Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Classica koncert elõtt és után

Ăšjra itt a Classica

A plakátok azt hirdetik: március 19-én a Wigwamban a Classica ad koncertet. Hogyan, hát még létezne a zenekar? Hiszen már öt-hat éve semmit nem lehet hallani az 1988-ban indult társulatról. Arról a csapatról, amelyet a szakma és a közönség is az egyik legnagyobb reménységnek tartott, ám amely - leginkább rajta kívül álló okok miatt - nem volt képes nagy pályát befutni.

- Miért kezdtétek újra?
- Nem tudom, beszélhetünk-e újrakezdésrõl. Szerintem inkább folytatásról van szó - mondja Szalai Tamás billentyûs. - S hogy miért folytatjuk? Nem másért, mint hogy jól érezzük magunkat. Sikerrõl ma nemigen ábrándozhatnak a rockzenészek, mindössze az örömködés maradt nekünk.
- Pontosan kiknek?
- A mai Classicában Angyal Károly énekessel, Galántai Zsolt dobossal, Váczi Nándor gitárossal és Pál Tibor basszusgitárossal zenélek együtt. Igaz, hogy nem mindegyikük volt régen is Classica-tag, de mivel nem valamiféle nosztalgiacsapatot alkotunk, ez nem számít.
- Azért feltételezem, a koncertre a régi nótákkal készültök.
- A Classica minden korszakából játszunk majd dalokat a Wigwamban, valamint a további négy-öt koncerten. Ennél messzebbre nem tervezünk elõre, hiszen nem tudni, hogyan fogad minket a közönség. Ezért egyelõre új dalok, új lemez készítésén sem törjük a fejünket.
- Annak idején naprakész volt a zenekar, a heavy metal legfrissebb irányzatát játszotta. Nem hatnak ma "avasnak" ezek a dalok?
- Remélem, nem. Amúgy a Classica dalai nem egyetlen stílusirányzat jegyében íródtak, idõnként váltottunk. Például 1994-95 táján, amikor itthon már nem játszottunk, inkább külföldre készítettünk anyagokat, progresszív irányba mentünk el. Tehát többféle zenét játszhatunk a mostani bulikon. Különben is: ma mindenki mindenféle stílusban játszik, ami csak jól esik neki, nem az számít, hogy régi vagy új-e a muzsika. Illetve annyira azért mégsem hallani mindent, mert heavy metal csak mutatóba akad. Egyebek mellett talán ezért is érdekes lehet a Classica produkciója.


Technikás metálosok

Márciusi számunkban rövid interjúban harangozta be Szalai Tamás billentyûs a Classica viszatérését. Hittünk is, meg nem is a dologban. Hittünk, mert a Classicának annak idején valóban jó dalai voltak, no de azóta eltelt egy évtized, s a heavy metal - legalábbis Magyarországon - nehéz napokat él át. Ha ugyan még él...
A Wigwamban rendezett bulira, ha nem is voltak tömegek kíváncsiak, azért szép számban érkezett a közönség. A szokással ellentétben nem ültek le hátul, iddogálni, hanem azonnal a színpad elé álltak. S úgy tûnt, ismerik a dalokat. Pedig az egyetlen megjelent Classica album pár nótája mellett a zenészek csak demókazettákra rögzített számokat játszottak.
Bizony, rég hallhattunk igényes heavy metált magyar bandától. Szinte már el is felejtettük, mirõl szólt (szól) ez a stílusirányzat. A Classica koncertje eszünkbe juttatta, hogy a rock olyan ágáról van szó, amelyben a talán legfontosabb összetevõ a magas szintû technikai képzettség. A zenekar minden tagja kitett magáért, jól sikerült a visszatérés. Várjuk a folytatást!


A két cikkk a Zenész magazin hírrovatában jelent meg, 1999-benA zenekar honlapja:

Classica


KapcsolĂłdĂł cikk:

Classica - AntolĂłgia
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek