Jelentkezz be! [ ŕj vagy itt? RegisztrŠlj!]

Barab√°s Tam√°s - Egyszer√Ľen: zen√©sz

A Djabe egy√ľttes √ļj album√°nak bor√≠t√≥j√°t b√∂ng√©szve felt√Ľnik, hogy az eddig legink√°bb basszusgit√°rosk√©nt ismert Barab√°s Tam√°s mi mindent v√°llalt mag√°ra a felv√©tel sor√°n. Szintiprogramokat k√©sz√≠tett, √ľt√Ķhangszereken j√°tszott, hangszerelt √©s √Ķ volt a hangm√©rn√∂k. Term√©szetesen sokoldal√ļs√°ga is sz√≥ba ker√ľlt besz√©lget√©s√ľnkkor, √°m el√Ķbb a kezdetekr√Ķl k√©rdeztem.

- Ap√°m egy gy√Ķri egy√ľttesben basszusgit√°rozott - eml√©kezik Barab√°s Tam√°s. - Val√≥sz√≠n√Ľleg innen j√∂tt, hogy √©n is ezt a hangszert v√°lasztottam. Igaz, nem azonnal. T√≠z√©vesen akusztikus git√°rt kaptam √©s eleinte marh√°ra nem volt kedvem b√°rmit is csin√°lni vele. Hosszas huzavona ut√°n megtanultam n√©h√°ny Shadows-n√≥t√°t, m√©g fel is l√©ptem vel√ľk. Produkci√≥mnak nem volt sok k√∂ze a zen√©hez, csak elj√°tszottam, amit tan√≠tottak. A zeneiskol√°t git√°r szakon szerettem volna elv√©gezni, de akkor √©pp nem volt ilyen Gy√Ķrben. K√©rdezt√ľk: mi van? Trombita √©s b√Ķg√Ķ, v√°laszolt√°k. Az ut√≥bbit v√°lasztottam.
- Szeretted?
- Sosem voltam klasszikus zenei be√°ll√≠totts√°g√ļ, ez√©rt nem nagyon √©lveztem a sulibeli b√Ķg√Ķz√©st. Jobban vonzott otthon ap√°m basszusgit√°rja. Az iskol√°ban am√ļgy is h√ľly√©n festettem tizenh√°rom √©vesen a gyerekek k√∂z√∂tt a szolf√©zs√≥r√°n. Szerencs√©re k√©t √©v alatt ki tudtam j√°rni a sulit, s j√∂tt a konzi. Ez sem tartott sok√°ig, m√°sf√©l √©vig id√Ķztem a falai k√∂z√∂tt. A kett√Ķ k√∂z√∂tt az a k√ľl√∂nbs√©g, hogy a konzit nem v√©geztem el. R√°untam a b√Ķg√Ķre, elkezdtem basszusgit√°rozni. Ett√Ķl kezdve autodidakta m√≥don tanultam. √ļgy, ahogyan t√≠z √©vvel ezel√Ķtt lehetett: kott√°k √©s vide√≥k n√©lk√ľl. Kazett√°r√≥l pr√≥b√°ltam leszedni, hogy mit √©s hogyan j√°tszik nagy kedvencem, Mark King a Level 42-ban. Nem volt egyszer√Ľ... A ma indul√≥knak m√°r vannak tan√°raik, mindenf√©le seg√©dleteik, teh√°t nyilv√°n k√∂nnyebben boldogulnak. De ki tudja, tal√°n √©pp az volt a j√≥, hogy nekem magamt√≥l kellett r√°j√∂nn√∂m a dolgokra.
- Gondolom, t√©ged sem ker√ľlt ki a zenekarosdi.
- A konziban "k√∂telez√Ķ" volt jazz-rock egy√ľttest alap√≠tani. √Čn olyan t√°rsas√°gba ker√ľltem, ahol nem volt basszusgit√°ros, ez adta a v√©gs√Ķ l√∂k√©st. A konzi elhagy√°sa ut√°n nem sokkal, 1990-ben h√≠vott a Tea zenekar, ami eredetileg gy√Ķri banda, szint√©n a konziban alakult.
- Az ország a Friderikusz-show révén ismerte meg a Teát.
- Ez m√°r j√≥val k√©s√Ķbb volt. Eleinte Gy√Ķrben zen√©lt√ľnk, majd a zenekar a f√Ķv√°rosba k√∂lt√∂z√∂tt. K√©s√Ķbb √©n is csatlakoztam, amikor m√°r elegem lett a folytonos vonatoz√°sb√≥l. K√∂zben k√©nytelen voltam elv√°llalni n√©h√°ny munk√°t, hogy meg tudjak √©lni. De egyik munkahelyemen sem n√©zt√©k j√≥ szemmel, hogy elk√©redzkedem a koncertek miatt. Ekkor j√∂ttem r√°, valamik√©pp el kell √©rnem, hogy a zen√©b√Ķl tudjak meg√©lni. Ebben egy√©bk√©nt √©pp a Friderikusz-show seg√≠tett, a m√Ľsor r√©v√©n sokakat megismertem, akik azut√°n k√ľl√∂nb√∂z√Ķ st√ļdi√≥munk√°kra k√©rtek fel. H√≠vtak zenekarokba is, de ez m√°r kev√©sb√© vonzott.
- Miért?
- Valahogy nem volt kedvem egyszerre t√∂bb band√°val is klubozni, minden este f√ľst√∂s pinc√©kben nyomulni, r√°ad√°sul √©hb√©r√©rt. Illetve az√©rt kipr√≥b√°ltam, milyen lehet, s gyorsan kider√ľlt, hogy ez nem az √©n vil√°gom. Ink√°bb a Te√°val egy√ľtt v√°llaltam el bizonyos feladatokat, p√©ld√°ul k√≠s√©rt√ľk Cs√°sz√°r El√Ķd√∂t √©s Hevesi Tam√°st. Most Cserh√°ti Zsuzsa m√∂g√∂tt zen√©l√ľnk. K√©tszeres √∂r√∂mmel: nagy tisztel√Ķi vagyunk √©s zeneileg is kiel√©g√≠t minket a produkci√≥.
- Id√Ķk√∂zben a Tea mellett a Djabe tagja is lett√©l.
- St√ļdi√≥munka sor√°n tal√°lkoztam a zenekar vezet√Ķj√©vel, √Čgerh√°zi Attila git√°rossal. Muck Ferit √©s engem session-zen√©sznek invit√°lt Sipos Andr√°s √ľt√Ķhangszeres √©s maga mell√©. K√©s√Ķbb od√°ig "fajult" a dolog, hogy stabil tagok lett√ľnk. Most jelent meg harmadik lemez√ľnk, a Ly-O-Lay Ale Loya. Nagyon √∂ssze√©rt a zen√©nk, kialakult az az ir√°nyzat, amit ezut√°n k√∂vetni akarunk.
- J√°tszol m√°shol is?
- A harmadik band√°m a F√ļzi√≥. Nagy megtiszteltet√©s, hogy Szend√Ķfi P√©ter elh√≠vott az egy√ľttes√©be. Mert ugyan sokan hiszik, tal√°n a Tea miatt, hogy jazz-zen√©sz vagyok, de h√°t ezt m√©gsem mondhatom el magamr√≥l. M√°r csak az√©rt sem, mert semmilyen iskol√°t nem v√©geztem.
- Ha nem jazz-zenész vagy, akkor mégis: mi?
- Szerintem egyszer√Ľen zen√©sz vagyok. Az amerikai zen√©szlapokat olvasva azt tapasztalom, kint nem olyan √©lesek a hat√°rvonalak, mint n√°lunk. Ha X. Y.-t k√©rdezik, mi √Ķ, azt feleli: basszusgit√°ros. S nagy kedvvel √©s kiv√°l√≥an j√°tszik jazzt, popot vagy rockot, ami √©pp j√∂n.
- Te is sokféle stílusban játszottál eddig. Mi áll hozzád a legközelebb?
- Mindegyiket szerettem √©s szeretem, de amit tal√°n a legjobban, az a kicsit funkos, kicsit jazz-es vonal. Egy√©bk√©nt hangszert√Ķl is f√ľgg, hogy mihez van kedvem. P√©ld√°ul a fretless basszusgit√°r vezetett el a world musichoz. Eg√©szen m√°sra inspir√°l, mint a bundos hangszer. Az √ļj Djabe-lemezen v√©gig √∂th√ļros fretless basszusgit√°ron j√°tszom. Az Esh k√©zre gy√°rtott nekem egy hangszert. Igaz, hogy a c√©g magyarorsz√°gi endorsere vagyok, de ez akkor is nagy dolog.
- T√©rj√ľnk vissza zenekaraidhoz: melyikben mi a feladatod?
- A Te√°val legut√≥bb Cserh√°ti Zsuzsa lemez√©t k√©sz√≠tett√ľk. Egy keveset b√Ķg√Ķztem is a felv√©telen. T√∂bbet nem mertem, mert r√©g nem volt a kezemben a hangszer. Valamennyire a hangszerel√©sbe is belesz√≥ltam, s √©n voltam a hangm√©rn√∂k.
A F√ļzi√≥ban adottak a t√©m√°k, amiket j√°tszom. Szend√Ķfi l√©nyeg√©ben meg√≠rt dalokat hoz. Viszont az egy√ľtt zen√©l√©st√Ķl lesznek olyanok, amilyenek.
A Djabe √ļj album√°n√°l mindent csin√°ltam, amit csak lehetett. Zen√©t szereztem, hangszereltem, hozz√°m tartoztak a szekvenszerprogramok, b√Ķg√Ķztem, git√°roztam, perk√°ztam. Be kell vallanom, kor√°bban nem sok world musicot hallgattam. √Ām √©pp ennek k√∂sz√∂nhet√Ķ, hogy m√°s k√©zzel ny√ļltam a zen√©hez, s √≠gy tal√°n egy√©nibb lett a Djabe vil√°ga.
- Konkrétabban?
- Csak egy p√©ld√°t mondok, de ebb√Ķl r√∂gt√∂n √©rthet√Ķ lesz, mir√Ķl besz√©lek: indiai √ľt√Ķhangszerrel hoztunk l√©tre afrikai l√ľktet√©st. Nem a "haszn√°lati utas√≠t√°sok" szerint j√°rtunk el, ett√Ķl lett √©rdekesebb, izgalmasabb a zene.
- Igaz is, hogyan lett bel√Ķled √ľt√Ķhangszeres? S mi√©rt √©pp a Djab√©ban, ahol avatott perk√°s, Sipos Andr√°s zen√©l?
- Mindig dobolgattam, mindig √©rdekelt a ritmika. Kezembe vettem a hangszereket, j√°tszogattam rajtuk, √©s sok minden lemezre ker√ľlt. Sipi kenyer√©t pedig nem veszem el, hiszen egy√ľtt j√°tszunk. S√Ķt, akad olyan dal, a Bali Waves, amiben csak kett√Ķnk j√°t√©ka, csak perka hallhat√≥.
- Hangszerelés?
- Attila a tavaly turn√© el√Ķtt k√©rt meg, hogy egy indi√°n dalt csin√°ljak meg "djab√©sra". A Ly-O-Lay Ale Loya lett a koncertek z√°r√≥ n√≥t√°ja. M√°shogy sz√≥lt, mint a t√∂bbi dalunk, s a t√∂bbieknek annyira tetszett, hogy ezt a hangz√°svil√°got v√°lasztott√°k az √ļj lemezhez. Praktikus okok is indokolt√°k, hogy minden dalt √©n hangszereljek, ebben a felfog√°sban: ha a kor√°bbi elk√©pzel√©sek szerint k√©sz√ľlnek a dalok, a c√≠mad√≥ sz√°m kil√≥gott volna a t√∂bbi k√∂z√ľl. √ćgy pedig kerek eg√©szet alkot az album.
- Ami tal√°n a hangm√©rn√∂knek is k√∂sz√∂nhet√Ķ. Mi√≥ta st√ļdi√≥zol?
- 1995-ben, a Tea m√°sodik lemez√©nek felv√©telekor egy dal sokadik kever√©se sem tetszett nek√ľnk. Ekkor √©n √ľltem le a pulthoz, tologattam fel-le, s valahogy jobb lett a n√≥ta. V√©g√ľl az eg√©sz lemezt √©n kevertem. A hangm√©rn√∂k√∂sk√∂d√©s r√©g√≥ta foglalkoztatott, mindig figyeltem, ki mit csin√°l. Komolyabban a Sonic st√ļdi√≥ban kezdtem a szakm√°t, k√©s√Ķbb m√°shol is seg√©dkeztem n√©h√°ny produkci√≥n√°l. Amikor a Djabe h√≠vott, m√°r √©p√ľlt a Gramy st√ļdi√≥. Ad√≥dott, hogy √©n legyek a hangm√©rn√∂k.
- Kiknek készítettél felvételt?
- Cserh√°ti Zsuzsa √©s a Djabe eset√©ben minden folyamat n√°lunk zajlott. M√°skor el√Ķfordul, hogy csak keverni hozz√°k az anyagot. P√°ncz√©l Lajos bar√°tom a Nemzeti Sz√≠nh√°z st√ļdi√≥j√°nak hangm√©rn√∂ke, √Ķ vette fel a F√ļzi√≥ √©s Ol√°h K√°lm√°n √ļj lemez√©t is, s kever√©sre mindkett√Ķt idehozta. Jazzmuzsikusok gyakran mastereltetnek a Gramy-ben, s j√≥ n√©h√°ny m√°s munk√°nk is akad, p√©ld√°ul remixeket √©s rekl√°mokat is szoktam k√©sz√≠teni.
- Valamint itt k√©sz√ľl Herczeg Judit albuma. Ha j√≥l tudom, ez esetben m√©g t√∂bb a feladatod.
- Juditot vokalista kor√°ban ismertem meg. Felfigyeltem a hangj√°ra √©s a zen√©hez val√≥, nem √°tlagos hozz√°√°ll√°s√°ra. Pr√≥b√°ltam seg√≠teni neki, hogy legyen √∂n√°ll√≥ albuma, p√©ld√°ul szerz√Ķket keresg√©ltem. De nem ment igaz√°n j√≥l az eg√©sz. R√°j√∂ttem, hogy ha akar valamit az ember, jobb, ha maga csin√°l mindent, mert akkor sok buktat√≥t elker√ľlhet. Neki√°lltam dalokat √≠rni, hangszerelni, j√°tszani, majd egy id√Ķ ut√°n √©szrevettem, hogy √©n vagyok a producer. M√©g fell√©p√©seket is szerveztem. De ezt mind nem viheti egyetlen ember. Egy napot eltelefon√°ltam, s este kider√ľlt, hogy nem t√∂rt√©nt semmi... Persze az√©rt folytatom, mert tavasszal mindenk√©ppen meg kell jelennie az albumnak.
- Ez√ļttal milyen hangszereken j√°tszol?
- Dobolok, basszusgitározom, gitározom, s még egy zongoraszólóm is akad a lemezen.
- Nemsokára alighanem olyan albumot is hallhatunk, ahol már tényleg mindent te csinálsz. Mondd csak, gondoltál szólólemez készítésére?
- K√©t √©ve √≠rom a n√≥t√°kat, kett√Ķ m√°r teljesen k√©sz van. Szeretn√©m tavaszra ezt az albumot is elk√©sz√≠teni. √Čgerh√°zi Attila unszol√°s√°ra csin√°lom, mert √Ķ hallotta, ahogy sz√ľlettek a dalok, s l√°t benn√ľk fant√°zi√°t. Komputerrel dobgroove-okat √°ll√≠tottam el√Ķ, s ha valamelyik igaz√°n tetszett, felkaptam a mindig k√©zn√©l l√©v√Ķ basszusgit√°rt. Azut√°n r√°git√°rozgattam, kital√°ltam egy szaxofont√©m√°t, Elek Pisti elj√°tszotta, s m√°ris lett egy n√≥t√°m.
- Kicsit funkos, kicsit jazz-es?
- Igen, ilyesmi. Basszusgit√°rhegyek, sok s√°von... Persze az√©rt m√°s sz√≠nek, m√°s hangulatok is megjelennek majd a lemezen. Tal√°n mindenf√©le zene lesz rajta, amiben valaha j√°tszottam. √Člvezettel csin√°lom - rem√©lem, m√°sok is √©lvezettel hallgatj√°k majd.


Megjelent a Zenész magazinban, 2000-ben.

Hivatalos honlap:

Barab√°s Tam√°s


Dalok a Djabe Ly-O-Lay Ale Loya c√≠m√Ľ album√°r√≥l:

Caravan

Bali Waves

Klunklung

Above the Skies

Final Word
Fűoldal            Cikkek            Fůrum            KŲzŲssťg            Kapcsolat
Marůthy GyŲrgy © 2006 • Adatvťdelmi elvek