Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Black-Out - Lehangolt gitĂĄr - feldobĂłdott zenekar

Lehangolt gitĂĄr - feldobĂłdott zenekar

2002 mĂĄrciusĂĄnak vĂ©gĂ©n jelent meg a tĂ­z Ă©ves Black-Out Ășj albuma, a SzabadlĂĄbon. A hĂĄromtagĂș egyĂŒttes anyagĂĄt a holland 4Tune Records adta ki. Az Ă©nekes Kowalsky, a gitĂĄros CsĂĄnyi Szabolcs Ă©s a dobos CsĂĄnyi ZoltĂĄn, ha minden a tervek szerint megy, rövid idĂ” alatt hĂĄrom lemezt is kĂ©szĂ­t a cĂ©gnĂ©l. S az sem kizĂĄrt, hogy a Black-Out zenĂ©je kĂŒlföldre is eljut, ugyanis mĂĄr kĂ©szĂŒl az album angol nyelvĂ» vĂĄltozata.


- Hogyan kerĂŒltetek a 4Tune Recordshoz?
- A kiadĂł kerĂŒlt MagyarorszĂĄgra, s hogy pontosĂ­tsak, az itteni kĂ©pviselet neve 4Tune Records Hungary - vĂĄlaszol CsĂĄnyi Szabolcs. - SzĂĄmunkra a törtĂ©net azzal kezdĂ”dött, hogy lejĂĄrt a szerzĂ”dĂ©sĂŒnk a Sony Music-nĂĄl. ElkĂ©szĂ­tettĂŒnk egy demĂłt, amit szĂ©tkĂŒldtĂŒnk a cĂ©geknek. Nem igazĂĄn haraptak rĂĄ, s nekĂŒnk sem tetszett annyira, ugyanis Ășj mĂłdszerekkel, gĂ©pekkel vettĂŒk fel. A következĂ” demĂłt mĂĄr a jĂłl bevĂĄlt mĂłdszerekkel csinĂĄltuk meg, Ă©lĂ”, rockos hangzĂĄssal. S Ă­gy futottunk neki a következĂ” körnek. A multikat ez sem Ă©rdekelte, a kisebb kiadĂłk viszont leĂŒltek velĂŒnk tĂĄrgyalni. Közben egy mĂĄsik szĂĄl is bekapcsolĂłdott, jĂł barĂĄtunk, a FreshFabrikban zenĂ©lĂ” BarabĂĄs BĂ©ci kĂ©rte el tĂ”lĂŒnk az anyagot, hogy megmutatja egy kĂŒlföldi cĂ©g vezetĂ”inek. Õ mĂĄr tudta, hogy a 4Tune fog csinĂĄlni valamit MagyarorszĂĄgon. Amikor ajĂĄnlatot tettek nekĂŒnk, nem haboztunk, azonnal elfogadtuk.
- Olyan jĂł volt?
- HĂĄrom lemez kiadĂĄsa a terv - mondja CsĂĄnyi ZoltĂĄn. - Az elsĂ” ugye a SzabadlĂĄbon, ezt követi a karĂĄcsonyi piacra egy vĂĄlogatĂĄsalbum a jubileum tiszteletĂ©re, s jövĂ” tavasszal jönne ki az ĂŒnnepi buli felvĂ©tele. (MagĂĄra a koncertre valamikor az Ă”sszel kerĂŒl sor, minden bizonnyal a PetĂ”fi Csarnokban.) MĂĄr ez is jĂłl hangzik, rĂĄadĂĄsul amint kĂ©sz az angol verziĂł, a SzabadlĂĄbon megjelenik kĂŒlföldön is, mindenhol, ahol jelen van a 4Tune Records. Ha jĂłl tudjuk, ez tizennĂ©gy eurĂłpai orszĂĄgot jelent. KlipĂŒnk is lesz, valamint a tavaszi turnĂ©ra tĂĄmogatĂĄst kapunk a kiadĂłtĂłl.
- Rendesen felpörgött körĂŒlöttetek az Ă©let. Pedig hĂĄrom Ă©ve nem jelent meg lemezetek.
- Eddig mindig kĂ©tĂ©vente jöttĂŒnk ki Ășj albummal - szĂłl Ășjra a gitĂĄros. - EzĂșttal kĂŒlönbözĂ” okok miatt többet kellett vĂĄrnia a közönsĂ©gnek Ă©s nekĂŒnk magunknak is. ElĂ”ször is ott volt a gĂ©pes törtĂ©net. Gondoltuk, megprĂłbĂĄlunk igazĂĄn maiak lenni, beszereztĂŒnk szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pet, szekvenszert, s Ă­gy lĂĄttunk neki a munkĂĄnak. KorĂĄbban a prĂłbateremben jöttek lĂ©tre a dalok, s a hangszerelĂ©s vĂ©gsĂ” fĂĄzisa a stĂșdiĂłban zajlott. EzĂșttal megfordĂ­tottuk a dolgot, elĂ”bb kĂ©szĂŒlt a hangszerelĂ©s Ă©s utĂĄna jĂĄtszottuk fel a szĂłlamainkat. De ez nem igazĂĄn vĂĄlt be. Nem a mĂłdszerrel volt baj, hanem velĂŒnk. Be kellett lĂĄtnunk, hogy ez mĂĄs mĂ»faj, sokat kell tanulni ahhoz, hogy Ă­gy is jĂłt alkothasson az ember. EzĂ©rt visszatĂ©rtĂŒnk a bevĂĄlt, prĂłbatermi munkastĂ­lushoz. Csakhogy mindez sok idĂ”t emĂ©sztett fel.
- De nem bĂĄnjuk, mert jĂł iskola volt - veszi vissza a szĂłt a dobos. - Ám nem csak ez az epizĂłd akadĂĄlyozott minket az Ășj album gyors elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©ben. Ekkor derĂŒlt ki, hogy basszusgitĂĄrosunk, FehĂ©rvĂĄri Attila nem tud tovĂĄbb zenĂ©lni velĂŒnk. A Black-Out Ă©s mĂĄsik zenekara, a Szörp annyira lefoglalta Ă©v közben, hogy nem tudott eleget gyakorolni jazz tanszaki tanulmĂĄnyaihoz. NyĂĄron akarta behozni a lemaradĂĄst, s annyira tĂșlgyakorolta magĂĄt, hogy mindkĂ©t kezĂ©n Ă­nhĂŒvelygyulladĂĄs lĂ©pett fel. A Stonehenge basszusgitĂĄrosĂĄt, Temesi Bertalant ajĂĄnlotta maga helyett. Berci nyolc-kilenc hĂłnapja ĂĄllandĂł vendĂ©gkĂ©nt van velĂŒnk.
- S ez mĂ©g nem minden, ha meg akarjuk vĂĄlaszolni, miĂ©rt telt el kĂ©t lemez között hĂĄrom Ă©v - mondja Kowalsky. - Én ugyanis fĂ©l Ă©vet szerzetesek között töltöttem. BĂĄr ott, a krisnĂĄs központban is zenĂ©ltem, a Mantra egyĂŒttesben. Nagyon Ă©lveztem, de azutĂĄn kiderĂŒlt, hogy ĂŒtni fogja egymĂĄst a kĂ©t dolog, ezĂ©rt visszalĂ©ptem a MantrĂĄbĂłl, mert szĂĄmomra leginkĂĄbb a Black-OutrĂłl szĂłl a törtĂ©net. MĂ©g akkor is, ha egy mĂĄsik projekt is indulĂĄsra kĂ©sz. JĂĄvorszky BĂ©lĂĄval Ă©s JuhĂĄsz Robbal kĂ©szĂ­tettĂŒnk egy anyagot, hamarosan talĂĄn megjelenik groove-os gitĂĄrzenĂ©nk.
(EbbĂ”l nĂ”tt ki a Kowalsky meg a Vega egyĂŒttes - M. Gy.)
- Ezek a hĂ­rek kicsit megzavartĂĄk a közönsĂ©gĂŒnket - magyarĂĄzza CsĂĄnyi Szabolcs. - S mĂ©g tegyĂŒk hozzĂĄ, hogy Zoli az utĂłbbi idĂ”ben a Kiru Gotta Humble dobosa is, Ă©n pedig dalokat Ă­rok egy Ă©nekesnĂ”nek. Sokan gondoltĂĄk, hogy hamarosan szĂ©t fog esni a zenekar. De Ă©pp ellenkezĂ”leg: valahogy minden törtĂ©nĂ©s csak jobban összekovĂĄcsolt minket. S hiĂĄba nem jelent meg lemezĂŒnk, hiĂĄba nem szerepeltĂŒnk a mĂ©diĂĄban, azĂ©rt megmaradt a közönsĂ©gĂŒnk. RĂĄadĂĄsul Ășgy tĂ»nik, mintha Ă”k is összekovĂĄcsolĂłdtak volna az elmĂșlt hĂĄrom Ă©vben. Mert persze azĂ©rt koncerteztĂŒnk a lemezmegjelenĂ©sek közti idĂ”ben is.
- Hårom albumot készítettetek nagy kiadónål. Utólag visszanézve mit gondoltok, mennyit lendített ez a tény a zenekaron?
- Ami a siker mĂ©rhetĂ” rĂ©szĂ©t illeti - vĂĄlaszol Kowalsky -, abban nemigen lĂ©ptĂŒnk elĂ”re. Lemezeinket ugyanannyian veszik, a koncertekre ugyanannyian jĂĄrnak. De legalĂĄbb kiderĂŒlt, hogy nem pusztĂĄn a kiadĂłn mĂșlik, elĂ”bbre tud-e lĂ©pni egy zenekar. SzĂĄmunkra a legfĂ”bb tanulsĂĄg, hogy jobban kell foglalkoznunk a dolgainkkal. Érettebben, sokkal inkĂĄbb odafigyelve. NekĂŒnk magunknak kell megtalĂĄlnunk, hogyan juthatunk el több emberhez.
- Konkrétabban?
- Nem tudok pĂ©ldĂĄt mondani, mert az egyik lĂ©pĂ©s hozza maga utĂĄn a mĂĄsikat. Annyi bizonyos, hogy mĂ©g messze nem merĂ­tettĂŒnk ki minden lehetĂ”sĂ©get. PĂ©ldĂĄul a mĂ©diĂĄban sem csak ott szerepelhetĂŒnk, ahol eddig szĂłhoz jutottunk.
- IrĂĄny a dĂĄridĂłk Ă©s a roadshow-k vilĂĄga?
- SemmikĂ©ppen. Oda nem is illĂŒnk. A rockzene közönsĂ©gĂ©n belĂŒl igyekszĂŒnk szĂ©lesĂ­teni a minket kedvelĂ”k tĂĄborĂĄt. HozzĂĄjuk pedig nem erre vezet az Ășt. Mellesleg nem hiszem, hogy csak a fekete Ă©s a fehĂ©r lĂ©tezne. MĂĄskĂ©pp csinĂĄlja a Tankcsapda Ă©s mĂĄskĂ©pp a FreshFabrik, azaz lĂ©teznek szemĂ©lyre, pontosabban zenekarra szabott utak. NekĂŒnk a sajĂĄtunkat kell megtalĂĄlnunk. S jĂł, hogy ebben a kiadĂł is partner. AzĂ©rt az belĂĄthatĂł, hogy MagyarorszĂĄgon meddig juthat ma egy rockzenekar. EzĂ©rt - ha nem is titokban, de semmikĂ©ppen nem harsogva - megprĂłbĂĄlkozunk a kĂŒlfölddel. Ha underground mĂłdon is, de szeretnĂ©nk eljutni mĂĄs orszĂĄgokba, egy-egy klubturnĂ© erejĂ©ig.
- EgyelÔre azonban itt a hazai koncertsorozat.
- Áprilisban Ă©s mĂĄjusban turnĂ©zunk az Ășj anyaggal - mondja CsĂĄnyi Szabolcs. - MĂ©ghozzĂĄ mĂĄskĂ©pp, mint eddig. SajĂĄt hangosĂ­tĂĄssal utazunk, hogy vĂ©gre mindenhol jĂłl szĂłljon a mĂ»sorunk. A magyar klubhelyzetbĂ”l nekĂŒnk is elegĂŒnk van, s rĂĄjöttĂŒnk, hogy mivel mĂĄshonnan nem vĂĄrhatunk segĂ­tsĂ©get, nekĂŒnk magunknak kell lĂ©pnĂŒnk. Olyannyira nem bĂ­zzuk a vĂ©letlenre a dolgot, hogy ha valamelyik vĂĄrosban nincs megfelelĂ” koncerthelyisĂ©g, hĂĄt akkor mi bĂ©rlĂŒnk termet.
- RizikĂłs vĂĄllalkozĂĄs...
- VĂĄllaljuk. Mi mĂĄst tehetnĂ©nk? De ahogy szĂĄmolgattunk, elmĂ©letben ki tudjuk hozni nullĂĄra a turnĂ©t. Mint mondtuk, a kiadĂł is segĂ­t, valamint termĂ©szetesen tĂĄmogatĂłk nĂ©lkĂŒl bele sem tudnĂĄnk vĂĄgni az egĂ©szbe. Nem a pĂ©nzkeresĂ©s miatt indulunk koncertezni, hanem hogy többen megismerjenek minket Ă©s az Ășj lemezt. Aminek olyan a hangzĂĄsa, hogy nem lenne okos dolog a bulikon tönkretenni az Ă©lmĂ©nyt.
- Hol vettétek fel?
- EzĂșttal nem is a helyszĂ­n volt a fontos, hanem a hangmĂ©rnök szemĂ©lye. Hidasi BarnabĂĄs keze alĂłl az utĂłbbi idĂ”ben kivĂĄlĂł produkciĂłk kerĂŒltek, talĂĄn elĂ©g, ha a Superbutt Ă©s a Stonehenge lemezĂ©t emlĂ­tem meg pĂ©ldakĂ©nt. UtĂłbbi zenekar mĂĄr jĂĄtszott elĂ”ttĂŒnk, tehĂĄt le tudtuk mĂ©rni, mit tud kihozni egy bandĂĄbĂłl a stĂșdiĂłban. Emellett a hozzĂĄĂĄllĂĄsĂĄval is nagyon kellemes meglepetĂ©st szerzett nekĂŒnk. EgyĂ©bkĂ©nt az alapokat MĂĄtyĂĄsföldön, az Akustair StĂșdiĂłban rögzĂ­tettĂŒk, majd a H. S. B.-ben folytattuk Ă©s fejeztĂŒk be a felvĂ©telt, keverĂ©ssel egyĂŒtt.
- Valamikor a helyszĂ­n is Ă©rdekelt titeket, fĂ”leg a kĂŒlönlegesebbje. EmlĂ©kszem, mi is Ă­rtunk arrĂłl, amikor egy szerelĂ”csarnokban vettetek fel lemezt.
- Nem a kĂŒlönlegessĂ©g tĂ©nye vagy Ă©ppen a hĂ­rĂ©rtĂ©k miatt dolgoztunk ott - szĂłl Kowalsky. - Akkor is az volt a cĂ©lunk, mint ma: hogy jĂłl szĂłljon az album. KĂ­sĂ©rleteztĂŒnk, hĂĄtha jobb anyag kĂ©szĂŒlhet. EzĂșttal pedig nem a helyszĂ­n, hanem az ember volt a kĂŒlönleges. BarnĂĄval tĂ©nyleg nagyon jĂłl tudtunk egyĂŒtt dolgozni.
- Milyen lett a lemez?
- Ha nĂ©hĂĄny szĂłval leĂ­rhatĂł, akkor azt mondhatom, hogy kemĂ©nyebb, durvĂĄbb, agresszĂ­vabb, mint az elĂ”zĂ” volt - felel CsĂĄnyi Szabolcs. - H-ra lehangolt gitĂĄrok szĂłlnak rajta. Persze azĂ©rt megmaradtak a Black-Outra mindig is jellemzĂ” jegyek, pĂ©ldĂĄul a vokĂĄlis hangzĂĄs. Mi több, ez utĂłbbi bĂ”vĂŒlt is, hiszen most Berci is Ă©nekel. EgyĂ©bkĂ©nt az albumon Attila ötletei Ă©ppĂșgy szerepelnek, mint Berci elkĂ©pzelĂ©sei.
- Komolyan hårman folytatjåtok, vendég basszusgitårossal?
- Mindig ezzel a poszttal voltak gondjaink - mondja az Ă©nekes. - Most az lĂĄtszott cĂ©lszerĂ»nek, ha nem kapkodjuk el a vĂ©gleges döntĂ©st. Úgyis jubileumi Ă©vrĂ”l van szĂł, s a zenekar magjĂĄt mi hĂĄrman alkotjuk, immĂĄr tĂ­z Ă©ve.
- AmibĂ”l az utolsĂł hĂĄromban nem igazĂĄn voltunk szem elĂ”tt - tesz hozzĂĄ CsĂĄnyi ZoltĂĄn. - NekĂŒnk mĂ©gis nagyon fontos volt. Érdekes belegondolni, hogy mĂĄsok ennyi idĂ” alatt hĂĄrom lemezt is csinĂĄlnak, s a vĂ©gĂ©re talĂĄn befutnak, talĂĄn vĂ©gleg eltĂ»nnek. Mi feltöltĂ”dtĂŒnk, s a bennĂŒnk felgyĂŒlemlett energiĂĄt a lemez kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©be fektettĂŒk. Az mĂĄr kĂŒlön szerencsĂ©nk, hogy a közönsĂ©gĂŒnk megmaradt, s van kinek megmutatni, mire vagyunk kĂ©pesek.


Megjelent a Zenész magazinban, 2002-ben.
Hivatalos honlap:

Black-Out


BelehallgatĂĄs a Black-Out dalaiba:

Black-Out - Hangok


KapcsolĂłdĂł cikkek:

CsĂĄnyi ZoltĂĄn

Temesi Berci

Kowalsky meg a Vega
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek