Jelentkezz be! [ ŕj vagy itt? RegisztrŠlj!]

√Ākos - Az √ļj zenekar

Az √ļj zenekar

A h√≥nap v√©g√©n jelenik meg √Ākos leg√ļjabb albuma. A n√©pszer√Ľ szerz√Ķ-el√Ķad√≥ p√°ly√°j√°t k√∂vet√Ķknek nem lesz meglepet√©s, hogy a bor√≠t√≥n √ļj nevekkel is tal√°lkoznak. √Ākos zenekara ugyanis meg√ļjult, Lep√©s G√°bor billenty√Ľs √©s Fekete Samu basszusgit√°ros mell√© m√©g a tavasszal K√©kk√Ķi Zal√°n git√°ros √©s B√°nfalvi S√°ndor dobos √©rkezett. A fiatal muzsikusok nagyon gyorsan beilleszkedtek az egy√ľttesbe.

- Mi indokolta a vérfrissítést?
- Madar√°sz G√°bor a 2001-es turn√© ut√°n felment√©s√©t k√©rte - mondja √Ākos. - Nagyon sajn√°ltam, hogy elf√°radt, de az √Ķ t√°voz√°sa megnyitotta az utat olyan v√°ltoztat√°sok el√Ķtt, amelyek m√°r r√©g√≥ta id√Ķszer√Ľek voltak. Madival j√≥ bar√°ts√°gban maradtunk, git√°rj√°t√©ka a ny√°ron megjelent Alig hitted c√≠m√Ľ maxin √©s az √ļj albumon is hallhat√≥, ut√≥dj√°t, Zal√°nt is sok tan√°ccsal l√°tja el. Dorozsmai Petir√Ķl pedig csak a tisztelet hangj√°n tudok sz√≥lni, hiszen rengeteget tanultam t√Ķle, csaknem h√ļsz lemezem k√©sz√ľlt az √Ķ st√ļdi√≥iban. Ha van szakmai tud√°som, azt j√≥r√©szt neki k√∂sz√∂nhetem.
- Hogyan v√°lasztottad ki az √ļj tagokat?
- Git√°ros-meghallgat√°sokat tartottunk. Nem adtunk fel hirdet√©st: csak olyan zen√©szekkel foglalkoztunk, akiket a produkci√≥hoz k√∂zel √°ll√≥ emberek aj√°nlottak. A szem√©lyes felel√Ķss√©gv√°llal√°s a jel√∂lt√©rt tal√°n "maffi√°s" megold√°snak t√Ľnhet, de itt nem egyszer√Ľen arr√≥l volt sz√≥, hogy j√≥ git√°rosra lelj√ľnk. Olyasvalakire volt sz√ľks√©g√ľnk, aki - azon t√ļl, hogy kit√Ľn√Ķ muzsikus - emberileg is be tud √©p√ľlni a zenekarba, aki k√©pes minden ter√ľleten l√©p√©st tartani vel√ľnk. Nos, egym√°s ut√°n j√∂ttek a git√°rosok, s az els√Ķ turnus ut√°n szomor√ļan n√©zt√ľnk egym√°sra Lep√©vel √©s Samuval. Viszont a m√°sodik-harmadik hull√°mban csupa olyan figura jelent meg, akinek "kigyulladt" a kez√©ben a git√°r: felk√©sz√ľlt, elk√©peszt√Ķ tud√°s√ļ, szemtelen√ľl fiatal zen√©szekkel tal√°lkoztunk. K√∂zt√ľk volt Zal√°n is.
Ami Sanyit illeti, √©pp a meghallgat√°sok k√∂zepette eml√≠tettem Juh√°sz Robnak, az egykori Agnus Dei git√°ros√°nak, hogy az √°lmom egy olyan dobos, aki kigy√ļrt, tetov√°lt, k√©t l√°bdobbal nyomul, k√≠m√©letlen er√Ķvel csap le a perg√Ķre, s az egyik dobver√Ķ v√©gig a leveg√Ķben forog. "Ismerem a fick√≥t" - mondta erre Rob. Az √Ķ aj√°nl√°s√°ra tal√°lkoztam Sanyival, a Neck Sprain dobos√°val. Kezdetben a meghallgat√°sokon k√≠s√©rte a git√°rosokat, nem is kellett figyelni r√°, remek√ľl v√©gezte a dolg√°t. Szint√©n ifj√ļ emberr√Ķl van sz√≥: egy nap h√≠j√°n √©ppen t√≠z √©vvel fiatalabb n√°lam.
- Bev√°ltak az √ļj tagok?
- B√≠zv√°st mondhatom, igen. Komoly kik√©pz√©sen vannak t√ļl: id√©n √°prilisban Lepe vezet√©s√©vel egy h√≥napig n√©lk√ľlem pr√≥b√°lt a banda, ugyanis akkoriban sz√ľletett Anna l√°nyom, √©s √©n ink√°bb otthon bab√°ztam. A m√°just m√°r √©n is a pr√≥bateremben t√∂lt√∂ttem. H√°rom fesztiv√°lfell√©p√©ssel kezdt√ľnk. Kor√°bban nem v√°llaltam ilyet, √°m most √ļgy gondoltam, nem √°rt, ha "t√©t n√©lk√ľli" bulikon r√°z√≥dunk √∂ssze. Mit ad Isten, az els√Ķ fesztiv√°lmegh√≠v√°sunk a Sport Szigetre sz√≥lt, √≠gy az √ļj tagok √©ppen Budapesten, t√≠zezer n√©z√Ķ el√Ķtt mutatkoztak be, nagy-nagy sikerrel. Igazi m√©lyv√≠z volt ez, a sz√≥ minden √©rtelm√©ben, mert rettent√Ķen zuhogott az es√Ķ. Az els√Ķ n√©h√°ny dal alatt nagyon izgultam miattuk, √Ķk viszont laz√°n, √©lvezettel muzsik√°ltak. Hogy mennyire, az a maxin m√°r hallhat√≥: a "l√°nctalpas" Depeche Mode-feldolgoz√°st ezen a koncerten r√∂gz√≠tett√ľk.
- Mit szólt a változáshoz a közönség? Egyáltalán észrevették, hogy most mások játszanak mögötted?
- Hogyne vett√©k volna √©szre! Gyorsan megszerett√©k az √ļj fi√ļkat. S nagy √∂r√∂m√∂mre kiz√°r√≥lag pozit√≠v reag√°l√°ssal tal√°lkoztunk, minden visszajelz√©sben az fogalmaz√≥dik meg, hogy jobb a banda, mint valaha. Mi is √≠gy √©rezz√ľk: kor√°bban is szerett√ľnk koncertezni, de az √ļj tagokkal √ļj lend√ľletet kaptunk.
- Változtatott a zenéden a fiatalok érkezése?
- Els√Ķsorban a koncerthangz√°s lett m√°s, szik√°rabb, nyersebb. Az √ļj albumra kisebb hat√°suk van, egyel√Ķre Zal√°n f√Ķleg "kreat√≠v v√©grehajt√≥", a zeneszerz√©sb√Ķl m√©g nem vette ki a r√©sz√©t. N√°lam majdnem egyszem√©lyes √ľgy a lemezk√©sz√≠t√©s: az √∂sszes sz√∂veget √©s a zene nagy r√©sz√©t magam √≠rom. A kompon√°l√°s √©s a felv√©telek idej√©n sz√Ľk csapattal szeretek dolgozni. A st√ļdi√≥ "alapfelszerel√©se" Lepe bar√°tom, aki nem csak szerz√Ķ √©s billenty√Ľs, hanem a producert√°rsam is, valamint a felv√©telek hangm√©rn√∂ke. A kever√©s hosszas, apr√≥l√©kos munk√°j√°t is egy√ľtt szoktuk v√©gezni. Rajta k√≠v√ľl egy-k√©t k√ľls√Ķs szerz√Ķ folyik bele m√©g a munk√°ba, megh√≠v√°sos alapon. P√©ld√°ul H√°ry P√©ter, aki a bulikon is √°lland√≥ vend√©g: k√©t dalban sz√≥laltatja meg a Chapman Stick nev√Ľ hangszert.
Ez√ļttal √ļj n√©vvel b√Ķv√ľlt a zeneszerz√Ķk list√°ja. Tal√°n eml√©keznek az olvas√≥k a Keresem az utam remixverseny√©re. Itt csaknem k√©tsz√°z be√©rkezett p√°lyam√Ľvet b√≠r√°ltunk el, k√∂z√ľl√ľk a legjobbnak Szakos Kriszti√°n√©t tal√°ltuk. A minden p√°ly√°z√≥nak kij√°r√≥ egysoros √©rt√©kel√©s n√°la √≠gy hangzott: "nagyon tetszik, k√ľldj dem√≥t saj√°t dalokkal". Komolyan vette: √ļgy h√°romhavonta felt√Ľnt az anyagaival. M√°r √©ppen arr√≥l kezdt√ľnk besz√©lni, hogy sz√≠vesen kiadn√°m a sz√≥l√≥album√°t, amikor egy kifejezettem nekem √≠rt sz√°mmal lepett meg. Meghallgattam a dem√≥felv√©telt, √©s annyira megtetszett, hogy gyorsan elk√©sz√ľltem a sz√∂veggel: a dalt Conquistador c√≠mmel j√°tsszuk a koncerteken. A h√ļszas √©vei elej√©n j√°r√≥ Kriszti√°n v√©g√ľl n√©gy n√≥t√°t jegyez az √ļj albumon.
- Kanyarodjunk el egy kicsit a lemezt√Ķl. A t√©len felt√Ľn√©st keltett, hogy te k√©sz√≠tett√©l k√≠s√©r√Ķzen√©t a Terror H√°za M√ļzeumnak. Mi jutott el hozz√°d a szakmai reag√°l√°sokb√≥l?
- A Terror H√°za kapcs√°n csak √©rzelmi reakci√≥kr√≥l tudok, szakmai kritik√°r√≥l nem. A politikai √ļjs√°g√≠r√°s ilyen-olyan ir√°nyba pr√≥b√°lja befoly√°solni az embereket, s azut√°n az √≠gy keltett fesz√ľlts√©gek, √©rzelmek alak√≠tj√°k a v√©lem√©nyeket. Gyakorta olyanok√©t is, akik m√©g a hely k√∂zel√©ben sem j√°rtak. A hamis v√°dak √©ppen arra szolg√°lnak, hogy akit lehet, azt t√°vol tarts√°k a m√ļzeumt√≥l. J√≥magam els√Ķsorban nem a k√≠s√©r√Ķzene miatt mondom, hogy el kell menni √©s meg kell n√©zni: p√©ld√°tlanul nagyhat√°s√ļ ki√°ll√≠t√°s. Sz√≠vb√Ķl aj√°nlom.
- No √©s hogy sz√≥l a lemezed? J√≥l m√Ľk√∂dik az Akox2 St√ļdi√≥?
- Az els√Ķ, teljesen eg√©sz√©ben itt r√∂gz√≠tett albumom a tavaly Kar√°csonyra megjelent, Kasz√°s Attil√°val egy√ľtt k√©sz√≠tett verslemez volt, A h√©t parancssz√≥. Azut√°n j√∂tt a Terror H√°za zen√©je: a j√≥r√©szt nagy von√≥skarra √≠rt szerzem√©nyeket a Magyar R√°di√≥ban vett√ľk fel √©s n√°lam k√©sz√≠tett√ľk a v√©gs√Ķ, t√©rhat√°s√ļ mixeket. Ezut√°n a 2002 tavasz√°n kiadott, angol nyelv√Ľ Vertigo album k√∂vetkezett. Azaz m√°r j√≥csk√°n belej√∂tt√ľnk az itteni munk√°ba, s rem√©lem, ez √©rz√Ķdik is az √ļj lemezen. Nagy figyelmet szentelt√ľnk a prec√≠z felv√©teli technik√°kra, sok munka fekszik a lemez d√∂rgedelmes megsz√≥lal√°s√°ban.
- Az egyszer√Ľ h√°zi st√ļdi√≥db√≥l igaz√°n komoly hely lett. Mindig is ez volt a c√©l?
- Az els√Ķ n√©h√°ny Bonanza Banzai-lemezt majdhogynem saj√°t hangszerek n√©lk√ľl √≠rtuk: a kezdetleges dem√≥kb√≥l a Tom-Tom St√ļdi√≥ban k√©sz√ľltek a v√©gleges n√≥t√°k. Egy j√≥ ideje a Roland, pontosabban az Intermusica val√≥s√°gos hangszerzuhataggal t√°mogat, √≠gy folyamatosan n√∂vekedett √©s alakult a st√ļdi√≥, szinte a saj√°t t√∂rv√©nyeinek engedelmeskedve. El√Ķbb egy kis szintimodulhoz jutottam, de a megsz√≥laltat√°s√°hoz billenty√Ľzet is kellett. Azut√°n lett m√©g egy szintim, √≠gy a k√©t hangszerhez musz√°j volt kever√Ķt vennem, majd hangfalakat, s ez √≠gy ment tov√°bb. V√©g√ľl rengeteg cucc gy√Ľlt √∂ssze a dolgoz√≥szob√°mban. Otthon kompon√°ltam, tehertaxival vittem √°t a Tom-Tomba a felszerel√©st, √©s itt vett√ľk fel az √©neket, a git√°rokat, egy√©b hangszereket. √ćgy k√©sz√ľlt '94-t√Ķl 97-ig az √∂sszes st√ļdi√≥lemezem (Test, Indi√°nt√°nc, Beavat√°s), eg√©szen addig, am√≠g nem v√°s√°roltam profi magn√≥kat √©s egy komolyabb √©nekmikrofont: ett√Ķl kezdve otthon vett√ľnk fel mindent. Az √©neket √©s az akusztikus git√°rt a t√©likab√°tokkal zs√ļfolt apr√≥ gardr√≥bhelys√©gben r√∂gz√≠tett√ľk. A k√©sz felv√©teleket tartalmaz√≥ szalagokat Dorozsmai Petihez vittem, ahol a kever√©s munk√°latai zajlottak (Ikon, 1998). Miut√°n egy automatiz√°lt, digit√°lis kever√Ķt is beszereztem, m√°r otthon tudtam √∂sszekeverni a H√Ľs√©g anyag√°t.
Az √ļj h√°zunkat eleve √ļgy √©p√≠ttett√ľk, hogy professzion√°lis, izol√°lt st√ļdi√≥ m√Ľk√∂dj√∂n benne, k√ľl√∂n t√°gas kever√Ķt√©rrel, dob- √©s √©nekfelv√©teli helys√©ggel, kiszolg√°l√≥ r√©sszel. A st√ļdi√≥ legl√©nyegesebb, k√∂zponti elem√©t, az √∂sszes eszk√∂znek helyt ad√≥ t√∂lgyfa b√ļtort magam terveztem, az asztalosokkal konzult√°lva. A f√©nyk√©p√©t k√∂zz√©tettem egy internetes szakmai levelez√Ķlist√°n, s m√°r tizenhat amerikai e-mail √©rkezett, hogy hol rendelhetn√©nek ilyen konzolt! Erre nagyon b√ľszke vagyok.
Mindig minden eszk√∂zzel √ļgy voltam, hogy ez m√°r t√©nyleg az utols√≥, amit megveszek. Csak m√©g ezt a kever√©shez, csak m√©g azt a lehallgat√°shoz √©s √≠gy tov√°bb. De soha nincs meg√°ll√°s. Tal√°n most val√≥ban az utols√≥ beruh√°z√°som lesz egy dobmikrofon-k√©szlet, mert ez eddig hi√°nyzott. Azut√°n v√©ge! Vagy m√©gsem?
- Az Akox2 egyed√ľl a te lemezeid elk√©sz√ľlt√©t szolg√°lja. El tudod k√©pzelni, hogy ez v√°ltozzon?
- V√°ltozni fog, hiszen Szakos Kriszti√°n album√°t √©n tervezem kiadni, teh√°t itt is r√∂gz√≠tj√ľk majd. De nem k√≠v√°nom nyilv√°noss√° tenni a st√ļdi√≥t: els√Ķsorban saj√°t kompon√°l√≥- √©s hangszerel√Ķ m√Ľhelyemk√©nt szeretn√©m m√Ľk√∂dtetni. A tervek szerint a j√∂v√Ķben olyan produkci√≥k dolgozhatnak itt, amelyek l√©trej√∂tt√©hez k√∂z√∂m van. Annyi bizonyos, hogy csak olyanokat engedek be ide, akiket az √©letembe is beengedn√©k, hiszen ez egyben a lak√°som is.
Anyagi szempontb√≥l is irracion√°lis, de n√©ha emberileg is nagy kompromisszumnak t√Ľnik, hogy saj√°t st√ļdi√≥m van, m√©ghozz√° az otthonomban. A csal√°domat vid√©kre kellett "evaku√°lnom" a felv√©telek idej√©re. Ugyanezt biztosan nem tenn√©m meg m√°s munka kedv√©√©rt.
- Egyszerre zajlott a lemezkészítés és az október elején záruló turné. Ez nem okozott gondot?
- Tot√°lis volt a k√°osz. H√©tk√∂znap itt volt minden cucc beszerelve a st√ļdi√≥ban, zajlottak a felv√©telek. Koncert el√Ķtti √©jjel az eg√©szet lebontottuk, √©s mehetett a kamionba. Az el√Ķad√°sok ut√°n √ļjra a beszerel√©s j√∂tt. Ez √≠gy ment eg√©sz ny√°ron. Igazi gondot m√©gsem ez jelentett, hanem a pr√≥ba id√Ķszaka. Kor√°bban szerett√ľnk halkan gyakorolni, √°m Sanyi √©rkez√©s√©vel ez j√≥csk√°n megv√°ltozott, ugyanis k√©ptelen halkan dobolni. Hi√°ba vett az eg√©sz zenekarnak gy√≥gyszert√°ri f√ľldug√≥t, hi√°ba haszn√°ltunk z√°rt fejhallgat√≥kat, a dob √°tsz√≥lt mindenen... Els√Ķk√©nt Samu jelent meg egy h√°romsz√°z wattos basszuser√Ķs√≠t√Ķvel. Azut√°n Zal√°n hozta le a Hughes&Kettnert. Ha az √©n git√°roz√°som nem hallatszik, az nem trag√©dia, de ha m√°r √ļjabban h√©th√ļros hangszeren gar√°zd√°lkodom, akkor tal√°n valami sz√≥ljon is bel√Ķle. Vittem a Marshallt... No, erre m√°r kij√∂tt a rend√Ķrs√©g is. Sokadik pr√≥bahely√ľnket fogyasztjuk az √ļj zenekarral. Viszont nagyon egy√ľtt van a t√°rsas√°g, zenei √©s emberi √©rtelemben is, remek√ľl √©rezz√ľk magunkat, s ez a legfontosabb.


Megjelent a Zenész magazinban, 2002-ben.

Hivatalos honlap:

√ĀkosKapcsolódó cikkek:

√Ākos: Andante
Fűoldal            Cikkek            Fůrum            KŲzŲssťg            Kapcsolat
Marůthy GyŲrgy © 2006 • Adatvťdelmi elvek