Jelentkezz be! [ ŕj vagy itt? RegisztrŠlj!]

Géniusz

A kilencvenes √©vek egyik legn√©pszer√Ľbb klubzenekara volt a G√©niusz. 1992 √©s 1997 k√∂z√∂tt ezer√∂tsz√°z koncertet adott az egy√ľttes! K√©t albuma is megjelent ez id√Ķ alatt, m√©gsem j√∂tt √∂ssze az √°tt√∂r√©s. A feloszl√°s csendes volt, s bizony a n√©h√°ny √©vvel ezel√Ķtti √ļjj√°alakul√°st√≥l sem visszhangzott a t√∂megm√©dia. Sebaj, a l√©nyeg az, hogy a G√©niusz √ļjra itt van, legal√°bb olyan lelkesen, mint egykor ‚Äď √©s biztosan j√≥val b√∂lcsebben.

- Besz√©lhetn√©nk a zenekar korai korszakair√≥l, a nyolcvanas √©vek v√©g√©r√Ķl a k√©s√Ķbbi rockopera-√©nekes Csengeri Attil√°val, vagy a ‚Äěcsajos‚ÄĚ id√Ķkr√Ķl, amikor egym√°s ut√°n h√°rom √©nekesn√Ķ v√°ltotta egym√°st, de engem jobban √©rdekel, mi√©rt oszlott fel egyik napr√≥l a m√°sikra a sikeres klubzenekar.

- Val√≥ban egyik napr√≥l a m√°sikra t√∂rt√©nt ‚Äď mondja Oplaznik P√©ter √©nekes-git√°ros. ‚Äď Egy √©jjel s√∂rfesztiv√°lr√≥l j√∂tt√ľnk haza, s egyszerre fogalmaz√≥dott meg mindannyiunkban, hogy ennek v√©get kell vetni. Nem is az√©rt, mert √∂tsz√°z r√©szeg embernek j√°tszottunk aznap este, fogalmuk sem volt, kiket hallgatnak ‚Äď ez csak az utols√≥ cseppet jelentette a poh√°rban. Akkor m√°r mindegyik√ľnknek volt feles√©ge, ‚Äěrendes‚ÄĚ munk√°ja, ami annyit jelentett, hogy nyolcra j√°rtunk dolgozni, s hajnali kett√Ķre-h√°romra √©rt√ľnk haza. Ez a temp√≥ ki√∂lte bel√Ķl√ľnk a kreativit√°st, nem sz√ľlettek √ļj dalok, csak dar√°ltuk a koncerteket. Nem volt √©rtelme folytatni.

- Másképp sem? Kevesebb fellépéssel, több alkotással?

- A G√©niusz sosem volt szt√°rzenekar, el kellett fogadnunk, hogy a dalaink nem √©rdekelnek nagy t√∂megeket. Hossz√ļ t√°von nem √ļgy n√©zett ki, hogy meg√©lhet√ľnk a zen√©b√Ķl, vagy csak nagy √°ldozatok √°r√°n, alkohollal √©s nark√≥val k√∂zel√≠tve az emberi roncs kateg√≥ri√°j√°hoz. Ez√©rt d√∂nt√∂tt√ľnk a ‚Äěh√©tk√∂znapi, norm√°lis‚ÄĚ munka mellett, amivel m√°r nem volt √∂sszeegyeztethet√Ķ a zene, pontosabban az aut√≥ban val√≥ √©jszak√°z√°sok.

Nem mondom, hogy mi nem hib√°ztunk az √∂t √©v alatt. Egyr√©szt a lemezeink messze nem adt√°k vissza a koncertek hangulat√°t, t√ļls√°gosan sterilre sikeredtek. M√°sr√©szt ugyan mi kezdt√ľk el a r√©gi magyar sl√°gerek feldolgoz√°sait j√°tszani a bulikon, √∂r√ľlt is neki a k√∂z√∂ns√©g, de emiatt elhanyagoltuk a saj√°t dalaink √≠r√°s√°t. Megint ugyanott vagyunk: kreativit√°sunkat vesz√≠tett√ľk el, s √≠gy m√°r nem volt √©rtelme a folytat√°snak.

- Ma van?

- Mindenk√©ppen! Mert m√°r alapvet√Ķen m√°s a helyzet√ľnk. Nagyon rossz volt, hogy nem zen√©ltem, f√Ķleg, hogy nap, mint nap r√°k√©rdeztek az emberek, mikor lesz √ļjra G√©niusz. M√©gsem b√°ntam meg a kihagy√°st, mert √≠gy ma elmondhatom, hogy van feles√©gem √©s k√©t gyerekem, biztosnak l√°tsz√≥ h√°tterem. De egyszer csak bevillant az agyamba, hogy most m√°r nincs t√∂bb kifog√°s, √ļjra j√∂het a zene! Egym√°s ut√°n sz√ľlettek az √ļj dalok, szinte magukt√≥l.

- A mai G√©niuszt is a r√©gi t√°rsak alkotj√°k. Nekik is ugyanakkor jutott esz√ľkbe a folytat√°s?

- Ak√°rcsak a feloszl√°skor, megint szinte egyszerre hat√°roztunk. Igaz, Knapp Zoli (dob) a k√∂ztes id√Ķben is megfordult p√°r zenekarban, de Binder Robi (basszusgit√°r) hozz√°m hasonl√≥an nem zen√©lt. Egy√©bk√©nt majdnem minden ugyanakkor t√∂rt√©nt vel√ľnk, egyszerre j√∂ttek a h√°zass√°gok, a gyerekek, a munk√°k. Amikor felh√≠vtam √Ķket, kider√ľlt, hogy m√°r √Ķk sem tudnak nyugodni, szint√©n a G√©niusz √ļjj√°alak√≠t√°s√°n gondolkodnak. (A k√©peken m√©g a szint√©n alap√≠t√≥ tag Janca √Ākos billenty√Ľs is szerepel, √Ķ ma is j√≥ bar√°tunk, √°m ma tri√≥ form√°ban zen√©l√ľnk, am√≠g nem csatlakozik hozz√°nk m√©g egy git√°ros.)

- Rendben, a ti helyzetetek m√°s, mint b√Ķ t√≠z √©ve volt. De a zenekar√© is m√°s?

- Re√°lisan gondolkodom, nem tartom val√≥sz√≠n√Ľnek, hogy berobbanunk √©s hatalmas szt√°rok lesz√ľnk. De h√°t nem is ez√©rt kezdt√ľk √ļjra. Van mondanival√≥nk, amit szeretn√©nk megosztani az emberekkel. Els√Ķsorban a magunk gener√°ci√≥j√°val. Azokkal, akik m√©g nem haltak bele az alkoholba vagy a vil√°gba... Tal√°n adhatunk nekik valamit, ig√©nyes zen√©vel, ig√©nyes sz√∂vegekkel. √ögy √©rzem, hasonl√≥ id√Ķszak v√°rhat r√°nk, mint a kilencvenes √©vekben.

- 2006-ban jelent meg az √ļj album, a Ha-j√≥. Nem nagyon hallottam r√≥la...

- Pedig jelentek meg √ļjs√°gcikkek, voltak hirdet√©sek itt-ott. De m√°r tudjuk, hogy ma nem √≠gy kell eljuttatni a k√∂z√∂ns√©ghez a zen√©t. Meg√°llapodtunk a kiad√≥val, a teljes album ingyen let√∂lthet√Ķ lesz a honlapunkr√≥l (m√°rciust√≥l v√°rhat√≥), valamint szeretn√©nk mag√°t a CD-t is ingyen adni, ak√°r m√°s zenekarok koncertjein a k√∂z√∂ns√©g k√∂z√© sz√≥rni. Mert nek√ľnk t√©nyleg az a fontos, hogy hallj√°k az emberek a dalainkat.

Neh√©z volt az √ļjrakezd√©s, pontosabban neh√©z volt √ļjra felvenni a temp√≥t. Pont √ļgy, ahogyan id√Ķ kellett a ‚Äěnorm√°lis‚ÄĚ √©letbe val√≥ beilleszked√©shez. Egyik nap m√©g git√°rh√ļrokr√≥l besz√©lgetek a b√°rpult mellett, m√°snap m√°r hivatalos leveleket fogalmazok ‚Äď nem ment k√∂nnyen. A lemez megjelen√©se √≥ta nagyon szolidan koncertezt√ľnk, most igyeksz√ľnk jobban beindulni. √Āprilisban k√©t koncert√ľnk is lesz (a Propeller Band t√°rsas√°g√°ban), negyedik√©n a Morrison‚Äôs 2 Music Pubban, huszon√∂t√∂dik√©n az After Music Pubban j√°tszunk. S m√°r kezd √∂ssze√°llni benn√ľnk a k√∂vetkez√Ķ lemez anyaga.

- J√≥ ezt hallani, mert bizony sok tehets√©ges zen√©sz ker√ľlt ki v√©gleg a szakm√°b√≥l, amikor ‚Äěcivil‚ÄĚ p√°ly√°ra v√°ltott.

- Mi is k√©nyszer√Ľs√©gb√Ķl v√°ltottunk, de aki eljutott od√°ig, hogy m√°r k√©pes meg√©lni, csal√°dj√°nak is biztos√≠totta a h√°tteret, annak nagy a felel√Ķss√©ge, hogy v√©gre meg is csin√°lja, amir√Ķl el√Ķtte √°lmodott. Abba gondoltam bele, hogyan fogok visszan√©zni az √©letemre mondjuk hetven√©ves koromban. Rendben van, hogy harminc √©s negyven k√∂z√∂tt a csal√°d miatt a munka √©s a p√©nz volt a legfontosabb ‚Äď de mit tettem negyven ut√°n? S√ļlyos hi√°ny√©rzetem lenne, ha nem fogtam volna √ļjra git√°rt a kezembe.

Az√©rt is vagyok bizakod√≥, mert mostan√°ban egyre t√∂bb bar√°tban, ismer√Ķsben sz√≥lalt meg a hang, hogy megint csin√°lni kellene valamit, nem jelentheti kiz√°r√≥lag a p√©nzkeres√©s az √©letet. Ha ezt az √©rz√©st a G√©niusz √°t tudja adni m√©g n√©h√°ny embernek, m√°ris √©rdemes volt √ļjra kezden√ľnk.


Creative Commons License
Ezt a M√Ľ m√Ľvet Creative Commons Jel√∂ld meg!-Ne add el!-√ćgy add tov√°bb! 2.5 Magyarorsz√°g Licenc alatt tett√©k k√∂zz√©.
Hivatalos honlap:

Géniusz
Fűoldal            Cikkek            Fůrum            KŲzŲssťg            Kapcsolat
Marůthy GyŲrgy © 2006 • Adatvťdelmi elvek