Jelentkezz be! [ j vagy itt? Regisztrlj!]

Bikini: Elmúlt illúziók

Március tizedikén jelent meg a Bikini új albuma, az Elmúlt illúziók. Valóban album, mert lemeznél több: a tíz, vadonatúj dalt tartalmazó CD mellé tavaly nyári koncertvideókból álló DVD került a tokba. A jövõre harmincadik születésnapját ünneplõ zenekar két, „álláshalmozó” tagjával beszélgettem. Németh Lojzi egyszerre zeneszerzõje, szövegírója, producere, hangmérnöke és természetesen basszusgitárosa az Elmúlt illúzióknak, míg Lukács Peta a gitározáson túl ugyancsak zeneszerzõ, hangmérnök, s még basszusozott is egy kicsit.


- Egy évvel a jubileum elõtt új albumot készítettetek. Miért?

- A kapuzárás elõtti pánik okozhatta – mondja félig tréfásan Lojzi. – Olyan szerzõdést kötöttünk az EMI kiadóval, hogy a jövõ év végéig két új albumot, valamint háromlemezes válogatást és a jubileumi koncertrõl készült DVD-t kell készítenünk. Nagy ijedtünkben, hogy harmincéves lesz a zenekar, igyekszünk mindent kipréselni magunkból, amit csak tudunk. Nem mondom, hogy utána befejezzük, de tény, hogy mi sem leszünk fiatalabbak.

A „kötelességen” túl pedig kikívánkoztak belõlünk a dalok. El akartuk mondani, mi az, aminek örülünk, s mi az, ami fáj. Bár utóbbiból ezúttal talán több van a lemezen. Még a vidámabb számokból is kicsendül, hogy valami nagyon nincsen rendben.

- Akkor merüljünk is bele az Elmúlt illúziókba! S egyelõre még ne a világvége-hangulatba... Hogyan osztottátok fel egymás között a feladatokat?

- Lojzival már a zenekarba kerülésemkor megtaláltuk a közös hangot – válaszol Peta. – Az Õrzöm a lángot óta hozzám tartozik a dob- és a gitársound, saját dalaimnál a keverés, sõt, ezeknél most a basszusgitározás is. Igazából nem is kell beszélnünk arról, milyen legyen egy-egy dal hangképe, nem adunk a másiknak instrukciókat, mégsem ütnek el egymástól a számok.

- Mintha össze lennénk midizve – nevet Lojzi. – Szinte egyforma az ízlésünk, így a hangszereléseink is hasonlítanak. Ami a basszust illeti, Peta mankósávnak játszotta fel a szólamokat, de olyan jól sikerültek, hogy vétek lett volna kicserélni õket.

- Kinek melyik a kedvenc dala?

- Nekem talán nincs is. Általában minden lemez hullámzó színvonalú, de most úgy érzem, ezen nincs gyenge pont. Sikerült mindent elmondani, amit akartunk, megérte szinte megdögleni érte, megkönnyezni minden nap. Ám ha feltétlenül ki kell emelnem néhányat, Az õrtoronyból szerintem bátran odatehetõ legjobb balladáink mellé, az Adjon az ég valószínûleg a koncertek kezdõ dala lesz, s nagyon közel áll hozzám a két, Jantyik Zsolt szövegre íródott dal, A Hold keresõi és A végtelen lába elõtt.

- Furcsa helyzetben vagyok – szól Peta –, mert nem szeretem és nem is szoktam fényezni magam, de Az õrtoronyból a szívem csücske. Hittem is, nem is, amikor szerzõk mondták, hogy egy adott dal nem az övék, csak úgy kiesett belõlük – most azonban velem is megtörtént. Nem is értettem: amikor zongorán játszottam a dallamot, folytak a könnyeim, mire a gitározáshoz értem, már bõgtem, s egyszerûen képtelen voltam kontrollálni az érzéseimet.

Amikor a végleges szólót kellett feljátszanom a kész alapra, nem tudtam rekonstruálni a korábbit. Addig és addig próbálkoztam, amíg nem jutottam ugyanabba az érzelmi állapotba. S tudom, hogy végül kerültek bele technikai hibák, de ezt a hangulatot kellett megörökítenem.

- Érdekes, hogy a szöveg is egybõl jött a zenére – emlékszik Lojzi.

- S azt se felejtsük el, hogy D. Nagy Lajos élete egyik legjobb éneklését produkálta a dalban – teszi hozzá Peta.

- Ejtsünk néhány szót a többiekrõl is! Hiszen a zenekar tagja még Mihalik Viktor (dob), Makovics Dénes (szaxofon) és Bördén Szabolcs (billentyûs hangszerek).

- Úgy gondolom, a Bikini valaha volt legjobb felállása a mai – mondja Lojzi. – Ezért is „kapkodunk”, igyekszünk minél többet alkotni. Másfél éve régi dalainkat újra felvettük ezzel a társasággal – éppenséggel elég lett volna a jubileumra kijönni a dupla válogatásalbummal, de Peta a világ egyik legjobb gitárosa, bármikor elhívhatják Amerikába, valamelyik nagy bandába.

- Én ettõl azért nem tartok annyira... – veti közbe a gitáros.

- Büszke vagyok rá, hogy tudását a Bikininek szenteli – folytatja a zenekarvezetõ. – Már hallgatni is nagy élmény a gitározását, hát még együtt játszani vele. A dalokat pontosan úgy szólaltatja meg, ahogyan megálmodtam. S anélkül, hogy egyenként fényeznék mindenkit, még hadd mondjam el, hogy Lajos, ha tûzbe hozza a nóta, nagy teljesítményre képes, Viktor pedig a lemezen is képes komoly zúzásra. Nem csak koncerteken (és persze a turnébuszban...) hozza a rock and roll feelinget, hanem a stúdióban is.

Ezúttal is voltak közremûködõk a felvételen, Pacziga Linda már a harmadik Bikini albumon vokálozik, A végtelen lába elõtt címû dalban pedig a Marczibányi téri Kodály zeneiskola vegyeskara hallható. Gyerekek szájából hangoznak el igen súlyos sorok – egyébként nagyon élvezték a felvételt, értették, mirõl van szó, s felkészülten érkeztek.

- A lemezt hallgatva feltûnt, hogy több dalban is mintha idéznétek magatoktól, korábbi Bikini korszakokból.

- Ha így is van, nem szándékosan. Nem érdemes ilyen jellegû utalásokat keresni a számokban, inkább csak arról van szó, hogy ugyanaz a szerzõkör ugyanazokkal az eszközökkel próbál figyelmet kelteni.

- Milyen eszközökkel?

- Nagyon leegyszerûsítve: ereszkedõ, moll jellegû dallamvonal és pentatónia jellemzi a dalaimat. Peta nótái sem különböznek nagyon, ha nála dúrt hallasz, tudhatod, hogy csak viccel... Õsi eszközökrõl beszélünk, s itt nem a Bikini közel három évtizedére gondolok, hiszen a magyar népdalok többségére is ugyanezek a jegyek jellemzõek. Évszázadok óta így lehet felhívni a magyar emberek figyelmét zenével.

- Elektromos gitár hangjára is felkapták volna a fejüket a középkorban... Peta, hogyan tudod ilyen érzékletesen kifejezni szólóiddal a dalok mondanivalóját?

- Nem csak a zenét hallgatom meg szóló írása elõtt, a szöveget is elolvasom. A zene és a nyelv párban jár, a szavak ismeretében más dallamok, ritmusok jutnak eszembe. Ha már itt tartunk, hadd mondjam el, hogy mostanában sokat gondolkodom a zenérõl, mint mûvészeti ágról. Hogy milyen szerepe volt és van a történelemben, s leginkább, hogy mi a funkciója. Végül én sem jutottam másra, mint Horatius: gyönyörködtessen, de tanítson is. Úgy gondolom, a Bikini megfelel ennek a szellemiségnek. Gyönyörre ott vannak a szórakoztató, könnyen emészthetõ slágerek, tanításra pedig a mélyebb, elgondolkodtató dalok.

- S ezek is párban járnak, mert ahogy Lojzi mondta, a vidámabb számok sem egyértelmûen vidámak. Inkább azt mondják el, hogy ha jön a világvége, nagyjából két értelmes dolgot lehet csinálni. A másik az ivás...

- Régóta mondom – reagál Lojzi –, úgy menj a másvilágra, hogy ne legyen benned az érzés: azt a korsó sört még úgy megittam volna...

- Most komolyan: miért ez a világvége-hangulat?

- Szerencsés a mi generációnk, hiszen eddig békében tudtuk leélni az életünket. De érzem a levegõben, hogy ez nem fog örökké tartani. A történelem kereke forog. Ne érts félre, nem várjuk, nem idézzük meg a világvégét – csak az érzéseinkrõl, félelmeinkrõl éneklünk.

- Én inkább szimplán csak pesszimista vagyok – szól Peta. – Tartok a jövõtõl, a világétól éppúgy, mint a magamétól. De nem esem depresszióba, ahogyan az Elmúlt illúziók sem erre biztat. Inkább keresem a megoldást. S ott van ugyan a lemezen az „éljünk a mának” üzenet, de nem a rossz, az önzõ értelemben. Ami szépség, ami lehetõség van az életünkben, ragadjuk meg, éljünk vele! Ha pedig tényleg ránk szakadna minden, akkor túl kell élnünk valahogyan...

- S ami az elsõ „értelmes dolgot” illeti – mondja Lojzi –, nem pusztán a szexrõl van szó. S talán nem is egyszerûen a szerelemrõl. Ha komoly a baj, közelednünk kell egymáshoz, nem pedig gyûlölni a másikat. Az illúziók elmúltak, a szeretet azonban még itt van nekünk, utolsó mentsvárként.Creative Commons License
Ezt a Mû mûvet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.

Elmúlt illúziók
(borító: Fülöp Csaba)


Peta és Lojzi
(fotó: Budai Csaba)

Hivatalos honlap:

Bikini

Kapcsolódó cikkek:

Bikini - Õrzöm a lángot

Turnén a megújult Bikini

Bikini - Öröm a színpadon

Bikini: Angyali üdvözlet

Bikini 20

Lukács Peta
Foldal            Cikkek            Frum            Kzssg            Kapcsolat
Marthy Gyrgy © 2006 • Adatvdelmi elvek