Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Varga János Project - Az új idõk szele

Az új idõk szele

Bõ két évvel ezelõtt jelent meg Varga János elsõ szólólemeze, pontosabban a Varga János Project bemutatkozó albuma, The Wings Of Revelation I. címmel. Az East együttes kezdeti, instrumentális korszakában született témák továbbgondolásából álló anyag nem véletlenül kapott sorszámot: a tavalyi év végén már itt is volt a második rész.

- Bizonyos szempontból ez az album az elsõ egyenes folytatása, de azért érezhetõ rajta az új idõk szele - magyarázza Varga János. - Egyrészt, mert szeretem az új hangzásokat, másrészt pedig a progresszív zenében nem porosodhat be az ember. Ha az a célom, hogy külföldön is helyt tudjak állni, nem ragadhatok le a sablonos figuráknál. Az egyik legnagyobb változás, hogy a rock elõtérbe került. Jóval több gitár szól az új lemezen, mint az elõzõn.
- Mások puhulnak az idõ múlásával - te keményedsz?
- Hallanád, milyen zenéket szeret a fiam! Nem állítom, hogy a modern rock felé tartok, de nagyon szívesen hallgatom például a Liquid Tension vagy a Mudvayne muzsikáját. A jövõben talán még durvább témákkal is fogok foglalkozni.
- Azt mondtad, szeretnél helytállni külföldön is. Az elsõ albumot hogyan fogadták?
- Talán túlzás, ha én mondom, hogy nagyon jól, de tény: mindössze egy kritika húzta le, az összes többi dicsérte. A holland ProgCity rádióban a hallgatói szavazatok alapján 2001-ben a tizenötödik legjobb lemez lett. Ugyanebben az évben Franciaországban és Belgiumban olyan jól sikerültek a koncertjeink, hogy visszahívtak bennünket.
- Nem ekkor került veszélybe a pályád folytatása?
- Ez azért túlzás, mindössze a bal kezem középsõ ujját "sikerült" eltörnöm, viszont épp a HBB-turné kellõs közepén, 2001 nyarán... Meg kellett tanulnom három ujjal eljátszani a nótákat, de úgy, hogy közben a középsõ se zavarjon. Slide-gyûrût akartam ráhúzni, de nem boldogultam vele, olyan dagadt volt. Végül üvegfúvóval készíttettem üveggyûrûket, ez mûködött... Viszonylag gyógyultan ezután jött a francia koncertsorozat. Csak egy gondom volt: ha tíz percig nem mozgattam az ujjamat, utána sehogy sem akart elindulni...
- Ma már nem vagy a Hobo Blues Band tagja.
- A lehetõ legemberibb módon történt az elválás. Tavaly április végéig két lemezzel kellett elkészülnöm. Az egyik a szóban forgó, a másikat egy német cégnek csináltam. Filmekhez, reklámokhoz árulnak zenéket. Szintén áprilisban volt a Vadászat bemutatója. Mindet nem tudtam volna bevállalni, s mivel ma óriási dolog egy gitáros számára, ha lemezt, sõt lemezeket készíthet, el kellett búcsúznom a HBB-tõl. Ami a legfontosabb: a barátság megmaradt, így alkalomadtán még együtt muzsikálhatunk.
- Az Ăşj albumon Ăşj tag is van a Projectben.
- Háry Péter annak idején a lemezbemutató koncerten lépett fel velünk. A közönségnek és nekem is nagyon bejött a játéka, többek között a Chapman sticken, ezért azóta is velünk van. A koncerteken összerázódtunk, így most végre nem szinti basszus szól a felvételen. Háry Péter a stick mellett hagyományos, fretless és öthúros basszusgitáron is játszik. Régi társam az East-bõl, Rezsõ, azaz Király István dobos továbbra is velem van. A lemezen a HBB billentyûse, Nagy Szabolcs közremûködik.
- Az említett lemezbemutató nagyon jól sikerült, telt ház volt a MOM-ban. Beszélgetésünkkor az újabb nagy buli, a februári PeCsa-fellépés elõtt vagyunk. Miért van, hogy ilyen ritkán hallhatunk élõben?
- Ezt komolyan a Zenészben magyarázzam el? Az olvasók is jól tudják, mik a lehetõségei az instrumentális, progresszív zenét játszó muzsikusnak. Azért idén azon leszek, hogy néhány nagyobb fesztiválra eljuttassam a zenekart. Most már van is mit elõadnunk, a két album anyagával teljes lett a mûsorunk.


Megjelent a Zenész magazinban, 2003-ban.
Hivatalos honlap:

Varga János


Részletek a koncertrõl:

Varga János Project videók


KapcsolĂłdĂł cikk:

The Wings Of Revelation I.
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek