl?
- KicsinysĂ©gĂŒnkrĂ”l Ă©s kiszolgĂĄltatottsĂĄgunkrĂłl. ArrĂłl, hogy kĂ©ptelenek vagyunk kitörni a helyzetĂŒnkbĂ”l, annyira rĂĄnk telepszik a politika Ă©s a mĂ©dia. A borĂ­tĂł (FĂŒlöp Csaba alkotĂĄsa) is ezt fejezi ki.
- Nyilvån a zene is. Milyen eszközökkel éltetek?
- Sok a moll, szorĂ­tanak az akkordok. Ha jobban odafigyelve, esetleg fejhallgatĂłval hallgatod a lemezt, feltĂ»nhet, hogy a hĂĄttĂ©rben minden torzĂ­tva szĂłl. Jelezve, hogy rohad mögöttĂŒnk a vilĂĄg.
- Mi indokolta a gitĂĄros-vĂĄltĂĄst?
- Daczi Zsolt tĂĄvozĂĄsa törvĂ©nyszerĂ» volt. RĂ©gĂłta Ă©reztĂŒk, hogy mĂĄr nem szĂ­vĂŒgye a Bikini. MĂĄs produkciĂłkban is ott volt, ilyenkor TornĂłczky Feri helyettesĂ­tette, illetve egy Ă­zben arra kĂ©nyszerĂŒltĂŒnk, hogy nĂ©hĂĄny dal utĂĄn Makovics DĂ©nes gitĂĄrozzon, mert Zsolt egy mĂĄsik zenekara fellĂ©pĂ©sĂ©re indult. Csillag EndrĂ©vel pedig rĂ©gĂłta kerĂŒlgettĂŒk egymĂĄst, vendĂ©gkĂ©nt jĂĄtszott Bikini lemezeken Ă©s koncerteken, sĂ”t, egy idĂ”ben a D. Nagy Ă©s a FrakciĂł tagja volt.
- Milyenek az elsĂ” benyomĂĄsok?
- Rögtön beilleszkedett, s többletet adott a zenĂ©hez. Hogy mĂĄst ne mondjak, megszĂŒletett a Bikiniben a piano is a forte mellett, van dinamika a koncerteken. A közönsĂ©g is azonnal elfogadta Bandit. MĂĄr az elsĂ” fellĂ©pĂ©sen, a beĂĄllĂĄson, amikor bluest rögtönöztĂŒnk, a helyen lĂ©vĂ”k a szĂ­npad elĂ© sereglettek, s vastapsban törtek ki. A bulikon egyĂ©bkĂ©nt DĂ©nes szĂłlĂłit is nagyra Ă©rtĂ©kelik, azaz nem kizĂĄrĂłlag a slĂĄgerekĂ©rt jönnek el az emberek. A koncertek utĂĄni beszĂ©lgetĂ©seken mindig kiderĂŒl, hogy a közönsĂ©g nem hĂŒlye, mĂ©g ha ezt sokan is hiszik a szakmĂĄban.
Annyit mĂ©g hadd mondjak el Daczi ZsoltrĂłl, s minden eddigi tagrĂłl, aki mĂĄr nincs velĂŒnk: mindegyikĂŒknek köszönöm, hogy egyĂŒtt voltunk ezen az egymilliĂł kilomĂ©ter hosszĂș bĂĄrpulton, amit rock and rollnak hĂ­vnak. Mindenki, aki rövidebb-hosszabb ideig velĂŒnk tartott, csak tett a Bikinihez.


Megjelent a Zenész magazin hírrovatåban, 2004-ben.





Hivatalos honlap:

Bikini


Dalrészletek az albumról:

Angyali ĂŒdvözlet



KapcsolĂłdĂł cikkek:

Bikini - Õrzöm a lĂĄngot

TurnĂ©n a megĂșjult Bikini

Bikini a Körcsarnok elÔtt

Bikini 20
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek