Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

KFT - Ember az Ășton

Az 1999 tavaszĂĄn ĂșjjĂĄalakult KorlĂĄtolt FelelĂ”ssĂ©gĂ» TĂĄrsasĂĄg, melyben Bornai Tibor, II. Lengyelfi MiklĂłs Ă©s MĂĄrton AndrĂĄs mellett Mohai TamĂĄs zenĂ©l, nemrĂ©giben albummal jelentkezett. Az Éljen a szerelem cĂ­mĂ» anyagrĂłl beszĂ©lgettĂŒnk a dalok döntĂ” többsĂ©gĂ©t jegyzĂ” Bornaival Ă©s Mohaival.

- A borĂ­tĂłrĂłl kiderĂŒl, hogy minden nĂłta egy ember mĂ»ve. A zeneszerzĂ” egyben szövegĂ­rĂł, sĂ”t gyakran Ă©nekes is. A ti dalaiotok mellett Ă­gy van ez MĂĄrton AndrĂĄs szĂĄmĂĄnĂĄl is. Hol itt a zenekar, hol a közös alkotĂĄs?
Mohai: - Az alapötletek fûzÔdnek egy-egy tag nevéhez. Az a szerzÔ, akinek az ötlete alapjån meg lehet csinålni a nóta zongorakivonatåt. A tavaly åprilis óta zajló próbåkra mindenki vitte a témåit, s ott alakultak a dalok, közös munkåval.
Bornai: - Szerintem lĂ©tezik a dalnak egy olyan kidolgozottsĂĄgi foka, amelytĂ”l kezdve nem lehet elvitatni a szerzĂ”tĂ”l, hogy övĂ© a nĂłta. EnnĂ©l a lemeznĂ©l minden szĂĄm Ă­gy kerĂŒlt el a prĂłbĂĄkra, de ami ezutĂĄn következett, azt mĂĄr egyĂŒtt csinĂĄltuk. MĂ©g soraink is vannak egymĂĄs dalaiban, mert az igazi zenekarban mĂ»ködĂ” igazi zenĂ©sz nem irigy. EgyĂ©bkĂ©nt szĂł van arrĂłl, hogy a következĂ” albumnĂĄl vĂĄltozik a munkamĂłdszer. Nem "hozott anyagbĂłl" fogunk dolgozni a prĂłbĂĄkon, igyekszĂŒnk mindent egyĂŒtt csinĂĄlni.
- A borĂ­tĂł segĂ­tsĂ©ge nĂ©lkĂŒl is jĂłl tudhatĂł, melyik dal kiĂ©. A Bornai-nĂłtĂĄk közĂŒl többet odakĂ©pzelhetĂŒnk a szĂłlĂłlemezekre, s a Mohai-szĂĄmok között is akad olyan, amely nem lĂłgott volna ki a HĂĄborĂș mĂ»sorĂĄbĂłl.
Bornai: - Állítólag minden költÔ ugyanazt a sort írja egész életében. Håt még ha nem is költÔ az illetÔ!
Mohai: - A jó zeneszerzÔ pedig rosszul emlékezik koråbbi dalaira...
- Akadnak régi dalaitok a lemezen?
Mohai: - Többnyire Ășjakat Ă­rtam, bĂĄr pĂ©ldĂĄul a Nem a tiĂ©d felmerĂŒlt mĂĄs szituĂĄciĂłban is. KĂ©t szĂłlĂłanyagomrĂłl egy-egy dalt hoztam a zenekarnak. Olyanokat kerestem, amik KFT-sek. Nem volt nehĂ©z, mert rĂ©gen a Faxnira sokan mondtĂĄk, hogy KFT-s.
- Mi az, hogy KFT-s? S vajon az-e az Éljen a szerelem?
Bornai: - Nem tudom meghatĂĄrozni, mi az, hogy KFT-s. De Ășgy Ă©rzem, hogy amikor KFT-prĂłbĂĄra megyek, ott feltĂ©tlenĂŒl Ă©s automatikusan KFT-s dolog szĂŒletik. Ez a nĂ©vmĂĄgia. Mint amikor kimondom a nevedet, azzal megigĂ©zem a lelkedet, hiszen idefigyelsz.
Mohai: - Én viszont tudom, miĂ©rt neveztĂ©k a Faxni zenĂ©jĂ©t KFT-snek. HasonlĂł volt a dallamvilĂĄg, a nyolcvanas Ă©vek angolszĂĄsz muzsikĂĄjĂĄbĂłl tĂĄplĂĄlkozott. Magas hangok dominĂĄltak az Ă©nekben, kĂłrusos volt a gitĂĄr. A szövegek fanyarsĂĄga is erĂ”sĂ­thette az emberekben a hasonlĂłsĂĄg Ă©rzetĂ©t.
- Épp ez az! A mai KFT-re nem a fanyar, hanem a keserĂ» humor a jellemzĂ”. Egykor macska fekĂŒdt az Ășton, most ember, a Baleset cĂ­mĂ» dalban.
Bornai: - A helyzet sĂșlyosbodik, mĂ©ghozzĂĄ hihetetlen tempĂłban. TermĂ©szetes, hogy ez megjelenik a dalokban.
Mohai: - A FodrĂĄszbĂłl BanbkrablĂł lett.
Bornai: - S ez nem az Ă” hibĂĄja... Ahogy A tanĂș cĂ­mĂ» filmbĂ”l megtanulhattuk, a helyzet fokozĂłdik. Ebben a felfokozott helyzetben felfokozott albumot jelentettĂŒnk meg.
- EmlĂ­tettĂ©tek, hogy tavaly ĂĄprilis Ăłta prĂłbĂĄltatok a decemberi lemezfelvĂ©telre. MiĂ©rt volt szĂŒksĂ©g ilyen hosszĂș idĂ”re?
Mohai: - ElĂ”ször a rĂ©gi nĂłtĂĄkat prĂłbĂĄltuk, miattam. Hiszen tavaly mĂĄr adtunk nĂ©hĂĄny koncertet. AzutĂĄn jöttek az Ășj dalok. ValĂłban hosszĂș volt ez az idĂ”szak, de Ă­gy felkĂ©szĂŒlten mehettĂŒnk a stĂșdiĂłba. Igaz, mĂ©g ott, az Aquariumban is alakĂ­tgattunk a szĂĄmokon. SzerencsĂ©re kĂ©t hĂłnapig dolgozhattunk, Ă­gy volt lehetĂ”sĂ©gĂŒnk a klasszikus "pöcsölĂ©sre"... Fontos, hogy ne kĂ©t hĂ©t alatt jöjjön lĂ©tre a lemez, amikor a hallgatĂł polcĂĄn kĂ©t Ă©v alatt kĂ©szĂŒlt albumok sorakoznak mellette. VisszatĂ©rve a prĂłbĂĄkhoz, mĂĄsoknak is feltĂ»nt, hogy sok van belĂ”lĂŒk, mert a VSZM-ben többen is megkĂ©rdeztĂ©k: mit Ă­rtok, rockoperĂĄt? AzĂ©rt nem volt olyan sĂșlyos a dolog, igyekeztĂŒnk lazĂĄn csinĂĄlni, sok cigiszĂŒnettel.
Bornai: - Nyolc hĂłnapos prĂłbaidĂ”szak utĂĄn jött lĂ©tre az album anyaga. MĂ©gsem lehet koraszĂŒlöttnek nevezni, mĂ©rt a "szĂŒlĂ”szobĂĄn" mĂ©g kĂ©t hĂłnapot vajĂșdtunk vele. S valĂłban, ha beleszĂĄmĂ­tjuk a cigiszĂŒneteket, tĂșlhordĂĄsrĂłl sem beszĂ©lhetĂŒnk...
- Milyen volt a legjobbnak tartott stĂșdiĂłban dolgozni?
Mohai: - JĂł, nagyon jĂł. Persze a legjobb technikĂĄjĂș stĂșdiĂłban is elĂ”fordulhat gikszer, hiszen emberek dolgoznak a gĂ©pekkel.
- Lehet, hogy tévedek, de szerintem a KFT olyan zenekar, amelyiknek - egy bizonyos szint fölött - mindegy, milyen a technika.
Mohai: - Nem hiszem. Sokat szĂĄmĂ­tott, hogy mĂĄr a feljĂĄtszott anyag minĂ”sĂ©ge optimizmusra adott okot. Én egy ideig csak ĂĄjuldoztam a technikĂĄt lĂĄtva, azutĂĄn megszoktam a körĂŒlmĂ©nyeket. A jĂłt nem nehĂ©z...
Bornai: - Nekem egy olyan pult, mint az SSL, amirĂ”l tudom, hogy a vilĂĄg legjobbja, nem mond többet, mint egy terepasztal SiĂłfok jövĂ”beli lĂĄtkĂ©pĂ©vel... Nincs ilyesfajta Ă©rdeklĂ”dĂ©sem. IgazĂĄbĂłl akkor vagyok boldog, ha megnyomok egy gombot Ă©s kapok egy libacombot... Nos, itt valami ilyesmi törtĂ©nt, ha nem is Ă©n nyomtam meg a gombot. A technika nem Ă©rdekel, de fĂŒlem van. EgyĂ©bkĂ©nt Ă©letemben elĂ”ször Ă©reztem, hogy a lemezfelvĂ©tel munka, mĂ©ghozzĂĄ nehĂ©z munka.
- Ezt hogy Ă©rted?
Bornai: - Mindig Ăłvakodtam attĂłl, hogy azt mondjam, dolgozni megyek, amikor fellĂ©pĂ©sre vagy stĂșdiĂłba indultam. A zenĂ©lĂ©st nem tudtam munkĂĄnak felfogni. Most viszont dolgoztam. A technika magas szĂ­nvonala, valamint az ezzel jĂĄrĂł Ă©s a Lakatos GĂĄborbĂłl is fakadĂł pedantĂ©ria eredmĂ©nyezte az Ă©rzĂ©st.
- Ezek szerint neked nem volt jĂł az Aquariumban?
Bornai: - Dehogynem: imådok dolgozni. Csak esténként fåradtabb voltam.
- Lakatos Gåbor hangmérnök és zenei producer is volt a lemez készítésénél.
Bornai: - Fontosnak tartom elmondani, hogy még ennél is több volt. A zenekar ötödik tagjaként nagyon komolyan beleårtotta magåt a felvételbe.
- Sok zenész mond ilyen szépeket a hangmérnökérÔl - de mit jelent ez a gyakorlatban?
Mohai: - GĂĄbornak is döntĂ©si joga volt. Egyötödnyi, mint bĂĄrmelyikĂŒnknek. Amivel vĂ©tĂłjog is jĂĄrt.
- Konkrétabban?
Bornai: - Az egyik dalban pĂ©ldĂĄul gitĂĄrszĂłlĂłt szerettĂŒnk volna hallani az egyik versszak utĂĄn. GĂĄbor javaslatĂĄra mĂ©g beletettĂŒnk egy refrĂ©nt. Fontos volt nekĂŒnk a vĂ©lemĂ©nye, megvĂĄrtuk, amĂ­g rĂĄbĂłlintott az elkĂ©pzelĂ©seinkre.
- A CD anyaga jóval hosszabb, mint a kazettåé. Mit kap többletként a kompakt lemez våsårlója?
Bornai: - A Napfogyatkozåst. A tizenkét perces szvit épphogy elfért a CD-n az egyórånyi anyag mellett. Ezt a darabot élÔben egyszer adtuk elÔ, Szegeden, talån mondanom sem kell, hogy a teljes napfogyatkozås alatt. Mivel a következÔ Magyarorszågon 2082-ben lesz tapasztalható, ezutån a mi elÔadåsunkban csak CD-rÔl hallgatható a szvit.
- ErrÔl jut eszembe: milyen volt tavalyi koncertjeitek fogadtatåsa?
Bornai: - CsodĂĄlatosan viselkedett a közönsĂ©g. Elfogadta ezt a formĂĄjĂĄt a zenekarnak. SzĂĄmĂ­tottunk nĂ©mi ellenĂĄllĂĄsra, de az emberek szerencsĂ©re kĂ©szsĂ©gesen elhittĂ©k, hogy jĂłt akarunk nekik. Az Ășj dalokra is nyitottak voltak. Az Éljen a szerelemre, a TeknĂ”sbĂ©katangĂłra, a Medveczky MedvĂ©re Ă©s a Nem a tiĂ©dre. Az Ășjakat azĂ©rt is Ă©rdemes volt jĂĄtszani, mert ismĂ©t kiderĂŒlt, hogy a közönsĂ©g egĂ©szen mĂĄs rangsort ĂĄllt fel köztĂŒk, mint amilyen a mi, belsĂ” hierarchiĂĄnk.
Mohai: - Sokszor tusakodtunk egy-egy dalrĂ©szlet kapcsĂĄn. A bulikon pedig kiderĂŒlt, hogy nem is Ă©rdekes az a rĂ©sz. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell mindig a legjobbra törekedni, de talĂĄn nem ĂĄrtana kicsit kĂ­vĂŒlĂĄllĂłkĂ©nt is szemlĂ©lni a dalokat.
- Idén több lesz a koncert?
Bornai: - MĂĄjusban turnĂ©zunk, jĂșnius harmadikĂĄn a PetĂ”fi Csarnok szabadtĂ©ri szĂ­npadĂĄn jĂĄtszunk. TalĂĄn mĂ©g Ă©rdekes informĂĄciĂł lehet, hogy MĂĄrton AndrĂĄs Hazel O'Connort hĂ­vogatja, a rĂ©gi szĂ©p idĂ”kre hivatkozva. EzĂșttal nem fellĂ©pĂ©srĂ”l van szĂł; azt szeretnĂ©nk, ha nĂ©hĂĄny dalra angol szöveget Ă­rna. A Warner kelet-eurĂłpai igazgatĂłja ugyanis (hogyan mondjam szerĂ©nyen, de Ășgy, hogy azĂ©rt mĂ©gis kiderĂŒljön a lĂ©nyeg?) komoly terveket kovĂĄcsol, amiĂłta meghallgatta az anyagot. A Grammy-dĂ­j ĂĄtadĂĄson majd integetĂŒnk...
- Bornai Tibor a KFT feloszlĂĄsa utĂĄn szĂłlĂłpĂĄlyĂĄra lĂ©pett. Ezzel most mi lesz? S mi lesz Mohai TamĂĄs egyĂ©b munkĂĄival? A HĂĄborĂș vĂ©gkĂ©pp eltĂ»nik?
Mohai: - A HĂĄborĂș egy ideje szĂŒnetelteti pĂĄlyĂĄjĂĄt, dr. CsĂłnakos illegalitĂĄsba vonult. De azĂ©rt zajlik a titkos fegyverkezĂ©s... A többi produkciĂł fut tovĂĄbb, bĂĄr a KFT-turnĂ© alatt nyilvĂĄn lesz egy-kĂ©t mĂłdosĂ­tĂĄs. De azĂ©rt ezutĂĄn is szeretnĂ©m Ă©lvezni a gitĂĄrzenĂ©t TĂĄtrai TibuszĂ©kkal a Boom Boomban Ă©s jĂĄtszani AlmĂĄsi EnikĂ” dalait Ă©lĂ”ben.
Bornai: - Ehhez annyit tennĂ©k hozzĂĄ, hogy TamĂĄs fĂ”foglalkozĂĄsĂș viszonyt lĂ©tesĂ­tett a KorlĂĄtolt FelelĂ”sĂ©gĂ» TĂĄrsasĂĄggal. Mindenben elĂ”nyt Ă©lvez a zenekar. Ami engem illet, a szĂłlĂłlemezeket kĂ©nyszerĂ»sĂ©gbĂ”l csinĂĄltam, mert nem volt egyĂŒttes. Sosem jutott volna eszembe sajĂĄt dalokat, albumokat Ă­rni, ha nem szĂ»nik meg a KFT. Ugyanakkor mennem kellett, csinĂĄlnom kellett valamit. Ma viszont minden aktivitĂĄsom a zenekarĂ©, akĂĄrcsak rĂ©gen.


Megjelent a Zenész magazinban, 2000-ben.Hivatalos honlap:

KFT
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek