Jelentkezz be! [ ŕj vagy itt? RegisztrŠlj!]

Hirleman Bertalan ‚Äď Prelude

Neh√©z lenne felsorolni, hol dobolt eddig Hirleman Bertalan. Hiszen m√°r p√°ly√°ja elej√©n, 1986-ban √©s 1987-ben h√°rom, a magyar rockzen√©t meghat√°roz√≥ zenekar tagja volt, gyors egym√°sut√°nban j√°tszott az Edd√°ban, a Bikiniben √©s a Beatric√©ben. R√°ad√°sul nem csak dobosk√©nt sz√°m√≠tottak r√°, zeneszerz√Ķk√©nt is sikereket √©rt el, olyan sl√°gereket √≠rt, mint az Azok a boldog sz√©p napok, vagy a Ki visz haza (ismertebb form√°j√°ban: R√©szegen ki visz majd haza). Nemr√©giben sz√≥l√≥albuma jelent meg, vagy tal√°n jobb szerz√Ķi lemeznek nevezni a Prelude c√≠m√Ľ anyagot.

- Milyen sz√°nd√©kkal k√©sz√ľlt az album?
- Mivel l√©nyeg√©ben minden zenekaromban √≠rtam dalokat, zen√©szt√°rsaim folyton szek√°ltak, hogy csin√°ljak lemezt bel√Ķl√ľk, elv√©gre manaps√°g mindenki lemezt csin√°l ‚Äď magyar√°zza Hirleman Bertalan. ‚Äď Amikor m√°r nem csak √Ķk mondt√°k, hanem a Europe Inside Hungary Rt vezet√Ķje is, aki kiadn√° az anyagot, neki√°lltam kital√°lni, milyen dalok szerepeljenek rajta, s kikkel k√©sz√ľlj√∂n a felv√©tel.
- Azt gondoln√°nk, a dobos szem√©ly√©n nemigen kellett agyalnod. Erre a lemez minden dal√°ban billenty√Ľz√∂l, saj√°t hangszeredet pedig t√∂bb koll√©g√°dnak engedted √°t.
- Gyerekkorom √≥ta zongor√°zom, nagyon szeretem csin√°lni, ez√©rt ragadtam magamhoz a billenty√Ľs hangszereket. Dobolok √©pp el√©g lemezen, r√°ad√°sul m√°s dobosokkal nyilv√°nval√≥ m√≥don nem ny√≠lt lehet√Ķs√©gem egy√ľtt j√°tszani, most v√©gre ez is √∂sszej√∂hetett. A lemezen val√≥ szerepl√©s sorrendj√©ben Het√©nyi Zolt√°nt, ifjabb Kasz√°s P√©tert, Gyenge Lajost, Don√°szy Tibort, Solti J√°nost, Szend√Ķfi P√©tert, Banai Szil√°rdot, N√©meth G√°bort √©s K√∂ves Mikl√≥st k√©rtem meg a k√∂zrem√Ľk√∂d√©sre. Mindenki hozta mag√°t, term√©szetesen az adott n√≥t√°hoz ill√Ķ j√°t√©kkal, szerintem vel√ľk egy√ľtt alkot kerek eg√©szet az album.
- T√©ny, hogy csupa kiv√°l√≥ dobos szerepel a lemezen, de nem gondolod, hogy akik megveszik szerz√Ķi albumodat, r√°d dobosk√©nt is k√≠v√°ncsiak?
- Nem, nem gondolom. Vagy ha m√©gis lenn√©nek ilyen emberek, nos, akkor √Ķk r√°f√°ztak‚Ķ Egy percig nem akartam doboslemezt k√©sz√≠teni, nem is hiszem, hogy √©n olyan j√≥ dobos lenn√©k. √Āltal√°ban az√©rt h√≠vtak zenekarokba, mert lehet ugyan, hogy nem dobolok par√°d√©san, de legal√°bb tudom, hogy a t√∂bbiek hol tartanak‚Ķ
- Ezt azért nem hiszem el, szakmai körökben legendás a tempód.
- Biztos vagy benne? √Čn nem tudom. B√°r gondolj bele, mi volna, ha temp√≥m sem lenne‚Ķ Elv√©gre semmi extr√°t nem szoktam csin√°lni. Mindig is k√≠s√©r√Ķ voltam, err√Ķl sz√≥lt a jelenl√©tem, nem a csinn-bumm cirkuszr√≥l‚Ķ
- Miért épp az említett dobosokat hívtad el a felvételre?
- Szerettem volna √Ķket hallani a dalokban. Hogy konkr√©t p√©ld√°t is mondjak, a jazz-rock be√ľt√©s√Ľ Cukorbors√≥ szerintem Szend√Ķfi P√©ter j√°t√©k√°val az igazi. Egy√©bk√©nt sok m√°s dobost is szeretek √©s nagyra tartok, de mindenkit nem h√≠vhattam el, egyr√©szt, mert nincs annyi dal a lemezen, m√°sr√©szt nexus is kell az invit√°l√°shoz. Akiket nem ismerek szem√©lyesen, nem is h√≠vhattam el.
- A git√°rosokkal k√∂nnyebb lehetett a dolgod, hiszen vel√ľk egy√ľtt zen√©lt√©l (zen√©lsz) k√ľl√∂nb√∂z√Ķ zenekarokban. Most √©n l√°tok neki a felsorol√°snak: Daczi Zsolt, ifjabb Torn√≥czky Ferenc, Mohai Tam√°s, Feh√©r G√©za, Alapi Istv√°n, Sipeki Zolt√°n, Vedres Joe √©s Magasv√°ri Viktor j√°tszik a lemezen. M√©ghozz√° egy-egy dalban ak√°r h√°rman-n√©gyen is.
- Sokan mondt√°k, hogy vigy√°zzak ezzel, nagy git√°ros-kavalk√°d s√ľlhet ki a dologb√≥l, de nem lett igazuk. Az√©rt j√°tszanak t√∂bben is egy-egy n√≥t√°ban, mert m√°s√© a sz√≥l√≥, s m√°s j√°tssza az alapot. Akadnak v√°ltott sz√≥l√≥k is, illetve Mohai Tomi id√Ķnk√©nt csak be√ļsztatott valami apr√≥s√°got, √°m ezzel is sokat tett a dalhoz.
- Basszusgit√°ros azonban csak egy akad.
- A lemezen v√©gig Bar√°n Attila j√°tszik, prec√≠zen √©s profin. T√ļlz√°s lett volna erre a feladatra is egy rak√°s zen√©szt elh√≠vni. Azt m√°r √©n sem b√≠rtam volna. √ďri√°si mel√≥ volt m√°r maga az egyeztet√©s is. R√°ad√°sul mindenki a saj√°t felszerel√©s√©n j√°tszott, t√∂bben egy√©ni soundot k√©sz√≠tettek az aktu√°lis dalhoz, √ļgyhogy a technikai r√©sz sem volt egyszer√Ľ. Itt kell elmondanom, hogy a felv√©tel a Magyar R√°di√≥ 22-es St√ļdi√≥j√°ban k√©sz√ľlt, Buczk√≥ G√°bor hangm√©rn√∂kkel.
- K√©t dalt az eredeti √©nekes ad el√Ķ, a t√∂bbi ismert sz√°m viszont most m√°s hangj√°n sz√≥lal meg.
- A Mostan√°ban r√©gi Ricse n√≥ta, Fer√≥ kedvence, sok√°ig m√©gsem j√°tszottuk a zenekarral. A V√°rom a holnapot c√≠m√Ľ dalt pedig a Bikini nem adta el√Ķ koncerten, akkor sem, amikor Gallai P√©ter m√©g a zenekar tagja volt. Amikor √∂sszefutottam Petivel, mondta, hogy sz√≠vesen el√©nekeln√© a lemezemen.
K√©t √ļj dalban (M√©gegyszer, Soha nem mondtam m√©g) Naszvagyi Tam√°s, a harmadikban (H√°ny tavasz j√∂n el) pedig Bebe hangja hallhat√≥. S val√≥ban t√∂bb sz√°mban m√°s √©nekel, mint az eredeti v√°ltozatokban. D. Nagy Lajos helyett Naszvagyi Tam√°s (Ki visz haza), Varga Mikl√≥s helyett Mohai Tam√°s (A h√≠don √°t), Nagy Fer√≥ helyett Rud√°n Joe (Minden visszat√©r), illetve az Azok a boldog sz√©p napokban Fer√≥ k√©t sora ut√°n Bebe veszi √°t a n√≥t√°t. A figyelmes hallgat√≥nak felt√Ľnhet, hogy nem csak az √©nekesek szem√©lye v√°ltozott: minden r√©gi dalon v√°ltoztattam, kisebb-nagyobb m√©rt√©kben.
- A legmegd√∂bbent√Ķbb a Ki visz haza. A p√∂rg√Ķs n√≥t√°b√≥l l√≠rai sz√°m lett.
- Amikor a dalt √≠rtam, m√©g nem tudtam, milyen sz√∂veg ker√ľl hozz√°. Ut√≥lag pedig ilyen form√°ban kifejez√Ķbbnek √©rzem, ez a sz√∂veg ink√°bb ilyen zen√©t ‚Äěk√©r‚ÄĚ. A Bikini eset√©ben nyilv√°n nem, ott mindig megvolt az eff√©le kett√Ķss√©g, hogy a s√ļlyosabb sz√∂veghez ker√ľlhet vid√°mabb zene, de sz√°momra √≠gy a jobb.
Kisebb extr√°kat minden r√©gi dalhoz tettem, p√©ld√°ul t√∂bb vok√°lt vagy √ļjabb git√°rsz√≥l√≥t. A Cukorbors√≥hoz r√∂gt√∂n kett√Ķt is. A Muckshow egy√ľttesben a szaxofon vitte a pr√≠met, term√©szetesen most is meghat√°roz√≥ Muck Ferenc j√°t√©ka, mellette azonban a git√°rosok is fontos szerephez jutnak.
- Mit gondolsz: színpadra állítható ez a produkció?
- Ennyi embert nyilv√°n nem lehet turn√©ztatni, a kamarav√°ltozathoz pedig ‚Äď bevallom ‚Äď nincs t√ļl sok kedvem. Ugyanakkor b√≠zom abban, hogy egy lemezbemutat√≥ koncert erej√©ig √∂ssze tudom hozni a t√°rsas√°got. 2007 elej√©n ki fog der√ľlni, van-e es√©ly r√°.
- Szinte minden zen√©sz t√∂bb egy√ľttesben j√°tszik, √ļgyhogy megint nem lesz k√∂nny√Ľ egyeztetned. Magaddal sem, ha belegondolunk... Milyen zenekarok tagja vagy √©s mit csin√°ltok mostan√°ban?
- A Beatrice a f√Ķ csap√°sir√°ny, eszm√©letlen mennyis√©g√Ľ koncertet adunk. A Coda ink√°bb csak fesztiv√°lokon l√©p sz√≠npadra, hiszen Rud√°n Joe a P. Mobil √©s a Pokolg√©p √©nekese is. Nemr√©g j√∂tt √∂ssze egy √©rdekes tri√≥, akusztikus git√°r, szaxofon √©s vibrafon j√°tszik egy√ľtt. Muck Ferivel √©s Vedres Joe-val hoztuk l√©tre az egyel√Ķre m√©g n√©vtelen egy√ľttest. M√°r t√∂bb helyen j√°tszottunk, siker√ľnk is volt, nem kiz√°rt, hogy hamarosan lemezt k√©sz√≠t√ľnk.
- Mi van a H√°bor√ļval?
- Most √©pp nemigen j√°tszunk Mohai Tomival √©s Szappanos Gyurival. Pontosabban √°lland√≥ nagy k√©sz√ľl√Ķd√©sben vagyunk, hogy csin√°lunk valamit, de kisz√°m√≠thatatlan, hogy mikor j√∂n √∂ssze. Viszont nagy √∂r√∂m√ľnkre id√©n komoly szakmai elismer√©sben volt r√©sz√ľnk: a H√°bor√ļ egy√ľttes eMeRTon D√≠jat kapott.


Creative Commons License
Ezt a M√Ľ m√Ľvet Creative Commons Jel√∂ld meg!-Ne add el!-√ćgy add tov√°bb! 2.5 Magyarorsz√°g Licenc alatt tett√©k k√∂zz√©.


Honlap:

Hirleman Bertalan
A lemez bemutatója:

Prelude mix


Kapcsolódó cikk:

H√°bor√ļ - Zen√©szlemez
Fűoldal            Cikkek            Fůrum            KŲzŲssťg            Kapcsolat
Marůthy GyŲrgy © 2006 • Adatvťdelmi elvek