Jelentkezz be! [ ŕj vagy itt? RegisztrŠlj!]

Alapi István - Amerikát érdekli

Alapi Istv√°n, az Edda √©s a Jeff Porcaro Eml√©kzenekar git√°rosa id√Ķnk√©nt sz√≥l√≥produkci√≥kkal is el√Ķ√°ll. Els√Ķ √∂n√°ll√≥ anyaga, az 1996-ban megjelent Bels√Ķ vil√°g volt. F√ļzi√≥s zen√©j√©t kimondottan j√≥l fogadta a k√∂z√∂ns√©g, az album √∂tezer p√©ld√°nyban kelt el. M√©gis n√©gy √©vet kellett v√°rnunk a folytat√°sra. R√°ad√°sul az √ļj lemezt itthon meg sem v√°s√°rolhatjuk, ugyanis "csak" az Egyes√ľlt √Āllamokban, Kanad√°ban, Jap√°nban √©s Nagy-Britanni√°ban kaphat√≥...

- A Bels√Ķ vil√°g sikere hozta a k√ľlf√∂ldi "megrendel√©st"?
- Nem, az els√Ķ album csak itthon jelent meg - mondja Alapi Istv√°n. - Pedig akkori kiad√≥m, a Warner nemzetk√∂zi c√©g, s mivel instrument√°lis anyagr√≥l van sz√≥, teh√°t nyelvi akad√°ly sincs, egy ideig b√≠ztam abban, hogy elker√ľl k√ľlf√∂ldre. De azut√°n semmi sem t√∂rt√©nt. Itthon az√©rt √ľzleti siker volt a lemez, ugyanis tudom√°som szerint ezer√∂tsz√°z p√©ld√°nyn√°l volt null√°n a produkci√≥. B√°r olyan fontosnak nem tarthatta a kiad√≥ a nyeres√©get, ugyanis miut√°n elfogyott az album, nem volt ut√°nnyom√°s. Vid√©ki boltok hi√°ba rendeltek a Bels√Ķ vil√°gb√≥l, nem kaptak bel√Ķle. Am√ļgy nem √©rt√©kelem t√ļl az √©rdekl√Ķd√©st, mert nyilv√°n sokan, els√Ķsorban Edda-rajong√≥k puszt√°n k√≠v√°ncsis√°gb√≥l vett√©k meg az albumot.
- Hogyan jutott√°l el a k√ľlf√∂ldi megjelen√©sig?
- Amint kij√∂tt a Bels√Ķ vil√°g, m√°ris elkezdtem √≠rni az √ļj dalokat. Zen√©szt√°rsaimmal, Het√©nyi Zolt√°n dobossal, Kicska L√°szl√≥ basszusgit√°rossal √©s Reidl Tibor billenty√Ľssel fel is vett√ľk a n√≥t√°kat, ha √©pp elk√©sz√ľlt valamelyik. Rajtuk k√≠v√ľl egy-k√©t sz√°mban m√©g Cs√°nyi Istv√°n szaxofonozik, D√©k√°ny Zolt√°n basszusozik, Vincze P√°l √©s Erd√©lyi P√©ter billenty√Ľzik. Az elm√ļlt k√©t √©vben folyamatosan k√©sz√ľlt a lemez az Ut√≥pia St√ļdi√≥ban, Kiss Zolt√°n hangm√©rn√∂k seg√≠ts√©g√©vel. Term√©szetesen pr√≥b√°ltam kiad√≥t tal√°lni, de mindenhol csak h√ľmm√∂gtek. A "nincs benne √ľzlet" √©s a "minek?" volt a k√©t leggyakoribb reakci√≥. A multik mellett kisebb, r√©tegzen√©vel foglalkoz√≥ c√©get is megkerestem, ott pedig azt tudhattam meg, milyennek k√©ne lennie a zen√©mnek, milyen hangszereket volna j√≥ haszn√°lnom... Meguntam a szaladg√°l√°st √©s a bizonygat√°st, hogy igenis vannak, akiket √©rdekelnek az ilyen dalok √©s m√©g kereshet is vel√ľk a kiad√≥. √Ėr√ľltem, hogy elk√©sz√ľlt az anyag, s m√°r nem is foglalkoztam a megjelen√©ssel. Ekkor, a tavaly tavaszi, Kisstadion-beli Edda-bulin tal√°lkoztam Jeff Leon√©val.
- Ki √Ķ?
- Az Edda angol nyelv√Ľ sz√∂vegeinek √≠r√≥ja, Florid√°ban √©l√Ķ √©nekes √©s dalszerz√Ķ, producer. J√≥ bar√°ts√°gban vagyunk. K√≠v√°ncsi volt a sz√°maimra, k√©rt az anyagb√≥l. Meghallgat√°sa ut√°n √ļgy v√©lte, Amerik√°ban lenne √©rdekl√Ķd√©s r√°. N√©h√°ny h√©t m√ļlva m√°r telefon√°lt is, hogy t√∂bb c√©ggel √°ll t√°rgyal√°sban. Az albumot v√©g√ľl decemberben a Hitchcock Media jelentette meg, n√©gy orsz√°gban. Mivel a kiad√≥ nem √©rdekl√Ķdik a mi r√©gi√≥nk ir√°nt, a szerz√Ķd√©s nem z√°rja ki a magyar megjelen√©st m√°s c√©gn√©l. Az √ľzleti r√©szletekr√Ķl sokat nem tudok mondani, hiszen mindent Jeff int√©zett. Nekem az a fontos, hogy a vil√°g t√∂bb pontj√°n kaphat√≥ az album, s ezek ut√°n tal√°n lesz m√≥dom k√ľlf√∂ld√∂n koncertezni. Rengeteg jazz, jazz-rock √©s progressz√≠v zenei fesztiv√°l van a vil√°gban - a lemez l√©te megk√∂nny√≠theti az ezeken val√≥ szerepl√©st. S ha m√°r kint vagyunk, biztosan el tudunk menni klubokba is j√°tszani.
- Ismertesd meg vel√ľnk az √ļj albumot sz√≥ban, amennyire ez lehets√©ges.
- A Bels√Ķ vil√°ghoz legink√°bb abban hasonl√≠t, hogy ez√ļttal is az id√Ķ- √©s a p√©nzhi√°ny jellemezte a lemezk√©sz√≠t√©st. Minden zen√©sz "puszira" j√°tszott, ingyen, lelkesed√©sb√Ķl, csak hogy csin√°ljunk valamit. Kiss Zoli kulcsfigura a dologban, n√©lk√ľle csak pap√≠ron l√©tezn√©nek a dalok. Az Ut√≥pia √ľres √≥r√°iban dolgozhattunk a st√ļdi√≥ban. Ami mag√°t a zen√©t illeti, m√≠g a Bels√Ķ vil√°g dalai egy-k√©t sz√°mt√≥l eltekintve spont√°n m√≥don, pr√≥b√°n jam-elve sz√ľlettek, az √ļjak meg√≠rt, meghangszerelt kompoz√≠ci√≥k, teh√°t kev√©sb√© laza szerkezet√Ľek. Ahogy v√©gighallgattam a mastert, felt√Ľnt, hogy milyen ellenpontos, helyenk√©nt sz√©ls√Ķs√©ges lett az anyag. Az agressz√≠v, energikus, rockos megsz√≥lal√°s ut√°n nyugodt, meditat√≠v, akusztikus hangz√°s k√∂vetkezik √©s viszont.
- Miért nem maradtál a régi módszernél, a spontán alkotásnál?
- Majdhogynem a v√©letlen hozta a m√≥dszereket mindk√©t esetben. A Bels√Ķ vil√°g sz√°mai, s√Ķt, maga a lemez √∂tlete abb√≥l sz√°rmazott, hogy Het√©nyi Zolival r√°√©r√Ķ id√Ķnkben jam-elt√ľnk. A pr√≥b√°kon magn√≥ra vett anyagb√≥l alakultak ki a dalok. Ez√ļttal viszont otthon, egyed√ľl kezdtem n√≥t√°kat √≠rni. S ha m√°r √≠gy alakult, megcsin√°ltam mindet szinte teljesen k√©szre. De nem b√°nom, hogy most kisebb a szerepe az esetlegess√©gnek, a v√©letlennek, mert ma m√°r nem minden tetszik a Bels√Ķ vil√°g lemezr√Ķl. Persze a felv√©tel el√Ķtti pr√≥b√°kon ez√ļttal is alakultak m√©g a dalok, ahogy a t√∂bbiek hozz√°juk tett√©k az √∂tleteiket.
- A Bels√Ķ vil√°g sokak meglepet√©s√©re nem git√°rcentrikus album volt. Ezen a t√©ren v√°ltoztatt√°l?
- Most is ker√ľltem, hogy git√°roslemez legyen az anyagb√≥l. Mert √©n magam is nehezen vagyok k√©pes olyan albumot v√©gighallgatni, amelyik egyetlen hangszerr√Ķl sz√≥l, s a t√∂bbit k√≠s√©r√Ķ szerepre k√°rhoztatja. Szerintem most is eg√©szs√©gesek az ar√°nyok, minden instrumentum egyenrang√ļ a lemezen. Ami csak az√©rt az eny√©m, mert √©n √≠rtam a dalok t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©g√©t. Egyet Vincze P√°l jegyez, valamint k√©t Billy Cobham n√≥t√°t is elj√°tszunk a korszakalkot√≥ Spectrumr√≥l, a Stratust √©s a Red Baront.
- Ha lemezen itthon egyel√Ķre nem is hallhatjuk a dalokat, koncerten az√©rt bemutathatn√°d, milyenek.
- Nem k√∂nny√Ľ ezt a zen√©t eladni a klubok szervez√Ķinek, ez m√°r az els√Ķ album megjelen√©se ut√°n kider√ľlt. A tradicion√°lis jazzt kultiv√°l√≥ helyekre t√ļl hars√°ny. Oda nem mehet√ľnk el, ahol ha er√Ķsebbet √ľtsz a dobra, kigyullad veled szemben a zajm√©r√Ķ piros l√°mp√°ja... A blues-os, rockos klubokban pedig ez a zene t√ļls√°gosan jazz: nincs √©nek, az √°tlagosn√°l nehezebb a zene. Sajnos, l√©nyeg√©ben ezt a k√©tf√©le hely l√©tezik. Vagy szvinget kell j√°tszanod, vagy a Smoke on the Watert... Trendk√∂vet√Ķ orsz√°g vagyunk, trendk√∂vet√Ķ sz√≥rakoztat√°ssal. Persze az√©rt azon vagyok, hogy tal√°ljak megfelel√Ķ helyet, de t√©nyleg nem megy k√∂nnyen.
- Pedig a lemez n√©lk√ľli lemezbemutat√≥ koncertnek t√∂bb √©rtelme volna, mint a hagyom√°nyosnak, m√©g ha nem is prom√≥ci√≥s szempontb√≥l, puszt√°n a k√∂z√∂ns√©g √©rdek√©t tekintve... Itthon m√°r val√≥ban nem teszel egy l√©p√©st sem a megjelen√©s √©rdek√©ben?
- Nem akarom azt a l√°tszatot kelteni, hogy otthon √ľl√∂k √©s v√°rom a telefont: "dr√°ga Alapi √ļr, szeretn√©nk kiadni az album√°t"... De multihoz nem megyek az√©rt, hogy v√©g√ľl letegyen ezer√∂tsz√°z p√©ld√°nyt k√©t pesti lemezboltba, majd h√°l√°lkodnom kelljen, hogy t√°mogatja a kult√ļr√°t.
Ez így, negyven felé közeledve már igazán nem perspektíva.
- Az√©rt a git√°roz√°sodat √≠gy is hallhatjuk √©l√Ķben, legt√∂bbsz√∂r a Jeff Porcaro Eml√©kzenekarban.
- √Ėt √©ve m√Ľk√∂dik az egy√ľttes, jelenleg minden h√≥nap els√Ķ p√©ntek√©n a Wigwam Rock Klubban, az utols√≥n pedig az Old Man's Pubban l√©p√ľnk fel, s b√Ķven akadnak vid√©ki megh√≠v√°saink is. Tov√°bbra is nagy lelkesed√©ssel j√°tsszuk kedvenc√ľnk, a Toto dalait.
- Pedig m√°r vagy k√©t √©ve felmer√ľlt a gondolat, hogy saj√°t sz√°mokkal is el√Ķ√°lltok.
- √ćrtunk n√©h√°nyat, b√°r sz√∂veg m√©g egyikhez sem k√©sz√ľlt. Ez megint csak hobbi, sz√≥rakoz√°s, mert ezekkel a dalokkal aligha fogjuk leszor√≠tani a toplist√°kr√≥l a jelenlegi kedvenceket. De h√°t maga a Toto is mindig az √°rral szemben haladt, Lukather√©k sem trendk√∂vet√Ķ zen√©szek. √ögy tudom, jelenleg nincs is kiad√≥juk Amerik√°ban, az √ļj, √©l√Ķ album meg sem jelent a tengerent√ļlon, csak Eur√≥p√°ban. Teh√°t ha mi a Toto vil√°g√°t id√©z√Ķ albummal szeretn√©nk bet√∂rni, az √ļjra csak olyan lenne, mintha nagy lend√ľlettel fejjel rohann√°nk a falnak. S ut√°na csod√°lkozn√°nk, hogy f√°j... Nem vagyok biztos abban, hogy egy√°ltal√°n tudn√°nk kiad√≥t tal√°lni az anyagra. De √≠rjuk a dalokat, mert mindenk√©ppen ez a k√∂vetkez√Ķ f√°zis. Im√°dom a Tot√≥t, ha rockot hallgatok, hetven sz√°zal√©kban ez a zene sz√≥l otthon vagy a kocsiban. Ugyanakkor abban m√°r nem l√°tok t√°vlatot, hogy ezredszer is j√≥l j√°tsszam el a Hold the Line-t. Ami√©rt a Jeff Porcaro Eml√©kzenekar megalakult, azt m√°r teljes√≠tette. Ha nem l√©p√ľnk tov√°bb, ak√°r abba is hagyhatjuk.
- Milyenek a saj√°t dalok? Hogyan, mit√Ķl lesznek a Toto vil√°g√°t id√©z√Ķek √©s ugyanakkor val√≥ban saj√°tok?
- Az ember mindig olyan zen√©t √≠r, amilyeneket hallgat. Ilyen √©rtelemben nem neh√©z Toto-szer√Ľ n√≥t√°t l√©trehozni. Persze a k√©rd√©st ak√°r meg is lehet ford√≠tani: mi√©rt √©pp Tot√≥t hallgatok ilyen sokat? Tal√°n az√©rt, mert √©n is hasonl√≥ zen√©t √≠rn√©k? A ty√ļk-toj√°s probl√©m√°hoz hasonl√≠t a dolog. Amikor Steve Lukather el√Ķsz√∂r j√°rt Magyarorsz√°gon, sokat besz√©lgett√ľnk, s nem csak zen√©r√Ķl. Kider√ľlt, hogy sok mindenben hasonl√≠tunk, els√Ķsorban √©rzelmi szinten. Akkor √©rtettem meg: az√©rt tetszenek a dalai, mert ilyen ember. Mert hasonl√≥an gondolkodunk. Tudom, sok a k√ľl√∂nbs√©g k√∂zt√ľnk, hiszen p√©ld√°ul m√°s kult√ļrk√∂rben n√Ķtt√ľnk fel (b√°r Lukather nagyapja Rom√°ni√°ban sz√ľletett), de nyilv√°n nem v√©letlen, hogy √©ppen az a muzsikus volt r√°m ekkora hat√°ssal, akihez megismerked√©s√ľnk ut√°n emberileg is k√∂zel √©reztem magam.
- Te is sokakra hatott√°l, legink√°bb az Edd√°ban ny√ļjtott teljes√≠tm√©nyeddel. Mi van a zenekarral?
- Mire ezek a sorok megjelennek, m√°r t√ļl lesz√ľnk a decemberi PeCsa-bulin, s minden bizonnyal a tavasszal megjelen√Ķ album felv√©telein dolgozunk. Hogy milyen lesz, arr√≥l egyel√Ķre nincs sok fogalmam, ugyanis csak p√°r nap m√ļlva √ľl√ľnk le G√∂m√∂ry Zsoltival √∂sszerakosgatni a t√©m√°kat.
- Ezek szerint m√©g van Edda. Merthogy minden nagyobb koncertetek el√Ķtt felr√∂ppen a pletyka: ez lesz az utols√≥, most m√°r t√©nyleg abbahagyj√°tok.
- Igen, ez √≠gy megy m√°r vagy n√©gy √©ve. Tal√°n az√©rt, mert az Edda √©l√Ķben szinte kiz√°r√≥lag ny√°ron nyilv√°nul meg. 2000-ben lemez√ľnk sem jelent meg, teh√°t az √©v nagy r√©sz√©ben nem lehetett hallani r√≥lunk. Ugyeb√°r a m√©dia sem a rockkal van elfoglalva, ez√©rt sokan gondolhatj√°k, hogy m√°r nincs is Edda. Mindezek ellen√©re a ny√°ri turn√© fantasztikusan siker√ľlt. A n√©z√Ķsz√°m sehol nem esett ezer al√°, s egyes helysz√≠neken h√°rom-, n√©gy-, √∂tezren voltak k√≠v√°ncsiak r√°nk. Tal√°n √©rdemes lenne √ļjra intenz√≠vebben koncertezn√ľnk. Ennyivel tartozunk azoknak, akik ma is kitartanak az Edda √©s a rockzene mellett.


Megjelent a Zenész magazinban, 2000-ben.

Hivatalos honlap:

Alapi Istv√°n
Fűoldal            Cikkek            Fůrum            KŲzŲssťg            Kapcsolat
Marůthy GyŲrgy © 2006 • Adatvťdelmi elvek