Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Lukács Peta

Azt gondolhatnánk, hogy az egyik legtöbbet koncertezõ zenekar gitárosának talán még aludni sincs ideje, ám Lukács Peta a Bikini mellett a European Mantra tagja is, valamint két, hamarosan elinduló produkcióban vállal nagy szerepet. Ráadásul nemrégiben jelent meg szerzõtársakkal közösen írott könyve a gitáreffektekrõl.

- Zajlik a Bikini turnéja, esetenként napi két koncerttel. Hogyan van idõd másra is?

- Úgy be vagyok táblázva, mint még soha, de egyelõre bírom a tempót. Más formációkkal nyilván csak akkor tudok próbálni vagy stúdiózni, ha a Bikini egy nap éppen nem játszik. Mert egyelõre ebben a fázisban tartunk a két új produkcióval.

- Mikrõl van szó?

- Már négy éve beszéltem arról, hogy Pacziga Linda énekesnõvel készítenék lemezt. Csináltuk is, de nagyon nem haladtunk vele. Készültek a dalok, „házaltunk” velük kiadóknál, s folyton azt kaptuk, hogy jók, csak változtassunk rajtuk, hogy eladhatóbbak legyenek. Nekiálltam az áthangszerelésnek, ám hiába, így sem jutottunk dûlõre a nagy cégekkel. Végül úgy döntöttünk, hogy elfelejtjük õket, s kompromisszumok nélküli albumot készítünk. Négy-öt dalt már fel is vettünk, elkészült a Hangzavarban suttogtunk címû dal klipje, s még az idén szeretnénk megjelentetni a lemezt, minden bizonnyal szerzõi kiadásban.

- Milyen a zene?

- Kemény, rockos, de azért fülbemászó dallamok is felbukkanhatnak a számokban. A szövegeket Linda és Janicsák István írta, természetesen nem a „nyár van, süt a nap” témakörben... Még egy Bikini dalt is feldolgoztunk. Linda vokálozott a jubileumi koncerten, A világ végén címû számba mindketten beleszerettünk. A stúdióban Borlai Gergõ dobol, minden más hangszert én játszom fel. A koncerteken még Koós László basszusgitáros is velünk lesz, õsztõl jó volna klubot létrehozni, ahol havi rendszerességgel játszanánk.

- Mikor indul a másik új produkció?

- Már a nyáron, a Kaltenecker-Lukács-Borlai, rövidebben KLB Organ Trio júniusban mutatkozik be a Take Five-ban. A tavalyi dobosfarsangon játszottunk együtt, akkor jött az ötlet, hogy létrehozhatnánk a zenekart. Egyszerre bluesos, jazz-es és rockos a történet, a felállás érdekessége, hogy nincs basszusgitáros, a mélyeket Kaltenecker Zsolt hozza orgonán, erre utal a név is. A mûsor lényegében összeállt, saját számok mellett feldolgozásokat játszunk, például a Money-t a Pink Floydtól vagy a Personal Jesust a Depeche Mode-tól. A nyáron még fesztiválokon lépünk fel, cseh turnénk is lesz.

- Mi van a European Mantrával?

- Nem játsszuk szét magunkat, sajnos... De az a havi egy-két buli, ami összehozható ebben a stílusban, megvan. A legutóbbi albumunk az év végén jelent meg, tehát egyelõre nem tervezünk újat, csak majd akkor, ha elegendõ ötletünk gyûlik fel.

- Bikini?

- Turnézunk, idén is több mint száz koncertünk lesz. Valamint most jelent meg a már emlegetett jubileumi koncertrõl készült dupla DVD.

- Bírod a tempót? A Bikini-turnékról nem akármilyen történetek keringenek...

- Nagyon jól érzem magam a zenekarban, lényegében az elsõ perctõl kezdve. Pedig kicsit tartottam a „hírhedt” társaságtól, de ma már szolidabb a banda, mint egykor lehetett. No jó, én sem vetem meg a szórakozást, a színpad viszont számomra szent, nem mennék fel rá részegen. Nézni sem szeretem az ilyesmit, ha látom, hogy egy kedvencem esik-kel, ahelyett, hogy zenélne. Ilyen mennyiségû koncertet szesz nélkül sem könnyû megcsinálni, alkoholmámorban viszont egyenesen lehetetlen volna. Meg kell találni az arany középutat, úgy felmenni a színpadra, hogy jól érezzük magunkat, ugyanakkor a közönségnek se fájjon...

- Nem egészen két éve vagy a Bikini tagja, egy album készült veled. Az Õrzöm a lángot bearanyozódott, Fonogram díjat nyert, sokak szerint a zenekar történetének legjobb anyaga lett.

- Saját lemezeket nem szoktam dicsérni, de most kivételt teszek, mert nekem is bejön az album. Szeretem a zenei szélsõségeket, s itt minden van, a lassú, akusztikus nótától a lehangolt gitárokkal játszott metálig. Ugyanakkor mégis egységes az anyag, igazi Bikini lemez.

- Pedig új szerzõ is bemutatkozott. Hogyan érted el, hogy ne lógjanak ki a dalaid a sorból?

- Nem kellett erõlködnöm. Gyerekkorom óta, ha nem is rajongója, de nagy kedvelõje vagyok a Bikininek. Sok dal fogott meg, Daczi Zsolt gitározása pedig nagy hatással volt rám. Nyilván ezért sikerült könnyen beilleszkednem, zeneileg és emberileg is.

- Andrásik Remóval és Sántha Gáborral együtt írtad meg a Gitáreffekt Kézikönyvet. Hiánypótló mû született.

- Éppen ezért vágtunk bele. Rengeteg kérdést kapunk, személyesen és az interneten is, kezdõ, vagy már nem annyira kezdõ, a technikához tökéletesen mégsem konyító gitárosoktól, hogyan érhetnének el bizonyos hangzásokat. Mi szerencsés helyzetben vagyunk, szinte minden elérhetõ eszköz volt már a kezünkben, s a tapasztalatainkat megpróbáltuk mindenki számára érthetõ módon megosztani. A könyv végén példákat is hozunk, hogy ismertebb gitárosok miket használnak jellegzetes hangzásaik létrehozásához. Sokan élnek tévhitben, hogy méregdrága cuccaik vannak, pedig ez távol áll a valóságtól.

- Tényleg, te kiket hallgatsz mostanában?

- Még mindig Scott Henderson, Allan Holdsworth és John Scofield nevét kell mondanom. Nem mintha nem lennének jó gitárosok a fiatalabbak között is, de az utóbbi néhány évben nemigen kaptam fel a fejem senki játéka hallatán. Olyasmit nem hallottam, amit a régiek ne adtak volna meg már nekem. S ezt nem is annyira a technikára értem, mint inkább a zeneiségre, hogy ki miként adja át gondolatait és érzéseit a hangszeren keresztül.

Bár az is igaz, hogy mostanában más jellegû zenék inspirálnak és kapcsolnak ki. Kevés az idõm a nyugodt zenehallgatásra, leginkább a turnébuszban tudom megtenni, koncertre menet Björk lemezek szólnak, hazafelé Mozart Rekviemje.

Gitárhõsökön nõttem fel, de ma már mintha kihalófélben lennének. Olyan kort élünk, amikor igen keveseket érdekel, mit mûvel valaki a színpadon a gitárjával. De azért én még próbálom vinni a zászlót...


Creative Commons License
Ezt a Mû mûvet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek