Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Ákos: Andante - Új turnĂ© az akusztikus mĂ»sorral

Új turnĂ© az akusztikus mĂ»sorral

Szeptember közepĂ©n jelent meg Ákos elsĂ” dupla albuma, Andante cĂ­mmel. Az Ă©pp tĂ­z Ă©ve szĂłlĂłpĂĄlyĂĄra lĂ©pett elĂ”adĂł nagysikerĂ» akusztikus turnĂ©jĂĄt örökĂ­ti meg az anyag, mĂ©ghozzĂĄ a teljes mĂ»sort, szĂĄztĂ­z percben. A CD-vĂĄltozaton jĂłkora multimĂ©diĂĄs rĂ©sz kapott helyet, többek között klippel Ă©s közel hĂ©tszĂĄz koncertfotĂłval. A budapesti elĂ”adĂĄsokrĂłl filmfelvĂ©tel is kĂ©szĂŒlt, a videĂłkazetta Ă©s a DVD novemberben kerĂŒl az ĂŒzletekbe. IdĂ”közben Ășjra elindult az Andante turnĂ©. E hĂłnapban huszonkettedikĂ©n a kaposvĂĄri VĂĄrosi Sportcsarnokban, huszonkilencedikĂ©n pedig a Budapest Kongresszusi Központban jĂĄtszik Ákos, tĂ­zfĂ”s vonĂłskarral kiegĂ©szĂ­tett akusztikus zenekarĂĄval.

- A dupla album dalait az összes koncert felvételébÔl vålogattåtok. Milyen szempontok szerint? Mi szåmított inkåbb: a hibåtlansåg vagy a feeling?
- Mind a nyolc koncertet rögzĂ­tettĂŒk, sĂ”t, mĂ©g a prĂłbĂĄkat is, Ășgyhogy rengeteg anyagot hallgattunk vĂ©gig. A kivĂĄlasztĂĄsnĂĄl a legfĂ”bb szempont a hangulat volt, a közönsĂ©greakciĂłk, a zenekar összjĂĄtĂ©ka. A vonĂłskarral remekĂŒl összeszoktunk, Ă©lmĂ©ny volt velĂŒk jĂĄtszani. Nem jĂĄtszottunk Ășjra semmit, egyrĂ©szt, mert nem kellett, mĂĄsrĂ©szt, mert ennyi felvĂ©telbĂ”l vĂĄlogathattunk.
- Melyik buli lett a gyÔztes, melyikrÔl szerepel a legtöbb nóta?
- Annyi stĂșdiĂłmunka van mögöttĂŒnk, hogy nehĂ©z kibogozni, melyik dal melyik elĂ”adĂĄsbĂłl valĂł. A legtöbb felvĂ©tel talĂĄn a szegedi Ă©s a pĂ©csi koncertbĂ”l kerĂŒlt be, de jĂłcskĂĄn hallhatĂłk a Kongresszusi Központban felvett dalok is az albumon, pedig ott 39 fokos lĂĄzzal Ă©nekeltem a dupla elĂ”adĂĄst.
- KorĂĄbban azt mondtad, az Andante egyszeri turnĂ©. Hogyhogy most Ășjra jĂĄtszotok?
- ValĂłban egyszeri Ă©s megismĂ©telhetetlen turnĂ©nak szĂĄntuk az AndantĂ©t, de ilyen egyöntetĂ»en pozitĂ­v reakciĂłt mĂ©g egyetlen munkĂĄmra sem kaptam, pedig bĂ”ven volt rĂ©szem sikerben. Az összes elĂ”adĂĄs jegyeit elĂ”vĂ©telben elkapkodtĂĄk, Ă©s mindenhol hihetetlenĂŒl jĂł volt a hangulat. Mondhatjuk, hogy közfelkiĂĄltĂĄsra vagy közönsĂ©gnyomĂĄsra visszĂŒk tovĂĄbb az AndantĂ©t, de az is igaz, hogy hĂŒlyesĂ©g leszĂĄllni a robogĂł vonatrĂłl. TulajdonkĂ©ppen a dupla koncertalbum sem szerepelt a terveimben, a kiadvĂĄny ötletĂ©t is a közönsĂ©gtĂ”l kaptam, Ă©s nagyon örĂŒlök neki.
- Miben mĂĄs a jelenlegi mĂ»sor, mi Ășjult meg?
- Az Ă”szi program lĂ©nyegĂ©ben nem kĂŒlönbözik a korĂĄbbiaktĂłl, de nĂ©hĂĄny dal helyĂ©re mĂĄs ĂĄtdolgozĂĄsok kerĂŒltek. MegĂșjult az elĂ”adĂĄsok kĂ­sĂ©rĂ”programjakĂ©nt megrendezett fotĂłkiĂĄllĂ­tĂĄs anyaga is, Ă©s a koncertjegyek mellĂ© Ășj felvĂ©teleket tartalmazĂł CD-t adunk ajĂĄndĂ©kba.
- Mi lesz ezutån? Visszatérsz a hagyomånyos koncertekhez?
- Eleinte furcsa volt a sok rockbuli utĂĄn az ilyen anekdotĂĄzgatĂłs szĂ­nhĂĄzi koncert, de nagyon megszerettĂŒk. VĂ©gtĂ©re is harmincöt esztendĂ”s vagyok, nem csak a csörömpölĂ©s meg a nagyterpesz van a vilĂĄgon... Nem ĂĄrt belejönni a visszafogottabb koncertezĂ©sbe, az elsĂ” infarktus utĂĄn majd örĂŒl az ember, ha egy ilyet vĂ©gig tud csinĂĄlni... De nem kell megijedni, rockerkedĂŒnk mĂ©g, pĂ©ldĂĄul jövĂ” mĂĄjusban, a Kisstadionban szeretnĂ©m vĂ©gre megrendezni az Új törvĂ©ny nagyszabĂĄsĂș lemezbemutatĂłjĂĄt, mert mĂĄr lassan egy Ă©ve vĂĄrat magĂĄra. Ott igyekszĂŒnk majd lerobbantani a gatyĂĄt a nyĂĄjas közönsĂ©grĂ”l...


Megjelent a Zenész magazin hírrovatåban, 2003-ban.

Hivatalos honlap:

ÁkosKapcsolĂłdĂł cikkek:

Ákos - Az Ășj zenekar
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek