Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Temesi Berci - TanulĂĄs Ă©s tanĂ­tĂĄs

TanulĂĄs Ă©s tanĂ­tĂĄs

Temesi Berci mindössze hat Ă©ve zenĂ©l. Ehhez kĂ©pest a Black-Out, a Kowalsky meg a Vega, a Stonehenge Ă©s mĂĄs produkciĂłk basszusgitĂĄrosa. MĂ©ghozzĂĄ nem is akĂĄrmilyen szinten, amit pĂ©ldĂĄul az Arany NyĂ­l zsĂ»rije is elismert, ugyanis a Wigwam Rock Klub dĂ­jĂĄtadĂłjĂĄn a tavalyi Ă©v legjobbjĂĄnak bizonyult hangszerĂ©n. S Ășgy hĂ­rlik, jelenleg MagyarorszĂĄg elsĂ” zeneoktatĂł DVD-jĂ©nek elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©n dolgozik.

- Hadd pontosĂ­tsak: nem oktatĂłanyagrĂłl van szĂł - mondja Berci. - HuszonkĂ©t Ă©vesen igazĂĄn nem vennĂ©m magamnak a bĂĄtorsĂĄgot, hogy ilyet jelentsek ki, hiszen mĂ©g magam is tanulok. S nyilvĂĄn tanulni is fogok Ă©letem vĂ©gĂ©ig. Mindeddig autodidakta mĂłdon jutottam elĂ”bbre, mĂ©g ha többektĂ”l vettem is magĂĄnĂłrĂĄkat. Sok kĂŒlföldi oktatĂłanyagot gyĂ»jtöttem be, olyanokat, amelyek MagyarorszĂĄgon nem hozzĂĄfĂ©rhetĂ”ek. Ezek adtĂĄk az ötletet, hogy hasonlĂłt kĂ©szĂ­thetnĂ©k. TermĂ©szetesen DVD-re, mivel ez az eszköz sokkal inkĂĄbb alkalmas a feladatra, mint a videĂłkazetta.
- Ha nem oktatsz, akkor mit csinĂĄlsz?
- Borlai GergĂ”vel egyĂŒtt dob-basszus groove-okat mutatunk be. MĂ©ghozzĂĄ mindenfĂ©le stĂ­lusbĂłl, a latintĂłl a funkon, a soulon, a rockon ĂĄt a jazzig. Mindketten magyarĂĄzunk is az anyagon, tehĂĄt teljesen közös munkĂĄrĂłl van szĂł. A DVD fĂ” rĂ©szĂ©t ez tennĂ© ki, s mivel mĂ©g extrĂĄk elhelyezĂ©sĂ©re is van mĂłd, zenekari gyakorlatok, dalok elemzĂ©sei, hangszereink bemutatĂĄsai kerĂŒlhetnek rĂĄ. Valamint a zeneelmĂ©let alapjai - bĂĄr tervem szerint e tĂ©ma kĂŒlön fĂŒzetben is jĂĄrna a lemezhez. Úgy nĂ©z ki, hogy a Tom-Tom Records segĂ­ti az Ă”szi megjelenĂ©st.
- Azt mondtad, sosem tanultål intézményesen. Ehhez képest a székesfehérvåri Dr. Lauschmann Gyula zenemûvészeti szakközépiskola marketingese vagy.
- TulajdonkĂ©ppen segĂ­tek Mits GergĂ”nek - aki mellesleg egyik legközelebbi barĂĄtom - mindenfĂ©le marketinges dolgokban Ă©s ezĂ©rt cserĂ©be fĂ©l Ă©ven ĂĄt rendszertelenĂŒl lĂĄtogattam az iskolĂĄt. HĂĄrom Ă©vvel ezelĂ”tt egyebek mellett azĂ©rt költöztem VeszprĂ©mbĂ”l Budapestre, hogy bekerĂŒljek a Liszt Ferenc ZenemĂ»vĂ©szeti Egyetem jazz tanszakĂĄra. Tavaly nem sikerĂŒlt a felvĂ©telim, idĂ©n Ășjra nekifutok. Nem maga az iskola Ă©rdekel, diploma ide vagy oda, hanem az, hogy kik tanĂ­tanak. Lattmann BĂ©lĂĄra gondolok elsĂ”sorban. Ha most sem sikerĂŒl bekerĂŒlnöm, kimegyek AmerikĂĄba, hogy a Bass Collective hallgatĂłja lehessek. NyilvĂĄn nem akĂĄrmilyen Ă©lmĂ©ny lehet John Patitucci vagy Gary Willis kurzusain Ă©s magĂĄnĂłrĂĄin rĂ©szt venni.
- Õk a kedvencek?
- TermĂ©szetesen, Ă©s mĂ©g nagyon sokan. TalĂĄn nem is tanulni akarok a legnagyobbaktĂłl, hanem ĂĄtvenni tĂ”lĂŒk a zeneisĂ©get. Azt, ahogyan alĂĄzattal kĂ­sĂ©rnek, vagy Ă©ppen alĂĄzattal szĂłlĂłznak. Gary Willis egyetlen kipengetett hangja idĂ”nkĂ©nt Ă©rtĂ©kesebbnek tĂ»nik, mint mĂĄsok virtuozitĂĄsa. Én azokat kedvelem, akik nem csak jĂł dobosok, vagy kiemelkedĂ” basszusgitĂĄrosok, hanem ZENÉSZEK. Nem kell messzire mennem, rögtön emlĂ­thetem Borlai GergĂ”t Ă©s a Black-Out egyĂŒttesbĂ”l CsĂĄnyi Zolit. Mindketten pĂ©ldakĂ©peim, s boldog vagyok, hogy egyĂŒtt muzsikĂĄlhatok velĂŒk.
- Ha mĂĄr szĂłba kerĂŒlt a Black-Out, beszĂ©lhetnĂ©l a zenekaraidrĂłl. Melyikkel mi van mostanĂĄban?
- A Black-Out tavaly volt tĂ­z Ă©ves. A szĂŒletĂ©snapot nagy koncerttel ĂŒnnepeltĂŒk a Wigwamban. A felvĂ©tel most jelenik meg dupla albumon. Õsszel unplugged turnĂ©ra indulunk. Az Ă©nekes, Kowalsky emellett szĂłlĂłanyagot kĂ©szĂ­t, Kowalsky meg a Vega nĂ©v alatt. JĂĄvorszky BĂ©la Ă­rta a poposabb dalokat, a lemezt mĂĄr felvettĂŒk, vĂĄrhatĂłan oktĂłberben jelenik meg. A Stonehenge progresszĂ­v zenĂ©je itthon nem igazĂĄn Ă©rvĂ©nyesĂŒl, ezĂ©rt kĂŒlföldön prĂłbĂĄlkozunk. NemrĂ©giben HollandiĂĄban voltunk, s Ășgy nĂ©z ki, AmerikĂĄba, SpanyolorszĂĄgba is visszahĂ­vnak minket. Az elsĂ” album MagyarorszĂĄgon kĂ©t Ă©vvel ezelĂ”tt jelent meg, azĂłta mĂĄr JapĂĄnban, a Koreai KöztĂĄrsasĂĄgban, valamint Spanyol- Ă©s FranciaorszĂĄgban is kaphatĂł lesz a közeljövĂ”ben. KĂ©szĂŒlĂ”ben van az Ășj anyag, Ă©rdekessĂ©ge, hogy vonĂłsok Ă©s kĂłrus segĂ­tsĂ©gĂ©vel szĂłlalnak meg a dalok, az After Crying-os Pejtsik PĂ©ter hangszerelĂ©sĂ©vel, aki ugyebĂĄr Ákos mellett is dolgozik. A megjelenĂ©s szintĂ©n Ă”szre vĂĄrhatĂł.
- Rémlik, hogy Charlie fia mellett is feltûntél.
- SĂ”t, Charlie-val is sikerĂŒlt jĂĄtszanom nĂ©hĂĄnyszor! JĂł Ă©rzĂ©s huszonkĂ©t Ă©vesen elmondani, hogy mĂĄr megvolt a JĂ©g dupla whiskyvel... HorvĂĄth Ákossal, azaz Charlie Juniorral a Nightfly nevĂ» formĂĄciĂłban jĂĄtszottam egyĂŒtt, pontosabban a mai napig besegĂ­tek, ha szĂŒksĂ©g van rĂĄm. Marcus Miller gitĂĄrosa, Hiram Bullock rockos, bluesos, jazz-es vilĂĄgĂĄt igyekszĂŒnk idĂ©zni. EgyĂ©bkĂ©nt az Ă©vek sorĂĄn sok nagy egyĂ©nisĂ©get kĂ­sĂ©rhettem, többek között KĂștvölgyi ErzsĂ©betet, VĂĄri ÉvĂĄt Ă©s HobĂłt, valamint olyan muzsikusokkal jĂĄtszhattam egyĂŒtt, mint Csepregi Gyula, Orosz ZoltĂĄn, Elek Pista.
- Ilyen rövid idÔ alatt ez nem kevés, fÔleg ennyiféle stílusban. Milyen zene åll hozzåd a legközelebb?
- ImĂĄdom a latin muzsikĂĄt! KĂ©t Ă©vig jĂĄtszottam is, mĂ©g vidĂ©ken, Budapestre költözĂ©sem utĂĄn azonban megszĂ»nt a zenekar. De tervezem, hogy Ășjra hasonlĂłt hozok lĂ©tre. SĂ”t, van mĂ©g egy ötletem: a szintĂ©n zenĂ©sz Ă©s nem egyszerĂ»en basszusgitĂĄros vagy Ă©nekes Sting dalait szeretnĂ©m feldolgozni klubokban. Alakul a zenekar, annyi mĂĄr bizonyos, hogy nĂ”i hanggal fognak megszĂłlalni a nĂłtĂĄk.
- Mindezt mår neked is nehéz lehet fejben tartani. Még szerencse, hogy van sajåt honlapod, onnan megtudod, kivel mikor jåtszol...
- A berci.hu nyilvånvalóan nem ezért jött létre. S nem kizårólag rólam szól. Mint mondtam, folyamatosan tanulok, åm mellette folyamatosan tanítok is. A magåntanítvånyok mellett az interneten is igyekszem segíteni az oldalamra tévedÔket. Néhåny groove egyelÔre csak mp3 formåtumban és lekottåzva érhetÔ el, de tervezem, hogy hamarosan videókat is felteszek a bemutatåsukhoz.


Megjelent a Zenész magazinban, 2003-ban.

Hivatalos honlap:

Temesi Berci


Dalok:

Berci kĂŒlönbözĂ” zenekarokban


Internetes oktatĂĄs:

KottĂĄk Ă©s mp3-ak


KapcsolĂłdĂł cikkek:

Kowalsky meg a Vega

Black-Out
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek