Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Spo-Dee-O-Dee - Cinikus blues

"A zenész a vendéglátás része lett"

'Ain't Got No Money a címe a Spo-Dee-O-Dee együttes új albumának. Szabó Tamás (ének, harmonika), Nemes Zoltán (zongora), Mezei Ádám (gitár), Varga László (basszusgitár) és Torma "Frank" Gábor (dob) különleges blueslemezt készített. Ismert dalok kiforgatott, szarkasztikus és cinikus feldolgozásai szerepelnek az anyagon. A pénztelenség jegyében.

- Valóban szinte pénz nélkül készült az album - magyarázza Szabó Tamás. - A cím pedig, hogy nincs pénzem, talán az egész szakmára értendő. Mármint az élő zenével előálló muzsikusokra. Cinizmusunkat éppen ez a helyzet szülte. Az utóbbi években annyi frusztráció ért minket, hogy már csak így tudunk létezni és zenélni.
- Részleteznéd?
- A zenész ma már nem megbecsült művész, időközben a vendéglátás része lett. Hogy csak egy példát mondjak: improvizálni kezd a zenekar, ez kihozza a muzsikusokból a "stenket", óhatatlanul is hangosabban játszanak. Mire szól a tulaj: csendesebben. A végén olyan halkan kell játszani, hogy már sehogy sem szólnak a hangszerek, kivész az erő a zenéből. Aminek talán addig sem volt igazi súlya, mert ha előtted makarónit töm magába az üzletember, azonnal átérzed, milyen a helyzeted. Régebben a közönség és a zenész egymásért volt, egyik sem létezett a másik nélkül. Mára ez is változott. Most fogadózenét, vacsorazenét és tánczenét kell produkálni, azaz úgy megszerkeszteni a műsort, hogy teljes mértékben kiszolgáld a vendéget. Önmegvalósításról már régen nem lehet szó.
- Bocsánat, de ez csak a zenés pubok esetében van így. Azért csak akad még egy-két koncerthely.
- Pontosan ennyi van: egy-kettő, stílusonként. Ami a bluest illeti, nekünk három jutott a kétmilliós világvárosban. Ez nagyon kevés ahhoz, hogy működjön a dolog. Gondolj bele: mi még felléphetünk, de mivel ugyanaz a néhány banda járja körbe a helyeket, a fiatal, most alakuló zenekaroknak esélyük sincs. Így tűnnek el teljes irányzatok. Miközben a média senkikből csinál sztárt... A valóságshow-k szereplői egymás után készítik a lemezeiket, a zenészek pedig stúdiót sem látnak.
- Nektek most mégis sikerült albummal előállni.
- Nem is "sírok" tovább, mert büszke vagyok arra, hogy megcsináltuk. Néhány saját szám mellett kifacsart feldolgozásokat tettünk rá. A szövegekben csak személyes névmásokat, ragokat cseréltünk ki, hogy mindet magunkra tudjuk értelmezni. A zenei tréfák nyilvánvalóan azok számára érthetőek, akik otthon vannak ebben a muzsikában. Nem paródiákról, hanem szatírákról van szó. Például mollban játszunk el egy boogie-woogie-t. Minden nótába került valamilyen fricska. Jelzésképp, hogy nem csak originális előadás létezhet, igenis lehet a daloknak utóéletük. Akik tisztában vannak a műfajjal, talán már megtehetik, hogy viccelődnek vele.


Megjelent a Zenész magazin hírrovatában, 2003-ban.
Kapcsolódó cikkek:

Szabó Tamás

Special Guest: Szabó Tamás
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek