Jelentkezz be! [ j vagy itt? Regisztrlj!]

Mini: Vissza a városba

1978-ban jelent meg a Mini együttes elsõ albuma. A Vissza a városba címû lemezt Török Ádám (ének, fuvola), Németh Károly (billentyûs hangszerek), Németh Alajos (basszusgitár) és Balog Szivacs Jenõ (dob) készítette. A legendás, 1976 és 1979 között mûködõ formáció most néhány koncert erejéig újra összeáll. Török Ádámmal és Németh Alajossal beszélgettem.

- Honnan jött a gondolat?

- Októberben szólókoncertem lett volna Los Angelesben – válaszol Török Ádám. – Szivacs hírét vette, mondta, szívesen beszállna, átruccan Las Vegasból. A buli azután átcsúszott a jövõ évre, de Szivacs már belelkesedett, így most Budapestre jön. Németh Karcsi ugye a mostani Miniben is benne van, s Lojzit sem kellett különösebben kapacitálni.

- Egyik legszebb korszakomat éltem át a Miniben – mondja Németh Alajos. – Minden basszusgitáros álma volt ott játszani: végre egy zenekar, ahol igazán fontos szerepe van a hangszernek! Emlékszem, egy keddi napon szólt apám, hogy valami hosszú hajú fickó vár rám a kapu elõtt, Ádám volt az, s pénteken már Szolnokon játszottunk – ennyi idõm volt megtanulni a mûsort.

- Hogyan emlékeztek erre a formációra?

- Talán a legkreatívabb volt mind közül – szól újra Ádám. – Ám egészen bizonyosan a legsikeresebbnek nevezhetõ. A Budai Ifjúsági Parkban és a Bem Rockparton mindig telt ház elõtt játszottunk, a Tabánban és a Szolidaritási Rockfesztiválon pedig több tízezer ember hallgatta a zenénket. Felejthetetlen maga az elsõ album is. Bár már 1973-ban szó volt a megjelenésérõl, de akkor „fentrõl” levelet kapott a lemezgyár, hogy nem kellene erõltetni a dolgot. Nem feküdtünk jól a hatalomnál, figyeltettek is minket. De öt évvel késõbb megkaptuk az engedélyt az albumra, hiszen valóban tömegek szerették a Minit. Aranylemez viszont nem lett belõle, mert mire elérte a Vissza a városba az ötvenezres eladást, duplájára emelték a bearanyozódáshoz szükséges példányszámot.

- A stúdióban négysávos magnó és négysávos keverõ fogadott minket – emlékezik Lojzi. – Azaz kénytelenek voltunk együtt játszva felvenni az alapot, késõbb csak énekelni lehetett rá. De így legalább igazán élõre sikeredett a lemez. A Miniben töltött évekrõl egyébként leginkább az jut az eszembe, hogy csak a zene számított nekünk. Lenn alvós turnén elõfordult, hogy hajnali kettõkor bepakoltattuk a cuccot a szobába és hatig muzsikáltunk magunknak. Õrültek voltunk!

- Hol és mit fogtok játszani az õsszel?

- Igyekeztem a régi helyeket megkeresni, ahol annak idején sokat koncerteztünk – mondja Török Ádám. – Sokuk sajnos már nem létezik, de azért így is sikerült megtalálni például a miskolci Gárdonyit, valamint a Syrius együttessel közös hajóutak emlékére pesti hajós bulink is lesz, a Columbus Pubban. (Részletes koncertlista a cikk végén.) Hogy mi kerül a mûsorba? Természetesen a nagy dalok, többek között a Vissza a városba, a Körbe-körbe, a Fekete gép – sok improvizációval dúsítva, mint annak idején.

- Ugyan még nem próbáltunk – teszi hozzá Németh Alajos –, de biztos vagyok benne, hogy a régi dalok mai módon fognak megszólalni a koncerteken. Azóta sokat változott a zene, sokat változtunk mi is, szeretném, ha úgy zúznánk a bulikon, ahogyan mondjuk épp a mai Mini zúz. Akár még további részletek is kerülhetnek a számokhoz, a Játék-rockot emlékeim szerint nem is fejeztük be bõ harminc évvel ezelõtt.

- Néhány fellépés miatt nem sokan szoktak hozzányúlni a dalokhoz. Érdemes?

- Ne viccelj, egyetlen koncertért is érdemes! Azért állunk ki a színpadra, hogy aki meghallgat minket, úgy érezze: itt tényleg valami nagyon jó dolog történik.


Az Õs-Mini fellépései:

2010. október 9. Tatabánya, West Étterem
2010. október 14. Pécel, Club 11
2010. október 15. Székesfehérvár, Öreghegyi Közösségi Ház
2010. október 21. Budapest, Gödör Klub
2010. október 28. Budapest, Columbus Pub
2010. november 5. Miskolc, Gárdonyi Mûvelõdési Ház

Creative Commons License
Ezt a Mû mûvet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.

Vissza a városba (1978)


Németh Alajos, Török Ádám, Németh Károly és Balog Szivacs Jenõ (1979)


Hivatalos honlap:

Török Ádám és a Mini

Szivacs YouTube csatornája:

Eugene Balog

Kapcsolódó cikkek:

Török Ádám és a Mini - Vérfrissítés

Török Ádám 60
Foldal            Cikkek            Frum            Kzssg            Kapcsolat
Marthy Gyrgy © 2006 • Adatvdelmi elvek