Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

HĂĄrom nap rock a Csanyikban

JĂșlius 26-28. között kerĂŒl sor Miskolcon, a Csanyik-völgyben a JMB Rockfest elnevezĂ©sĂ» rendezvĂ©nyre. A nagy rocklegendĂĄk, a Bikini, a SkorpiĂł Ă©s a Lord mellett tehetsĂ©ges egyĂŒttesek sora lĂ©p szĂ­npadra.

1982. szeptember 4. Reggel felvettem a kockĂĄs inget, a szĂ»k farmert Ă©s a kĂ­nai kosarascipĂ”t, vĂĄllra a „szimat szatyrot”, majd irĂĄny a Keleti. EgyedĂŒl. GyĂ»löltem a haverjaimat, mert ugyan többen megĂ­gĂ©rtĂ©k, hogy velem tartanak Miskolcra, a Rock-fĂłrum fesztivĂĄlra, ĂĄm vĂ©gĂŒl mindenki lemondta. Sebaj, elindultam egyedĂŒl is, mert több kedvencem kĂ©szĂŒlt fellĂ©pni a Csanyik-völgyben – amirĂ”l akkor mĂ©g nem sejtettem, merre lehet.

Hogy vĂ©gĂŒl hogyan talĂĄltam rĂĄ, mĂĄr nem rĂ©mlik, mint ahogy az eltelt negyedszĂĄzad sok emlĂ©ket kitörölt a fesztivĂĄlrĂłl. KĂ©t koncert a kölcsönkapott kismagnĂł felvĂ©telei miatt jobban megmaradt bennem. Az egyik a SlamĂł-fĂ©le Edda mĂ»sora volt: ekkor hallottam elĂ”ször olyan remek szĂĄmokat, mint a Fekete Ă©lmĂ©ny, a Vad kutya vagy a KirĂĄlyok Ă©s szolgĂĄk. ElmĂ©letben ezekbĂ”l kellett volna kĂ©szĂŒlnie a harmadik Edda lemeznek, s akkor talĂĄn egĂ©szen mĂĄs irĂĄnyba indult volna a magyar metĂĄl, pontosabban lett volna sajĂĄt Ăștja, nem brit Ă©s nĂ©met zenekarokat mĂĄsolt volna boldog-boldogtalan – de nem Ă­gy törtĂ©nt.

A mĂĄsik buli a Bikini legelsĂ” koncertje volt. Nagy FerĂł, NĂ©meth Alajos, SzĂ»cs Antal GĂĄbor, Vedres JĂłzsef Ă©s NĂ©meth GĂĄbor, valamint vendĂ©gkĂ©nt Török ÁdĂĄm lepte meg a több ezres közönsĂ©get. MĂ©ghozzĂĄ alaposan, mert mindenki RicsĂ©t vĂĄrt (a legvĂ©gĂ©n jött is), helyette viszont nagyon friss, nagyon hĂșzĂłs, helyenkĂ©nt kĂ­sĂ©rleti muzsikĂĄt kapott. Valami elindult a Csanyikban, bĂĄr akkor senki nem gondolta volna, hogy a Bikini huszonöt Ă©v mĂșlva is ugyanezen a helyen fog fellĂ©pni.

Pedig nagyon Ășgy nĂ©z ki, hogy Ă­gy lesz, bĂĄr akadnak, akik szerint manapsĂĄg ebben a rĂ©giĂłban nem lehet fizetĂ”s fesztivĂĄlt rendezni. De ne legyen igazuk, s negyedszĂĄzad utĂĄn Ășjra szĂłlaljon meg a rock a Csanyik-völgyben. Edda nem lesz, No viszont igen, bĂĄr sajnos SlamĂł nĂ©lkĂŒl. A Bikini az elsĂ” napon lĂ©p fel, csupa tribute bandĂĄval körĂŒlvĂ©ve, valahol a Cry Free Ă©s a Kiss Forever Band között szĂĄmĂ­thatunk a kĂŒlönlegesnek Ă­gĂ©rkezĂ” fellĂ©pĂ©sre, hiszen NĂ©meth Lojzi pontosan huszonöt Ă©ve jĂĄrt utoljĂĄra ezen a helyen zenekarĂĄval. A következĂ” napokon többek között a Zorall, a PrognĂłzis, a SkorpiĂł (szintĂ©n visszatĂ©rĂ”kĂ©nt, hiszen az Új SkorpiĂł, azaz Frenreisz KĂĄroly, TĂĄtrai Tibor Ă©s Papp TamĂĄs ott volt a Rock-fĂłrumon, rĂĄadĂĄsul az akkori Bikini-gitĂĄros SzĂ»cs Antal GĂĄbor ma Ășjra tagja az egyĂŒttesnek), a Cool Head Clan, a Moby Dick Ă©s a Lord is szĂ­npadra lĂ©p.


Creative Commons License
Ezt a MĂ» mĂ»vet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovĂĄbb! 2.5 MagyarorszĂĄg Licenc alatt tettĂ©k közzĂ©.
Most mĂ©g ĂŒres a szĂ­npad a Csanyikban
(FotĂł: ForgĂł ViktĂłria)


A fesztivĂĄl honlapja:

JMB Rockfest


EmlĂ©kek a Rock-fĂłrumrĂłl a RockmĂșzeum honlapjĂĄn:

A Bikini mûsora

A HBB mûsora
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek