Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Ezüst — Patak

„Misszió, de azért élvezzük is”

Különleges muzsikát játszik az Ezüst — Patak együttes. A dalokban egyszerre van jelen a magyar népzene és a rock, körítésképp pedig modern elektronikus stílusok, a rave és a trance elemei bukkannak fel. S ezzel talán el sem mondtunk mindent, még lehetne elemezni a zenét, de a lényeg úgyis az, hogy a legkülönfélébb eredetû alkotórészekbõl végül mi áll össze. Márpedig az Ezüst — Patak elsõ albuma nem csak izgalmas, hanem élvezhetõ alkotás is.

- Honnan bukkant felszínre az Ezüst — Patak?
- Közel tíz éve fontolgatom, hogy népzenét rockkal házasító produkciót hozzak létre – válaszol az alapító, a MASK, a Southern Special és a Zero-G korábbi tagja, az énekes-gitáros Gabrieli Richárd. – Már csak azért is, mert noha én alapvetõen rockzenész vagyok, a gimnáziumban még népzenét mûveltem, citeráztam, sõt, népi táncos is voltam. Sokáig az ötlet szintjén maradt a dolog, 2002-ben azonban találkoztam Raksányi Boglárkával. Bogi hangja azonnal elvarázsolt, csak hegyi patakhoz tudom hasonlítani a szépségét és tisztaságát – egyébként innen a zenekar neve is.
- Ha öt éve létezik a zenekar, eddig miért nem hallhattunk róla?
- Az Ezüst — Patak akkor még nem állt össze, bár dalokat már írogattam. 2004-ben feloszlóban volt a Zero-G, a dobos Héri Attilával sokat beszélgettünk a zenérõl, kiderült, szívesen csatlakozna hozzánk. Eközben a stúdiómban mindig akadt valami gond, szükségem volt számítógépes szakemberre, s bármi volt a baj, egy-egy dalomon keresztül mutattam meg Udvarhelyi Bálintnak, mi nem stimmel. Tetszett neki a zene, s mivel nem csak programozó, hanem zongorista is, ideális tagja lett az együttesnek.
- Az Ezüst — Patak legnevesebb zenésze nincs itt beszélgetésünkkor.
- Szükségem volt még egy emberre, pontosabban többre, hiszen kellett még egy gitáros, egy szerzõtárs és egy vokalista. Csányi Szabolcs egy személyben testesíti meg mindhármat, ráadásul régi jó barátom, s örömmel vállalta, hogy a Black-Out mellett a mi zenekarunk tagja is lesz. Így már belevághattunk a lemezkészítésbe.
- Milyen dalokkal?
- Bogi népzene-ének szakon végzett, én is belekóstoltam a népzenébe, valamint a rockba, Szabit nyilván nem kell bemutatni, úgyhogy alapjáratban arról van szó, hogy rockos számokba magyar népdalok dallamait építettük. S persze szövegeit is – ezek a dalok pár szóban nagyon meg tudják mondani a „tutit”… Mindezt pedig olyan köntösbe öltöztettük, elsõsorban modern elektronikus zenék elemeit használva, hogy minél több emberhez tudjunk eljutni. Nekünk ez egyfajta misszió, hogy a népzene értékeit megõrizzük és továbbadjuk.
- Jól értem, hogy az elektronikus zene kényszerbõl került a dalokhoz?
- Ez így azért túlzás – mondja Héri Attila. – Mert valóban úgy sejtjük, hogy ilyen módon többen hallgathatják meg a dalainkat, de nyilván nem alkalmaztunk olyan elemeket, amelyeket ne kedvelnénk, amik távol állnának tõlünk. Amúgy pedig még ennél is többféle muzsika jelenik meg a dalokban, akár jazz, vagy klasszikus zene is. A rave és a trance inkább apropó, mint kényszer.
- Ricsinek igaza van, ezt felfoghatjuk missziónak, de azért élvezzük is… - teszi hozzá Raksányi Boglárka. – Elsõsorban úgy állnak össze a dalok, hogy azt adjuk elõ, amit szeretünk, s a zenében mindegyikünkbõl ott van egy kis darab.
- Vagy talán nem is olyan kicsi – szól újra a dobos. – Mert egyrészt meghatározó a zenészek stílusa az adott hangszeren, másrészt mind magunkkal hoztuk teljes zenei múltunkat. Hogy csak egy példát mondjak: Ricsi éneklésében a MASK darkos jellege is érezhetõ.
- Hogyan készülnek a számok? A népdalból vagy a rockzenébõl indultok ki?
- Ricsi ötletei születnek meg elõször – válaszol az énekesnõ. – Megírja a témát, átadja nekem, ezután ami népdal csak beugrik róla, azt szállítom. Õ pedig válogat közülük. Ez persze csak a technikai rész. Talán furcsának hathat, de azért is tudunk nagyon jól együtt alkotni, mert mindkettõnknek egyszerre ért véget egy hosszú kapcsolata. Együtt éltük át az ilyenkor szokásos stádiumokat, s ettõl közelebb kerültünk egymáshoz.
- Teljesen egy hullámhosszon vagyunk – erõsíti meg Gabrieli Richárd. – Még ha elõ is fordul néha vita, mert Bogi igen erõsen védelmezi a népdalokat. A rock és a népzene házasítása nem olyan egyszerû, a népdalokban akár soronként is változhat a hangnem, tehát idõnként muszáj a rockhoz idomultatnunk.
- Néhány számotokat angolul is rögzítettétek. Miért?
- Itt hadd mondjam el, hogy természetesen csak az én részem angol nyelvû ezekben a verziókban, a népdalok ugyanúgy magyarul szólalnak meg. Ez nekünk evidens, de mivel találkoztunk olyan kérdéssel, hogyan hangzik nálunk a magyar népdal angolul, talán jobb volt elmondanom… Nem annyira a világhírnév megcélzása miatt készültek az angol változatok, inkább arra gondoltunk, hogy ha járnánk Amerikában, Kanadában vagy Ausztráliában, persze magyar közönség elõtt fellépve, a nyelvet már nem igazán használó fiatalokhoz is tudjunk szólni, több generáció is megértsen minket. Egyelõre ugyan nincs meghívásunk, de bízunk abban, hogy lesz.
- Ezt inkább lehet üzleti jellegûnek tekinteni, mint az elektronikus elemek alkalmazását – teszi hozzá Udvarhelyi Bálint. – Bár természetesen a misszió-jellegbe is belefér. Annyit hadd mondjak el, hogy míg egyes produkcióknál a bevétel a cél, s ennek rendelik alá a zenét, nálunk a zene az elsõdleges, s csak ezután gondolkodunk el, hogyan tudnánk a zenekart önfinanszírozóvá tenni.
- No igen, az Ezüst — Patak eddig a kocsim árából mûködik – mondja Ricsi. – Remélem, a következõ album nem kerül a lakásomba…
- De legalább elkészült a lemez. Mi következik most?
- Elõször is a megjelenés, április másodikán. Szerzõ kiadásban kerül a boltokba – hogy pontosan melyekbe, arról a honlapunkról lehet többet megtudni. Mint ahogy hamarosan ott indul el az internetes értékesítés.
- Koncertek?
- Nem akarunk elébe menni a dolgoknak, eddig ugye még CD-t sem küldhettem a szervezõknek. Elõbb le szeretnénk mérni az érdeklõdést. Terjedjen el az Ezüst — Patak híre, s ha lesz igény a zenénkre, jó helyen, jó minõségben fog megszólalni a mûsorunk. November óta próbálunk, összeért a produkció, már mi is nagyon várjuk, hogy megszólaltathassuk. A nyári nagy fesztiválokon mindenképpen szeretnénk ott lenni.


Creative Commons License
Ezt a Mû mûvet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.


Hivatalos honlap:

Ezüst — Patak


Klip magyarul:

Szabad Ă©let


Klip angolul:

Free Life
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek