Jelentkezz be! [ ŕj vagy itt? RegisztrŠlj!]

Hollywoodoo - Karmolnak, harapnak

Karmolnak, harapnak

K√©t √©vvel ezel√Ķtt sokakat meglepett els√Ķ album√°val az akkor m√°r t√≠z √©ves, m√©gsem igaz√°n ismert zenekar, a Hollywoodoo. √Črett, egy√©ni hangv√©tel√Ľ dalokat tartalmazott az anyag - nem csoda, hogy egy csap√°sra megismert√ľk az egy√ľttes nev√©t. Hohl √Ārp√°d (dob), Bodn√°r P√©ter (basszusgit√°r), Nirnsee Kriszti√°n (git√°r), Urb√°n Szabolcs (git√°r) √©s Tr√≥cs√°nyi Gergely (√©nek) m√°sodik lemez√©vel m√©g nagyobbat dobott: a Karmolok, harapok c√≠m√Ľ alkot√°s egyszer√Ľs√©g√©ben is izgalmas, s borong√≥s hangulata mellett mulattatni is k√©pes.

- Szerintetek milyen az √ļj album?
Bodn√°r P√©ter (Bogy√≥): - Egys√©gesebb, mint az el√Ķz√Ķ volt. A Stabil oldalfekv√©s az el√Ķz√Ķ √∂t-hat √©v legjobb dalaib√≥l √°llt √∂ssze, m√≠g a m√°sodik album k√©t √©v munk√°ja. Az els√Ķ lemez elk√©sz√ľlte ut√°n csatlakozott hozz√°nk Szabi - a k√©tgit√°ros fel√°ll√°sb√≥l ered√Ķen kem√©nyebb lett a zene, igazi rocklemez a Karmolok, harapok.
Tr√≥cs√°nyi Gergely (Geri): - Igen, Szabi √©rkez√©s√©t√Ķl kezdve tudtuk, sz√°munkra m√°r nincs m√°s √ļt, csak a heavy metal... Ha ez t√ļlz√°s is, annyi bizonyos, hogy d√ľh√∂sebb, energikusabb √©s m√©lyebb lett az album. S m√©g odamondogat√≥s is. Nem akarom megideologiz√°lni, de ez a m√Ľfaj mag√°ban hordozza az √Ķszintes√©get. √ćgy h√°t megzen√©s√≠tett√ľk a d√ľh√ľnket. Lek√©st√ľk a vonatot, elhagytak a csajaink - ezek szerint j√≥ kis blueslemezt csin√°ltunk volna...?
- Mit√Ķl vagytok d√ľh√∂sebbek, mint k√©t √©ve voltatok? De most maradjunk kiz√°r√≥lag a zen√©n√©l.
Geri: - Ki√°br√°nd√≠t√≥ l√°tni a rockzene jelenlegi magyarorsz√°gi helyzet√©t. Meggy√Ķz√Ķd√©sem, hogy a klasszikus zene √©s a jazz mellett a rock a harmadik ig√©nyes m√Ľfaj a muzsik√°ban. K√ľlf√∂ld√∂n a techno-l√°z lefut√°sa ut√°n √ļjra a hely√©re ker√ľlt, de itthon m√©g mindig megvan a kor√°bbi id√Ķszakra is jellemz√Ķ, √©vtizedes lemarad√°s. Kint m√°r nem ciki rockot hallgatni, de n√°lunk, a m√©dia megvezette emberek egyel√Ķre k√©ptelenek feleszm√©lni. Persze ett√Ķl m√©g zen√©l√ľnk, s √ļgy gondoljuk, van is mi√©rt, de az elm√ļlt k√©t √©v megtan√≠tott minket a realit√°sok talaj√°n l√©pkedni.
- Tal√°n a lemezt sem volt egyszer√Ľ megjelentetni? J√≥l indultatok, a deb√ľt√°l√≥ albumot multic√©g adta ki.
Geri: - √Ėt√©ves szerz√Ķd√©s√ľnk volt a Warner-Magneotonn√°l, h√°rom lemezre. Csakhogy id√Ķk√∂zben a Magneoton leszakadt a Warnerr√Ķl, azaz a pap√≠r m√°r semmit sem √©rt. Szerz√Ķi kiad√°sban nem akartuk megjelentetni az anyagot - ennek Magyarorsz√°gon "cs√≥r√≥szaga" van, degrad√°l√≥ a c√≠mke. M√°s multihoz nem fordultunk, tudtuk, hogy nincs es√©ly√ľnk. Ugyanakkor tagjai vagyunk a Budapest Rock'N'Roll "szervezked√©snek", s ebbe szerint√ľnk ak√°r a lemezkiad√°s is belef√©rhet. V√©g√ľl m√©gis a Magneoton lett a kiad√≥, mert fant√°zi√°t l√°ttak az id√Ķk√∂zben elk√©sz√ľlt anyagban. Igaz, speci√°lis m√≥don: a produkci√≥s k√∂lts√©geket mi √°lljuk, a kiad√≥ a nev√©t adja, valamint a terjeszt√©st v√©gzi.
- Hol vettétek fel a lemezt?
Bogy√≥: - A Parkplatz St√ļdi√≥ban, ahol egy√©bk√©nt hangm√©rn√∂kk√©nt dolgozom. Kicsi, PC alap√ļ, underground jelleg√Ľ st√ļdi√≥r√≥l van sz√≥. De itt is lehet min√Ķs√©gi felv√©telt k√©sz√≠teni. Hardcore- √©s rockvonalon m√°r bizony√≠totta ezt a st√ļdi√≥. Kis p√©nz, nagy lelkesed√©s - hogy √°t√≠rjuk a klasszikus mond√°st...
Geri: - A PC-s zenefelv√©tel eljutott arra a szintre, hogy m√°r k√©pes megk√∂zel√≠teni a komoly min√Ķs√©get. Rem√©lem, ennek √©pp a Karmolok, harapok az iskolap√©ld√°ja. Nem kiz√°r√≥lag az eszk√∂zpark sz√°m√≠t, sokat nyom a latban a hozz√°√°ll√°s, valamint a hangm√©rn√∂ki munka. Bogy√≥ el√Ķtt le a kalappal! Egy√©bk√©nt a zenekarral egy√ľtt √Ķ volt a lemez producere is.
- A Stabil oldalfekv√©s az Aquarium St√ļdi√≥ban k√©sz√ľlt, Lakatos G√°bor producerrel. Most nem ig√©nyeltetek "k√ľls√Ķ f√ľlet"?
Bogy√≥: - Fel sem mer√ľlt, hiszen nem volt r√° p√©nz√ľnk. A "k√ľls√Ķ f√ľl" adott esetben nagyon hasznos tud lenni, ha a producer √©rzi, mi van a zenekarban, mit lehet kihozni a zen√©szekb√Ķl. Igaz, az ellenkez√Ķj√©re is lehetne p√©ld√°kat hozni... Lakatos G√°borral szerencs√©nk volt, s √©rdekes m√≥don ebben a lemezben is benne van, mivel amint elkezdt√ľk a munk√°t, azonnal esz√ľnkbe jutottak egykori instrukci√≥i. Hogy a dobos rendesen √ľsse meg a hangszer√©t, a git√°ros legyen prec√≠z, ne kenje el a hang v√©g√©t √©s a t√∂bbi.
Am√ļgy nem b√°ntuk, hogy nem csillog√≥-villog√≥ st√ļdi√≥ban k√©sz√≠tett√ľk az albumot, hiszen gar√°zs-rockr√≥l van sz√≥, ehhez a zen√©hez jobban illik az ilyen munka. S mivel l√©nyeg√©ben otthon voltunk, kisebb sz√ľnetekkel n√©gy h√≥napon √°t vehett√ľk fel a lemezt. Lenny Kravitz mondta egy interj√ļban, hogy ha bal l√°bbal kel fel, nem megy a st√ļdi√≥ba. Csak akkor foglalkozik az aktu√°lis lemez√©vel, ha a legjobb form√°ban √©rzi mag√°t. Most v√©gre mi is √≠gy dolgozhattunk.
- Azt mondtad: gar√°zs-rock?
Bogy√≥: - A dalok szerkezete √©s a hangszerel√©s is letisztultabb lett. T√∂rekedt√ľnk a j√≥ √©rtelemben vett egyszer√Ľs√©gre. Ett√Ķl persze m√©g akadnak apr√≥ finoms√°gok, √©rdekess√©gek a sz√°mokban, de a l√©nyeg az volt, hogy egyszer√Ľek √©s hat√°sosak legyenek. Hadd mondjam el itt, hogy n√©h√°ny dalban seg√≠t√Ķink is akadtak, T√≥th Gerg√Ķ (Blind Myself) vok√°lozik √©s Japp√°n (Heaven Street Seven) billenty√Ľzik a lemezen.
Geri: - A st√ļdi√≥ban, az el√Ķbb eml√≠tett id√Ķb√Ķs√©g miatt is, hogy nem volt a nyakunkon a balta, nem kellett folyton az √≥r√°t n√©zni, igaz√°n j√≥ hangulatban folyt a munka. T√∂bb dal is r√∂h√∂g√©ssel √©r v√©get a lemezen, mert val√≥ban nagyon j√≥l √©rezt√ľk magunkat, s szerett√ľk volna, ha ebb√Ķl a hallgat√≥ is kap. √ögyis el√©g komor hangulat√ļak a dalok.
- Kett√Ķ kiv√©tel√©vel.
Geri: - Igen, akad k√©t intermezzo az albumon. A h.o.r.k. c√≠m√Ľ "dalban" val√≥di horkol√°s hallhat√≥. √Čjjel csak h√°rom-n√©gy √≥r√°t tudok aludni, nappal viszont szinte b√°rhol √©s b√°rmikor el tud nyomni a buzg√≥s√°g. S ha m√°r alszom, horkolok is - a t√∂bbiek folyton rajtam r√∂h√∂gnek. Bogy√≥ megk√©rt, hogy szunnyadjak el a st√ļdi√≥ban. Nem kellett k√©tszer mondania. F√©l √≥r√°n √°t vette a horkol√°st t√©rmikrofonnal.
Bogy√≥: - Megm√©rtem a horkol√°s temp√≥j√°t, majd szalonzen√©t tettem hozz√°, hogy m√©gse csak az sz√≥ljon. A m√°sik sz√°m, a 200 000 h√ľly√©sked√©sb√Ķl j√∂tt l√©tre. M√°r megvolt a dal alapja, elkezdt√ľk bel√Ķni a mikrofont az √©nekre, s Geri olyat halandzs√°zott, hogy v√©g√ľl ez ker√ľlt a lemezre.
Geri: - L√°ttam, hogy Bogy√≥ r√∂h√∂g a kever√Ķ m√∂g√∂tt, h√°t tov√°bb baromkodtam, toltam a szenet a kaz√°nra... Egy√©bk√©nt √ļgy √©rezz√ľk, mindk√©t tr√©f√°s epiz√≥dnak helye van az albumon, mert illenek a zenekarhoz. Egyr√©szt ugye oldj√°k a komors√°got, m√°sr√©szt megmutatj√°k humoros oldalunkat, hogy tudunk nevetni, ak√°r saj√°t magunkon is.
- A koncerteken sem fogj√°tok vissza magatokat. Ny√°ron, a Z√∂ld Pardonban Geri remek rock√©nekes-par√≥di√°t mutatott be a dalok k√∂z√∂tt. A kedvenc √°tvezet√Ķ sz√∂vegem: "Mocskos rockerek, gyertek k√∂zelebb, hadd √©rezzem a szagotokat!"
Geri: - Id√Ķnk√©nt m√©g enn√©l is provokat√≠vabb vagyok, s m√°r az is el√Ķfordult, hogy f√©lre√©rtettek. Volt, hogy szinte egyenk√©nt kellett bocs√°natot k√©rnem a k√∂z√∂ns√©g tagjait√≥l... De val√≥ban l√©tezik ez az oldalunk is, az ir√≥nia, az √∂nir√≥na √©s m√©g a par√≥dia is jellemz√Ķ r√°nk.
Bogy√≥: - Maradhatunk m√©g egy kicsit a felv√©teln√©l? Tal√°n √©rdekli az olvas√≥kat, hogy minden elk√©pzelt hangsz√≠nhez olyan git√°rt v√°lasztottunk, ami mag√°t√≥l k√©pes hozni az elv√°rt hangz√°st. A d√∂g√∂s rockhoz Les Pault, a tiszta hangokhoz t√∂bbf√©le Fendert, az akusztikus hangz√°shoz Martint √©s Ovationt haszn√°ltunk. Persze nem mind a saj√°tunk, bar√°taink adt√°k k√∂lcs√∂n a hangszereket, a Fender Mustang p√©ld√°ul Lecs√≥√©. A basszusgit√°r eset√©ben m√°s volt a helyzet, √©n saj√°t KSP-met haszn√°ltam. Kov√°cs S√°ndor k√©t √©ve k√©sz√≠tette nekem az egyedi hangszert, az√≥ta m√°st nem is haszn√°ltam. Remek darab - Kov√°cs S√°ndort tal√°n kevesebben ismerik, mint a budapesti hangszerk√©sz√≠t√Ķket, pedig nagyon √©rti a szakm√°j√°t.
- Koncertek?
Bogy√≥: - Azt gondoltam, m√°r az elej√©n letudtuk a szok√°sos panaszk√∂rt... De nem, mert ez √ļjra oda visz vissza. A ny√°rral j√≥l elvagyunk, ott vannak ugye a fesztiv√°lok, a Z√∂ld Pardon, valamint minden √©vben az √∂rv√©nyesi bulink, de a hidegebb h√≥napokban alig tudunk j√°tszani. Budapesten van annyi koncert√ľnk, amennyit szeretn√©nk, de vid√©ken szinte egy√°ltal√°n nem tudunk fell√©pni. Siralmas helyzetben vannak a klubok. Fill√©rek√©rt is elmenn√©nk, de fill√©rek sincsenek. Tavaly, az Est-inv√°zi√≥ keret√©ben (a Kimnowak √©s a B√ęlga t√°rsas√°g√°ban) sok helyre eljutottunk, de id√©n erre nincs es√©ly. A f√Ķv√°rosban az√©rt j√°tszunk, a lemezbemutat√≥ koncert december negyedik√©n, a Kultiplexben lesz.
- Mit csin√°ltok a Hollywoodoo mellett?
Bogy√≥: - N√©gyen k√©t projektben vagyunk √©rdekeltek. Gerg√Ķ √©s Kriszti√°n a Luca Brasi nev√Ľ egy√ľttesben hardcore √©s rock klasszikusokat j√°tszik, √Ārpival pedig a Faith No More Eml√©kzenekarban muzsik√°lunk. Nyilv√°n ezek is belej√°tszanak abba, hogy kem√©nyebb lett a zen√©nk. Gerg√Ķ egy√©bk√©nt m√°r a sz√≠n√©szetbe is belek√≥stolt, a Hukkle rendez√Ķje, P√°lfi Gy√∂rgy √ļj filmj√©ben szerepel, ev√Ķvil√°gbajnokot alak√≠t.
Geri: - A Taxidermia forgat√≥k√∂nyve a Sundance fesztiv√°lon elnyerte a legjobbnak j√°r√≥ d√≠jat. Mag√°t a filmet m√°rciusban mutatj√°k be. Az √ļj lemezr√Ķl az Erd√Ķ lesz az egyik f√Ķc√≠mdal. Janu√°rra k√©sz√ľl el az album m√°sodik klipje, ebb√Ķl a sz√°mb√≥l, term√©szetesen a film r√©szleteivel d√ļs√≠tva. Ha m√°r itt tartunk, az els√Ķ klip a c√≠mad√≥ sz√°mhoz k√©sz√ľlt, szerint√ľnk Kerric Macdonald rendez√Ķ √©s Luk√°cs D√°vid operat√Ķr-v√°g√≥ m√Ľve k√ľl√∂nleges alkot√°s. Ahogyan a lemezbor√≠t√≥ is, amit Kuszk√≥ Rajmund √©s szint√©n Luk√°cs D√°vid k√©sz√≠tett. Szerencs√©snek mondhatjuk magunkat, hogy ilyen emberek vesznek k√∂r√ľl minket. √Čpp amikor a legink√°bb volt sz√ľks√©g√ľnk seg√≠ts√©gre, akkor √°lltak mell√©nk, nagy lelkesed√©ssel √©s igaz√°n bar√°ti √°rakkal. A st√ļdi√≥ vezet√Ķje, Szentp√©teri Zsolt is.
- Amikor honlapotokat b√∂ng√©sztem, meglepett, milyen olcs√≥n adj√°tok az els√Ķ CD-t.
Bogy√≥: - Az √ļj sem sokkal dr√°g√°bb. Az interneten szerencs√©re j√≥val olcs√≥bbak lehetnek a lemezek, mint a boltokban. Egy√©bk√©nt √©ppen most √ļjult meg a honlapunk, gyakrabban friss√≠tett √©s igaz√°n interakt√≠v lett. Fontos nek√ľnk a vil√°gh√°l√≥, ma m√°r ez a sz√ľks√©ges fel√ľlet a rajong√≥kkal, szimpatiz√°nsokkal val√≥ kapcsolattart√°shoz. Ki az, aki mostan√°ban hagyom√°nyos levelet √≠r? S azonnali a visszajelz√©s, ak√°r lemezr√Ķl, ak√°r koncertr√Ķl van sz√≥.
Geri: - Igaz, nem csak innen tudjuk, hanem l√°tjuk is, hogy a Karmolok, harapok megjelen√©se √≥ta egyre t√∂bb fiatalt fog meg a zen√©nk. A tizen√©vesek minden bizonnyal a l√°zad√≥bb hangv√©telre kapt√°k fel a fej√ľket. Friss a t√∂rt√©net: egy f√∂ldrajztan√°r elvette a tizenh√°rom √©ves di√°k f√ľzet√©t, mert gyan√ļs volt neki, miket rajzolhat bele. Az a lap a Hollywoodoo sz√°mc√≠meivel volt tele, s r√≥lunk k√©sz√ľlt karikat√ļr√°kkal. A tan√°r Szabi √©vfolyamt√°rsa volt, √≠gy jutott el hozz√°nk a sztori. Tudjuk, att√≥l m√©g nem vagyunk nagy emberek, hogy id√Ķnk√©nt a t√©v√©ben szerepel√ľnk, nem is vagyunk elsz√°llva magunkt√≥l, de az ilyesmi hallatlanul j√≥l tud esni.


Megjelent a Zenész magazinban, 2004-ben.

Hivatalos honlap:

Hollywoodoo


Dalok a Karmolok, harapok c√≠m√Ľ albumr√≥l:

Karmolok, harapok

200.000

Mire v√°rsz


Klip:

Karmolok, harapok
Fűoldal            Cikkek            Fůrum            KŲzŲssťg            Kapcsolat
Marůthy GyŲrgy © 2006 • Adatvťdelmi elvek