Jelentkezz be! [ j vagy itt? Regisztrlj!]
  2008
  2007
  2006
  2005
  2004
  2003
  2002
  2001
  2000
  1999
  1998
  1997
  Ms rsok
Marthy Gyrgy

Valdi zenszek szinte interji
Valdi zenszek?
Egyrtelm, hogy nem foglalkozhattunk kitallt zenszekkel, akik helyett msok szlaltatjk meg a hangokat a stdiban.

  olvasok mg rla

Google
Web www.marothy.hu

MARTHY GYRGY SZVEGES CIKKEK
Turnén a megújult Bikini   Turnén a megújult Bikini

Az elsõ új interjút a honlapra a Bikinivel akartam készíteni. Arról, hogyan zajlik a nyári nagy turné, s közben miképp készülnek a dalok az új albumra. Németh Alajossal, Lojzival többször is beszélgettünk az Avar sörözõ gesztenyefái alatt, kezdett összeállni a kép, amikor az élet közbeszólt. A zenekar és a gitáros Csillag Endre útjai (közös megegyezéssel, ahogyan a Bikini honlap közleményében szerepel) szétváltak. Ha nem is a turné kellõs közepén, de még igencsak benne. Szóljon akkor ez a cikk elsõsorban arról, hogyan mutatkozott be az új gitáros, Lukács Peta Borsodbótán.


Megjelens: 2006/08/29 | Lapszm: 2006 |


Maróthy György   Maróthy György

Valódi zenészek õszinte interjúi
Maróthy György újságíró elsõ cikke 1983-ban jelent meg, az Ifjúsági Magazin hasábjain. S milyen érdekes: zenésszel, az akkor szintén tizenéves, pályája legelején tartó gitárossal, Szekeres Tamással készített interjút. Most, huszonhárom évvel késõbb pedig elindult elsõsorban zenész interjúkat tartalmazó honlapja.


Megjelens: 2006/03/31 | Lapszm: Maróthy György |


Rapülõk - Újrahasznosított dalok   Rapülõk - Újrahasznosított dalok

Berkes Gábor, Geszti Péter és Szentmihályi „Michel” Gábor együttese rövid ideig létezett, de az a két év is elég volt, hogy a Rapülõk beírja magát a magyar pop történetébe. Mindkét album, a Rapülõk és a Rapeta is gyémántlemez lett, 1994-ben pedig négy sportcsarnokos koncerttel búcsúzott a csapat a közönségétõl. Mint idén szeptemberben kiderült, nem örökre, ugyanis január 21-én a Papp László Budapest Sportarénában újra fellép a Rapülõk, s ezen a napon jelenik meg a régi dalok különleges feldolgozásait tartalmazó, Riszájkling címû album.
Megjelens: 2005/12/23 | Lapszm: 2005 |


Nyesõ Mari - „Azt kell játszani, amit szeretsz”   Nyesõ Mari - „Azt kell játszani, amit szeretsz”

Tizenegy éves kora óta ismerhetjük Nyesõ Marit. Akkor lépett fel a székesfehérvári Dalos Találkozón. Két ével késõbb már dalokat írt egy filmhez, még két évre rá elkészítette elsõ felvételeit. Egyszerre zeneszerzõ és szövegíró, gitáros és énekes – már a kezdetekkor nagy pályát jósoltak neki. Ami voltaképp bejött, ha nem is úgy, mint ami ma befutásnak számít. Nyesõ Mari nem médiasztár, nincs valóságshow-ja, viszont dalaira a mai napig kíváncsiak a zenére, a humorra és az eredeti elõadásmódra fogékony emberek.
Megjelens: 2005/12/23 | Lapszm: 2005 |


Hard - Amit szeretnek és tudnak   Hard - Amit szeretnek és tudnak

Kalapács József (ének), Mirkovics „Zserbó” Gábor (basszusgitár), Csillik Zsolt (gitár), Váry Zoltán (dob) és Béres „Frí” Ferenc (billentyûs hangszerek) alkotja a Hard együttest. Igen kifejezõ a banda neve, rögtön tudjuk, milyen zenét hallunk az Égi jel címû albumról. Természetesen hard rockot. Az egykor tömegeket megmozdító stílus az utóbbi évtizedekben némiképp a háttérbe szorult – a kereskedelmi médiában szinte egyáltalán nem hallható, koncerteken viszont továbbra is nagy a közönsége.
Megjelens: 2005/12/23 | Lapszm: 2005 |


The 9:30 Collective - XXI. századi fúziós zene   The 9:30 Collective - XXI. századi fúziós zene

Sorozatgyilkost keres a rendõrség. A tettes kizárólag lemezipari vezetõkkel végez, majd a helyszínen hagyja egy ismeretlen jazzalbum anyagát. A zene, mint bûnjel, természetesen megszólal a tévékben és a rádiókban. Amikor kézre kerítik a muzsika szerzõjét, egyben a sorozatgyilkost, kiderül, azért követte el tettét, hogy bebizonyítsa, igenis bekerülhet egy jazzalbum a kereskedelmi médiába...
Megjelens: 2005/11/07 | Lapszm: 2005 |


Pethõ Gábor - A basszusgitár sokszínûsége   Pethõ Gábor - A basszusgitár sokszínûsége

A Moho Sapiens, majd az Edda basszusgitárosa, Pethõ Gábor 1991-ben hagyta el Magyarországot. Azóta néhányszor ugyan hazalátogatott Kanadából, de túl sok hírünk nem volt róla. Szeptemberben újra itthon járt, a Moho Sapiens békési koncertjén lépett színpadra, a Madzagfalvi Napok keretén belül. Nem hagyhattuk ki a lehetõséget az interjúra, hiszen bizonyára sok olvasónkat érdekli, hogyan él az óceán túlpartján a mai napig zenével foglalkozó Pethõ Gábor.
Megjelens: 2005/11/07 | Lapszm: 2005 |


Rozgonyi Péter - A fül ugyanaz   Rozgonyi Péter - A fül ugyanaz

Hangmérnökkel még nem készítettünk interjút a Zenészben. Illetve több, hangmérnökként is dolgozó muzsikus már szerepelt ezeken a hasábokon, de õket is inkább a zenélésrõl kérdeztük. Pedig jól tudjuk, hogy ezen hivatás képviselõi nélkül nem készülhetnének lemezek, nem szólalhatnának meg koncertek. Rozgonyi Péterrel való beszélgetésünket az indította el, hogy idén két albumot is nagyrészt analóg technikával rögzített.
Megjelens: 2005/10/23 | Lapszm: 2005 |


Romhányi Áron - Szenvedély és tisztaság   Romhányi Áron - Szenvedély és tisztaság

A Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem jazz tanszakán végzett Romhányi Áront elõbb csak a szûk szakma ismerte, amikor kisebb jazzbandákban játszott. Az egyik zenekar, az Acid Company azonban hamarosan nevet és stílust váltott: United lett belõle. Azóta – régies megfogalmazással – a suszterinasok is fütyülik a slágereit, azaz befutott popmuzsikussá vált. A zongorista szerencsére nem lett hûtlen a jazzhez, a Romhányi Áron Trió idén jelentette meg az újra csak szûk szakmai körökben feltûnést keltõ, debütáló albumát, Passion & Purity címmel.
Megjelens: 2005/10/23 | Lapszm: 2005 |


KMB - Jó újra amatõrnek lenni   KMB - Jó újra amatõrnek lenni

Három egykori Kormorán-tag hozta létre az év elején a KMB együttest. Gál Péter (hegedû, vokál), Jenei Szilveszter (gitár, ének) és Margit József (basszusgitár, ének) eredetileg csak azt tervezte, hogy feleleveníti régi zenekaruk nyolcvanas évekbeli korszakát, ám most már vadonatúj dalok is születtek, s még az idén megjelenik az együttes elsõ albuma.
Megjelens: 2005/10/23 | Lapszm: 2005 |


Zorall - Zenei lego   Zorall - Zenei lego

2002. február másodikán, délután két óra két perckor alakult meg a Zorall együttes. Ismert rockzenekarok tagjaiból, szinte hobbiból, egyetlen ötletre alapozva. Azóta rendesen kinõtte magát a társaság. Szendrey „Szasza” Zsolt (ének, Sex Action), Barbaró Attila (gitár, Junkies), Weisz „Kicsi” László (gitár, Kalapács), Hangyássy „Hangya” László (basszusgitár, Sing Sing) és Bonyhádi Bálint (dob, Junkies) már két albumot készített, valamint a rockfesztiválok és a motoros találkozók állandó, kiemelt helyen fellépõ zenekara lett.
Megjelens: 2005/09/11 | Lapszm: 2005 |


Watch My Dying - Klausztrofónia   Watch My Dying - Klausztrofónia

1999 májusában alakult a Watch My Dying együttes. A mai felállás több tagcsere után alakult ki. Az alapító Veres Gábor énekel és Eszenyi Imre basszusgitározik, 2002-tõl Bordás Zoltán dobol, az egy évvel késõbb csatlakozott Bori Sándor gitározik és idén március óta a koncerteken Kovács Attila a másik gitáros. Két rövidebb anyag elkészülte után a tavalyi év végén jelent meg a debütáló album, a Klausztrofónia.
Megjelens: 2005/09/11 | Lapszm: 2005 |


Eleven Hold - Kétszer akkora mosoly   Eleven Hold - Kétszer akkora mosoly

Öt évvel ezelõtt jelent meg az Eleven Hold elsõ albuma. Akkortájt ezt hírül is adtuk, azóta viszont nem szólaltak meg a tagok a Zenész hasábjain, tehát van mit bepótolnunk. Annál is inkább, mert az utóbbi idõben a Balassa Béla (basszusgitár), ifj. Bodó Gyula (gitár), Nap (ének, gitár), Joós Zsófi (hegedû, ének), Pábli Róbert (dob) és Szili Róbert (ütõhangszerek) alkotta zenekar kimondottan népszerû lett, a magunk mögött hagyott nyáron többnyire a fesztiválok nagyszínpadain adott koncertet.
Megjelens: 2005/09/11 | Lapszm: 2005 |


Visegrad Blues Band - Hey Joe – 1200 gitárral   Visegrad Blues Band - Hey Joe – 1200 gitárral

Négy ország muzsikusai hozták létre tavaly a Visegrad Blues Band nevû együttest. A lengyel Leszek Cichoñski gitározik, honfitársa, Zbigniew Jakubek billentyûs hangszereken játszik, a szlovák Peter Lipa énekel, a cseh Ondøej Konrád szájharmonikán játszik és énekel, Magyarországot pedig Póka Egon basszusgitáros és Solti János dobos képviseli. Az alapkoncepciót nyilván nem kell magyarázni, az úgynevezett visegrádi négyek, azaz ez a négy nemzet most nem tárgyalással, hanem muzsikával igyekszik közel kerülni egymáshoz.
Megjelens: 2005/07/20 | Lapszm: 2005 |


Kaszás Péter - Határok nélkül adni   Kaszás Péter - Határok nélkül adni

Itt volt az ideje, hogy Kaszás Péter létrehozza saját zenekarát. A még mindig igen fiatal dobos épp tíz évvel ezelõtt, szinte még gyerekként tûnt fel. Elõbb Török Ádám és a Mini ütõhangszereseként, majd önállóan a második Dobos Gálán. Az azóta eltelt idõszakban sok produkcióban vett részt, többek között tagja volt Gerendás Péter zenekarának, valamint egyik alapítója az Electric Jazz Force együttesnek. Egyre ismertebb és keresettebb muzsikus lett, idén átvehette Cegléden az Arany Dobverõ díjat. Most pedig végre itt van Kaszás Péter saját formációja, a Nalanda.
Megjelens: 2005/07/20 | Lapszm: 2005 |


Blues Floor - Csoki, mint gázsi   Blues Floor - Csoki, mint gázsi

Érik még meglepetések az embert. Kellemetlenek már nemigen, hiszen jól tudjuk, milyen (zenei) világban élünk, fel vagyunk készülve a legrosszabbra is… Kellemesben viszont lehet része annak, aki elmegy a soproni Blues Floor egyik koncertjére. Az összeszokott ritmusszekció mindent tud, amit tudnia kell, ehhez még ott van a két szólista, a kiváló gitáros, valamint az ország egyik legjobb énekesnõje, aki mesterien bánik ragyogó adottságaival.
Megjelens: 2005/07/20 | Lapszm: 2005 |


Kozma Orsi - Az õszinte lemez   Kozma Orsi - Az õszinte lemez

Kozma Orsit a szakma elõbb a Kimnowak, majd jó néhány elõadó és együttes vokalistájaként ismerte meg. A nagyközönség számára a Jazz+Az produkciója tette ismertté a nevét. Gesztiék három énekesnõje közül épp Orsi az, akinek útját a legtöbben követhetik, hiszen késõbb a Cotton Club Singers tagja lett, nemrégiben pedig szólólemezzel jelentkezett.
Megjelens: 2005/06/15 | Lapszm: 2005 |


Pribojszki Mátyás - A harmonika környezete   Pribojszki Mátyás - A harmonika környezete

A kiváló szájharmonikás-énekest a Blues Fools frontembereként ismerhettük meg. A tíz éven át mûködõ klubbanda sokat elért, rengeteget járt külföldre, s három albumot jelentett meg. Most is itt van egy friss lemez, Flavours címmel, de ezt már a Pribojszki Mátyás Band jegyzi. A névadó mellett Pengõ Csaba (bõgõ), Kovács Erik (billentyûs hangszerek) és Adamecz József (dob) alkotja a zenekart.
Megjelens: 2005/06/15 | Lapszm: 2005 |


Bikini - Öröm a színpadon   Bikini - Öröm a színpadon


A Bikini együttes története legnagyobb koncertjét adja május 14-én, a Kisstadionban. Ennek apropóján elsõsorban arról faggattuk Németh Alajost (basszusgitár), Csillag Endrét (gitár), Makovics Dénest (szaxofon) és Mihalik Viktort (dob), hogy milyenek ma a Bikini fellépései. Aki járt mostanában az egyik legtöbbet koncertezõ magyar zenekar valamelyik buliján, észrevehette, hogy többrõl van szó, mint a komoly életmû slágereinek eljátszásáról. Valódi muzsikálás zajlik a színpadon.
Megjelens: 2005/05/15 | Lapszm: 2005 |


Everwood - Magyar zenekar görög cégnél   Everwood - Magyar zenekar görög cégnél

Február utolsó napján jelent meg az Everwood elsõ albuma, Mind Games címmel. A billentyûközpontú, dallamos metált játszó csapat anyaga érdekes módon nem itthon került a boltokba – görög cég adta ki a lemezt. Koncz Balázs (ének), Farkas Ferenc (gitár, vokál), Tänczer Attila (billentyûs hangszerek, vokál, Erdõs Viktor (basszusgitár, vokál) és a felvétel óta távozott Rábel Tamás helyére került Barabás Nándor (dob) zenekara hamarosan külföldi koncerteken bizonyíthatja tudását.
Megjelens: 2005/05/15 | Lapszm: 2005 |


Gerendás Péter - A zenélés társasjáték   Gerendás Péter - A zenélés társasjáték

Mivel is kezdjük? Az e hónapban megjelenõ albummal, az Apák könyvével? Vagy az ugyan még a tavalyi év végén boltokba került lemezzel, a Mementóval, aminek hamarosan, május másodikán lesz a bemutató koncertje? Ráadásul még az is aktuális, hogy újra összeállt az egykori Gerendás Péter Társaság, hogy egyetlen klubban felidézze a másfél évtizeddel ezelõtti, kivételesen jó hangulatot.
Megjelens: 2005/04/15 | Lapszm: 2005 |


Depresszió - Kinõtték a klubokat   Depresszió - Kinõtték a klubokat

Öt évvel ezelõtt adta elsõ koncertjét az akkor még nagykorúságukra váró zenészekbõl álló Depresszió együttes. Az ifjú muzsikusok ennyi idõ alatt három albumot készítettek, s ki tudtak törni az elõzenekarok kategóriájából. Olyannyira, hogy Halász Ferenc (ének, gitár), Nagy Dávid (dob), Hartmann Ádám (gitár) és Kovács Zoltán (basszusgitár) a jubileumi koncertet a Petõfi Csarnokban tartja, április tizenhatodikán.
Megjelens: 2005/04/15 | Lapszm: 2005 |


Birta Miklós - Hey Kids!   Birta Miklós - Hey Kids!

2004 fontos év volt Birta Miklós életében. A kiváló jazzgitáros bejárta fél Európát, Angliától Lengyelországon át Lettországig, világhírû muzsikusokkal zenélhetett együtt, a Fender Stratocaster ötvenedik születésnapján rendezett versenyen a legjobb hat közé került. Mindezt az koronázta meg, hogy végre megjelenhetett zenekara, a Birta Life Pictures albuma, Hey Kids! címmel.
Megjelens: 2005/04/15 | Lapszm: 2005 |


Varga Miklós - Huszonöt év rock és színház   Varga Miklós - Huszonöt év rock és színház

1980-ban robbant be a rockszakmába, a Pandora’s Box énekeseként. Késõbb az István, a király „magyar hangjaként” hallhattuk. Varga Miklós pályája azóta két szálon fut. Egyrészt rockénekes, méghozzá elismerten az egyik legjobb, másrészt neves énekes színész. De hát ezt felesleges is leírni a Zenészben, hiszen minden olvasónk jól tudja, kirõl van szó. Ezért most ne elsõsorban a tiszteletre méltó jubileumról beszéljünk, hanem az aktuális lemezrõl. Ugyanis 2004 végén jelent meg a Csemetekert címû album.
Megjelens: 2005/01/30 | Lapszm: 2005 |


Shannon.hu - Kelta energikusok   Shannon.hu - Kelta energikusok

2003 decemberében adtunk hírt az akkor még Shannon nevû formációról. A "kelta energikusok" társulata, azaz Degu (harmonika, buzuki, derbuka), Ese (dob), Hosszú (gitár, ének), Péterjános (fuvola, whistle) és Sajó (basszusgitár) azóta lemezt is készített. Az Ahogy lesz címû album 2004 végén jelent meg, a NarRator Records kiadásában.
Megjelens: 2005/01/30 | Lapszm: 2005 |


Sex Action - Vissza a gyökerekhez   Sex Action - Vissza a gyökerekhez

1990. március 16-án lépett a Fekete Lyuk színpadára négy jó barát, négy különbözõ zenekarból. Szendrey Zsolt énekes (Love), Mátyás Attila gitáros (F. O. System), Somlyai Miklós basszusgitáros (Kézi Chopin) és Zana Zoltán dobos (Dance). Az alkalmi formáció a Sex Action nevet kapta. Merthogy aznap este még egyik muzsikus sem sejtette, hogy ez az összeállás meghatározza a pályáját. Az alapító négyes öt éven át sikert sikerre halmozott, s bár 1995-ben két tag is kivált, az Action egészen 2003-ig mûködött és alkotott. Most pedig újra itt van az eredeti felállás, vadonatúj albummal és a nagy koncertre készülõdve.
Megjelens: 2005/01/30 | Lapszm: 2005 |


Boros Péter - A Beathoven Mallorcán   Boros Péter - A Beathoven Mallorcán

Boros Péter, azaz Pöpi a Citrom együttesben tûnt fel, majd a Känguru dobosa lett. Késõbb a Sing Sing sikerkorszakából vette ki a részét, majd megfordult a kevésbé ismert, ám remek zenét játszó Boeghoe együttesben, valamint Vincze Lilla és Vörös István mellett is. A rockdobosként nevet szerzett Pöpi 1992-ben, némi meglepetésre a Beathoven tagja lett. Azóta is ott játszik. Hogy nemigen hallani a zenekarról? Ennek az az oka, hogy itthon szinte nem is játszanak. Viszont a Beathoven 2001-ben Mallorca legjobb együttese lett.
Megjelens: 2005/01/30 | Lapszm: 2005 |


A Madarak - Párbaj   A Madarak - Párbaj

2004 májusában és szeptemberében különleges mûsorral állt színpadra, pontosabban két színpadra A Madarak együttes. A két részre osztott társaság – Nagy Feró mûsorvezetésével – párbajozott egymással. Különbözõ feladatokat kellett megoldani az „öreg” Madaraknak és a Kismadaraknak. Az elsõ elõadásról készült felvétel akár szakmabelihez, akár „laikushoz” jutott el, mindenkinek nagyon tetszett. Kár, hogy úgy kell beszélgetnünk az ötletgazda Borhi Miklóssal, hogy olvasóink többsége nem láthatta a DVD-t.
Megjelens: 2005/01/30 | Lapszm: 2005 |


Cool Head Clan - Nem a siker tesz boldoggá   Cool Head Clan - Nem a siker tesz boldoggá

Ötödik albumával jelentkezett a Cool Head Clan együttes. Az 1998-ban alakult punk-rock zenekar néhány évig "underground" módon létezett, a köztudatba érdekes módon akkor került be, amikor Molics Zsolt és társai feldolgoztak egy popslágert. Azóta már ismertek lettek saját dalaik is, Magyarországon kívül Szlovákiában, pontosabban a Felvidéken is népes a rajongótáboruk.
Megjelens: 2004/12/09 | Lapszm: 2004 |


Lerch István - 50. Szimfónia   Lerch István - 50. Szimfónia

December 29-én a Budapest Kongresszusi Központban ad nagy koncertet Lerch István. Épp itt volt az ideje, mondhatnánk, hiszen hasonló akcióra utoljára három évvel ezelõtt került sor. Illetve ami az idõt illeti, ezen a téren van egy kis zavar, mert az elõadás címébõl, az 50. Szimfóniából arra gondolhatunk, hogy a V'73 és a V'Moto-rock alapító tagja, majd szólistaként is sikereket elérõ billentyûs-énekes most ötvenéves. A lexikonok tanúsága szerint azonban 1953-ban született...
Megjelens: 2004/12/09 | Lapszm: 2004 |


Török Ádám és a Mini - Vérfrissítés   Török Ádám és a Mini - Vérfrissítés

A hosszabb ideje, évtizedek óta mûködõ zenekarokat hallgatva gyakran az az ember érzése, mintha nem is az eredeti játszana, hanem valamiféle utánjátszó banda. A dalok és a zenészek ugyanazok, ám a fénykorukra jellemzõ hangulatot képtelenek felidézni. Bevallom, pár évig a Mini koncertjein is efféle gondolatok jutottak az eszembe. Ám idén mintha megint a nyolcvanas évek elején lettünk volna a bulikon. Török Ádám és társai újra olyan feelinggel játszottak, mint abban az idõben, amikor megalapozták a Mini nagyságát.
Megjelens: 2004/12/09 | Lapszm: 2004 |


Duende   Duende

Sok meglepetést tartogat a hallgatónak a Duende debütáló albuma, a Fasta Samba. Az elsõ dal alapján azt gondolnánk, kellemes szórakozásban, könnyed kikapcsolódásban lesz részünk, funkys, latinos, jazz-es muzsikával, késõbb azonban csak kapkodjuk a fejünket. Elõbb a szöveg, majd a zene törli képen az embert. Magyarázattal tartozik a zenekar! De elõbb hallgassuk meg Menszátor H. Attila (ének, zeneszerzõ, szövegíró) és társai történetét.
Megjelens: 2004/12/09 | Lapszm: 2004 |


Holló - Molnár - Több fül többet hall   Holló - Molnár - Több fül többet hall

Holló Józsefet aligha kell bemutatni olvasóinknak, hiszen az R-GO nagy felállásának billentyûse volt. Késõbb Demjén Rózsi zeneszerzõje és hangszerelõje lett. Amikor megalakult a Princess, õt kérték fel, hogy elkészítse a három hegedûslány albumait. Ám végül nem egyedül szerepel az elsõ két lemezen a szerzõi és a hangszerelõi poszton, hanem Molnár "Lacisz" Lászlóval párban. Aki épp akkor ünnepelte huszonegyedik születésnapját, amikor a Princess elsõ anyaga platinalemez lett. Ma pedig a kettõs a Grácia albumát jegyzi.
Megjelens: 2004/10/27 | Lapszm: 2004 |


Bëlga - Az emberi gyarlóság dalai   Bëlga - Az emberi gyarlóság dalai

Mégötlövés, Tokyo és Bauxit (mikrofon, papír és ceruza), valamint Titusz (szinti, szempler és más eszközök, zenei producer), azaz a Bëlga új hangot hozott a magyar könnyûzenébe. Akármennyire szeretnénk, képtelenség bárhová is besorolni sajátos stílusukat. Önmagában már ez is érdekes lenne, s még inkább azzá teszi, hogy a Bëlga tömegeket tudott megfogni szokatlan dalaival.
Megjelens: 2004/10/27 | Lapszm: 2004 |


Hollywoodoo - Karmolnak, harapnak   Hollywoodoo - Karmolnak, harapnak

Két évvel ezelõtt sokakat meglepett elsõ albumával az akkor már tíz éves, mégsem igazán ismert zenekar, a Hollywoodoo. Érett, egyéni hangvételû dalokat tartalmazott az anyag - nem csoda, hogy egy csapásra megismertük az együttes nevét. Hohl Árpád (dob), Bodnár Péter (basszusgitár), Nirnsee Krisztián (gitár), Urbán Szabolcs (gitár) és Trócsányi Gergely (ének) második lemezével még nagyobbat dobott: a Karmolok, harapok címû alkotás egyszerûségében is izgalmas, s borongós hangulata mellett mulattatni is képes.
Megjelens: 2004/10/27 | Lapszm: 2004 |


Pusztai Csaba - Abonytól Los Angelesig   Pusztai Csaba - Abonytól Los Angelesig

Pusztai Csaba, a Budapest Jazz Orchestra és más formációk dobosa, valamint ütõhangszerese a nyáron Amerikában járt. Egy hónapon át ösztöndíjjal tanult a Henry Mancini Institut falai között. Az egész világról mindössze két dobos kerülhetett a kiválasztottak közé, s az egyikük a magyar muzsikus volt. Ez a siker remek alkalmat kínál arra, hogy olvasóink jobban megismerjék Pusztai Csabát.
Megjelens: 2004/09/26 | Lapszm: 2004 |


Mikola Péter - A zenés játszótárs   Mikola Péter - A zenés játszótárs

Ritkán írunk gyerekeknek zenélõkrõl. Hogy miért? Talán mert ez is olyan terület, amihez némi elõítélettel közeledünk. A kereskedelmi médiában pörgõ pophoz vagy épp a lakodalmashoz hasonlóan. Mert mindegyik ingoványos terep. Rengeteg az értékelhetetlen, a zenét lealacsonyító produkció az említett mûfajokban. Persze találunk példát az ellenkezõjére is, s öröm, hogy akad néhány ilyen a gyerekekhez szóló muzsikában. Hiszen nagyon nem mindegy, hogy milyen zenén nõnek fel a legifjabbak.
Megjelens: 2004/09/26 | Lapszm: 2004 |


Varga Zsuzsa - Kötöttség nélkül   Varga Zsuzsa - Kötöttség nélkül

A Venus együttes egykori énekesnõje sokakat meglepett, amikor tavaly õsszel elõállt elsõ szólólemezével. A Szívadóvevõ címû albumot az Anima Sound System több tagjával készítette. Már ebbõl sejthetõ, hogy nem az addigi irányvonalat vitte tovább. Az alkotók szerint popzenérõl van szó, ám nem annak itthon megszokott, igénytelen válfajáról.
Megjelens: 2004/08/23 | Lapszm: 2004 |


Lukács Peta - A zenész és a közönség   Lukács Peta - A zenész és a közönség

1996-ban figyelhettünk fel a gitárosra, a Ki Mit Tud? döntõjében. Lukács Péter tizennyolc évesen nyerte meg a hangszeres szólista kategóriát. Akkor úgy tûnt, még sokat fogunk hallani a gitárcentrikus instrumentális rockzenét mûvelõ ifjúról. Csakhogy hosszú szünet következett, Lukács Péter eltûnt a szemünk elõl. Szerencsére nem végleg. Ám amikor újra felbukkant, már becenevén, Petaként, egészen más zenékben hallhattuk gitározni.
Megjelens: 2004/08/09 | Lapszm: 2004 |


hiperkarma - Gurulós zene   hiperkarma - Gurulós zene

2000-ben hallhattuk elõször a hiperkarma nevet. Akkor úgy tûnt, nem zenekarról, hanem az énekes, gitáros és szerzõ Bérczesi Róbert egyszemélyes produkciójáról van szó. De hamarosan már valódi együttes állt a színpadra a sokakat megfogó dalokkal. Különösebb hírverés, azaz gyakori médiaszereplések nélkül tett szert komoly rajongótáborra a Robi (ének, gitár), Sztivi (gitár), Laca (basszusgitár), fx Elvis (szinti), Frenk (dob, ének) és Zacsi (perka) felállású hiperkarma.
Megjelens: 2004/08/09 | Lapszm: 2004 |


Csányi Zoltán - A biztos alap   Csányi Zoltán - A biztos alap

A Black-Out együttes dobosa az utóbbi években több más zenekarban is feltûnt. Két éve a Szigeten öt csapattal lépett színpadra. Nem ritka ez a szakmában, ám Csányi Zoltán kizárólag olyan muzsikát mûvel, amelyhez kedve van. Tehát nem a pénzkeresés motiválja, s nem kell kiszolgálnia a média felpumpálta, többnyire értéktelen popprodukciókat. Ez sajnos ma már nem olyan gyakori...
Megjelens: 2004/08/09 | Lapszm: 2004 |


Supernem - A zene nem dadog   Supernem - A zene nem dadog

Papp Szabolcs (ének, basszusgitár), Pulius Tibor (gitár) és Mozsik Imre (dob) 2001 õszén hozta létre a Supernem együttest. Egy évvel késõbb már az egész ország ismerte a triót, a K-k-kétszer címû maxinak köszönhetõen. Az elsõ album, a Hangosabban! 2003 tavaszán jelent meg. A zenekar azóta folyamatosan koncertezik, valamint készül második lemezére.
Megjelens: 2004/06/28 | Lapszm: 2004 |


Muddy Shoes - A blues nem unalmas   Muddy Shoes - A blues nem unalmas

A Palermo Boogie Gang együttessel ismertté vált gitáros-énekes Fekete Jenõ 1997-ben hozta létre a Muddy Shoes nevû formációt, Nagy Szabolcs billentyûssel. Az elsõ album - The Real Shuffling Hungarians címmel - már a következõ évben megjelent. A Muddy Shoes azóta is sokat koncertezett, ám a következõ anyagra egészen mostanáig várnunk kellett. Az izgalmas és változatos zenét tartalmazó Cool a Polybasic Records kiadásában látott napvilágot.
Megjelens: 2004/06/28 | Lapszm: 2004 |


Szûcs Gábor   Szûcs Gábor

Little G. Weevil, azaz Szûcs Gábor már szerepelt lapunkban, évekkel ezelõtt, amikor maxija jelent meg. Azóta több lett, mint "klubhõs", nemrég látott napvilágot elsõ albuma, One címmel. A gitáros-énekes zenekarával, a Pure Blues nevû formációval készítette a két CD-t tartalmazó anyagot. A két saját dal, illetve a kilenc feldolgozás éppenséggel ráfért volna egyetlen hanghordozóra, ám annyira eltérnek egymástól, hogy célszerûnek tûnik szétválasztásuk.
Megjelens: 2004/05/27 | Lapszm: 2004 |


Szörp - Amerikai toplistán   Szörp - Amerikai toplistán

"Magyarország egyetlen bevallottan acid-jazzt játszó zenekara 1997 óta mûködik" - olvashatjuk a Szörp honlapján. A mai formáció öt évvel ezelõtt alakult ki, azóta Váczi Eszter (ének), Gátos Iván (billentyûs hangszerek), Mike Zsolt (dob), Fehér Géza (gitár), Fehérvári Attila (basszusgitár), Barbinek Gábor (harsona), Weisz Gábor (tenorszaxofon), Weisz Tamás (trombita, szárnykürt) és Weisz Nándor (ütõhangszerek) alkotja az együttest. Szörp albumot ne is keressen senki a boltokban - a komoly közönségbázissal rendelkezõ csapat ugyanis eddig csak maxival jelentkezett.
Megjelens: 2004/05/27 | Lapszm: 2004 |


Kovács Péter - Kovax, a torok   Kovács Péter - Kovax, a torok

A tavalyi év végén jelent meg "Kovax, a torok" albuma, Szeress nagyon címmel. A Kovax mûvésznév Kovács Pétert fedi. A zongorista-énekes több komoly produkcióban tûnt már fel közremûködõként, valamint a Jeff Porcaro Emlékzenekar oszlopos tagja. Elsõ szólólemezén többnyire régi magyar slágerek feldolgozásai szólalnak meg, mások mellett Presser Gábor, Borlai Gergõ és Tátrai Tibor segítségével.
Megjelens: 2004/05/27 | Lapszm: 2004 |


Bikini: Angyali üdvözlet - A közönség nem hülye   Bikini: Angyali üdvözlet - A közönség nem hülye

Tavasszal jelent meg a Bikini új albuma, Angyali üdvözlet címmel, a Hungaroton kiadásában. Mint azt az utóbbi években, a zenekar visszatérése óta megszokhattuk, megint új hangvétellel találkozunk az anyagon. A Bikinire jellemzõ stílusjegyek megmaradtak ugyan, mellettük azonban bõven hallunk új elemeket. S ha már újdonságról van szó: a felvételen még Daczi Zsolt játszott, azóta viszont Csillag Endre a zenekar gitárosa.
Megjelens: 2004/05/27 | Lapszm: 2004 |


Papesch Péter - Megvalósult álmok   Papesch Péter - Megvalósult álmok

Ahhoz képest, hogy milyen késõn kezdett el basszusgitározni, Papesch Péter villámgyorsan tényezõ lett a szakmában. A legizgalmasabb jazzprodukcióknak éppúgy részese, mint ahogy ott állt és áll a színpadon a honi rock legendái, többek között Tátrai Tibor és Presser Gábor mellett.
Megjelens: 2004/04/22 | Lapszm: 2004 |


Kánaán - Ösztönzenészek   Kánaán - Ösztönzenészek

Kálmán Tamás (dalok, szövegek, ének, gitár) és Nagy Zoltán (hangszerelés, billentyûs hangszerek, programozás) kettõse két évvel ezelõtt megnyerte az LGT Fesztivál tehetségkutatóját. Kánaán néven, Találj rám címmel még abban az évben albumot jelentettek meg, a NarRator Records kiadónál. Azóta nemigen hallottunk róluk, ám most újra feltûntek, hamarosan elkészítik második lemezüket.
Megjelens: 2004/04/22 | Lapszm: 2004 |


Anima Sound System - Az önzõ zenekar   Anima Sound System - Az önzõ zenekar

Prieger Zsolt (keverés, effektek) és Prieger Szabolcs (gitár, billentyûs hangszerek) 1993-ban alapította a zenekart Szombathelyen. Nem sokkal késõbb csatlakozott hozzájuk Németh Gergely (basszusgitár, billentyûs hangszerek, scratch), majd több tagcsere után Angler Ákossal (dob), Németh Jucival (ének, fuvola) és Soós Tamással (fúvós hangszerek, ének) alakult ki a mai felállás. Az Anima Sound System egyéni zenei világa értõ fülekre talált itthon és külföldön is - pedig a csapat, ha tehette, mindig kerülte a bejáratott, "hivatalos" utakat.
Megjelens: 2004/03/18 | Lapszm: 2004 |


Vedres Joe - Kívülállók   Vedres Joe - Kívülállók

Vedres Joe a Beatrice egyik legizgalmasabb felállásában tûnt fel, 1981-ben. A következõ évben már a ma õs-Bikini néven ismert formációban gitározott, sõt, ott volt a zenekarban a Bikini csúcsra jutásakor is. Ezután következett a jobb sorsra érdemes Telegram együttes, amely csak egy lemezt készíthetett, a billentyûs Ádok József korai halála miatt. Vedres késõbb a Machine Mouse tagja volt, feltûnt a visszatérõ Bikiniben, s ma újra Nagy Feró oldalán szerepel a Ricsében. Pár hónappal ezelõtt szerzõi albummal jelentkezett.
Megjelens: 2004/03/18 | Lapszm: 2004 |


Peter Ogi - Kibukkant a sötétségbõl   Peter Ogi - Kibukkant a sötétségbõl

Hegedûs Péter zeneszerzés szakon végezte el a Zeneakadémiát. Késõbb, már Peter Ogi néven mégis az avantgárd világában lett ismert, méghozzá az egész világon. Itthon a ma már kultikus emlékû Spions tagja volt, Amerikában szólóban aratta sikereit. Hazatérte után két albummal jelentkezett, az utolsó, a Blaze tíz évvel ezelõtt készült el. Azóta csak betegségérõl kaphattunk hírt, sokan már úgy hitték, sosem áll színpadra. De most újra ott láthatjuk.
Megjelens: 2004/03/18 | Lapszm: 2004 |


Hooligans - Több rajongó, több kritikus   Hooligans - Több rajongó, több kritikus

Szimpatikus, fiatal rockbanda - ez volt az általános vélekedés, amikor a Hooligans elindult. Csakhogy azóta a zenekar befutott. Komoly lemezeladást produkál, s a koncertek telt ház elõtt zajlanak. Ördögh Csipa (ének), Tóth Tibi (gitár), Moritcz (basszusgitár) és Kiss Endi (dob) olyan helyeken is feltûnik, ahol korábban nem találkozhattunk a rock képviselõivel. Természetes-e vagy sem, de tény, hogy ma már nem egyértelmû a Hooligans megítélése.
Megjelens: 2004/03/18 | Lapszm: 2004 |


Fehér Adrienn - Megalkuvás nélkül   Fehér Adrienn - Megalkuvás nélkül

A nagyközönség sokáig kizárólag énekes színésznõnek ismerte Fehér Adriennt. Egészen 2003-ig, amikor megjelent elsõ szólóalbuma, Fehér címmel. A pop-rock szakma persze tudta, ki õ, hiszen az utóbbi években jó néhány produkcióban vokálozott. Többek között Cserháti Zsuzsával, Malek Andreával, Presser Gáborral és Szikora Róberttel dolgozott együtt.
Megjelens: 2004/03/18 | Lapszm: 2004 |


Németh Gábor - Közérthetõen és választékosan   Németh Gábor - Közérthetõen és választékosan

2003 végén jelent meg a Németh Gábor Project bemutatkozó albuma, Könnyû lépések címmel. Az egykori Skorpió, Dinamit, Bikini és Art Reaktor dobos (hogy csak néhány zenekarát említsük) instrumentális anyagot készített, csupa kiváló muzsikussal. Mire ezek a sorok megjelennek, már túl lesznek a nagyszabású lemezbemutató koncerten, mi azonban még elõtte beszélgettünk.
Megjelens: 2004/02/05 | Lapszm: 2004 |


Magyar Hajnal - A tisztább út   Magyar Hajnal - A tisztább út

Magyar Hajnal tizenévesen a Moralisa nevû lányzenekar énekesnõjeként tûnt fel. Az együttes feloszlása után még volt egy ígéretes próbálkozása, ám a kiváló muzsikusokkal létrehozott Cairo végül nem lépett ki a nagyközönség elé. Hajnal ezután Amerikába távozott, Miamiban a Magenta Band tagja volt. Hazatérte után a Dáma énekesnõje lett, egy album erejéig, amely az egykori Cairo nótákból nõtt ki. Késõbb a Moonshiners jazzformációban hallhattuk énekelni. Az utóbbi pár évben, ha megjelenik a médiában, a Dawn & Chris elnevezésû projektrõl beszél.
Megjelens: 2004/02/05 | Lapszm: 2004 |


Cry Free - Lehet saját a másé is   Cry Free - Lehet saját a másé is

Nyolc évvel ezelõtt alakult meg a magyar Deep Purple cover band, a Cry Free. Scholtz Attila (ének), Kállai János (gitár), Kecskeméti Csaba (basszusgitár), Soulavy Gábor (billentyûs hangszerek) és Blaskó György (dob), azaz a jelenlegi felállás 2000 óta van együtt. Ezután kezdte el kinõni magát az együttes, s kis klubbandából mára külföldre is utazó, gyakorta nagy színpadokon fellépõ zenekarrá vált. A tagok õsszel példaképeikkel is találkozhattak, a budapesti koncert utáni partin.
Megjelens: 2004/02/05 | Lapszm: 2004 |


Manhattan - Nem kell szégyellnünk magunkat   Manhattan - Nem kell szégyellnünk magunkat

A Manhattan együttes hat évvel ezelõtt készített utoljára lemezt. A Hetedik óta 2000-ben válogatásalbum látott napvilágot - lényegében ez volt a társulat búcsúja. Tavaly azonban Csoki, Kelemen Tamás és Vilmányi Gábor újra feltûnt a színpadokon. Sõt, az év végén új anyaggal jelentkezett a trió. Csokival a társulat teljes történetét próbáltuk felidézni, kitérve olyan kérdésekre is, amelyek a Manhattan-nel kapcsolatban a szakmát foglalkoztatták, azaz a popsajtóban sosem kerültek terítékre.
Megjelens: 2004/01/08 | Lapszm: 2004 |


Kowalsky meg a Vega - Szoros barátság, laza zene   Kowalsky meg a Vega - Szoros barátság, laza zene

2003 végén új formáció tûnt fel: a Kowalsky meg a Vega nevû együttes. A Black-Out énekese, Kowalsky Jávorszky Bécával (akusztikus gitár), Juhász Robbal (gitár), Temesi Bercivel (basszusgitár) és Újvári Petivel (dob) készítette el a Pimasz grimasz címû albumot. A borítón Kowa dinamittal a kezében látható - a banda valóban robbanthat, mert a dalok frissek, újszerûek és egyedi a hangulatuk.
Megjelens: 2004/01/08 | Lapszm: 2004 |


Ákos: Andante - Új turné az akusztikus mûsorral   Ákos: Andante - Új turné az akusztikus mûsorral

Szeptember közepén jelent meg Ákos elsõ dupla albuma, Andante címmel. Az épp tíz éve szólópályára lépett elõadó nagysikerû akusztikus turnéját örökíti meg az anyag, méghozzá a teljes mûsort, száztíz percben. A CD-változaton jókora multimédiás rész kapott helyet, többek között klippel és közel hétszáz koncertfotóval. A budapesti elõadásokról filmfelvétel is készült, a videókazetta és a DVD novemberben kerül az üzletekbe. Idõközben újra elindult az Andante turné. E hónapban huszonkettedikén a kaposvári Városi Sportcsarnokban, huszonkilencedikén pedig a Budapest Kongresszusi Központban játszik Ákos, tízfõs vonóskarral kiegészített akusztikus zenekarával.
Megjelens: 2003/10/21 | Lapszm: 2003 |


After Crying - Eszmény és valóság   After Crying - Eszmény és valóság

Hat év elteltével jelentkezett új stúdióalbummal a magyar progresszív zene külföldön is elismert kiválósága. Az After Crying Show különleges alkotás - alighanem még sok év múltán is a valaha készült legjobb honi lemezek között fogják emlegetni. Érdekes, hogy a zenekar "illegalitásba" vonulása után egy évvel jött létre. Hogy az idézõjeles kifejezés mit jelent ez esetben, természetesen arról is beszélgettünk az együttes két tagjával, Egervári Gáborral és Görgényi Tamással.
Megjelens: 2003/09/11 | Lapszm: 2003 |


Háború - Zenészlemez   Háború - Zenészlemez

A Háború az egész szakmát meglepte öt évvel ezelõtt. Azt ugyan mindenki tudta, hogy milyen jó zenész Mohai Tamás, Szappanos György és Hirleman Bertalan, ám közös produktumuk, a Dr. Csónakos címû album mégis hanyatt vágta az embereket. A bulikról nem is beszélve: ahogy ez a trió együtt muzsikál, ahogy együtt van zeneileg, arra kevés példa akad a magyar könnyûzene történetében. A Háború elsõ szakasza mégsem tartott sokáig: 1999-ben volt a zenekar búcsúkoncertje. Késõbb többször is rebesgették, hogy Mohaiék újra együtt fognak zenélni, s tavaly, kicsit fû alatt, különösebb felhajtás nélkül meg is történt a visszatérés. Most pedig itt az új album: A harmadik világ.
Megjelens: 2003/07/09 | Lapszm: 2003 |


Jamie Winchester - Hrutka Róbert - Bólogatva, mosolyogva   Jamie Winchester - Hrutka Róbert - Bólogatva, mosolyogva

A Zenész olvasóinak aligha kell bemutatni a két muzsikust. Jamie Winchester és Hrutka Róbert több mint százötven album készítésében vett részt, mindketten jó néhány neves zenekarban fordultak meg, azaz nincs ember az országban, aki ne hallotta volna játékukat már népszerû duójuk létrejötte elõtt is. Azóta természetesen még ismertebbek lettek. A sikert - rendhagyó módon - egy reklámzene hozta meg.
Megjelens: 2003/06/20 | Lapszm: 2003 |


Temesi Berci - Tanulás és tanítás   Temesi Berci - Tanulás és tanítás

Temesi Berci mindössze hat éve zenél. Ehhez képest a Black-Out, a Kowalsky meg a Vega, a Stonehenge és más produkciók basszusgitárosa. Méghozzá nem is akármilyen szinten, amit például az Arany Nyíl zsûrije is elismert, ugyanis a Wigwam Rock Klub díjátadóján a tavalyi év legjobbjának bizonyult hangszerén. S úgy hírlik, jelenleg Magyarország elsõ zeneoktató DVD-jének elkészítésén dolgozik.
Megjelens: 2003/06/20 | Lapszm: 2003 |


Latin kavalkád - Gitárosok és kamarazenekar   Latin kavalkád - Gitárosok és kamarazenekar

Tátrai Tibor és Szûcs Antal közös gitárprodukciója évekkel ezelõtt két muzsikus örömzenéléseként indult. A színpad nélküli kis klubokban gép szolgáltatta az alapot. Ehhez képest április huszadikán a Budapest Kongresszusi Központban húszegynéhány zenész, valamint táncosok lépnek fel, hogy bemutassák a Latin Latin címû album dalait.
Megjelens: 2003/03/25 | Lapszm: 2003 |


Ákos - Az új zenekar   Ákos - Az új zenekar

A hónap végén jelenik meg Ákos legújabb albuma. A népszerû szerzõ-elõadó pályáját követõknek nem lesz meglepetés, hogy a borítón új nevekkel is találkoznak. Ákos zenekara ugyanis megújult, Lepés Gábor billentyûs és Fekete Samu basszusgitáros mellé még a tavasszal Kékkõi Zalán gitáros és Bánfalvi Sándor dobos érkezett. A fiatal muzsikusok nagyon gyorsan beilleszkedtek az együttesbe.
Megjelens: 2002/09/26 | Lapszm: 2002 |


Bikini 20   Bikini 20

1982. szeptember 4. - a Bikini elõször állt színpadra, a miskolci Csanyik-völgyben. Akkor senki nem sejtette, milyen sikerek elõtt áll az együttes. Ahogy azt sem, hogy két évtized múlva még mindig alkot a csapat, s továbbra is meghatározó szerepet játszik a magyar könnyûzenében. Németh Alajossal, az egyetlen megmaradt alapító taggal és zenekarvezetõvel a jubileum alkalmából igyekeztünk csupa olyan témát érinteni, amely tanulsággal szolgálhat akár a ma kezdõ zenészeknek is.
Megjelens: 2002/06/19 | Lapszm: 2002 |


Latin Duó - Lazán és lendületesen   Latin Duó - Lazán és lendületesen

2001 decemberében jelent meg a két gitáros közös albuma, Latin címmel. Az instrumentális, improvizatív jellegû anyag gyorsan sikeres lett, ami a mai magyar könnyûzenei közegben - finoman fogalmazva - igencsak meglepõ. Tibusszal és Totyával elõbbi lakásán beszélgettünk, ugyanis épp lábadozott kézmûtétje után.
Megjelens: 2002/02/12 | Lapszm: 2002 |


Gerendás Péter - Új dimenziók - Az összefüggõ egység   Gerendás Péter - Új dimenziók - Az összefüggõ egység

Új dimenziók címmel nemrég jelent meg Gerendás Péter új albuma. Az "új" jelzõ használata ezúttal többszörösen is indokolt, nem véletlen, hogy a lemezcímben is szerepel. A kiváló szerzõ és elõadó ugyanis különleges produkcióval állt elõ. Az anyag egyfajta stíluskavalkád, ugyanakkor mégis egységes egészet alkot. Ráadásként a dalszövegek többsége igazán komoly, súlyos témákat dolgoz fel.
Megjelens: 2001/10/28 | Lapszm: 2001 |


Irigy Hónaljmirigy - Jobb, mint az eredeti   Irigy Hónaljmirigy - Jobb, mint az eredeti

Különleges helyzetû együttes az Irigy Hónaljmirigy. Egyrészrõl ugye vastagon benne van a szakmában, másrészt viszont a tagok kénytelenek kívülállóként is figyelni az itt zajló eseményeket. Máskülönben poénjaikból nem sokat értene a közönség. Ha már így áll a dolog, megkértük a zenekart (pontosabban jelen esetben a felét), hogy ossza meg olvasóinkkal tapasztalatait a könnyûzenei szakmáról. Petivel, Tomival, Zolival és Ferivel beszélgettünk, Uszi, Laci, Imi és Gyõzi ezúttal nem volt jelen.
Megjelens: 2001/10/28 | Lapszm: 2001 |


Emil.RuleZ! - A másik út   Emil.RuleZ! - A másik út

Winkler és Eldée és Jules alkotja a hálózati jazzbitang zenekart. Az Emil.RuleZ! különlegesen egyéni hangulatát és dalait elsõként az internet-hozzáféréssel rendelkezõk ismerhették meg. Az underground létbõl akkor lépett ki a trió, amikor egy rádió játszani kezdte nótáit, s ma már ott van a boltokban a bemutatkozó album, a Zazie az ágyban.
Megjelens: 2001/09/27 | Lapszm: 2001 |


Alapi István - Amerikát érdekli   Alapi István - Amerikát érdekli

Alapi István, az Edda és a Jeff Porcaro Emlékzenekar gitárosa idõnként szólóprodukciókkal is elõáll. Elsõ önálló anyaga, az 1996-ban megjelent Belsõ világ volt. Fúziós zenéjét kimondottan jól fogadta a közönség, az album ötezer példányban kelt el. Mégis négy évet kellett várnunk a folytatásra. Ráadásul az új lemezt itthon meg sem vásárolhatjuk, ugyanis "csak" az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és Nagy-Britanniában kapható...
Megjelens: 2000/12/28 | Lapszm: 2000 |


Boom Boom - Szabad játék   Boom Boom - Szabad játék

A zenekar neve ez esetben nem is olyan fontos. Akad olyan mûsorújság, amelyik meg sem említi, s a koncert helyszíne és idõpontja mellett inkább a tagok névsorát szerepelteti. Igaza is van, mert ez a lista mindennél többet mond: a Boom-Boom együttest Tátrai Tibor (gitár), Szappanos György (basszusgitár), Mohai Tamás (gitár, vokál), Borlai Gergõ (dob) és Jamie Winchester (ének, gitár) alkotja. Noha nem mindegyikük aranylemezes elõadó vagy a tinik bálványa, a szupergrup kifejezést mintha nekik találták volna ki. Mármint zenei értelemben, mert a koncertjeiken elhangzó minden egyes hang élményszámba megy.
Megjelens: 2000/03/27 | Lapszm: 2000 |


Barabás Tamás - Egyszerûen: zenész   Barabás Tamás - Egyszerûen: zenész

A Djabe együttes új albumának borítóját böngészve feltûnik, hogy az eddig leginkább basszusgitárosként ismert Barabás Tamás mi mindent vállalt magára a felvétel során. Szintiprogramokat készített, ütõhangszereken játszott, hangszerelt és õ volt a hangmérnök. Természetesen sokoldalúsága is szóba került beszélgetésünkkor, ám elõbb a kezdetekrõl kérdeztem.
Megjelens: 2000/01/30 | Lapszm: 2000 |


Steve Vai - Érzéssel   Steve Vai - Érzéssel

Steve Vai arca felragyogott, amikor megtudta, hogy a Zenésztõl, a magyar zenei szaklaptól érkeztünk. Távolságtartását levetkõzve azonnal nyitottan reagált kérdéseinkre. Idõnk sajnos szûkre szabott volt, de talán így is sikerült megtudnunk valamit Steve Vairól, a zenészrõl.
Megjelens: 1999/12/16 | Lapszm: 1999 |


PG Csoport - Víz fölött maradni   PG Csoport - Víz fölött maradni

Októberben maxival, novemberben teljes albummal jelentkezik a PG Csoport. A Jantyik Zsolt (ének, gitár), Jantyik Csaba (gitár), Fazekas László (basszusgitár) és Kiss Attila (dob) felállású együttes új munkamódszerrel készíti dalait. A technika a korábbinál jóval nagyobb szerephez jut, gitárzenekarnál nem annyira megszokott módon.
Megjelens: 1999/10/30 | Lapszm: 1999 |


Szekeres Tamás - Akkor és most   Szekeres Tamás - Akkor és most

Éppen egy évtizede szenved gitármániában Szekeres Tamás. Azaz 1989-ben jelent meg elsõ önálló albuma, a Guitarmania. Akkor kevesen gondolták, hogy nem pusztán kitérõrõl van szó, s a gitárosról tíz év múlva is elsõsorban szólópályafutása kapcsán esik szó.
Megjelens: 1999/10/27 | Lapszm: 1999 |

Foldal            Cikkek            Frum            Kzssg            Kapcsolat
Marthy Gyrgy © 2006 • Adatvdelmi elvek