Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Bikini - Õrzöm a lángot

Huszonöt éves lett a Bikini együttes. Kevés magyar zenekar büszkélkedhet ilyen korral – viszont ha megéri, büszkélkedik is. A régi slágerek újbóli megjelentetésével, hatalmas nosztalgiakoncerttel, azaz kizárólag visszatekintéssel, akár van mire emlékezni, akár nincs.
Németh Alajos és társai azonban elõre néznek, pontosabban a jelen foglalkoztatja õket. Jelen is vannak: idén nyáron legalább száz koncertet adnak, a jubileumra pedig vadonatúj albumot készítettek. Megkockáztatom: az Õrzöm a lángot a Bikini legjobb lemeze. Persze ez nem meglepõ, hiszen a szakma és a közönség egybehangzó véleménye szerint a mai felállás a legerõsebb a zenekar történetében. Névsorolvasás: D. Nagy Lajos, Németh Alajos, Lukács Peta, Makovics Dénes, Mihalik Viktor és Bördén Szabolcs alkotja a jubiláló Bikinit.


- Bizony, huszonöt éves lett a Bikini. 1982 tavaszán hoztátok össze a bandát Nagy Feróval, az elsõ koncertre szeptemberben került sor. Gondoltad volna, hogy ennyi idõ múltán is mûködni fog a zenekar?

- Mivel a Bikini volt az elsõ saját bandám, pontosan ebben gondolkodtam – mondja Németh Alajos, az egyetlen megmaradt alapító tag, a dalok döntõ többségének szerzõje. – A név mindegy volt, akár Lojzi és a Fiúk is lehetett volna, azt azonban tudtam, hogy amíg élek, csinálni akarom. Pontosabban addig, amíg még van bennem gondolat, amit át akarok adni, s amíg még van erõm, hogy átadjam. 1982-ben végre olyan zenekar tagja lehettem, amit én hívtam életre, s amihez jóval több közöm volt, mint a korábbiakhoz, noha például a Miniben vagy a Dinamitban is remekül éreztem magam.

- Az elsõ koncerten, a miskolci Csanyik-völgyben ott lehettem. Akkor azt hittem, a Beatrice támadt fel, más felállásban, nem csak Feró személye, hanem a mûsor felét kitevõ Ricse-számok miatt.

- Nem tévedtél nagyot, mert a Beatrice „jogutódjaként” jött létre a Bikini. Hogy ugyanazokat a gondolatokat vigyük tovább, csak épp más formában. Feró részérõl ez nyilván evidens volt, hiszen akkor nem létezhetett a zenekara. Engem pedig nagyon megfogott több dal is, leginkább az Európa szvit. S nagyon nem szerettem volna, ha olyan nóták tûntek volna el a süllyesztõben, mint a Katicabogár vagy a Motorizált nemzedék. Továbbvittük a zászlót. Természetesen egyre több saját számmal.

- Néhány év múlva Feró helyére D. Nagy Lajos került, a Rolls Frakcióból, amely zenekar érdekes módon szintén a földre esett Ricse-zászlót emelte fel. A Bikini idõközben már saját jogán, saját dalai miatt is naggyá vált, sokáig mégis érezni lehetett, hogy a régi „ügy” határozza meg a létét.

- Szerintem ma is érezni lehet. A zászlót még mindig visszük. Feró 1984-ben ment el a Bikinibõl, szövegíróként azonban rövidebb-hosszabb kihagyásokkal a mai napig velünk maradt. A legutóbbi albumon, az Angyali üdvözleten az Utcabált írta, s most, a lemezkészítés elõtt átadta az utóbbi tíz évben született és lejegyzett gondolatait, azzal, hogy „Nesze, itt vannak, csinálj belõlük valamit”. Az Õrzöm a lángot négy dalának szövegét jegyzi. Ami pedig a Rolls Frakciót illeti, a komoly életmûbõl ezúttal a Lányok térnek meg vált Bikini dallá, az eredetitõl eltérõ zenével.

- Nem akartok vagy nem tudtok elszakadni a mĂşlttĂłl?

- Bár el tudnánk szakadni! De sok gondolatot újra el kell mondanunk, mert sajnos ma is igazak, érvényesek. 1992-ben ostoba módon feloszlattam a Bikinit. Azért mondom, hogy ostoba voltam, mert gyorsan kiderült, hogy amit hittem, hogy ettõl kezdve nincs szükség ránk, a pont a mondat végén van, most már itt a szabadság, mindenki vidáman és jól fog élni – nos, ez egyáltalán nem volt igaz. A Bikini a nyolcvanas években a rendszer ellen szólt, a rendszerváltozás azonban nem hozta magával azt, amire vártunk, amire vágytunk. Ma talán még nagyobb szükség van arra, hogy elmondjuk, hogyan érzi magát a kisember a világban, mint az induláskor. Mert az „ügy”, amit emlegetünk, lényegében errõl szól. No meg arról, hogy ha vannak gondolataid, akkor azokat mondd is el. Más kérdés, hogy ma már kevesebben értik meg, mit akarunk mondani.

- Kevesebben? Tavaly nyáron ezrek, sõt tízezrek elõtt léptetek fel egy-egy koncerten.

- Minden egyes buli csodálatos volt, fantasztikus érzés a közönség szeretetével és hitével találkozni. A foci vb alatt, szakadó esõben is telt ház volt a Zöld Pardonban. Bevallom, én hazamentem volna a helyükben, de a tömeg kitartott. Ráadásul hiába nem szerepel a Bikini a médiában, egyre több fiatal jár a koncertjeinkre, s velünk éneklik a dalokat. Ugyanakkor azt lehet észrevenni, hogy ma már nem a zenekarok a fontosak egy rendezvényen. Az emberek azt mondják: megyünk bulizni. S nem azt, hogy megyünk Bikinire.

- Ettõl még eljuthatnak hozzájuk a gondolatok.

- Csak remélhetem, hogy így van. Igaz, igyekszünk tenni arról, hogy célba érjen a mondanivaló.

- Hogyan?

- Ahhoz, hogy a fiatalok meghallják az apák kiáltásait, az õ nyelvükön kell szólni hozzájuk. Ez ilyen egyszerû. Talán már a harmadik generáció nõ fel a Bikini zenéjén, s ha meghallgatod a lemezeket, észlelheted, hogy mindig haladtunk a korral. Ezt persze nem egyszerûen a kényszer szülte, mi magunk is élvezzük, hogy új és csodálatos dolgokat fedezünk fel a zenében. Mindig elõre kell menni. S ez nem az életkor függvénye, emlékezz csak: Miles Davis ahogyan öregedett, úgy fújt egyre jobban és izgalmasabban. Szükség van a fejlõdésre, máskülönben csak a nosztalgia marad. Az pedig nagyon kevés.

- Most épp milyen módon haladtok a korral, milyen az új lemez? Bár mielõtt ebbe belemennénk, elmondhatnád, miért csak most jelentkeztek friss anyaggal a 2004-es Angyali üdvözlet után.

- Az új albumot eredetileg tavaly akartuk kiadni. De nem készültünk el vele. Pontosabban nem érett meg az anyag. Zenét, szöveget sokan tudnak írni, de olyan dalt szerezni, ami megérinti az emberek lelkét, ami maradandó mûvé válhat, nem egyszerû létrehozni. Kívülrõl úgy tûnhet, hogy azzal a rutinnal és tapasztalattal, amivel a Bikini tagjai rendelkeznek, könnyedén össze lehet hozni egy lemezt, ám ez távolról sincs így. Az igények évrõl-évre nõnek, s itt nem kizárólag a közönség igényeire gondolok, sokkal inkább a sajátjainkra.

A csúszás egyébként két okból is jót tett a lemezzel. Egyrészt így jubileumi albummá vált, s ez a tény még jobban kötelezett minket, hogy minõségi anyagot adjunk ki kezeink közül, másrészt a nyár végétõl van velünk az új gitáros, Lukács Peta. Az érkezése újabb lendületet adott a zenekarnak. Úgy gondolom, minden tag élete legjobb formájában zenél a lemezen és a koncerteken is. Mindannyian igyekszünk úgy játszani, hogy Peta generációja is felkapja a fejét, ha hallgatja a dalainkat.

- Még egy éve sincs veletek, mégis úgy tûnik, mintha mindig is Bikini-tag lett volna.

- Mi is éppen ezt érezzük! Már az elsõ közös koncert óta. Pedig csak egyszer próbáltunk elõtte. Peta képes úgy játszani, mintha mindig is velünk lett volna, sõt, képes igazi Bikini-dalokat írni, két szerzeménye, A mennyország felé és a Tûzvigyázó kicsit sem lóg ki az Õrzöm a lángot számai közül. Amikor elhozta a két nótát, mondtam neki: „Te, ezeket mintha én írtam volna!” Az volt a válasza, hogy „Egy nyelven beszélünk.”

Mindehhez pedig olyan szinten muzsikál, gitározik, hogy az – finoman szólva – legalábbis szokatlan Magyarországon. Fontos még, hogy tökéletesen beilleszkedett a zenekarba, emberileg is. A sokat koncertezõ bandáknál nagyon fontos a jól mûködõ közösség, hogy ne csak el tudjunk utazni mondjuk Nyíregyházára, de együtt is tudjunk visszajönni onnan.

- Peta érkezése változtatott a zenéteken?

- Mondtam neki, hogy rá fogják verni: miattad lett még rockosabb a Bikini… De ebben természetesen nem csak a hosszú hajú gitáros a „bûnös”. Az igazán mai, XXI. századi, zúzós hangzásra a fent említettek miatt van szükségünk, hogy a fiatalok nyelvén szólaljunk meg. Valamint a mai világban hangosabbnak kell lennünk, mint ahogyan a hatos villamos kanyarodik, máskülönben nem hallanak meg minket az emberek. Ez amúgy nem hangerõ, hanem zenei eszközök kérdése. Fontos a szám tempója, a lehangolt gitárok játéka, valamint még egy sor dolog. Ettõl persze még bikinisek, sõt emészthetõek a dalok.

- Feltételezem, nem csak a hatos villamos csikorgását kell túlkiabálnotok, hogy eljussatok az emberekhez.

- A reklámok üvöltésével nehezebb versenyre kelni. Ma a fogyasztás a legfontosabb, mindent ennek rendelnek alá, a gondolat, a gondolkodás másodlagos lett. Így nagyon nehéz megszólítani a közönséget. De ennek ellenére mi még a régi szívvel zenélünk.

A médiából ugyan kiszorultunk, de az internet nagy segítség. Az utóbbi években készült klipjeink nem a tévékben láthatóak, a honlapunkról tölthetõk le. Nagy dolog a világháló, bárkinek esélyt ad, hogy hozzászóljon az élethez. A zenésznek fontos az azonnali visszajelzés, én minden reggelt a számítógép mellett töltök, a vendégkönyvünk megnyitása felér egy közönségtalálkozóval.

- A szívetek a régi, az eszközök újak?

- Valahogy így, igen. Huszonöt évvel ezelõtt külvárosi mûvelõdési házban rakosgattuk össze a dalokat, ma zenei fájlok és szövegrészletek keringenek a világhálón, hogy eljussanak az alkotótársakhoz, de a lényeg ugyanaz: csinálni, mondani akarunk valamit.

- Negyedszázada is nehéz volt lemezt készíteni, igaz, akkor más okok miatt.

- Nehéz volt, igen, gyakran csak megalázkodva, sorokat kihúzva vagy átírva lehetett, viszont lényegesen több emberhez jutott el egy-egy album. Ma már valójában nincs is rá szükség, más módon is el tudod juttatni a zenédet a közönséghez, mégis minden mûvész lemezen akar szerepelni. Mert arra vágyik, hogy valami kézzelfogható dolog örökítse meg alkotásait. Az Õrzöm a lángot esetében a CD formátum mellett már ott van a kevésbé kézzelfogható, viszont ma már nagyon is szükséges zeneletöltés: a kiadó EMI Music honlapjáról dalonként, vagy akár egyben, borítóképpel együtt is meg lehet venni a zenénket.

- A sorkihúzós idõszakot jól ismeri új szövegírótok, Bródy János is. Hogyan találtatok egymásra?

- Az emlegetett korszakban a hanglemezgyár tótumfaktuma, Erdõs doktor mondta nekünk: „Miéht nem tudtok olyan szövegeket íhni, mint Bhódy?” Mert õ ugye mindig meg tudta fogalmazni, mi nem tetszik neki, mégis átmentek a szövegei a cenzúrán. Most már nem kell kódoltan írni, Bródy azonban továbbra is etalon a szövegírásban. S ahogy Peta dalai, úgy az õ szövegei is illeszkednek a Bikini világához. S természetesen bölcsessége, nagy tapasztalata is benne van a Rossz idõk és az Ami a szívemen címû számban.

Itt kell elmondanom, hogy rajta és Ferón kívül még D. Nagy Lajos és Katona László írt szövegeket a lemezre, a Rolls Frakció feldolgozásnál pedig Trunkos András soraihoz kerül új zene. Más segítõink is voltak, Pacziga Linda több dalban is gyönyörûen vokálozik, Frankie Látó pedig a Mennem kell hegedûszólóját játssza. Nagy hegedû-rajongó vagyok, de kevesektõl hallottam úgy használni a hangszert, ahogyan Frankie teszi.

- Ha már múltat is idéztünk, szívesen szembesíteném az ifjú Lojzit a maival, Karinthy Frigyes novellája (Találkozás egy fiatalemberrel) után szabadon. Volna, amit számon kérhetne tõled?

- Remélem, hogy nem. No jó, a világot nekem sem sikerült megváltani, de úgy gondolom, a mai Bikini jóval több lett az egykori, valóban világmegváltó szándékú, pinceklubokban fellépõ kis zenekarnál. Már csak azért is, mert a fiatalos sodródásban, az éjszakázásban, a bulizásban a gondolatok egyszerûen nem érhettek bölcsességekké. Persze ezt én sem kérném számon ifjabb énemtõl, ha találkoznánk.

Nincs is miért, mert akkor is imádtam és most is imádom a zenélést, ebben egyáltalán nem változtam. Akár otthon írok dalt, akár stúdiózom, akár a színpadon állok, sõt, akár csak utazom ezzel a csapattal a koncertekre – mindent nagyon-nagyon élvezek. Nem is tudom, mit csinálnék, ha nem lenne Bikini…


Creative Commons License
Ezt a Mû mûvet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.
Az interjú a Rockinformban 2007 februárjában megjelent cikkem aktualizált és bõvített változata


D. Nagy Lajos


Lukács Peta


NĂ©meth Alajos


Bördén Szabolcs


Mihalik Viktor


Makovics DĂ©nes


Hivatalos honlap:

Bikini

KapcsolĂłdĂł cikkek:

Turnén a megújult Bikini

Bikini - Öröm a színpadon

Bikini: Angyali üdvözlet

Bikini 20

Lukács Peta
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek