Jelentkezz be! [ ŕj vagy itt? RegisztrŠlj!]

Special Guest: Szabó Tamás

K√ľl√∂nleges sz√≥l√≥lemezzel jelentkezett a kiv√°l√≥ sz√°jharmonik√°s, Szab√≥ Tam√°s. A Special Guest c√≠m√Ľ album sz√°mai egyfajta remixek, m√©ghozz√° olyan nagys√°gok dalait √©s hangj√°t haszn√°lva, mint Howling Wolf, Muddy Waters √©s Bo Diddley ‚Äď ugyanakkor j√≥val t√∂bbr√Ķl van sz√≥, mint a DJ-k m√Ľfaj√°r√≥l, mivel nem els√Ķsorban g√©pek, hanem igazi zen√©szek hozt√°k l√©tre a mai v√°ltozatokat.

- Honnan jött az ötlet?

- √ögy t√≠z √©ve √ľt√∂tte fel a fej√©t ez az ir√°nyzat, hogy r√©gi √©nekesek felv√©teleit mai zenei k√∂zegbe √ľltetik ‚Äď magyar√°zza Szab√≥ Tam√°s. ‚Äď Legink√°bb DJ-k csin√°lt√°k √©s csin√°lj√°k, kiz√°r√≥lag g√©pi eszk√∂z√∂kkel, ritk√°bban hangszeres zen√©szek is k√∂zrem√Ľk√∂dnek. N√°lam ut√≥bbiak a f√Ķszerepl√Ķk. No √©s persze maga a blues. Igyekeztem az √ļj k√ľls√Ķben, elektronikus eszk√∂z√∂ket haszn√°lva is megtartani a m√Ľfaji saj√°toss√°gokat, p√©ld√°ul a ‚Äěkoszoss√°got‚ÄĚ √©s az √©letszagot. P√©ld√°ul azt a jellegzetess√©get, amikor a hangszerek egym√°s szav√°ba v√°gnak. Valaki azt mondta a lemezre, hogy ez a new blues ‚Äď nem tiltakoztam, tetszik a kifejez√©s.

- A bor√≠t√≥t b√∂ng√©szve felt√Ľnik, hogy a legfontosabb feladatod a hangszerel√©s √©s a groove-ok l√©trehoz√°sa volt, te magad kevesebbet muzsik√°lsz az albumon.

- Val√≥ban nem sokat harmonik√°zom, mivel a hangszernek annyira karakteres a hangja, hogy nem illik b√°rmilyen zen√©hez. √ćgy lettem special guest a saj√°t lemezemen... Nagyon sokf√©le zen√©vel foglalkozom, ezek j√≥ r√©sz√©t egyszer√Ľen nem b√≠rja el a sz√°jharmonika, ez√©rt is kerestem a lehet√Ķs√©get, hogy megmutathassam, milyen ir√°nyok fel√© szeretek elkalandozni.

- A k√∂zrem√Ľk√∂d√Ķ muzsikusok list√°ja igaz√°n par√°d√©s. Mi alapj√°n v√°lasztottad √Ķket? Ripoff Raskolnikovot, Fekete Jen√Ķt, Little G. Weevilt, Sonia Zambran√≥t, Gyenge Lajost √©s m√©g sorolhatn√°nk.

- Mindenkit az adott feladatra v√°lasztottam. Ismerem √Ķket, tudom, mi az, amit sz√≠vesen csin√°lnak. Itt nem arr√≥l volt sz√≥, mint sok m√°s st√ļdi√≥munk√°n√°l, hogy p√©nz√©rt j√°tsszanak fel valamit. √Ātj√∂n a lemezen, hogy sz√≠vb√Ķl vagy rutinb√≥l zen√©l-e az ember.

- Hatalmas munka lehetett a ‚Äěszerkeszt√©s‚ÄĚ, a remixek elk√©sz√≠t√©se.

- Egy √©v alatt k√∂zel k√©tezer lemezt hallgattam meg. K√∂zt√ľk olyanokat is, amiket m√°r vagy h√ļsz √©ve nem vettem el√Ķ. Tan√≠tv√°nyaimat is k√©rtem, hozz√°k el kedvenceiket, √≠gy t√∂bb koroszt√°ly zen√©ihez f√©rhettem hozz√°. Nagyon j√≥ ekkora felhozatalt √°tl√°tni, felk√©sz√ľltebbnek √©rzem magam, mint valaha.

Sajnos mi, zen√©szek hajlamosak vagyunk leragadni egyetlen st√≠lusn√°l, s abban igyeksz√ľnk a legjobbak lenni, elsaj√°t√≠tva minden elem√©t. Egykor √©n is ezt tettem a blues ter√ľlet√©n, de m√°r tudom, hogy √≠gy legfeljebb k√∂zel√≠thetem a legjobbakat, nem lehetek t√∂bb j√≥l siker√ľlt m√°solatn√°l. S k√∂zben elmegy mellettem a t√∂bbi zene ‚Äď s√Ķt, maga a blues is, mert a r√©tegzen√©k mindegyike folyamatosan fejl√Ķdik. A t√∂bbletet a muzsikus egy√©nis√©ge adhatja. √öjat nem azzal tudok l√©trehozni, hogy modern eszk√∂z√∂ket alkalmazok, hanem ha magamat is beleteszem a dalokba. A zenei egy√©nis√©gemet pedig d√∂nt√Ķen meghat√°rozz√°k az ismereteim, m√°s st√≠lusokr√≥l, m√Ľfajokr√≥l is.

- Hol juthatunk a Special Guest albumhoz?

- Lemezk√©nt is l√©tezik, ugyanakkor a dalok.hu oldal√°n is megvehet√Ķk a sz√°mok, mp3 form√°tumban. Eredetileg m√°r a CD-re is mp3-ban tettem volna fel a sz√°mokat, de kider√ľlt, erre m√©g nem l√©tezik k√ľl√∂n szerz√Ķi, el√Ķad√≥i jogi szab√°lyoz√°s. Ma egyre kevesebb embert l√°tsz lemezzel rohang√°lni, pici mp3 lej√°tsz√≥kkal m√°szk√°lnak, gondoltam, haladok a korral, de nem j√∂tt √∂ssze. Egyel√Ķre.

- M√©g egy album jelent meg mostan√°ban, a Palermo Boogie Gang √ļj anyaga, a Parking Lot Blues. Mondhatjuk, hogy ez a Special Guest t√∂k√©letes ellent√©te?

- Igen, mivel itt nincsenek hangmint√°k, groove-ok ‚Äď √∂t koncertet vett√ľnk fel a helyi kever√Ķpultr√≥l, ezekb√Ķl a felv√©telekb√Ķl v√°logattunk. Sz√°nd√©kosan csak egys√°vos felv√©tel k√©sz√ľlt, hogy es√©ly√ľnk se legyen az ut√≥lagos jav√≠t√°sra. Minden spont√°n, √©letszer√Ľ, m√©g a vend√©gzen√©szek is csak beestek hozz√°nk a bulikra, egyeztet√©s n√©lk√ľl. Mert a lemezen Fekete Jen√Ķ, Kepes R√≥bert, Bacsa Gyula, Mez√Ķfi Istv√°n √©s j√≥magam mellett ifjabb Sz√°sz Ferenc, Long Tall Sonny √©s Ripoff Raskolnikov j√°t√©ka is hallhat√≥.

- Mi√≥ta l√©tezik √ļjra a Palermo?

- 1997-ben, a Szigeten b√ļcs√ļzott el a zenekar, egy √©vvel el√Ķtte jelent meg utols√≥ lemez√ľnk. √ögy gondolom, a Palermo Boogie Gang √ļtt√∂r√Ķ szerepet j√°tszott a magyar bluesban. Am√≠g nem l√©pett sz√≠nre 1984-ben, a hazai zenekarok kiz√°r√≥lag a Hendrix √©s a Stones vonalat ismertett√©k meg a k√∂z√∂ns√©ggel. Eleinte nagyon meg kellett k√ľzden√ľnk, hogy elismertess√ľk l√©tjogosults√°gunkat, k√©s√Ķbb azonban √©vi 250-300 koncertet adtunk, h√≥napokon √°t turn√©ztunk Nyugat-Eur√≥p√°ban. A kilencvenes √©vek v√©g√©re elf√°radt a t√∂rt√©net, amolyan ‚Äě√∂regfi√ļk‚ÄĚ zenekar lett√ľnk, jobbnak l√°ttuk le√°llni.

Amikor h√ļsz √©ves lett a Palermo, nem akartunk a popcsapatok lej√°ratta jubileumi koncerttel visszat√©rni, no meg soha nem is volt akkora t√°borunk, hogy ezt meglovagolhattuk volna, ez√©rt √ļgy d√∂nt√∂tt√ľnk, ink√°bb folytatjuk, rendszeresen, havi egy bulival. Most meg azt gondoltuk, √©rdemes lemezen is megmutatni, hogy mi van vel√ľnk. Az albumot, a Special Guesthez hasonl√≥an az MMM Records, azaz Szab√≥ Mikl√≥s jelentette meg. Hozz√°√°ll√°sa p√©lda√©rt√©k√Ľ: nem szed kiad√≥i s√°pot, olyan, mintha szerz√Ķ kiad√°s√ļak lenn√©nek a lemezek, √Ķ csak abban seg√≠tett, hogy meglegyen az enged√©ly, am√ļgy mindent √°tl√°thatunk, tudjuk, mennyi CD k√©sz√ľlt, mennyi ment el. Mi magunk √°ruljuk a lemezeket, √≠gy azut√°n terjeszt√Ķi s√°p sincs.

- Aprop√≥, kiad√≥k, terjeszt√Ķk, egy√°ltal√°n magyar zeneipar: a tavalyi Obsession produkci√≥hoz mell√©kelt f√ľzet (tartalma itt olvashat√≥) k√∂vet haj√≠tott a pocsoly√°ba.

- Akadtak olyan zen√©szek, akik kik√©rt√©k maguknak Varga L√≠vius mes√©j√©t. Sajnos nem minden magyar muzsikus √°ll a l√°ny oldal√°n, sokan a menedzseri, kiad√≥i mentalit√°st tett√©k maguk√©v√°. Persze nem is v√°rhattunk meg√©rt√©st azokt√≥l, akik jelenleg is a ‚Äětr√≥non‚ÄĚ √ľlnek. Ugyanakkor sok zen√©sz √°llt m√∂g√©nk.

- Eleve sokan is j√°tszottak az albumon. Mert ugye itt nem csak mes√©r√Ķl, zen√©r√Ķl is sz√≥ van. Mi√©rt k√©sz√ľlt el az Obsession c√≠m√Ľ anyag?

- A tehets√©ges klubzen√©szek csak kiv√©teles esetben jutnak orsz√°gos ismerts√©ghez, pedig nem tudnak kevesebbet, mint a kereskedelmi m√©dia favoriz√°lta, √ļgynevezett szt√°rok. A k√©t kateg√≥ria k√∂z√∂tt √≥ri√°si a szakad√©k, amit nyilv√°n nem lehet √°tugrani egyetlen lemezzel, de mi megpr√≥b√°ltunk l√©pni. Harminc√∂t klubzen√©sz k√©sz√≠tett session albumot, m√©g csak nem is pr√≥b√°ltunk, a st√ļdi√≥ban h√°rom felj√°tsz√°sb√≥l v√°lasztottuk ki a legjobbat. Maguk a dalok a klub√©letben tal√°n leggyakrabban j√°tszott sz√°mok, azaz feldolgoz√°sok, a Sunnyt√≥l a Tears In Heavenen √°t a Sweet Dreamsig. A h√°romsz√°z p√©ld√°nyban elk√©sz√ľlt album h√°romsz√°z k√ľl√∂nb√∂z√Ķ bor√≠t√≥val jelent meg, hat fest√Ķ egyedi alkot√°saival. Hogy felh√≠vjuk a figyelmet, nem kiz√°r√≥lag a zen√©szek, m√°s m√Ľv√©szeti √°gak k√©pvisel√Ķi is hasonl√≥an neh√©z helyzetben vannak.

- √Črt valamit ez az eg√©sz?

- Ami√©rt ‚Äěfell√°zadtam‚ÄĚ, tal√°n apr√≥s√°gnak t√Ľnik, de ak√°r az utols√≥ csepp is lehetett a poh√°rban: a legt√∂bb klubban nem volt hangos√≠t√°s. Nem el√©g, hogy a zen√©sz sz√≠v√©t-lelk√©t beleadva muzsik√°l ‚Äď amib√Ķl j√≥kora hasznot szak√≠that a tulajdonos ‚Äď m√©g az √©nekcucc√°t is a h√°t√°n kell cipelnie a pinc√©k l√©pcs√Ķin. Az Obsession megjelen√©se ut√°n √∂t-hat klubvezet√Ķ is h√≠vott, hogy igazam, igazunk van, ha m√°r nem le√°ny√°lom klubzen√©sznek lenni, legal√°bb az alapfelt√©teleket illik megteremteni√ľk. T√Ķlem k√©rtek tan√°csot, honnan szerezhetn√©nek be hangos√≠t√°st. S az √©v eleje √≥ta a legt√∂bb helyen val√≥ban van min megsz√≥lalni.

A k√≠v√ľl√°ll√≥ sz√°m√°ra ez biztosan nem nagy dolog, de √©n √ļgy √©rzem, megmozdult valami. A magyar zen√©szre √©vtizedeken √°t az volt a jellemz√Ķ, hogy csak nyavalyog, √°m m√©g a saj√°t √©rdek√©ben sem csin√°l semmit. Most mintha egyre t√∂bben lenn√©nk, akik k√©szek vagyunk tenni valamit a v√°ltoz√°s √©rdek√©ben.


Creative Commons License
Ezt a M√Ľ m√Ľvet Creative Commons Jel√∂ld meg!-Ne add el!-√ćgy add tov√°bb! 2.5 Magyarorsz√°g Licenc alatt tett√©k k√∂zz√©.

Szabó Tamás


Special Guest borító


Palermo Boogie Gang borító


Honlapok:

Special Guest

Obsession


Kapcsolódó cikkek:

Szabó Tamás - Járatlan utakon

Spo-Dee-O-Dee
Fűoldal            Cikkek            Fůrum            KŲzŲssťg            Kapcsolat
Marůthy GyŲrgy © 2006 • Adatvťdelmi elvek