Jelentkezz be! [ ŕj vagy itt? RegisztrŠlj!]

Hot Jazz Band - Mai sl√°gerek a h√ļszas √©vek st√≠lus√°ban

Mai sl√°gerek a h√ļszas √©vek st√≠lus√°ban

√Āprilis fontos h√≥nap a Hot Jazz Band √©let√©ben. R√∂gt√∂n negyedik√©n eMeRTon-d√≠jat vesz √°t B√©nyei Tam√°s, mivel a szakmai zs√Ľri √Ķt v√°lasztotta a tavalyi √©v legjobb √©nekes√©nek. Ezut√°n jelenik meg a zenekar nyolcadik albuma, amely √©rdekes m√≥don mai magyar sl√°gereket tartalmaz - term√©szetesen az egy√ľttesre jellemz√Ķ st√≠lusban feldolgozva. B√©nyei Tam√°s (trombita, bendzs√≥, √©nek), Bera Zsolt (harsona), Szili R√≥bert (git√°r, bendzs√≥), Juh√°sz Zolt√°n (nagyb√Ķg√Ķ), Fodor L√°szl√≥ (klarin√©t) √©s Galb√°cs Istv√°n (dob) pihen√©s helyett m√©g egy lemezt k√©sz√≠t, hogy m√°jusban legyen mivel kiutazni az Egyes√ľlt √Āllamokba, k√∂zelebbr√Ķl Sacrament√≥ba, a vil√°g legnagyobb tradicion√°lis jazz fesztiv√°lj√°ra.

- Hogyan jutott eszetekbe mai magyar dalokhoz ny√ļlni?
- Kalandot, v√°llalkoz√°st √©s egyben rekl√°mot is jelenthet ez az album - v√°laszol B√©nyei Tam√°s. - Tal√°n √≠gy sz√©les√≠teni tudjuk a zenekart kedvel√Ķk t√°bor√°t. Maga az √∂tlet nem √ļj, hogy mai sl√°gereket r√©gi zenei nyelvre ford√≠tsunk le, b√°r t√©ny, hogy eddig a mainstream ir√°nyzat domin√°lt, nem annyira a h√ļszas √©vek st√≠lusa. A folyamat ford√≠tottja pedig ugye j√≥l ismert, Elvis Presleyt√Ķl a Boney M-ig sokan vittek sikerre egy-egy jazz standard darabot.
- Milyen dalokról van szó?
- Fontos, hogy kiz√°r√≥lag magyarokhoz ny√ļltunk. T√∂bbek k√∂z√∂tt a Fiesta, a TNT, a United, valamint Beri √©s V√°czi Eszter sz√°mait dolgoztuk fel. K√∂z√ľl√ľk is azokat, amelyek a legink√°bb alkalmasak voltak erre az √°tform√°l√°sra.
- Milyennek tal√°lt√°tok a mai magyar popsl√°gereket?
- Meglep√Ķen kev√©s inform√°ci√≥t tartalmaznak - mondja Szili R√≥bert. - Borzaszt√≥an r√∂vid szakaszok jelentik az √©rdemi r√©szt, teh√°t sok az ism√©tl√©s, hogy kij√∂jj√∂n a n√©gy-√∂t perc. Mi ugye ezzel az eszk√∂zzel nem √©lhet√ľnk. A dallamokat minden esetben megtartjuk, a harm√≥niameneteken azonban t√∂bb helyen is v√°ltoztatunk, valamint az improviz√°ci√≥ r√©v√©n is ker√ľl t√∂bblet a dalokhoz.
- Kor√°bban k√©t albumotok is r√©gi magyar sl√°gerekb√Ķl √°llt. Mi v√°ltozott az eltelt √©vtizedek alatt ezen a fronton?
- Nem hiszem, hogy √∂ssze lehetne hasonl√≠tani a r√©gi id√Ķk dalait a maiakkal. Akkor a jazz √©s az operett k√∂zti vil√°gb√≥l sz√ľlettek, ma pedig a diszk√≥ ir√°nyzatai a meghat√°roz√≥ak.
- Egy szempontb√≥l az√©rt vonhatunk p√°rhuzamot - teszi hozz√° B√©nyei Tam√°s. - A r√©gi magyar sl√°gerek √∂t-t√≠z √©vvel voltak lemaradva az amerikaiakt√≥l, p√©ld√°ul a charleston is ekkora k√©s√©ssel √©rkezett hozz√°nk. Ma m√°r kisebb a k√ľl√∂nbs√©g, de tov√°bbra is l√©tezik. Valamint √©rdekes, hogy m√©g a leg√°t√ľt√Ķbb popprodukci√≥ban is √©rezni a hetvenes √©vek t√°ncdalfesztiv√°ljainak √≠z√©t. Ett√Ķl valahogy nem tudnak, vagy nem akarnak megszabadulni a zen√©szek.
- √öjra csak m√°sok dalait adj√°tok el√Ķ, m√©g akkor is, ha ez√ļttal az √°tform√°l√°s a ti feladatotok. Saj√°t szerzem√©nyekkel mikor jelentkeztek?
- M√°r √≠rtam egy dalt... S tudn√©k m√©g ak√°r t√∂bb sz√°zat is, de igaz√°b√≥l nincs mi√©rt. Ha valaki beleszeret ebbe a dallamvil√°gba, megtal√°lja azokat a darabokat, amelyeket mintha √Ķ maga √≠rt volna. Minden ki van tal√°lva, mondta egyszer egy jazzdobos. Hihetetlen√ľl nagy volt a term√©s, s m√©g b√Ķven van mit el√Ķadnunk. Rengeteg a terv√ľnk, szeretn√©nk szerz√Ķ szerinti albumokat k√©sz√≠teni, mint ahogy Gershwin eset√©ben m√°r megtett√ľk, valamint k√ľl√∂nf√©le v√°logat√°sokban gondolkodunk, p√©ld√°ul blues √©s dixieland lemezben. T√∂bb √©vre el√Ķre megvannak a feladataink. Ha majd minddel v√©gezt√ľnk, j√∂hetnek a saj√°t dalok.
- A legk√ľl√∂nf√©l√©bb albumokat k√©sz√≠tett√©tek, magyar √©s amerikai dalokkal. (A r√©gi filmsl√°gerek k√∂z√© egyszer m√©g a M√©zga csal√°d zen√©je is odakeveredett.) Melyiket szeretitek a legink√°bb?
- Legink√°bb tal√°n az 1999-es Gershwin-lemezt √©s a k√∂vetkez√Ķ √©vben megjelent jubileumi albumot. Mert ezek √°llnak a legk√∂zelebb a Hot Jazz Band eredeti koncepci√≥j√°hoz. Azaz hogy √©letre kelts√ľk a h√ļszas, harmincas √©s negyvenes √©vek, a korai jazz, a swing √©s a dixieland vil√°g√°t.
- Milyen eszközökkel éritek el, hogy igazán eredeti legyen a megszólalásotok?
- Maguk a hangszerek adottak - sz√≥l √ļjra Szili R√≥bert. - Olyanok, mint a r√©giek, teh√°t √ļgy is sz√≥lnak. A st√ļdi√≥ban term√©szetesen nem effektezz√ľk agyon a hangjukat, megmaradunk az akusztikus soundn√°l. A felv√©teli technika id√Ķk√∂zben sokkal jobb lett, ennek k√∂sz√∂nhet√Ķen a mai lemezhallgat√≥ teljesebb √©lm√©nyhez juthat, mint el√Ķdei.
- A hangz√°s titka a fraz√≠roz√°sban van - magyar√°zza B√©nyei Tam√°s. - A legszembet√Ľn√Ķbb p√©lda a szaxofon√©, mert r√©gen "zsizseg√Ķsen" f√ļjt√°k, nem olyan tiszt√°n √©s √©lesen, mint ma. Ha valaki √≠gy haszn√°lja a hangszert √©s j√°t√©k√°t j√≥l megt√Ľzdeli vibr√°t√≥kkal, id√©zheti a kort.
- Mindannyiunkn√°l akad egy-k√©t "tr√ľkk", amivel eredetibb√© tudjuk tenni a hangz√°sunkat - teszi hozz√° Szili R√≥bert. - A git√°r hangj√°t nem csak er√Ķs√≠t√Ķn kereszt√ľl vessz√ľk, el√Ķttem van egy mikrofon is a st√ļdi√≥ban.
- Ak√°rcsak a b√Ķg√Ķ eset√©ben - csatlakozik Juh√°sz Zolt√°n. - R√°ad√°sul nem f√©mh√ļrokat, hanem b√©lh√ļrt imit√°l√≥ m√Ľanyagokat haszn√°lok. Ett√Ķl r√∂videbb hangja lesz a hangszernek, kicsit a tub√°√©t id√©zi.
- Ezekre az apr√≥s√°gokra sz√©p lassan j√∂tt√ľnk r√° - mondja B√©nyei Tam√°s. - Eleinte nagy √©s hars√°ny dixieland band√°t akartam l√©trehozni, de ahogy jobban megismertem a m√Ľfajt, r√°j√∂ttem, r√°j√∂tt√ľnk, milyen finoms√°gokt√≥l lehet igaz√°n j√≥ a zen√©nk.
- Hogy ne menj√ľnk messzire: r√∂gt√∂n itt van speci√°lis √©nekst√≠lusod.
- Sokan k√©rdezik, honnan van ez a hang. A jazz√©nekl√©s rengeteget v√°ltozott, el√©g csak azt meghallgatni, hogyan √©nekelt Fred Astaire a h√ļszas √©s hogyan az √∂tvenes √©vekben. Ez a fajta, r√©gi, romantikus √©s szentiment√°lis st√≠lus mindig k√∂zel √°llt hozz√°m. Mert ugye eleve nem fekete blues√©nekest id√©z az org√°numom... Z√°rtan, t√∂lcs√©rszer√Ľen √©nekelek, ez nem orrhang, mint n√©h√°nyan gondolj√°k, √≠gy a hanger√Ķt lehet megn√∂velni.
- A magyar zene k√ľl√∂nleges sz√≠nfoltja a Hot Jazz Band. K√∂nny√Ľ t√°rsakat tal√°lni az alapkoncepci√≥hoz? Gyakran v√°ltozik a tags√°g?
- A legt√∂bb egy√ľttes meg√©li azt a korszak√°t, amikor j√∂nnek-mennek az emberek. A Hot Jazz Band eleinte hobbizenekar volt, de amikor a kilencvenes √©vek k√∂zep√©n kialakult a hattag√ļ, klasszikus fel√°ll√°s, s igaz√°n felp√∂rg√∂tt a vel√ľnk az √©let, m√°r √°lland√≥sult a tags√°g, egyetlen posztot lesz√°m√≠tva, mert a klarin√©tosok valami√©rt gyakrabban cser√©l√Ķdnek. √öj zen√©szre nem neh√©z tal√°lni, mert kicsi a magyar jazz√©let, mindenki ismer mindenkit. Ha valaki felt√Ľnik vagy szabadd√° v√°lik, azonnal tud r√≥la az eg√©sz szakma. Am√ļgy igaz√°n vegyes a zenekar, mert a f√ļv√≥sok klasszikus k√©pz√©st kaptak, a dobosunk √©s j√≥magam pedig autodidakta m√≥don saj√°t√≠tottuk el tud√°sunkat.
- K√∂zel h√ļsz √©ve a jazz konzervat√≥riumban v√©geztem - sz√≥l Juh√°sz Zolt√°n. - M√°r akkor nagyon szerettem a swing zen√©t. Emiatt felt√Ľnt, hogy az iskol√°kban √©rdekes m√≥don csak Charlie Parkert√Ķl sz√°m√≠tj√°k a jazzt... Eleinte a zene modernebb v√°ltozat√°t j√°tszottam, csupa olyat, ahol az akusztikus basszusj√°t√©k domin√°lt, majd nyolc √©vet t√∂lt√∂ttem az Oldsmobile Dixieland Band-ben.
- Nekem eg√©szen m√°s volt az utam a zenekarig - mondja Szili R√≥bert. - K√∂z√©piskol√°s koromban a pop, a pop-rock √©rdekelt, git√°rozgattam, majd amikor jobban meg akartam ismerkedni a zen√©vel, a Post√°s Zeneiskol√°ban k√∂t√∂ttem ki. (K√©s√Ķbb az√©rt a jazz tanszakot is elv√©geztem.) Csak ott √©bredtem r√°, mennyire szerettem kor√°bban is a jazzt. A Hot Jazz Band akkori bendzs√≥s√°t helyettes√≠tend√Ķ h√≠vott, s itt ragadtam. Nem b√°ntam meg.
- Rengeteget koncerteztek, t√∂bbek k√∂z√∂tt k√©t √°lland√≥ helyen, szerd√°nk√©nt az Alcatrazban, vas√°rnaponk√©nt a Fat Mo's-ban. Milyen m√Ľsort adtok a pubokban?
- Term√©szetesen m√°st, mint a nagyobb koncerteken - v√°laszol Bera Zsolt. - Elv√©gre az Alcatrazban, ahol t√°ncolnak is, nem vehetj√ľk el√Ķ a brav√ļrosan gyors darabokat. Azokra brav√ļrosan gyorsan kellene szteppelni√ľk... Am√ļgy j√°tszunk magyar √©s amerikai dalokat is, vegyesen. Maga a k√∂z√∂ns√©g is vegyes, √©rdekes m√≥don legink√°bb √©letkorra. Meglep√Ķ, hogy az aktu√°lis popzen√©t v√°s√°rl√≥k koroszt√°ly√°b√≥l is sokan j√°rnak a fell√©p√©seinkre. S √©neklik a r√©gi sz√°mokat! Van t√°borunk, m√©g ha term√©szetesen helyf√ľgg√Ķ is, hogy ki hov√° j√∂n el a zen√©nket hallgatni. Mert akadnak, akik a pubok helyett a koncerttermeket v√°lasztj√°k.
- A m√Ľsorunk akkor v√°ltozott meg, amikor ismertebbek lett√ľnk - folytatja B√©nyei Tam√°s. - T√∂bb darab is k√∂telez√Ķv√© v√°lt. A M√©zg√°t k√©t √©ven √°t musz√°j volt elj√°tszanunk a r√°ad√°sban.
- Gyakran j√°tszotok k√ľlf√∂ld√∂n, m√°jus v√©g√©n negyedszer utaztok Amerik√°ba. Kint is el√Ķveszitek a magyar dalokat?
- Term√©szetesen. S igen nagy a siker√ľk. Egyr√©szt kuri√≥zum voltuk miatt, m√°sr√©szt pedig a magyar g√∂rd√ľl√©kenyen √©nekelhet√Ķ nyelv. Amerik√°ban a koncertek ut√°n sokan a magyar lemezeinket keresik. De most az√©rt k√©sz√≠t√ľnk egy √ļj, amerikai dalokb√≥l √°ll√≥ anyagot a fesztiv√°lra. (Magyarorsz√°gon az √©v m√°sodik fel√©ben fog megjelenni.) Ha m√°r itt tartunk, nagyon b√ľszk√©k vagyunk arra, hogy mi vagyunk az egyetlen magyar jazz zenekar, amelyet rendszeresen, protekci√≥ n√©lk√ľl invit√°lnak az Egyes√ľlt √Āllamokba. El√Ķsz√∂r ismeretlen√ľl ment√ľnk ki, most m√°r rajong√≥ink is akadnak. Jake Hanna, a r√©gi nagy muzsikusok dobosa is ezt √°ll√≠tja mag√°r√≥l. Istv√°n m√©g dobsepr√Ķket is kapott t√Ķle. Lacinak pedig csod√°j√°ra j√°rtak a klarin√©tosok. M√°s orsz√°gokban is nagy √©lm√©nyekben volt r√©sz√ľnk. Francia fesztiv√°lon a ma √©l√Ķ jazzlegend√°k k√∂z√© f√©rt√ľnk be a m√Ľsorba, mi t√∂bb: a z√°r√≥bulin t√∂bb dalban egy√ľtt muzsik√°lhattunk Wynton Marsalisszal!


Megjelent a Zenész magazinban, 2003-ban.
Hivatalos honlap:

Hot Jazz Band


Koncertrészletek:

Hot Jazz Band videók
Fűoldal            Cikkek            Fůrum            KŲzŲssťg            Kapcsolat
Marůthy GyŲrgy © 2006 • Adatvťdelmi elvek