Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

hiperkarma - GurulĂłs zene

"GurulĂłs" zene

2000-ben hallhattuk elĂ”ször a hiperkarma nevet. Akkor Ășgy tĂ»nt, nem zenekarrĂłl, hanem az Ă©nekes, gitĂĄros Ă©s szerzĂ” BĂ©rczesi RĂłbert egyszemĂ©lyes produkciĂłjĂĄrĂłl van szĂł. De hamarosan mĂĄr valĂłdi egyĂŒttes ĂĄllt a szĂ­npadra a sokakat megfogĂł dalokkal. KĂŒlönösebb hĂ­rverĂ©s, azaz gyakori mĂ©diaszereplĂ©sek nĂ©lkĂŒl tett szert komoly rajongĂłtĂĄborra a Robi (Ă©nek, gitĂĄr), Sztivi (gitĂĄr), Laca (basszusgitĂĄr), fx Elvis (szinti), Frenk (dob, Ă©nek) Ă©s Zacsi (perka) felĂĄllĂĄsĂș hiperkarma.

- Hogyan lett a szĂłlĂłprodukciĂłbĂłl egyĂŒttes?
- Eleve zenekarrĂłl lett volna szĂł, de az elsĂ” lemez felvĂ©telĂ©re mĂ©g nem ĂĄllt össze - mondja BĂ©rczesi RĂłbert. - Nem szeretem leĂ­rva lĂĄtni, hogy egyedĂŒl csinĂĄltam az elsĂ” albumot - ami egyĂ©bkĂ©nt nem is igaz, mert vagy hat ember munkĂĄja van benne. Biztosan jobb lett volna, ha a felvĂ©telre mĂĄr felĂĄll a zenekar, de akkor örĂŒltem, hogy egyĂĄltalĂĄn el tudtam kĂ©szĂ­teni. Az egyĂŒttes meg szĂ©p lassan formĂĄlĂłdott. ElĂ”ször Frenkkel talĂĄlkoztam egy hĂĄzibulin. Kiss Tibi mutatott be minket egymĂĄsnak. Elmondtam neki az ötleteimet, megmutattam a demĂłt, s Ă” azonnal megĂ©rtette, mit akarok. Vagy talĂĄn jobb szĂł, hogy megĂ©rezte, mert szerintem tökĂ©letesen nem Ă©rthetik meg egymĂĄst az emberek. Mindenesetre meglepett a dolog, mert addig mĂ©g senkivel nem talĂĄlkoztam, aki Ă­gy reagĂĄlt volna. ElĂ”zĂ” zenekarom, a Bla-bla törtĂ©nete Ă©pp ezĂ©rt Ă©rt vĂ©get: az Ășjabb keletĂ» dalaimat nem Ă©rtettĂ©k a többiek.
- Mi az, ami ilyen nehezen Ă©rthetĂ”?
- NyilvĂĄn bennem van a hiba, hogy nem lennĂ©k jĂł tanĂĄrnak. Nehezen tudom megĂ©rtetni mĂĄsokkal, hogy mit akarok. Hogy csak egy pĂ©ldĂĄt emlĂ­tsek: sok gitĂĄrosnak hiĂĄba mondom, hogy mindössze kĂ©t hangbĂłl ĂĄlljon a szĂłlĂł. KĂ©ptelen vagyok megĂ©rtetni velĂŒk, hogy az adott dal szerintem miĂ©rt pont ezt kĂ­vĂĄnja meg. Mert nekem az az igazi gitĂĄrszĂłlĂł, ami megmarad az emberek fejĂ©ben. Én pĂ©ldĂĄul Ășgy hozom lĂ©tre, hogy dĂșdolok, s ezt szedem le gitĂĄron. Kurt Cobain engem erre tanĂ­tott, nem a fĂ”belövĂ©sre... Nos, a lĂ©nyeg az, hogy vĂ©gĂŒl sikerĂŒlt csupa olyan tĂĄrsra talĂĄlnom, akiknek nem kell sokat magyarĂĄzni, Ă©rtik, Ă©rzik, mit akarok.
- Te magad jegyzed a zenét és a szövegeket is. Mi a többiek szerepe?
- Csak dalvĂĄzlatokat Ă­rok meg, s a prĂłbĂĄkon mindenki hozzĂĄjuk teszi a magĂĄĂ©t. Fontos, hogy a szĂĄmok a szĂ­npadra kĂ©szĂŒlnek. A mi zenĂ©nk nem hagyomĂĄnyos rock, inkĂĄbb "gurulĂłs" zene. Egyetlen lĂŒktetĂ©sre Ă©pĂŒlnek a dalok, a verzĂ©t Ă©s a közĂ©prĂ©szt is ugyanaz az akkord hatĂĄrozza meg. Ez persze csak az alap, s pont itt kerĂŒlnek kĂ©pbe a többiek, hogy mindezt kiegĂ©szĂ­tsĂ©k, erĂ”sĂ­tsĂ©k a szĂłlamaikkal.
- AlapvetĂ”en szövegcentrikus zenekar a hiperkarma - szĂłl Frenk. - Ugyanakkor mindannyian imĂĄdunk muzsikĂĄlni, dögös zenĂ©t jĂĄtszani, tehĂĄt amellett, hogy igyekszĂŒnk erĂ”sĂ­teni a szövegek hatĂĄsĂĄt, ez is szempont a dalok kĂ©szĂŒlĂ©sĂ©nĂ©l.
- Valamilyen szinten mégis egyszemélyes produkció lenne a hiperkarma, a többi tag Robi elképzeléseit szolgålja ki?
- Robi mindig mondja nekĂŒnk, hogy Ă­rjunk dalokat, s többen meg is tesszĂŒk, nekem pĂ©ldĂĄul teljes albumra valĂł anyagom gyĂ»lt össze. Csakhogy ezek nem illenek a hiperkarmĂĄhoz, mert a zenekar a kezdetektĂ”l Robi dalairĂłl szĂłl. No Ă©s persze a legjobb nĂłtĂĄimat Ășgyis megtartanĂĄm magamnak...
- TĂ©nyleg biztatom Ă”ket, hogy hozzanak dalokat, de nem teszik - szĂłl Ășjra Robi. - Zacsi pĂ©ldĂĄul a Galapagos tagja is, s inkĂĄbb ott szerepel szerzĂ”kĂ©nt. EgyĂ©bkĂ©nt a többieknek is bĂ”ven van mĂĄs elfoglaltsĂĄguk a hiperkarma mellett. Az a tapasztalatunk, hogy ez inkĂĄbb erĂ”sĂ­ti, mint gyengĂ­ti a zenekar egysĂ©gĂ©t.
- Koncertjeiteken gyakori a telt håz, még a nagyobb helyeken is, amilyen a Zöld Pardon. Pedig nem veletek van tele a kereskedelmi média.
- Rosszul ĂĄllna nekĂŒnk az ilyen szereplĂ©s. Sosem akartunk reggeli tĂ©vĂ©mĂ»sorokban tĂĄtogni. Nagyon szeretnĂ©m, ha a dalok hĂ­resek lennĂ©nek, ha eljutnĂĄnak mindenkihez, akinek adhatnak valamit. Ám ugyanezt nem mondhatom el magamrĂłl. Nem vĂĄgyom hĂ­rnĂ©vre Ă©s hatalomra. A dalok a fontosak, nem Ă©n. RĂĄadĂĄsul a rock and roll, mint Ă©letĂ©rzĂ©s, nagyon nem illik az ilyen helyekre.
- ManapsĂĄg hovĂĄ illhetne?...
- A rock and roll minden korban ott van, ahovĂĄ a szĂŒlĂ”k a legkevĂ©sbĂ© engedik el a gyerekeiket. MostanĂĄban szerintem leginkĂĄbb a partikon.
- Ha visszatĂ©rhetĂŒnk a koncertek tĂ©mĂĄjĂĄhoz - mondja Frenk -, a nyĂĄr igen jĂłl sikerĂŒlt, sok fellĂ©pĂ©sĂŒnk volt. SajĂĄt klubunk nincs, mivel nem szeretnĂ©nk tĂșl sokat jĂĄtszani ugyanazon a helyen. Fontos, hogy esemĂ©ny legyen a közönsĂ©g szĂĄmĂĄra a koncert. BĂĄr azĂ©rt van hagyomĂĄnyunk, a Halloween buli. IdĂ©n is a Gödörben tartjuk, oktĂłber 31-Ă©n.
- MĂĄr bĂ” egy Ă©ve, hogy megjelent a mĂĄsodik album, az AmondĂł. Mikorra kĂ©szĂŒl el a harmadik lemez?
- MĂ©g nem tudjuk. Ahogy jön. BĂĄr mĂĄr a nyĂĄron dolgoztunk rajta, a prĂłbĂĄkon. Semmi esetre sem sietjĂŒk el, mert a lehetĂ” legjobb anyagot akarjuk elkĂ©szĂ­teni.
- Annyit mĂĄr sejtek - teszi hozzĂĄ Robi -, hogy az elsĂ”höz hasonlĂłan egyszerĂ» tĂ©mĂĄk szerepelnek majd rajta, a szövegvilĂĄg viszont az AmondĂłn megkezdett vonalat viszi tovĂĄbb. Az egyszerĂ»sĂ©g egyĂ©bkĂ©nt csak lĂĄtszĂłlagos. Ritmikailag tempĂłpĂĄrokban gondolkodunk, pĂ©ldĂĄul a hatnegyedes körökre nĂ©gynegyedekben jĂĄtszunk rĂĄ, hogy elvigye a hallgatĂłt a zene, ne tudja, hol az egy. Ilyenkor mindig csak azt sajnĂĄlom, hogy minket nem vihet el ugyanĂșgy, mert mi jĂłl tudjuk, milyen eszközzel milyen hatĂĄst Ă©rhetĂŒnk el. Ez a zenĂ©szek ĂĄtka...


Megjelent a Zenész magazinban, 2004-ben.

Hivatalos honlap:

hiperkarma


hiperkarma dalvĂĄltozatok:

amondĂł - columbomix2003

amondĂł - mantramix2003

mitévÔ - tituszmix2003
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek