Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Horváth Attila: A koncert

Négy évtizede alkot az egyik legnagyobb hatású magyar szövegíró, Horváth Attila. Elõadók és zenekarok sora vált hihetetlenül népszerûvé szövegei segítségével, gondolatain a közönség több generációja nõtt fel. Idén töltötte be hatvanadik életévét, s a kettõs jubileum örömére április 27-én a Papp László Budapest Sportarénában életmû koncertre kerül sor. Negyven év rock, blues, country és heavy metal zenéje szólal meg egy estén – csupa olyan dal, ami talán ki sem kerül a próbatermek falai közül, ha más a szövege...

- Nem szeretem a felhajtást – mondja Horváth Attila. – Nem is keresem, 2008-ban sem az én ötletem volt, hogy négylemezes válogatásalbum jelenjen meg dalaimból. A kiadó kérte, hogy állítsam össze, csodálkoztam is, mekkorát fordult a világ, hogy már nem a mûvésznek kell kuncsorognia. Sõt, még én próbáltam lebeszélni õket, hogy ugyan már, ki lenne kíváncsi rá...

- Az életmû koncertrõl kit próbáltál lebeszélni?

- Hasonló buliról már régóta volt szó, elõször a negyedszázados jubileumnál merült fel, a Jég dupla whiskyvel címû könyv megjelenésekor. Akkor és azóta is többen jelentkeztek, hogy milyen jó volna egy színpadra állítani a szövegeimet éneklõket. Mindig mondtam, hogy rendben, én is meghallgatnám, mégsem lett belõle semmi, közben ráébredhettek a szervezõk, micsoda irdatlan munka volna létrehozni. Karácsony táján Kersák Hugi vetette fel újra az ötletet, mosolyogva válaszoltam, hogy persze, csináld meg – erre valóban megcsinálta!

- Dalszövegeiden túl mennyire vagy benne a koncertben?

- Sosem jutott eszembe saját sütésû születésnapi tortával meglepni magam... Kezdetben volt bennem ellenérzés, hogy esetleg technikai, szervezési feladatokkal kell foglalkoznom, de Hugi minden ilyen terhet levesz a vállamról. A szellemi részben, az ötletelésben viszont nagyon szívesen és teljes lendülettel veszek részt. Izgalmas volt kitalálni a koncert felépítését.

- Nem egyfajta fesztivál lesz?

- Ezt mindenképpen el akartam kerülni. Felmegy az egyik zenekar, csörömpöl, meghajol, lemegy, érkezik a következõ, csörömpöl... és így tovább. Fantáziátlannak érzem. Ahogyan gyorsan elvetettük a dalok idõrendben való megszólaltatását is. Kell, hogy legyen íve, dramaturgiája a koncertnek! S mivel szövegíróé az este, az ívet maguk a dalszövegek fogják megadni. A számok gondolatsort alkotnak, helyenként ugyanazt a témát folytatják, máskor egymásnak válaszolnak. Az egyes „blokkok” egymásba csúsznak, méghozzá olyan módon, hogy az épp színpadon lévõkhöz utolsó nótájukban csatlakoznak a következõ fellépõk. Nem véletlenszerûen: a vendégeskedések is indokoltak, hitelesek, ráadásul kimondottan érdekesek lesznek, hiszen ilyen formában, ilyen elõadókkal még sosem szólaltak meg ezek a dalok. S valószínûleg nem is fognak.

- Kérdés, hogy a nagy sláger- és sztárparádé közepette észre fogjuk-e venni a koncert dramaturgiáját.

- Ha a hallgató hajlandó lesz odafigyelni a gondolati felfûzésre, egységesnek fogja érezni az elõadást, dacára annak, hogy nagyon eltérõ zenei stílusok szólalnak majd meg. S sztár ugyan valóban sok lesz a színpadon (sõt, a kivetítõn is, mert a zenekar együtt fog játszani a felvételrõl éneklõ Cserháti Zsuzsával és Tunyogi Péterrel), de nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy a zenekarok általában nem teljes létszámban lesznek jelen. Az technikailag is megoldhatatlan volna, néhány esetben más okokból sem valósítható meg. A mûsort egyébként nem feltétlenül a „kötelezõ” darabokból állítottuk össze, hanem legalább olyan jó, vagy még jobb, csak épp kevésbé elcsépelt dalokból. Illetve bizonyos formában megszólalnak majd a legnagyobb slágerek is, de hogy miképpen, az legyen meglepetés.

Egyébként nagyon nehéz volt dönteni, hogy mi kerüljön mûsorra, mit hagyjunk ki. Balázs Fecóval negyven éve dolgozom, Charlie-val tíz lemezt készítettem – ilyen hatalmas anyagokból válasszunk ki négy-öt nótát? Megtettük, s mindegyiknek pontosan megvan a helye, a kimaradtakból mégis lehetne még egy teljes koncertet rendezni. S így is több mint három és fél órás lesz az elõadás.

- Kezemben van a mûsor, nem fogom elrontani a meglepetéseket, hogy ki kivel lép fel, milyen dalt ad elõ, annyi azonban kikívánkozik, hogy lenyûgözõ a lista. Megörökítitek a koncertet?

- Az m1 veszi fel, részleteket már májusban lehet látni róla, a rólam készülõ portrémûsorban, késõbb DVD-n jelenik meg. A tévé hozzáállása nagyon kellemesen lepett meg, a százperces portrét szombat esti fõmûsoridõben vetítenék, a koncerthez ingyen készítettek reklámot. Nem a kézzelfogható része érdekel, hanem az, hogy elismerik a munkásságom, s úgy gondolják, valami igazán komoly dolog lehet ebbõl a koncertbõl. A tévé mellett újságokat is említhetnék, a telefonom szinte folyamatosan csörög. S persze elõször a fellépõkrõl kellett volna beszélnem, mert azonnal és örömmel mondtak igent az invitálásra, hogy még akár ingyen is jönnének, ott a helyük. Nagyon jó érezni a felém irányuló szeretetet.


Creative Commons License
Ezt a Mû mûvet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek