Jelentkezz be! [ ŕj vagy itt? RegisztrŠlj!]

Egyszercsak - Mi kell a koncertezéshez?

Mi kell a koncertezéshez?

Egyszer csak itt volt az Egyszercsak - gondolhatn√°nk. Hiszen l√°tsz√≥lag a semmib√Ķl t√Ľnt fel a tavalyi √©v v√©g√©n a Giret Fruzsina (√©nek), Szepesi M√°ty√°s (git√°r), Mester Mikl√≥s (basszusgit√°r), ifj. F√∂d√Ķ S√°ndor (billenty√Ľ, √ľt√Ķs√∂k) √©s √Ārkosi P√©ter (dob) alkotta egy√ľttes. A val√≥s√°g ezzel szemben az, hogy m√°r hat √©ve l√©tezik az Egyszercsak. Azaz k√∂zel sem hirtelen jelent meg az els√Ķ album a Tom-Tom Records kiad√°s√°ban.

- 1997-ben Matyival √©s Mikivel a P√©nz egy√ľttest hallgattuk a John Bullban - mes√©li Fruzsina, akit a Sat√∂bbiben, valamint t√∂bb produkci√≥ vokalist√°jak√©nt ismerhett√ľnk meg. - Felvetettem a k√©t ifj√ļ tit√°nnak, hogy csin√°ljunk zenekart. Erre Matyi √ļgy eml√©kszik, hogy elment a v√©c√©re √©s mire visszat√©rt, m√°r l√©tezett is az Egyszercsak. De ezut√°n sok√°ig nem t√∂rt√©nt semmi. Olyanok voltunk, mint a kamaszok. "J√°rjunk!" "J√≥." Majd ennyiben maradnak...
- Ez az√©rt nem teljesen igaz - veszi √°t a sz√≥t a git√°ros. - Hossz√ļ ideig dalokat √≠rtunk √©s r√∂gz√≠tett√ľnk egy lak√≥telepi lak√°sban. Ezekkel a felv√©telekkel ma m√°r zsarolni lehetne minket... Viszont arra kiv√°l√≥ volt ez az id√Ķszak, hogy √∂sszer√°z√≥djon a csapat √©s kialakuljon a st√≠lusunk. Sok√°ig csak tapogat√≥ztunk. M√°r a kezdetekkor jellemz√Ķek voltak a n√≥t√°kra a k√∂nnyen megjegyezhet√Ķ dallamok, √°m akkor m√©g nem siker√ľlt karakteres hangszerel√©st tenni hozz√°juk.
- M√©gis meglep√Ķen k√©s√Ķn l√©ptetek el√Ķ. Mi√©rt?
- Mindent magunknak kellett csin√°lnunk - mondja Fruzsina. - Zen√©t, sz√∂veget, hangszerel√©st. √Čn p√©ld√°ul nem is tudtam magamr√≥l, hogy k√©pes vagyok sz√∂veget √≠rni. V√©g√ľl persze √∂ssze√°llt a m√Ľsor, k√∂vetkezhettek volna a koncertek. Csakhogy id√Ķk√∂zben megsz√Ľnt a klasszikus klub√©let Magyarorsz√°gon. M√°r nem volt lehet√Ķs√©g arra, hogy a frissen l√©trej√∂tt zenekar bemutathassa saj√°t dalait a k√∂z√∂ns√©gnek. Ma vagy feldolgoz√°sokkal lehet sz√≠npadra l√©pni, vagy csak √ļgy j√°tszhatod a n√≥t√°idat, ha m√°r ismerik az emberek. Teh√°t ha m√°r van lemezed - illetve ez is kev√©s, musz√°j, hogy szerepeljenek a dalok a m√©di√°ban. Ami v√©gs√Ķ soron √©rthet√Ķ: a k√∂z√∂ns√©g sz√≥rakozni akar, ehhez pedig ismer√Ķs dallamok kellenek.
- El√Ķsz√∂r a feldolgoz√°sokkal pr√≥b√°lkoztunk meg - sz√≥l √ļjra Matyi. - Csakhogy erre mindenki azt mondta, hogy a saj√°tjaink sokkal jobban sz√≥lalnak meg. J√≥, akkor legyen lemez. Ha alulr√≥l nem siker√ľl elindulni, megpr√≥b√°ljuk fel√ľlr√Ķl. 2000-ben √∂tsz√°mos dem√≥t k√©sz√≠tett√ľnk, majd nekil√°ttunk a szok√°sos kanosszaj√°r√°snak.
- Házalás a kiadóknál?
- Pontosan - v√°laszol Giret Fruzsina. - Osztott√°k az √©szt, hogy mi√©rt nem vagyunk korszer√Ľek. Az a gond, hogy hi√°ba mondod a kiad√≥kn√°l, hogy ez dem√≥, csak dal √©s sz√∂veg, a v√©gleges forma m√©g messze van, ennyib√Ķl k√©ptelenek elk√©pzelni, milyen lesz majd. Mit tehett√ľnk, k√©sz√≠tett√ľnk egy √ļjabb v√°ltozatot, m√°r cicom√°zottabb sz√°mokkal. De √ļgy voltam vele, hogy ez az utols√≥ k√∂r: ha most sem siker√ľl, akkor abbahagyom. M√°r t√ļl voltunk p√°r h√©ttel a magam megszabta hat√°rid√Ķn, amikor Jamie Winchester √©s Hrutka Robi koncertj√©n √∂sszefutottam Dorozsmai P√©terrel. Az egy liter roz√© elfogyaszt√°sa ellen√©re is r√©mlett, hogy √Ķ is kapott dem√≥t. Odal√©ptem hozz√°: "P√©ter, mi√©rt nem adod ki a lemezemet?" Kider√ľlt, hogy m√°r megkapta a felv√©telt, csak m√©g nem volt ideje meghallgatni. Miut√°n ez is megt√∂rt√©nt, abban maradtunk, hogy maxival kezd√ľnk, s ha bej√∂n, k√∂vetkezhet az album. Az √∂rd√∂g nem alszik c√≠m√Ľ sz√°mot sokat j√°tszott√°k r√°di√≥k √©s t√©v√©k, √≠gy augusztusban elkezdhett√ľk a lemezfelv√©telt.
- Hol dolgoztatok?
- Term√©szetesen a Tom-Tomban, valamint az Ethnic St√ļdi√≥ban - mondja Szepesi M√°ty√°s. - A produceri munk√°t Hrutka R√≥bert v√©gezte, a vok√°lhangszerel√©s Jamie Winchesterhez tartozott, a hangm√©rn√∂k Ny√≠ri S√°ndor volt. Jamie vok√°lozott is, rajta k√≠v√ľl J√°nky Zsolt (dob) √©s Andrew J (scratch) k√∂zrem√Ľk√∂d√∂tt a felv√©telen.
- A dalok zen√©it √©s sz√∂vegeit is ti ketten jegyzitek. Hogyan k√©sz√ľlnek?
- Nincs recept, minden n√≥t√°nak k√ľl√∂n t√∂rt√©nete van - magyar√°zza Fruzsina. - Matyi ak√°r teljesen k√©sz sz√°mmal is √©rkezhet a pr√≥b√°ra, hogy ott azut√°n mindegyik√ľnk megkeresse benne a hely√©t. Az is el√Ķfordult, hogy megtetszett egy verse √©s √©n hallottam bele a zen√©t. A dallam megvolt a fejemben, Matyi git√°rt vett a kez√©be, √©n pedig adtam az instrukci√≥kat: f√∂lfel√©, lefel√©, vid√°mabban, szomor√ļbban... Ami a sz√∂vegeket illeti, sokan mondj√°k, meg kell n√©zni√ľk a bor√≠t√≥t ahhoz, hogy tudj√°k, melyiket ki √≠rta. Matyi meg√≠rta az √©letemet, volt, hogy ut√≥lag mondta el, melyik, kor√°bban elmes√©lt √©lm√©nyem ihlette az adott sz√∂veget. Egyed√ľl az utols√≥ dal l√≥g ki a sorb√≥l, az Aj√°nd√©k ugyanis val√≥ban aj√°nd√©kba k√©sz√ľlt, Giret G√°bor seg√≠ts√©g√©vel. El is kellett k√©rn√ľnk a tulajdonos√°t√≥l, hogy lemezre ker√ľlhessen.
- Elk√©sz√ľlt teh√°t az album. Mit gondoltok: megfelel az eredeti c√©lnak? Azazhogy sokat szerepeljen a m√©di√°ban, megteremtve a koncertez√©s lehet√Ķs√©g√©t. Vagy net√°n ma m√°r m√°sok a c√©lok?
- V√©kony j√©gen s√©t√°lunk - mondja Matyi. - Magunkkal szemben nagyok az ig√©nyeink, ugyanakkor tudjuk, hogy ez nem felt√©tlen√ľl passzol a m√©dia elv√°r√°saihoz. Eklektikus a st√≠lusunk. Alapvet√Ķen rockos be√°ll√≠totts√°g√ļ az Egyszercsak, √°m az√©rt m√°sf√©le, p√©ld√°ul jazz-es elemek is megjelennek a dalokban. Ut√≥bbiakat id√Ķnk√©nt rendesen irtania kellett Hrutka Robinak... Szerencs√©re √Ķ nagyon j√≥l tudja, mi kell ma a m√©di√°nak, mi a trend.
- Mit tesztek, ha igaz√°n bej√∂n a dolog √©s divatzenekart csin√°l bel√Ķletek a m√©dia? Ha m√°r nem is lesz id√Ķt√∂k koncertezni a sok road-show, a sok hakni miatt?
- Ilyen fell√©p√©seket nem v√°llalunk- feleli Fruzsina. - Ha ez az √°ra, hogy szt√°rok legy√ľnk, akkor k√∂sz√∂nj√ľk sz√©pen, de nem k√©r√ľnk bel√Ķle. Komolyan az√©rt k√©sz√≠tett√ľk el a lemezt, hogy v√©gre koncertezhess√ľnk. S tal√°n megalkudtunk egy-k√©t k√©rd√©sben, de √ļgy gondoljuk, ez m√©g belef√©r. A felv√©telkor elgondolkodtunk azon, vajon nem f√©lrevezet√Ķ-e, hogy √©l√Ķben eg√©szen m√°shogy sz√≥lalunk meg, mint az albumon. Mert nyilv√°n kihaszn√°ltuk a Tom-Tom adta lehet√Ķs√©geket. Van, hogy nyolc s√°von sz√≥l a vok√°lom, hogy most m√°s p√©ld√°t ne is eml√≠tsek. A szemem el√Ķtt a United p√©ld√°ja lebegett: a lemezeken sl√°geres zen√©t hallasz, √©l√Ķben viszont j√≥t muzsik√°lnak. √ögy v√©lem, megtal√°lt√°k a kellemes egyens√ļlyt. Mi is erre t√∂reksz√ľnk. Ez nem becsap√°s.
- M√°r csak az√©rt sem, mert a koncert nem arr√≥l sz√≥l, hogy egy az egyben el√Ķadjuk a lemezt - teszi hozz√° Matyi. - M√°r j√°tszottunk n√©h√°nyszor, s kider√ľlt, hogy ezzel a k√∂z√∂ns√©g√ľnk is tiszt√°ban van. Egy√©bk√©nt az√©rt sem k√∂nny√Ľ a dolgunk, mert ugyan ig√©nybe kell venn√ľnk a r√°di√≥k √©s a t√©v√©k seg√≠ts√©g√©t, √°m nem biztos, hogy pontosan azokhoz jut el a zen√©nk, akiknek sz√°ntuk. A lemez eg√©sze ir√°nt potenci√°lisan √©rdekl√Ķd√Ķk √©pp nem c√©lcsoportja a kereskedelmi m√©di√°nak. De az√©rt b√≠zunk abban, hogy m√°sok mellett √Ķk is megismerik a zen√©nket √©s a mondanival√≥nkat.
- Hol léptek fel?
- Legink√°bb budapesti klubokban. M√©ghozz√° csupa saj√°t sz√°mmal, a lemezanyag mellett r√©gebbi √©s teljesen √ļj n√≥t√°kkal. Sok√°ig nem tudtam dalt √≠rni. Abban az id√Ķszakban, amikor h√°zaltunk a felv√©telekkel. √ögy gondoltam, ezekn√©l jobbak √ļgysem j√∂nn√©nek ki bel√Ķlem, akkor meg nincs mi√©rt er√Ķlk√∂dni. De amint megjelent az album, kiszaladt k√©t √ļj dal.
- Fruzsina, m√©g vok√°loz√≥s korszakodban k√©rdeztem, mi√©rt nem l√©psz el√Ķre, ha megvan hozz√° a tehets√©ged √©s a tud√°sod. √ögy t√Ľnt, egy√°ltal√°n nem akarsz frontemberr√© v√°lni.
- Nagyon f√©ltem. Aki el√∂l van, az viszi el a balh√©t. Fel kell v√°llalnia mag√°t, meg kell ny√≠lnia idegenek el√Ķtt. De amikor √ļgy t√Ľnt, hogy v√©ge a Sat√∂bbinek (szerencs√©re nem √≠gy lett, ma is m√Ľk√∂dik) √©s nem is vok√°loztam sehol, teh√°t nagyon √ļgy t√Ľnt, hogy v√©ge a zen√©l√©snek, meg kellett hoznom a d√∂nt√©st √©s el√Ķre l√©ptem. A frontembers√©g nem kiz√°r√≥lag az √©nekl√©sr√Ķl sz√≥l, meg kellett tanulnom, hogyan kommunik√°ljak a sz√≠npad el√Ķtt √°ll√≥ emberekkel. Nem k√∂nny√Ľ, viszont nagyon h√°l√°s a feladat. Ha ki tudok ny√≠lni el√Ķtt√ľk, √Ķk is megny√≠lnak √©s √©rkezik a szeretet√ľk. Volt mi√©rt megtenni azt a n√©h√°ny m√©tert.


Megjelent a Zenész magazinban, 2003-ban.

Hivatalos honlap:

Egyszercsak


Dalok az albumról:

Az ördög nem alszik

Ajándék


Klipek az albumról:

Ahogy nézlek

Az ördög nem alszik

Mondani k√∂nny√Ľ
Fűoldal            Cikkek            Fůrum            KŲzŲssťg            Kapcsolat
Marůthy GyŲrgy © 2006 • Adatvťdelmi elvek