Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Jamie Winchester - Hrutka RĂłbert - BĂłlogatva, mosolyogva

BĂłlogatva, mosolyogva

A Zenész olvasóinak aligha kell bemutatni a két muzsikust. Jamie Winchester és Hrutka Róbert több mint százötven album készítésében vett részt, mindketten jó néhány neves zenekarban fordultak meg, azaz nincs ember az országban, aki ne hallotta volna játékukat már népszerû duójuk létrejötte elõtt is. Azóta természetesen még ismertebbek lettek. A sikert - rendhagyó módon - egy reklámzene hozta meg.

- Mit gondoltok, ha nincs a reklám, ma nem létezne a zenekar sem?
Robi: - Létezne. Már csak azért is, mert maga az elsõ sláger, az It's Your Life címû dal nem a reklám miatt született - kilenc évvel korábban írtuk. Jamie-vel akkoriban hoztunk össze egy bandát, de valamiért nem léptünk közönség elé. A közösen írott számokat sokáig nem tudtuk felhasználni, egészen addig, amíg az egyik alapötlete nem illett az ominózus reklámfilmhez. Tehát régi terv valósult meg. A siker nyilvánvalóan nagy lökést adott nekünk, de merem állítani, hogy e nélkül is jutottunk volna valamire. A közönség ugyanis nem tudta, kik vagyunk, a koncerteken bizonyítanunk kellett. S ott, az élõ elõadásokon nyertük meg õket. Ma már telt ház elõtt játszunk, Budapesten és vidéken is.
Jamie: - Tény, hogy segített nekünk a reklám sikere, ugyanakkor nem volt könnyû lemosni magunkról a "bélyeget", hogy Pannon-zenekar vagyunk. Márpedig mi azt szeretnénk, hogy amikor játszunk, senkinek ne egy cég jusson az eszébe.
- Pedig a bulikon is szĂłl az It's Your Life.
Jamie: - Persze, hogy szól, mert a mi dalunk. Ugyanakkor a második albumon található, szintén reklámban is hallható Prime Time nincs mûsoron. A lemezre azért tettük fel, mert az emberek hiányolták. Persze ez a változat gyökeresen más, mint a reklámos verzió.
Robi: - A két dal között az a legfõbb különbség, hogy amíg az It's Your Life már létezõ nóta volt, a Prime Time megrendelésre készült. Ott van az albumon, ez igaz - ám talán ez az egyetlen marketingfogás, amit alkalmaztunk. S valóban az igény miatt. De például klip nem fog készülni hozzá.
- Ha ennyire bejött, hogy meglévõ dalt használtok reklámhoz, miért nem maradtok ennél az útnál?
Robi: - Nagyon szerencsésnek kell lenni, hogy illeszkedjen a létezõ zene a filmhez. Máskülönben csak erõltetni lehet, s végül úgyis ledobja magáról a dalt a film.
- Hagyjuk a reklám világát, maradjunk a zenekarnál. Mert itt arról van szó, ugye?
Jamie: - Kettõnk nevén fut a banda, mégis zenekart alkotunk. Az elsõ lemez kettõnkrõl, a második, a Last One Out... címû pedig már inkább a zenekarról szól. Egy éve járjuk az országot Giret Gáborral, Borlai Gergõvel, Galambos Zoltánnal és Dely Domonkossal - nagyon összeállt a csapat, ezért már a dalok írásakor zenekari hangzásban gondolkodtunk.
Robi: - A felvétel elõtt két napon át a stúdióban próbáltunk. Bevittük a koncertfelszerelést, és elkezdtünk zenélni. A többiek akkor hallották elõször a dalokat. Ennyi idõ is elég volt ahhoz, hogy hozzátegyék a dalokhoz saját ötleteiket.
- Miért épp õket választottátok?
Jamie: - Mindegyikükhöz kötõdik valamilyen sztori. Gergõt például már tizenhárom éves korában ismertem. Egy házban laktam a nagybátyjával, s idõnként levonultunk a pincébe jam-elni. Mindig véres ujjakkal jöttem fel, olyan kegyetlen tempót diktált a srác... Giret Gábor, azaz Gijo Robi régi társa, az összes zenekarban együtt nyomták. Galambot Robi Lerch István mellett, én a Mester és tanítványaiban ismertem meg. Rá is érvényes, hogy amikor együtt játszottunk, az jutott az eszembe, ha egyszer majd saját bandám lesz, biztosan elhívom. Domi Gergõ dobroadja volt a Boom-Bomban. Egyszer hallottam egy bulin csörgõzni, megtetszett, amit csinált, gondoltam, kipróbálom. Meghallgattam, de nem jött be. Elbúcsúztunk, majd két hét múlva újra megjelent, dagadó izmokkal, kék csuklókkal. A köztes idõt kizárólag gyakorlással töltötte. S meg is volt az eredménye. Azóta õ is zenekari tag.
- Az új album egyik dalát Borlai Gergõ írta, egy másiknál Giret Gábor társszerzõ. Ez is jelzi, hogy nem kétszemélyes a történet.
Jamie: - Galamb is tervezte, hogy hoz zenét, de végül nem tette. Valóban nincs meghúzva a határvonal, hogy csak mi írhatunk dalt. Ugyanakkor a fõ szerzõk mégis mi vagyunk, ha már a mi nevünk szerepel a borító címoldalán. Azaz kettõnk zenei világa a meghatározó.
Robi: - Ami érdekes módon egységes. Hasonló dalok jönnek belõlünk.
- Mitõl lesznek közösek a külön-külön írt nóták?
Robi: - Mindent együtt csinálunk. Ha megvan az alap harmóniamenet és az énekdallam, azonnal összeülünk két gitár és egy üveg bor társaságában. Elkezdjük játszogatni a témát, s a dal közös munkával nyeri el végleges formáját.
- Együtt még nem ültetek neki a zeneszerzésnek?
Jamie: - Nem jutott eszünkbe, hogy jam-elésbõl hozzunk létre valamit. Mindketten dalszerzõk vagyunk, kialakult módszerekkel.
Robi: - A zeneszerzés intim tevékenység, legalábbis számomra. A hangulataink, az érzéseink jönnek ki belõlünk. Együtt talán nem mûködne úgy a dalírás, mint egyedül.
- A stúdióban mi a szereposztás? A felvételen is együtt ügyködtök?
Jamie: - Hadd idézzek a borítóról: felvételek, keverés, mastering, zenei rendezés: Jamie, Robi, Nyíri Sanyi. Azaz itt már hárman vagyunk. Sanyi nagyon fontos szereplõ, õ jelenti a végsõ kontrollt. Megbízunk benne, mert nagyon tudja, hogy mire gondolunk.
Robi: - Annyira, hogy már beszélni sem kell vele. Csak bólogatunk és mosolygunk. Bár ez az egész folyamatra igaz, a dalszerzéstõl kezdve. A harmadik lemeznél már egy szót sem fogunk szólni, legfeljebb a hangszerekre mutogatunk...
Jamie: - Tényleg nagyon jól haladtunk a stúdióban. Pedig volt idõnk, azt terveztük, hogy szépen lassan, ráérõsen készítjük el a lemezt, ahogy Amerikában szokás. Azután hirtelen azt vettük észre, hogy már készen is vagyunk...
- Kis kiadónál megjelenõ lemeznél meglepõ, hogy élõben szólnak a vonósok és a fúvósok.
Jamie: - Ellentmondana az egész koncepciónak, ha gépi változattal élnénk. Ezt jól tudja Dorozsmai Péter, a Tom-Tom Records vezetõje is, ezért támogatta az élõ megszólalást. A vonós és a fúvós hangszerelést Fekete Kovács Kornél készítette.
- Angolul szólalnak meg a dalok, ahogy az természetes is Jamie-tõl. A szövegírásnál mennyire figyelsz arra, hogy elsõsorban magyaroknak készülnek a nóták?
Jamie: - Semennyire. Nem fogom vissza magam, nem egyszerûsítem a szöveget. S mint kiderült, erre nincs is szükség. Fél évvel az elsõ album megjelenése után, egy debreceni klubban észleltük elõször, hogy a dalokat végig énekli a közönség. Ha elfelejteném a szöveget, nyugodtan olvashatnék szájról...
- Hol szoktatok fellépni?
Robi: - Kéthetente a Soho London Pubban, nyáron pedig még ott a Zöld Pardon is, mint rendszeres bulihely. Sokat járunk vidékre is. Mostanában merült fel bennünk, hogy illene végre igazi, nagy lemezbemutató koncertet adni, õsszel erre is sor kerül. Bár már most mûsoron van az új album nagy része.
- Úgy hírlik, külföldön is lehet esélyetek.
Jamie: - Spanyolországban és Hollandiában elõbb az elsõ lemez remixváltozata, majd maga az It's Your Life jelent meg. Most Olaszországból érdeklõdnek az új anyag iránt. A Baba Yagában szerzett tapasztalatok mondatják velem, hogy nem szerencsés kizárólag külföldre tervezni, ez sok csalódással járhat. Örülünk, ha máshol is hallhatják a zenénket, de nem a kinti sikerek reményében írunk dalt, készítünk lemezt.
Robi: - Nagyon jól elvagyunk itthon, a koncertezés mellett most még filmben is szerepelni fogunk. A Magyar vándor címû moziról van szó. Az év végén bemutatásra kerülõ, humoros történelmi filmben tûnik fel a zenekar. A teljes zene elkészítését bízták rám, a szimfonikus és a popos részeket is.
- Idõnként más produkcióknak is együtt segítetek be. Az Egyszercsak esetében mintha arról lett volna szó, hogy slágeresebbé tegyétek a dalokat. Slágerszakértõk lennétek?
Jamie: - Dehogy! Most elõször fordult elõ velem, hogy kétezer példánynál több fogyott egy albumból... Eddig szinte kizárólag rétegzenékkel foglalkoztam. Nem jöttünk rá, hogyan kell slágert gyártani. Egyszerûen csak poprajongók vagyunk és szeretünk jó popzenét játszani. S ez most bejött.
Robi: - A reklámok esetében kvázi slágereket gyártok, ami mindenképpen jó iskola, de az igazi muzsikálás nem errõl szól. Nem keverjük össze a módszereket.
- Nem kizárólag a remek dalokkal keltett feltûnést a Last One Out..., hanem az árával is. Feleannyiért kapható, mint a többi CD.
Jamie: - Az elsõ albumunk a másolás áldozata lett. A maxi aranylemez lett, ebbõl viszont csak négyezerhétszáz példány fogyott. Tudjuk, hogy sokan küszködnek hasonló gonddal, s azt is, hogy eddig semmilyen válaszlépés nem vezetett eredményre. Dorozsmai Péter úgy vélte, a jelenlegi sakk-matt helyzetet csak akkor lehet feloldani, ha mi teszünk valamit. Ezért a szokott ár feléért adja a lemezt. Logikus a lépés, mert bevallom, magam sem szívesen áldozok négy-ötezer forintot egy CD-ért. Igaz, így a megtérüléshez jóval több eladott példány szükséges, de mindannyian reméljük, hogy ezzel a módszerrel visszaszoktathatók az emberek a legális CD-k vásárlására. Eddig úgy tûnik, hogy jó úton haladunk, mert egy hónap alatt négyezer példány kelt el, akkor, amikor még nem is indult be a tévékampány.


Megjelent a Zenész magazinban, 2003-ban.

Hivatalos honlap:

Jamie Winchester & Hrutka RĂłbert


Klipek a Last One Out... album dalaihoz:

Home By The River

One Way To Heaven

Nice Try
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek