Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Turnén a megújult Bikini

BĂłta Ă©s Peta

Az elsõ új interjút a honlapra a Bikinivel akartam készíteni. Arról, hogyan zajlik a nyári nagy turné, s közben miképp készülnek a dalok az új albumra. Németh Alajossal, Lojzival többször is beszélgettünk az Avar sörözõ gesztenyefái alatt, kezdett összeállni a kép, amikor az élet közbeszólt. A zenekar és a gitáros Csillag Endre útjai (közös megegyezéssel, ahogyan a Bikini honlap közleményében szerepel) szétváltak. Ha nem is a turné kellõs közepén, de még igencsak benne. Szóljon akkor ez a cikk elsõsorban arról, hogyan mutatkozott be az új gitáros, Lukács Peta Borsodbótán.

A banda nagy részét a próbaterem elõtt szedjük össze. Ki saját kocsival, ki saját lábán, az új gitáros pedig magával a turnébusszal érkezik a találkozóhelyre – ennyi jár neki, ha elsõ koncertjére indul a Bikinivel. Lojzinak nem volt sok ideje gondolkodni, kit vegyen be a zenekarba. Augusztus 20-án még Csillag Endre lépett fel velük, 26-án már új embernek kellett tudnia a mûsort. Lukács Peta a kívülálló számára kiváló választásnak tûnik, elvégre nem egyszer bizonyított, éppen tíz éve nyert Ki Mit Tud?-ot hangszeres szólista kategóriában, azóta kiváló magyar zenészekkel játszott rockot és jazzt, sõt: Al Di Meolával is együtt muzsikált a Carmenben! Cseppet sem mellesleg egykor ott volt Makovics Dénes zenekarában – most pedig épp a Bikini szaxofonos szülõfaluja felé indulunk.

„Minden koncertünkön sokan vannak”, mondja Németh Alajos. „Még a viszonylag kis helyeken is, Vaskúton hatezren, Nyírmeggyesen pedig tízezren hallgatták a mûsorunkat. S tudod, mi az érdekes? Rengeteg köztük a fiatal. Sokan a szövegeket is éneklik, tehát nem véletlenül kerültek a rendezvényre. Pedig alig-alig szerepel a Bikini a médiában, nem is értem, hogyan jut el az emberekhez, hogy egyáltalán létezünk. Nagyon élvezzük a turnét. Most azt mondom: addig fogjuk csinálni, amíg már nem csak roadot, hanem orvost is kell vinnünk magunkkal a bulikra…”

Orvosra most nincs szükség, ma már nem úgy mûködik a Bikini, mint jó néhány évvel ezelõtt, amikor a sofõr kénytelen volt néhány kilométerenként megállni, a zenészek „Ben-zin-kút, ben-zin-kút!” skandálására. Akkor folyt a sör és a bor a buszban is, most viszont csak kávézni állunk meg egy helyen. Egyrészt késésben vagyunk, másrészt nem minden nap mutatkozik be új gitáros a zenekarban.

„Peta meglepett minket: két próba után tudta a teljes mûsort! Persze igazán majd a koncerten derül ki, hogy együtt mire vagyunk képesek. Szeretnénk, ha stabil tagja lenne a Bikininek, de tudjuk, hogy sok az elfoglaltsága.”
„Örömmel segítem ki a Bikinit, már csak azért is, mert több dalát gyerekkoromban kifejezettem szerettem”, magyarázza az új gitáros. „Ugyanakkor mégsem mondhatok mást, mint hogy ideiglenesen vagyok itt, mert a Bikini teljes embert kíván, nekem pedig még ott van a European Mantra, a Free Style Chamber Orchestra, a Szabad Vér, valamint Pierrot zenekara.”

Borsodbótán nem csak a hely szülöttjét, Dénest köszöntik örömmel, hanem az egész zenekart. A hosszú, ám szép utazás (a Bükkhöz érve elcsendesült a buszbéli sztorizás, a gyönyörû táj fogta be a zenészek száját) után étellel, itallal várja Gulyás János polgármester és az egész falu a Bikinit. A menüt nem részletezem, elvégre nyakunkon a koncert. Az gyorsan kiderül, hogy jobb, ha az újságíró nem fotózik, ezért (is) öröm megpillantani a füleki lányokat (a Bikini vendégkönyvében nevezik így magukat), fényképezõgéppel. A koncertfotókat Varzsák Anita készítette.

Petát közvetlenül színpadra lépése elõtt azzal az eredeti újságírói kérdéssel zaklatom, hogy most épp milyen érzés a legerõsebb benne. „A kíváncsiság” – válaszolja. Attól tartok, ezzel így van a zenekar és a nem egészen ezer lakosú falu apraja-nagyja, mert úgy tûnik, erre a bulira mindenki kíváncsi. Nem kell csalódnunk: az új gitáros valóban tudja a programot, sõt, bõven hozzá is tesz a dalokhoz.

Lukács Peta a számok témáit izgalmasan vezeti elõ, érzõdik, hogy mindent tud a hangszerén, a szólói pedig nem csak technikásak, tökéletesen illenek a zenén túl a dalok mondanivalójához is. Több csúcspont is akad: a Már semmit nem érzek és a Közeli helyeken szólója káprázatosan sikerül. De ne feledkezzünk meg a többiekrõl sem: D. Nagy Lajos, Németh Alajos, Makovics Dénes, Mihalik Viktor és Bördén Szabolcs a maximumot adja, ezzel is bizonyítva, hogy mindannyiukat feldobta Peta érkezése. Mindent összevéve szerencsésnek mondhatja magát, aki ott volt ezen az estén Borsodbótán – igazán remek koncertet hallgathattunk meg.

A buli után újra az iskola tantermében találjuk magunkat, az evés helyett ezúttal az ivás dominál, úgyhogy hazafelé a többség szundikál, de tegyünk úgy, mintha ekkor beszélgettem volna Lojzival az új albumról. Arról a lemezrõl, ami a Bikini huszonötödik születésnapjára készül.

- Hónapok óta készül az album. Mikor jelenik meg?
- Valószínûleg csak jövõre, a jubileumra. Dalokat, szövegeket könnyû írni, de olyasvalamit létrehozni, ami megmarad az emberekben, akár évtizedeken át, nagyon nehéz. Leginkább ezért várunk a megjelenéssel, nem akarom összecsapni az anyagot. A Bikini mindig igyekezett a közönség lelkét megérinteni a dalaival, ebbõl ezúttal sem engedünk.
- Most talán nehezebb dolgotok van, mint valaha. Annyi a rémség a világban, hogy már bele is fásultak az emberek. Meg lehet még érinteni õket (minket) bármivel is?
- Hetente tör ki egy háború, ahol pedig épp nem ölnek, ott csak a fogyasztás számít. A legtöbb gondot ennek a bolygónak maga az ember okozza. Ugyanakkor mi az emberekhez akarunk szólni, azaz rögtön utálatossá válnánk, ha mindezt a közönség arcába vágnánk. Valamint valóban annyi a keserûség, hogy én ezt már nem akarom fokozni a dalokkal. Minden szörnyûség ellenére vannak szépségei az életnek, s mi ezekrõl fogunk szólni a lemezen. Persze a kort is megénekeljük, mint eddig minden albumunkon. De nem a negatív oldalról közelítünk. Mindannyian tudjuk, érezzük, hogy lehetne ezt az egészet, az életet jobban is csinálni – s ha lehet, miért ne próbálnánk meg?


Creative Commons License
Ezt a Mű művet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.

Dénes, Peta és Lojzi indulás elõtt


Nagy zabálás buli elõtt


Lukács Peta a Bikiniben


D. Nagy Lajos


NĂ©meth Alajos


Honlapok:

Bikini

Lukács Peta


KapcsolĂłdĂł cikkek:

Bikini - Õrzöm a lángot

Bikini a Körcsarnok elõtt

Bikini: Angyali üdvözlet

Bikini 20

Lukács Peta

Lukács Peta - A zenész és a közönség


Két dal már Petával, a Zöld Pardonból (2006. IX. 11.)

Közeli helyeken

Már semmit nem érzek
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek