Jelentkezz be! [ ŕj vagy itt? RegisztrŠlj!]

Kiss Forever Band - A hobbibanda albuma

A hobbibanda albuma

√Ėt √©vvel ezel√Ķtt n√©gy ismert muzsikus hobbizenekart hozott l√©tre. V√°ry "Starchild" Marci, Mar√≥thy "Space Ace" Zolt√°n, Pocky "Demon" √©s Tobola "Catman" Csaba a nagy kedvenc, a Kiss egy√ľttes dalait j√°tssza az√≥ta is, √©vr√Ķl-√©vre t√∂bb koncerten, j√≥ ideje m√°r k√ľlf√∂ld√∂n is. √Āprilis v√©g√©n pedig megjelenik a Kiss Forever Band els√Ķ albuma, a Nephilim Records kiad√°s√°ban.

- Furcsa, hogy hobbizenekar lemezt készít.
- Tal√°n √©pp az√©rt tessz√ľk, mert soha nem gondoltunk arra, hogy albumunk legyen - mondja Space Ace. - Mind√∂ssze az√©rt csin√°ltuk meg a band√°t, hogy kedv√ľnkre j√°tszhassunk Kiss-dalokat. Esz√ľnkbe nem jutott volna, hogy elmenj√ľnk egy multihoz, lemez√©rt kuncsorogni. Nem volt k√∂telez√Ķ albumot k√©sz√≠ten√ľnk, ez a zenekar nem ez√©rt l√©tezik. V√©g√ľl Marci szerencs√©s tal√°lkoz√°sa a Nephilim vezet√Ķj√©vel m√©gis ide vezetett.
- A Kiss √∂sszes fellelhet√Ķ felv√©tele megvan nekem, mi t√∂bb, j√≥n√©h√°ny Kiss tribute album is sorakozik a polcokon - folytatja Starchild. - Ut√≥bbiak t√∂bbs√©ge egy√°ltal√°n nem tetszik. Rossz √°tiratok, vagy gyeng√©n elj√°tszott dalok szerepelnek rajtuk. Sokak szerint mi j√≥l interpret√°ljuk a n√≥t√°kat, ez√©rt tal√°n volt mi√©rt megcsin√°lnunk az albumot. A Nephilimn√©l el√©g volt megmutatnom egy vide√≥kazett√°t az el√Ķad√°sunkr√≥l, s m√°ris kezd√Ķdhetett a felv√©tel. Tudjuk, nem ez a lemez lesz az √©vsz√°zad √ľzlete, de sok Kiss-rajong√≥t biztosan √©rdekelni fog, s tal√°n azokat is, akik szerettek minket kor√°bbi zenekarainkban, az Ossianban, a Sing Singben, a Machine Mouse-ban. R√°ad√°sul N√©metorsz√°gban is megjelenik az album, azaz van es√©ly r√°, hogy nem csak viszi a p√©nzt, hanem hozza is.
- Milyen sz√°mok ker√ľltek a lemezre?
- M√°r az els√Ķ koncertek el√Ķtt is nagy gondban voltunk, melyik legyen az a tizenhat-tizennyolc dal a k√∂zel k√©tsz√°zb√≥l, ami elj√°tszhatn√°nk. Itt ugye m√©g kevesebbr√Ķl volt sz√≥, teh√°t neh√©z volt a v√°laszt√°s. A legnagyobb sl√°gereket persze nem hagyhattuk ki, mellett√ľk pedig olyan darabok szerepelnek, amelyek a legk√∂zelebb √°llnak hozz√°nk. A v√©g√ľl lemezre ker√ľlt tizenk√©t dal 1973 √©s 1992 k√∂z√∂tt √≠r√≥dott, azaz szinte teljesen √°tfogja a Kiss p√°lyafut√°s√°t.
- Egy az egyben j√°tssz√°tok a sz√°mokat?
- A tribute band√°k c√©lja elm√©letben a lehet√Ķ legh√Ľs√©gesebb el√Ķad√°sm√≥d. Ennek igyekezt√ľnk megfelelni, de az√©rt saj√°t magunkat sem felejtett√ľk ki a dologb√≥l. A Domino c√≠m√Ľ dalt √°tdolgoztuk, latin git√°ros felfog√°sban sz√≥lal meg. A t√∂bbi sz√°m l√©nyeg√©ben az eredeti maradt, lesz√°m√≠tva az I Was Made For Loving You-t, aminek k√©t v√°ltozata szerepel az albumon. Az eredeti, valamint a hangm√©rn√∂k, Rozgonyi P√©ter k√©sz√≠tette remix. A n√≥ta eleve diszk√≥sl√°ger volt, ez a vari√°c√≥ pedig olyan lett, hogy ma is lehessen r√° t√°ncolni.
M√©g egy track van az albumon, s ez nem k√∂t√Ķdik a Kisshez. R√©gi j√≥ bar√°tunk, a Panama egykori git√°rosa, Szeghalmi L√°szl√≥ k√©rt fel minket, hogy √≠rjunk himnuszt a gyorsul√°si versenyekhez. Az egyperces, instrument√°lis dalt Zoli szerezte, s ez is r√°ker√ľlt a lemezre. Legink√°bb √ľzleti okokb√≥l. √ćgy a versenyeken is √°rulj√°k az albumot, s hirdetik is.
- Visszat√©rve arra, hogy mennyire j√°tszottuk egy az egyben a sz√°mokat, szerintem nem csak ez d√∂nt - magyar√°zza Space Ace. - Mert lehet, hogy a hangok ugyanazok, de mivel a mi kez√ľnk al√≥l ker√ľlnek ki, mindenk√©ppen benne lesz√ľnk mi is. R√°ad√°sul nem minden esetben ragaszkodtunk az eredeti v√°ltozatokhoz. Ha p√©ld√°ul a git√°rsz√≥l√≥kat n√©zz√ľk, nyolcvan sz√°zal√©kban azt j√°tszottam, amit Frehley, a marad√©kot viszont √©n tettem hozz√°.
- M√°sok dalait j√°tsz√≥ band√°kkal el√Ķfordul, hogy n√©h√°ny √©v alatt jelent√Ķsen √°talakulnak a n√≥t√°k. Ha ilyenkor el√Ķveszik az eredeti felv√©teleket, √Ķk maguk is meglep√Ķdnek. Ti meghallgatt√°tok a Kiss-lemezeket st√ļdi√≥z√°s el√Ķtt?
- S√Ķt, m√©g k√∂zben is. Hogy p√©ld√°ul megcsin√°ltuk-e az √∂sszes vok√°lsz√≥lamot, vagy kimaradt-e egy-kett√Ķ. B√°r olyan is el√Ķfordult, hogy mi tett√ľnk a Shock Me c√≠m√Ľ sz√°mhoz egy tov√°bbit. Amit a dalok √°talakul√°s√°r√≥l mondasz, az vel√ľnk is megt√∂rt√©nt. A lemezk√©sz√≠t√©skor persze igyekezt√ľnk visszat√©rni az eredeti v√°ltozatokhoz. Csakhogy nem minden esetben siker√ľlt. Az egyik dalt a Kiss-f√©le temp√≥ban kezdt√ľk felvenni, de valahogy nem akart √∂ssze√°llni. Visszat√©rt√ľnk a saj√°t, koncerteken kialakult √©s megszokott temp√≥nkhoz, s √≠gy m√°r s√≠nen volt az √ľgy.
- Az is k√©rd√©s persze, hogy mit nevez√ľnk eredetinek - sz√≥l √ļjra Starchild. - Mert a Kiss-dalok t√∂bb v√°ltozatban is l√©teznek. Pocky a fel√©nekl√©s el√Ķtt a Calling Dr. Love mindenf√©le koncertfelv√©tel√©t meghallgatta, s ezekb√Ķl kombin√°lta √∂ssze az √Ķ vari√°ci√≥j√°t. Ilyen cs√ļnya Kiss-fanatikusok vagyunk...
- Az √©nekl√©sn√©l mennyire t√∂rekedtetek arra, hogy Stanley, Simmons, Frehley, Criss hangj√°n sz√≥laljatok meg? S tudott-e seg√≠teni ebben a st√ļdi√≥technika?
- Abban biztos voltam, hogy a dalok hangszeres r√©sz√©t vissza tudjuk adni - mondja Space Ace. - Az √©nekhangokkal azonban m√°s a helyzet. A fejemben az sz√≥lt, ahogyan Frehley √©nekel, a torkomb√≥l viszont nem ez j√∂tt, hiszen van saj√°t hangom. Mindenesetre azon voltam, hogy id√©zzem Ace hangj√°t. Nem √©nekelhettem √ļgy, mint egy Fahrenheit-felv√©telen, abb√≥l nem sok j√≥ s√ľlt volna ki.
- Szerintem meg tudta oldani a feladatot - √©rt√©kel Starchild. - √Črdemes meghallgatni a 2000 Mant, abban nagyon Frehley-s az √©nek. Pocky pedig eleve nagyon j√≥l adja el√Ķ a Simmons-f√©le vil√°got, koncerteken is hitelesen jelen√≠ti meg. Ami a technik√°t illeti, nem tal√°ltunk olyan gombot a pulton, amit√Ķl a hangom Stanley-szer√Ľv√© v√°lt volna... Most √©pp a kever√©s el√Ķtt vagyunk, teh√°t egyel√Ķre nem tudom, milyen eszk√∂z√∂kkel tehetj√ľk m√©g hitelesebb√© az √©neksz√≥lamokat. A Tom Tom szerencs√©re nagyon j√≥l felszerelt st√ļdi√≥, lesz mib√Ķl v√°logatnunk. A felv√©teln√©l annyit tudtunk tenni, hogy igyekezt√ľnk a Kissre jellemz√Ķ megold√°sokkal √©lni. Stanley p√©ld√°ul majdnem minden versszakot dupl√°n √©nekel fel, ez√©rt √©n is √≠gy tettem. Simmons hangj√°n spec√°lis effektek szoktak lenni, s mivel nagyj√°b√≥l tudjuk, melyek ezek, kever√©sn√©l haszn√°lni is fogjuk √Ķket.
Az √©nekl√©sn√©l egy√©bk√©nt nem csak a hangok tisztas√°g√°ra, hanem a kiejt√©sre is figyelt√ľnk. Pontosabban korrepetitorunk, a kanadai sz√ľlet√©s√Ľ Moln√°r Bal√°zs figyelt. Lass√≠totta a munk√°t, mert ha Zolinak v√©gre megfelelt egy sz√≥lam, sz√≥lt, hogy gond van a kiejt√©ssel. Ha pedig j√≥l siker√ľlt el√Ķadnunk az angol szavakat, Zoli √°ll√≠totta le a felv√©telt, hogy hamisak voltunk.
- Az ut√≥bbi √©vekben k√ľlf√∂ld√∂n t√∂bbet koncerteztek, mint itthon. Id√©n milyen utaz√°sok v√°rnak r√°tok?
- M√°rcius k√∂zep√©n itthon kezdj√ľk el a turn√©t, illetve az olvas√≥k kedv√©√©rt ink√°bb √ļgy kell fogalmaznom: m√°r el is kezdt√ľk. Ezut√°n Csehorsz√°g k√∂vetkezik (k√∂vetkezett), s mire ezek a sorok megjelennek, √ļjra utazni k√©sz√ľl√ľnk. A lemez megjelen√©sekor N√©metorsz√°gban adunk n√©h√°ny koncertet. A lemezbemutat√≥ buli Wittenben lesz; amikor megjelent a Kiss Deutschland c√≠m√Ľ album, rajta egy dalunkkal, a lemezbemutat√≥n ugyanitt m√°r sikerrel szerepelt√ľnk. Egy√©bk√©nt m√°rciusban egy amerikai v√°logat√°salbum is megjelenik, azon a Thief In The Nighttal vagyunk rajta. Sajnos Florid√°ba nem megy√ľnk, de ami k√©sik...
- Ny√°ron mindenhol ott lesz√ľnk, ahol ma az emberek rockzen√©t hallgatnak - folytatja Space Ace. - Azaz k√ľl√∂nf√©le fesztiv√°lokon, motorostal√°lkoz√≥kon vesz√ľnk r√©szt. Els√Ķsorban itthon, illetve k√©t √≠zben √ļjra Csehorsz√°g fel√© vessz√ľk az ir√°nyt. Okt√≥berben √©s novemberben megint N√©metorsz√°g k√∂vetkezik: h√°rom hetes turn√© v√°r r√°nk, majdnem minden nap egy fell√©p√©ssel.
- Nagyon j√≥l hangzik, hogy ennyit j√°rtok k√ľlf√∂ldre. De vajon milyen helyeken √©s mennyi ember el√Ķtt l√©ptek fel?
- √Āprilisban m√Ľvh√°zas (kulturzentrumos) n√©met turn√©nk lesz, √Ķsszel ink√°bb pubokban, klubokban j√°tszunk - v√°laszol Starchild. - Ez ut√≥bbiakban, ha csak sz√°zan vannak, akkor is olyan hangulatot teremtenek, mint mondjuk a Wigwamban hatsz√°z ember. Nagyon lelkes a n√©met k√∂z√∂ns√©g. A tavalyi cseh koncertsorozat pedig a t√≠z √©vvel ezel√Ķtti Sing Sing √©s Ossian turn√©kat id√©zte eml√©kezet√ľnkbe. Tele voltak a m√Ľvh√°zak. A k√ľl√∂nbs√©g csak annyi, hogy a legkisebb faluban is rendes moty√≥ √©s f√©ny v√°rt minket. A cseh rock√©let m√Ľk√∂d√Ķk√©pes, r√°ad√°sul minket ismeretlenk√©nt is szimp√°ti√°val fogadtak. Olyan, E-klub m√©ret√Ľ helyen is j√°tszottunk, ahol egy h√©ttel azel√Ķtt B. B. King, ut√°nunk pedig a Thin Lizzy koncertezett. Telt h√°z volt, s lelkesedtek √©rt√ľnk.
- √ögy t√Ľnik, sz√≠vesebben j√°tszotok k√ľlf√∂ld√∂n, mint itthon.
- Ak√°r n√©met, ak√°r cseh koncerthelysz√≠nr√Ķl van sz√≥, eg√©szen m√°sk√©pp fogadnak minket, mint egy pesti klubban. Ha meg√©rkez√ľnk, az a k√©rd√©s v√°r, hogy be√°ll√°s el√Ķtt vagy ut√°n akarunk-e vacsor√°zni. Itthon egy k√≥l√°t is sajn√°lnak a zen√©szt√Ķl. Kint √©rezz√ľk a tulajdonosok, szervez√Ķk tisztelet√©t, hogy mi vagyunk a m√Ľv√©szek. Akik cseppet sem mellesleg m√©g p√©nzt is hoznak nekik a produkci√≥jukkal.
Mit gondoltok, saj√°t zen√©tekkel is tudn√°tok kint koncertezni? Pr√≥b√°lt√°tok "els√ľtni" a Fahrenheitet vagy a Zero G-t?
- A Zero G-nek elm√©letben k√∂nnyebb volna a dolga, hiszen n√°lunk Linda Daemon "k√ľlf√∂ldi√ľl" √©nekel. B√°r amikor n√©gy √©ve a Sing Sing N√©metorsz√°gban j√°rt, a k√∂z√∂ns√©get nem zavarta, hogy a m√Ľsor fele magyarul sz√≥lalt meg. Am√ļgy n√©h√°ny bulit m√°r le is k√∂t√∂tt nek√ľnk a szervez√Ķ.
- Nekem sosem jutott eszembe, hogy hajtsam magam a Fahrenheit miatt - teszi hozz√° Space Ace. - Hogy buli ut√°n odas√ľnd√∂r√∂gjek a klubtulajdonoshoz: volna itt egy m√°sik banda is. Ahogy ezt a t√∂bbiek sem teszik. Viszont egy kinti bar√°tunk felvetette, hogy szervezne a Fahrenheitnek. Mondtam, hogy nincsenek angol sz√∂vegeink, de erre √Ķ azt v√°laszolta, az emberek a zen√©re k√≠v√°ncsiak. Tal√°n lesz valami a dologb√≥l.
- Ezt az√©rt k√©rdeztem, mert nyilv√°n nagy √∂r√∂m kedvencetek dalait j√°tszani, de √≠gy m√©gsem a saj√°t zen√©tekkel vagytok jelen k√ľlf√∂ld√∂n. Igaz is, nem gondolkodtok saj√°t n√≥t√°kban? Ahogy a Jeff Porcaro Eml√©kzenekar m√°r k√©sz√≠ti is a lemez√©t.
- Nek√ľnk az√©rt m√°s a helyzet√ľnk, els√Ķsorban a k√ľls√Ķs√©gek miatt. Nem saj√°t arcunkkal szerepel√ľnk a sz√≠npadon. Fura lenne ezzel a sminkkel nem Kiss-n√≥t√°kat j√°tszani.
- Ez a fel√°ll√°s arra hivatott, amit most csin√°lunk - teszi hozz√° Starchild. - Saj√°t zen√©nket saj√°t band√°inkkal adjuk el√Ķ. Mert mindegyik√ľnknek b√Ķven akad m√©g elfoglalts√°ga. Fiatal rockrajong√≥k√©nt nem tudtam volna elk√©pzelni, hogy R√©v√©sz S√°ndor egyszerre √©nekel a Piramisban √©s mondjuk a P. Mobilban, de m√°ra tendencia lett, hogy mindenki t√∂bb egy√ľttesben zen√©l. Aminek van j√≥ oldala is, hiszen √≠gy t√∂bbf√©le muzsik√°ban lehet√ľnk jelen. S √≠gy n√©gyen a Kissre esk√ľdt√ľnk fel. Mert im√°djuk, amit csin√°lnak. Nemr√©g egy koll√©ga azt nyilatkozta, meglep√Ķdik, ha harmincasokat l√°t a bulin az els√Ķ sorban. Nekem ez nem furcsa, mert √©n is ott vagyok, ha a Kiss j√°tszik. S biztosan ilyen leszek t√≠z √©v m√ļlva is. Most, harminc√∂t √©vesen est√©nk√©nt kir√ļzsozom a sz√°jam, s kimegyek a sz√≠npadra Stanley-t alak√≠tani. Aki szerint ez bolonds√°g, az ne j√∂jj√∂n el a koncertekre.


Megjelent a Zenész magazinban, 2001-ben.
Hivatalos honlap:

Kiss Forever Band


Dalr√©szletek a Carnival of Songs c√≠m√Ľ albumr√≥l:

2000 Man

Love Gun

Beth

Domino

Rock and Roll All Night


Kapcsolódó cikk:

Singer tempója
Fűoldal            Cikkek            Fůrum            KŲzŲssťg            Kapcsolat
Marůthy GyŲrgy © 2006 • Adatvťdelmi elvek