Jelentkezz be! [ ŕj vagy itt? RegisztrŠlj!]

Daczi Zsolt - Amikor szaggat a git√°r

Amikor "szaggat" a git√°r

Daczi Zsolt √©s bar√°tai - ez √°ll a nemr√©g megjelent album bor√≠t√≥j√°n. Azaz a Bikini git√°rosa sz√≥l√≥lemezt k√©sz√≠tett. Az anyag feler√©szt √©nekes, feler√©szt instrument√°lis dalokb√≥l √°ll. A st√≠lus pedig kem√©ny rock, amit az√©rt √©rdemes hangs√ļlyozni, mert Daczi Zsoltnak nem szok√°sa leragadni egyfajta zen√©n√©l, amit j√≥l p√©ld√°z kor√°bbi, √Āngy√°n Tam√°s heged√Ľs-git√°rossal l√©trehozott Carpathia Projectje, illetve a szeptembert√Ķl m√Ľk√∂d√Ķ, Majsai G√°borral √©s t√°rsaival alkotott klubzenekara.

- Miért készítetted el az albumot?
- Az √©vek sor√°n t√∂bb olyan dalom sz√ľletett, ami m√°sk√©pp nem juthatott volna el az emberekhez - mondja Daczi Zsolt. - Mivel id√Ķk√∂zben saj√°t st√ļdi√≥m lett, a felv√©tellel sem volt gond, l√©nyeg√©ben korl√°tlan id√Ķ √°llt rendelkez√©semre. Amire sz√ľks√©g is volt, hiszen a sok k√∂zrem√Ľk√∂d√Ķvel nehezen tudtam egyeztetni.
- Kik √Ķk, azaz kik a bar√°taid?
- A produkci√≥ neve az√©rt lett ez, mert mint tudjuk, neh√©z √∂ner√Ķb√Ķl lemezt felvenni. Nyilv√°nval√≥ volt, hogy nem tudok azonnal fizetni a velem muzsik√°l√≥knak. Volt, aki ezek ut√°n nemet mondott. Csak az igaz√°n j√≥ bar√°tok v√°llalt√°k √≠gy is a k√∂z√∂s munk√°t. Ez√©rt nem az szerepel a bor√≠t√≥n, hogy Daczi Zsolt √©s √ľzletfelei...
Rud√°n Joe-t az√©rt h√≠vtam el, mert a legjobb magyar rock√©nekesnek tartom. Gub√°s Tibort pedig a m√°siknak. Vele m√°r a Tiran√°ban egy√ľtt zen√©ltem. El√Ķbbi h√°rom, ut√≥bbi k√©t dalban √©nekel. Seb√Ķk Judit hangja egy sz√°mban hallhat√≥. Egy√ľttese, a Lyra mindk√©t lemez√©t n√°lam, a Tahi St√ļdi√≥ban vette fel, innen a bar√°ts√°g. H√°rom dobossal dolgoztam. Hirleman Berci r√©gi t√°rs a Bikinib√Ķl, illetve a Tiran√°b√≥l, r√°ad√°sul zen√©szk√©nt is hozz√° tud sz√≥lni a dalokhoz. Nagyfi Zolt√°n √ľt a met√°losabb n√≥t√°kban - √©pp azokban, amelyeket eleve vele k√©pzeltem el, amikor sz√≥ volt az Omen egy√ľttes k√ľlf√∂ldi album√°r√≥l. J√°nky Zsoltra szint√©n a st√ļdi√≥mban figyeltem fel, k√ľlf√∂ldi zen√©sznek k√©sz√ľlt dem√≥ban dobolt igen j√≥l. Basszusgit√°ron h√°rman j√°tszunk, mert k√©t dalt √©n is bev√°llaltam. Zsoldos Tam√°shoz √©s Makovics D√©neshez ugyancsak r√©gi bar√°ts√°g f√Ľz. Ut√≥bbi m√©g egy gy√∂ny√∂r√Ľ szopr√°nszaxi sz√≥l√≥t is f√ļj.
- Eml√≠tetted az Omennek √≠rott dalaidat. Melyik sz√°m hov√° k√©sz√ľlt eredetileg?
- A Temesv√°ri vas√°rnap az egyetlen ismert dal a lemezr√Ķl, hiszen ezt a Bikini vitte sikerre sok √©vvel ezel√Ķtt. Most √ļjra felj√°tszottuk. (A r√©gi felv√©tel ny√°ron - nagy √∂r√∂m√∂mre - felker√ľlt a Git√°rp√°rbaj c√≠m√Ľ lemez CD-v√°ltozat√°ra.) N√©gy √©nekes n√≥ta k√©sz√ľlt az Omennek, amikor arr√≥l volt sz√≥, hogy k√ľlf√∂ldi √©nekessel j√°tszana a zenekar. Ez v√©g√ľl nem j√∂tt √∂ssze, de sajn√°ltam volna, ha fi√≥kban maradnak a sz√°mok. A magyar sz√∂vegeket a Bikinivel is dolgoz√≥ V√°nyi "Apu" √≠rta. Az instrument√°lis darabok egy r√©sze a kilencvenes √©vek k√∂zep√©n sz√ľletett. Akkoriban git√°roslemezben gondolkodtam.
- Mennyire szakmai az album? Megmutatod, mi mindenre vagy képes a hangszerrel?
- Nem err√Ķl sz√≥l a lemez. Minden √∂szt√∂n√∂sen j√∂tt bel√Ķlem.
- Sz√≥l√≥anyagn√°l mindig felmer√ľl a k√©rd√©s: anyazenekarodban nem val√≥s√≠thatod meg magad?
- A leg√ļjabb lemezen ugyan nincs dalom, √°m az el√Ķz√Ķn √∂t is szerepel, teh√°t igaz√°n nem mondhatom, hogy elnyomnak. Ami a git√°roz√°st illeti, hagynak j√°tszani, a st√ļdi√≥ban is, a koncerteken pedig m√©g ink√°bb. Ugyanakkor term√©szetesen nem minden dalom illik a Bikinihez, r√°ad√°sul a saj√°t lemezemen nyilv√°nval√≥an t√∂bbet mutathatok magamb√≥l. T√∂bbet git√°rozom, s ezt nem kiz√°r√≥lag az id√Ķtartamra √©rtem.
- Milyen a git√°rhangz√°s? M√°s, mint a Bikiniben?
- Szerintem a Bikiniben sem bikinis, hanem daczis a hangz√°s. Megvan a saj√°t soundom, s ett√Ķl most sem t√©rtem el. Ugyanazokat a cuccokat haszn√°ltam. Ha v√©g√ľl m√©gis m√°shogy sz√≥l egy kicsit, az a kever√©s miatt van. Itt jobban "szaggatnak" a git√°rok, mint a Bikiniben.
- Te magad voltál a hangmérnök?
- √Čn nem √≠gy fogalmazn√©k, mert sosem tanultam ezt a szakm√°t. De t√©ny, hogy magam csin√°ltam mindent, felv√©telt, kever√©st, mastert. A m√°sf√©l √©ve √ľzemel√Ķ st√ļdi√≥ minden feladatra alkalmas. S√Ķt, m√©g ingyenes sz√°ll√°st is tudok adni a nem t√ļl "piperk√Ķc" egy√ľtteseknek...
- Mi következik ezután?
- A koncertekre gondolsz? Szeretn√©k j√°tszani az anyaggal, de szinte kiz√°rt, hogy minden k√∂zrem√Ľk√∂d√Ķ velem tudjon tartani. F√Ķleg Joe-val √©s Zsoldos Tomival neh√©z egyeztetni. Sajnos m√°r t√ļl vagyunk a fesztiv√°lid√©nyen, de a j√∂v√Ķ ny√°rra igyekszem √∂sszehozni n√©h√°ny fell√©p√©st. Kluboz√°sban nemigen lehet gondolkodni, mert alig van hely, ahol ilyen zen√©vel sz√≠npadra √°llhatn√©k.
- Viszont azért klubbandában is szerepelsz.
- Majsai G√°bor, Muck Ferenc, Hirleman Bertalan, Bar√°n Attila, Pados Zolt√°n √©s D√°ni J√°nos t√°rsas√°g√°ban. T√∂bbek k√∂z√∂tt Tom Jones √©s James Brown feldolgoz√°sokat j√°tszunk. Ezt a fajta zen√©t is szeretem, f√Ķleg √≠gy, "harap√≥sabb" git√°rral j√°tszva, s j√≥ √©rz√©s, hogy m√°sban is kipr√≥b√°lhatom magam.
- Ak√°rcsak a Carpathia Projectben. A szakma elismer√Ķen sz√≥lt els√Ķ albumotokr√≥l, az√≥ta viszont nem hallani a du√≥r√≥l.
- Kedv√ľnket szegte, hogy hi√°ba siker√ľlt j√≥l a lemez, hi√°ba magasztaltak minket nyugati szakmai lapok, mint p√©ld√°ul a Musikmart, m√©gsem t√∂rt√©nt semmi. Ha lesz m√°sodik anyag, azt ink√°bb mag√°nkiad√°sban fogjuk megjelentetni, nem b√≠zzuk magunkat c√©gre. Az √ļj n√≥t√°k v√°zlatai m√°r megvannak, de egyel√Ķre v√°runk, m√°r csak √Āngy√°n Tomi k√ľlf√∂ldi munk√°ja miatt is. Rem√©lem, a sz√≥l√≥lemez nem ilyen utat fog bej√°rni, b√°r persze nem az √ľzleti siker rem√©ny√©ben k√©sz√≠tettem. J√≥l esett felvenni, s j√≥l fog esni majd sz√≠npadon is j√°tszani a dalokat.


Megjelent a Zenész magazinban, 2002-ben.
Hivatalos honlap:

Daczi Zsolt


Dalok az albumról:

√Čbred√©s

Funky train

Ki rabol álmot a szívbe?

Mount Everest

Hova t√Ľnt?

Spring


Kapcsolódó cikk:

Carpathia Project
Fűoldal            Cikkek            Fůrum            KŲzŲssťg            Kapcsolat
Marůthy GyŲrgy © 2006 • Adatvťdelmi elvek