Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

BarbaraCafe: Az Ăşt Ă©lvezete

Egy évvel ezelõtt, a BarbaraCafe indulásakor beszéltem elõször Petrók Barbarával. Akkor egykori R-Go gidának kellett titulálnom, hogy mindenki tudja, kirõl van szó – ma már nincs szükség erre, bemutatkozó albuma, a „Vagyok aki vagyok” remélhetõen sokakhoz eljutott, egyes dalok pedig biztosan, hiszen a nyáron több ízben is tízezrek elõtt csendültek fel.

- Mi történt veled egy év alatt?

- Decemberben nagyon jól sikerült a lemezbemutató koncert az Alexandra Könyvesházban, Peter Ogi vendégszereplésével – mondja Barbara. – Tavasszal indult el a klubom a Menta Terasz pincéjében, hangulatos bulikat adtunk zenekarommal. A kívülállónak úgy tûnhetett, hogy elindult valami, ám én türelmetlen voltam, akartam, hogy ennél komolyabb dolgok is történjenek velem. Az album zenei producere, Németh Alajos vetette fel, hogy nyáron visszatérhetnék a nagyobb színpadokra, meg is kerestük Szikora Róbertet, ha már éveken át voltam annak idején az R-Go és az R-Go Proletars tagja. Robi nem sokat gondolkodott, egy dal erejéig bevett az R-Go mûsorába a Nõk Lapja hétvégén. Olyan jól sikerült a fellépés, hogy az Agárdi Popstrandon már „elõzenekar” voltunk gitárosommal, Lee Olivérrel.

Bármennyire is szeretem a klubhangulatot, akármennyire nagyszerû gyakorlóterep az ilyen hely, újra rákaptam a nagyszínpadra... Miért ne játszhatnék a Bikini elõtt is? – gondoltam, s Lojzi igent mondott, nyáron öt helyszínen játszottunk Olivérrel. Nagy kihívás volt két akusztikus gitárral és énekkel meggyõzni a Bikini miatt érkezett tízezreket, hogy most négy dal erejéig minket is hallgassanak meg, nem azért, mert „kötelezõ”, hanem mert akár élvezhetik is. Jövõre már tizenkét koncertünk lesz a Bikini elõtt, s teljes zenekarral, hosszabb mûsorral lépünk fel.

- Miért érezted úgy, hogy nem történik semmi komolyabb a BarbaraCaféval? Épp hogy elindultál.

- Nem vagyok „celeb”, nincs körülöttem pletyka, vagy bármi olyan butaság, amire a média kinyitná az ajtót. Csendben jelent meg a lemez, csendben kluboztam. Illetve azért néhány helyre eljutottam, de egy-két kivétellel igazából ott sem éreztem jól magam. Zenésznek lenni férfipálya, a nõket másképp szólaltatják meg. Ki a legjobb csaj a popban? – legfeljebb ez a kérdés merül fel, szoknya alatt kutakodnak, a zene és a mondanivaló nem érdekes a média számára. De ez nem panasz, csak meglepõdtem rajta.

- S a kritikákon? A pozitívak mellett akadt ledorongoló is...

- Az elsõ lemez készítése után nyilván érzékeny vagyok, de érdekes módon a negatív kritikák nem lomboztak le, sõt: erõt adtak, hogy továbbra is a magam útján haladjak. Bizonyos zenei és szövegi eszközeimet néhányan nem fogadják el, ám én ragaszkodom hozzájuk.

- Amit hallhatunk is, nem csak koncerteken, hiszen közzéteszed új dalaidat a honlapodon.

- Már a lemezbemutatón is játszottam új számot. Nem csücsülök az elsõ album dalain, ez már megvolt, megtörtént, gyerünk tovább! Ha valami elkészül, azonnal megmutatom. Persze tudni kell, hogy ezek még nem végleges változatok, koncerten készültek a felvételek, a majdani lemezre más formában kerülnek fel.

- Mikorra tervezed a megjelenést?

- Noha már most van annyi új dalom, hogy akár neki is állhatnák a felvételeknek, csak jövõre. Addig még több szám születhet, lesz mibõl csemegézni. S még jobban fogom tudni elõadni, mert folyamatosan tanulok. A „Vagyok aki vagyok” rutin és zenekar nélkül készült, a következõ (már benne a megvalósult álommal, a visszatéréssel a zenéhez) biztosan sokkal jobb lesz. S más is, mert az év elejétõl visszatértem egykori zeneiskolámba, ráadásul ugyanahhoz a csellótanárhoz, akinél utoljára húztam meg a vonót gyerekkoromban. Azt mondta, jövõre már Bachot fogok játszani... Szeretném a csellót jobban beépíteni a dalokba, persze csak finoman és elegánsan. A koncerteken sem kizárólag a mikrofon elõtt fogok állni, a tánccal sosem volt gondom, s a gitár és a cselló mellé még a taiko dob is odakerülhet, amin szintén most tanulok játszani. Nem énekesnõnek, hanem elõadónak tartom magam.

- Látom, bõven van terved.

- Októberben indul a klub a Mentában, minden hónap utolsó szombatján lépünk fel. December 12-én újra exkluzív koncertet adunk az Alexandra Könyvesházban, ezúttal a lemezen is közremûködõ Lantos Zoltán lesz a vendég.

Nagyon élvezem, hogy a családanyaság mellett hangképzésre járok, csellózni és dobolni tanulok, dalokat írok, koncertezem, interjúkat adok. Sokszor vagyok türelmetlen, ugyanakkor nagyon jól tudom, hogy be kell érniük a dolgoknak, taiko dobot például csak akkor állítok a színpadra, ha már úgy tudom megütni, ahogyan kell. S ha érzem, hogy siettetnék valamit, igyekszem emlékeztetni magam, hogy mennyi élvezet van az úton, ami a célhoz vezet...


Creative Commons License
Ezt a Mû mûvet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.


Hivatalos honlap:

BarbaraCafe


MySpace:

BarbaraCafeHárom új dal:

You

Héj kicsi lány

Januári szélKapcsolĂłdĂł cikk:

„Ha jön egy dal, én ott vagyok!”
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek