Jelentkezz be! [ ŕj vagy itt? RegisztrŠlj!]

Boom Boom - Szabad játék

A zenekar neve ez esetben nem is olyan fontos. Akad olyan m√Ľsor√ļjs√°g, amelyik meg sem eml√≠ti, s a koncert helysz√≠ne √©s id√Ķpontja mellett ink√°bb a tagok n√©vsor√°t szerepelteti. Igaza is van, mert ez a lista mindenn√©l t√∂bbet mond: a Boom-Boom egy√ľttest T√°trai Tibor (git√°r), Szappanos Gy√∂rgy (basszusgit√°r), Mohai Tam√°s (git√°r, vok√°l), Borlai Gerg√Ķ (dob) √©s Jamie Winchester (√©nek, git√°r) alkotja. Noha nem mindegyik√ľk aranylemezes el√Ķad√≥ vagy a tinik b√°lv√°nya, a szupergrup kifejez√©st mintha nekik tal√°lt√°k volna ki. M√°rmint zenei √©rtelemben, mert a koncertjeiken elhangz√≥ minden egyes hang √©lm√©nysz√°mba megy.

- Mikor és miért jött létre a zenekar?
T√°trai: - Ha j√≥l eml√©kszem, '98 kar√°csonya el√Ķtt felszabadult egy nap az Old Man's Pubban. Szappanos Gy√∂rgy, Szapi akkoriban t√∂bb form√°ci√≥val is fell√©pett a helyen, s kital√°lta, hogy jam-et csin√°l erre az est√©re. Megh√≠vta az aktu√°lis haverokat, √©s mi muzsik√°ltunk egyet. Olyan j√≥l √©rezt√ľk magunkat, hogy kedv√ľnk t√°madt folytatni. Teh√°t nem valamif√©le tervez√©s hozta l√©tre a zenekart, egyszer√Ľen csak megsz√ľletett. Ahogy a n√©v ki√∂tl√©s√©n sem gy√∂tr√Ķdt√ľnk sokat. Feltett√ľk magunknak a k√©rd√©st, hogyan nevezz√ľk a band√°t. Valaki azt mondta: bumm. Egy m√°sik r√°v√°gta: bumm-bumm. Ebb√Ķl lett a Boom-Boom.
- Mikor v√°lt komolly√° a dolog?
T√°trai: - Mindig komoly volt. M√°r abban az √©rtelemben, hogy komolyan vett√ľk a jam-et, az egym√°ssal val√≥ muzsik√°l√°st. J√°tszogattunk √©s √©lvezt√ľk a zen√©t, egym√°st, magunkat. Azut√°n j√∂tt egy ember, ifjabb Kuluncsics P√©ter a BD Recordst√≥l, s azt mondta, kiadn√° az albumunkat. Tavaly okt√≥ber huszadik√°n felvett√ľk az Old Man's-beli koncert√ľnket. A lemezk√©sz√≠t√©s mindannyiunkat belelkes√≠tett, s m√©g jobban √∂sszekov√°csolta a band√°t. Nem puszt√°n az album t√©nye, mert h√°t csin√°ltunk m√°r egyet-kett√Ķt p√°ly√°nk sor√°n. Enn√©l fontosabb volt, hogy r√°j√∂tt√ľnk: m√Ľk√∂dik a dolog. Addig azt hitt√ľk, nem muzsik√°lunk j√≥l, de amikor meghallgattuk az am√ļgy nem √©pp kiv√°l√≥ technikai k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt k√©sz√ľlt felv√©telt, elt√°tottuk a sz√°nkat. Kider√ľlt, mennyire figyel√ľnk a m√°sikra, s milyen tiszt√°n fogalmaz minden egyes tag.
- Miért gondoltátok, hogy nem muzsikáltok jól?
T√°trai: - Mert pont azt csin√°ljuk, ami elm√©letben megengedhetetlen lenne ebben a zen√©ben: mindenki kedv√©re j√°tszik. Azt, amit √©pp √©rez, amit √©pp gondol. Ebb√Ķl k√∂nnyen lehetne "t√∂megszerencs√©tlens√©g". De √ļgy, hogy figyel√ľnk egym√°sra, kij√∂het valami bel√Ķle. Ha valakib√Ķl kipattan egy √∂tlet, p√©ld√°ul Mohaib√≥l egy ritmus, a t√∂bbiek √∂sszen√©znek √©s azonnal felkapj√°k. Ett√Ķl gurulhat a dolog.
Borlai: - Az √∂sszen√©z√©sr√Ķl jut eszembe: nem n√©z√ľnk √∂ssze... Olyan szinten √©rezz√ľk egym√°st, hogy erre semmi sz√ľks√©g. S fontos m√©g, hogy a nagy energiakit√∂r√©sek ellen√©re sem es√ľnk √°t a l√≥ t√ļls√≥ oldal√°ra. Nem lesz √©lvezhetetlen a dal.
- A mai napig a koncerteken alakulnak a nóták? Még mindig jam-eltek?
T√°trai: - A megalakul√°s √≥ta m√°r k√©tszer is pr√≥b√°ltunk... Semmit nem tervez√ľnk el el√Ķre, a pillanat d√∂nti el a bulikon, mit j√°tsszunk. Az improviz√°ci√≥kn√°l mind√∂ssze egyetlen szab√°lyunk van: az egyik n√≥t√°ban Mohai kezdi a "r√°z√°st", a k√∂vetkez√Ķben √©n. Ezen k√≠v√ľl mindenki azt j√°tszik, amit akar, amit √©rez.
Szappanos: - K√©t √ļt √°ll egy zenekar el√Ķtt: a zen√©szek kigyakorolhatj√°k, amitj√°tszani akarnak, s azut√°n a koncerten vagy siker√ľl megcsin√°lniuk, vagy nem, illetve b√°rmit j√°tszhatnak a bulin, amihez kedv√ľk van, persze nyilv√°n bizonyos korl√°tok k√∂z√∂tt. Nos, a kett√Ķb√Ķl engem az egyik egy√°ltal√°n nem √©rdekel... M√©g a saj√°t j√°t√©komat sem szoktam "leszedni".
Jamie: - Az √©pp sz√≥l√≥z√≥ zen√©sznek teljes a szabads√°ga. Erre √ļgy ny√≠lik lehet√Ķs√©g, hogy a t√∂bbiek ezalatt t√∂k√©letesen kiszolg√°lj√°k. Olyan h√°tteret adnak a sz√≥list√°nak, hogy √Ķ a legt√∂bbet tudja kihozni mag√°b√≥l. Nem csak tiszteletb√Ķl, bar√°ts√°gb√≥l, zenei al√°zatb√≥l - √≠gy m√©g jobban √©lvezhetik a sz√≥lista produkci√≥j√°t.
- Hogyan v√°lasztott√°tok ki a m√Ľsor dalait?
T√°trai: - Eleinte ezzel sem volt k√ľl√∂n√∂sebb gond. Az els√Ķ koncertre nyolc olyan dalt v√°lasztottunk, amit mindannyian tudtunk, pr√≥ba n√©lk√ľl. K√©s√Ķbb m√©g √∂t-hat n√≥ta ker√ľlt a m√Ľsorba, egy√©ni k√≠v√°ns√°gok szerint.
- Olvas√≥ink biztosan tudj√°k, hogy csupa k√ľlf√∂ldi sz√°mr√≥l van sz√≥. Nem mer√ľlt fel bennetek, hogy saj√°t dalokat √≠rjatok? Hiszen a Boom-Boom tele van szerz√Ķkkel.
T√°trai: - A lemezk√©sz√≠t√©sig nem gondoltunk r√°, de most m√°r fontolgatjuk a dolgot. Mohaival elhat√°roztuk, hogy elkezd√ľnk √∂sszej√°rni, s gy√°rtunk n√©h√°ny n√≥t√°t. Egyvalamire kell figyeln√ľnk: nehogy megpr√≥b√°ljuk magunkat t√ļlsz√°rnyalni. Mert akkor t√©nyleg √°teshetn√©nk a l√≥ t√ļls√≥ oldal√°ra. Meg kell tartanunk azt az elvet, ami els√Ķ hall√°sra tal√°n furcs√°nak t√Ľnhet: nem a n√≥ta az √©rdekes, hanem az, ahogyan elj√°tsszuk. M√Ľsorunkra nem a bonyolult sz√°mok a jellemz√Ķek, sokkal ink√°bb a zen√©l√©s intenzit√°sa.
- Mégis, milyenek lesznek a Boom-Boom saját dalai?
Mohai: - A zenekar "hogyanja" m√°r megvan. Hogy hogyan j√°tsszunk, hogyan ny√ļljunk a dalokhoz. Egyszer√Ľ a dolgunk, mert ha tudunk j√≥ sz√°mokat √≠rni, ez a banda tudni fogja j√≥l elj√°tszani azokat. M√°sok j√≥ n√≥t√°ival m√°r megtett√ľk.
- Milyen nyelven fogtok megszólalni?
Jamie: - Meg kellett v√©t√≥znom a magyart. Ugyanis √©pp az az er√Ķss√©ge az egy√ľttesnek, hogy mindenki azt csin√°lja, ami a legterm√©szetesebben j√∂n bel√Ķle. M√°rpedig √©n magyarul nem tudok annyi mindent hozz√°tenni az √©nekhez, mint angolul, az anyanyelvemen.
- Elk√©pzelhet√Ķ, hogy k√ľlf√∂ld√∂n is pr√≥b√°lkoztok majd?
T√°trai: - Ez menedzsel√©s k√©rd√©se. Abban ugyan biztos vagyok, hogy a vil√°g sok r√©sz√©n szeretn√©k a zen√©nket, de a kijut√°sra nem mern√©k fogad√°st k√∂tni. A Magyar Atommal k√©tszer j√°rtunk Finnorsz√°gban.A k√∂z√∂ns√©g az els√Ķ alkalommal csak n√©zett, m√°sodszorra m√°r a csill√°ron is l√≥gtak. Itt van egy haverom Amerik√°b√≥l, jobban √©rt a zen√©hez, mint a szakma nagyobbik r√©sze, s szerinte kint sem csin√°lj√°k jobban, mint ahogy mi tessz√ľk. Es√©ly√ľnk teh√°t lehetne k√ľlf√∂ld√∂n, csakhogy ehhez el√Ķsz√∂r is ki kellene jutnunk. S ez ugye nem rajtunk m√ļlik.
- T√©rj√ľnk vissza a tavaly megjelent, Boom-Boom Live c√≠m√Ľ albumhoz. Kellett jav√≠tgatni a felv√©telen?
T√°trai: - Soha nem vetemedn√©k ilyen becstelen √©s tiszt√°talan dologra! Le√©gne a pof√°nkr√≥l a b√Ķr, ha ut√≥lag √©neket, git√°rt vagy b√°rmit cser√©lt√ľnk volna. Tudom, hogy Magyarorsz√°gon ez szok√°s, csak azt nem √©rtem, mi√©rt nevezik az ilyen albumokat koncertlemeznek, ha a st√ļdi√≥ban k√©sz√ľlnek. Lehet, hogy nagyk√©p√Ľnek fogok t√Ľnni, de akkor is kimondom: √©n nem is j√°tszan√©k olyan zen√©szekkel, akik nem k√©pesek koncerten prec√≠zen muzsik√°lni, akikkel √ļjra k√©ne venni ezt vagy azt.
- Az Old Man's Pubban minden m√°sodik szerda este j√°tszotok. A teltn√©l is teltebb h√°z el√Ķtt, moccanni sem lehet a helyen. M√©g hol hallhatunk titeket?
T√°trai: - J√°tszunk sokfel√©, m√°s klubokban is. A L√°gym√°nyosi K√∂z√∂ss√©gi H√°zban sajnos m√°r nem, hiszen bez√°ratt√°k. Az Old Man's-ben egy√©bk√©nt remek t√∂rzsk√∂z√∂ns√©g√ľnk alakult ki. T√∂bbs√©g√ľk nem enni vagy inni j√∂n, hanem zen√©t hallgatni.
Borlai: - Hol hal√°los csendben figyelnek minket, hol cs√°polnak, ahogy √©pp a m√Ľsor hangulata indokolja. Ez ritka az ilyen klubokban. S nem csak eff√©le helyeken gerjed r√°nk a k√∂z√∂ns√©g, hanem akkor is, ha lehet√Ķs√©g√ľnk van nagy sz√≠npadokon fell√©pni. J√≥ koncertet adtunk a paksi fesztiv√°lon √©s a Budapesti B√ļcs√ļn is. Id√©n is igyeksz√ľnk ott lenni a nagyobb rendezv√©nyeken.
- Hihetetlen lelkesed√©ssel zen√©ltek minden egyes bulin. M√©g nem tapasztaltam √©s nem is hallottam senkit√Ķl, hogy egy-egy koncertetek gyeng√©bben siker√ľlt volna. Hogyan lehet folyamatosan magas szinten muzsik√°lni, egyfolyt√°ban lelkesedni?
T√°trai: - Az a legfontosabb, hogy nagyon √©lvezz√ľk, amit csin√°lunk. √Čn tal√°n az√©rt √©rzem magam ilyen j√≥l ebben a band√°ban, mert ezt a rockot tudom a legjobban j√°tszani, ebben a zen√©ben √©rzem igaz√°n otthon magam.
- S a t√∂bbiek? Kinek mi√©rt sz√≠v√ľgye a Boom-Boom?
Borlai: - Itt tanultam meg kett√Ķ-n√©gyet j√°tszani...
Jamie: - √Čn m√©g sosem j√°tszottam olyan zenekarban, ahol csak √©s kiz√°r√≥lag ilyen szint√Ľ zen√©szek a tagok. Hangszer√ľk√∂n nem a legjobbak k√∂z√ľl val√≥k, hanem maguk a legjobbak. R√°ad√°sul emberileg is minden a hely√©n van, mindenki szeret mindenkit.
Mohai: - √Āltal√°ban az a gyakori, hogy vagy a zenei, vagy az emberi oldal j√≥ a band√°kban. Az egyik megl√©te k√°rp√≥tolhat a m√°sik hi√°ny√°√©rt. Itt mind a kett√Ķ adott, teh√°t term√©szetes a lelkesed√©s√ľnk.
Szappanos: - √Čn vil√°g√©letemben morogtam valami√©rt a zenekaraimban. S most kider√ľlt, hogy igazam lehetett, mert a Boom-Boomban nincs mi√©rt morogni...
- Nem akarok √ľnnepront√≥ lenni, de vajon meddig tarthat ez a lelkesed√©s?
Borlai: - Minden bulink √ļjabb m√©rc√©t jelent, amit legk√∂zelebb megpr√≥b√°lunk fel√ľlm√ļlni. Teh√°t folyton van el√Ķtt√ľnk c√©l.
Mohai: - Szerintem valamif√©le kegyelem r√©szesei vagyunk. Minden este j√≥ leveg√Ķvel, j√≥ √©rz√©ssel √°llunk ki a sz√≠npadra, s kezd√ľnk j√°tszani. Minden koncert√ľnk m√°s, √ļjabb √©s √ļjabb √©lm√©nyt ad√≥. Ha p√©ld√°ul √ļj dal ker√ľl a m√Ľsorba, nem biztos, hogy hozz√°idomul a r√©giekhez, az is el√Ķfordulhat, hogy a r√©giek v√°ltoznak meg a hat√°s√°ra. S t√©nyleg van el√Ķtt√ľnk lehet√Ķs√©g, mert igenis lehet√Ķs√©g az, hogy n√©gy Old Man's szerda ut√°n az √∂t√∂diket m√©g jobban csin√°ljuk meg.
T√°trai: - Mindannyian csin√°lunk sok m√°st is, ez√©rt azut√°n √∂t√ľnk tal√°lkoz√°sa mindig sz√≥rakoz√°st, kikapcsol√≥d√°st jelent. A Boom-Boomban egyfolyt√°ban rotyog valami. Egy√ľttl√©t√ľnk arr√≥l sz√≥l, amir√Ķl a zen√©l√©snek mindig sz√≥lnia kellene: ha v√©ge a koncertnek √©s lemegy√ľnk a sz√≠npadr√≥l, van mi√©rt √∂ssze√∂lelkezn√ľnk. S am√≠g van, addig nem lehet k√©rd√©ses a lelkesed√©s.


Megjelent a Zenész magazinban, 2000-ben.

Az album összes dala:

Boom Boom - Live


Koncertvideó:

Slow Ride
Fűoldal            Cikkek            Fůrum            KŲzŲssťg            Kapcsolat
Marůthy GyŲrgy © 2006 • Adatvťdelmi elvek